Vegobullar med vitlök & persilja på formbar färs

Vegobullar med vitlök & persilja på formbar färs

vegobullar-formbar-fars.jpg

Till midsommar så ville jag hålla det simpelt. Helt enkelt för att jag inte hade ork att lägga ned extra tid på att planera maten inför midsommar då jag ändå var ensam vegan som skulle äta av den.

Jag gjorde dessa vegobullar med vitlök och persilja. Sommaren och värmen var just då här och jag var sugen på fräscha smaker och salt! Idag är det dessvärre kallt. Brrr…

Vegobullarna blev en riktig hit och även min mamma som äter kött tyckte de var jättegoda! Så det är ett bra betyg antar jag!

Kikärtsröra med mangoraja var en annan maträtt som jag gjorde till midsommar. Denna passade bra till då jag önskade något krämigt och såsigt till färskpotatisarna och även till dessa vegobullar.

Till efterrätt så serverade jag en klassisk jordgubbstårta med grädde. Allt blev jättegott och jag har även tänkt att dela med mig av tårtan på bloggen framöver.

Jag funderar också på att dela med mig av receptet på kikärtsröran med mangoraja. Så om du är sugen på det så låt mig gärna veta. :)

vegobullar-veganskt-recept.jpg

Dessa vegobullar blir saftiga och goda och mycket beror på senapen och löken. Om du önskar så kan du givetvis också testa att använda samma mängd av något annat märke på formbar färs. Tänk på att olika märken innehåller olika halter av salt. Saltmängden för detta recept utgår då efter VegMes produkt.

Jag själv gillar smaken på VegMes färs bäst har jag kommit fram till. Produkten innehåller kallrökt vatten vilket inte gör att den smakar direkt rökt men det ger ett djup i smaken som saknas i många andra produkter.

Vänligen läs igenom receptet noga innan du börjar. Har du några ytterligare funderingar så kolla gärna igenom mina noteringar längst ned i blogginlägget. Om du fortfarande undrar över något så är kommentarer varmt välkomna. Du kan alltid skicka ett mejl också!

Hoppas det ska smaka! Här kommer receptet! 💚

Vegobullar med persilja & vitlök

(ca 16 st vegobullar)

1 förpackning VegMe formbar färs (300g)
1 dl finhackad färsk slätbladig persilja
1 liten gul lök
1-2 medelstora vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
2 tsk japansk soja / tamari
1/2 tsk pepparmix (santa maria)
1/4 tsk örtsalt (herbamare)

Gör så här

1. Skala lök och vitlöksklyftor. Finhacka löken, desto finare den hackas desto lättare går det att rulla vegobullarna till fina bollar som håller ihop.

2. Skölj några kvistar av den färska persiljan noga. Hacka allt, även stjälkarna. Skär endast bort botten (2-4 cm) av stjälken då snittytan kan ha blivit lite brun eller slemmig om den stått i vatten länge. Du behöver 1 dl finhackad persilja.

3. Tillsätt den formbara färsen, hackad lök och finhackad persilja till en bunke. Riv vitlöken fint på ett zestjärn eller pressa den och tillsätt vitlöken till bunken.

4. Tillsätt resterande ingredienser vilka är, dijonsenap, soja, pepparmix och örtsalt.

5. Blanda ihop noggrant. Blanda med händerna ch se till att knåda färsen ordentligt till en deg. Själva färsbitarna ska i princip mosas sönder så att allt går ihop till en deg.

6. Forma därefter till jämnstora bollar. Ungefär 16 st medelstora. Antalet vegobullar beror på hur stora de rullas.

7. Hetta upp lite rapsolja och veganskt margarin i en panna. Kör gärna på högsta värme. När margarinet är smält och pannan är rejält varm, tillsätt då vegobullarna. Bränn inte margarinet. Det går fort för pannan att bli varm om spisen är satt på högsta värme. Tillsätt alla vegobullar på en och samma gång om det är en stor stekpanna. Är stekpannan liten så stek då i två omgångar.

8. Fortsätt och stek på hög till medelhög temperatur så att bullarna ganska snabbt får färg utan att något behöver brännas. Rör om då och då, lättast är att skaka pannan så bullarna rullar runt. När bullarna fått lite färg, sänk då till medel eller låg temperatur och fortsätt stek bullarna cirka 3-5 minuter, rör om ibland.

9. Ta av stekpannan från spisen. Servera dina hemmagjorda vegobullar! Gott att servera till är kokt färskpotatis med dill och någon god kallsås, eller varför inte någon slags ljummen/kall grynsallad. Dessa vegobullar är smakrika och passar till det mesta!

veganska-kottbullar-vitlok-persilja.jpg

Noteringar

  • Vad är Santa Marias pepparmix?

    Santa Marias pepparmix är en av mina favoritkryddor som jag alltid har hemma numera. Du kan finna den i kryddhyllan i de flesta matvarubutiker.

  • Vad är herbamare örtsalt?

    Herbamare örtsalt är en krydda som finns att finna i de flesta matvarubutiker. Denna krydda har jag alltid hemma då den fungerar i all matlagning!

  • Kan jag använda krusbladig persilja?

    Jag köper alltid slätbladig persilja då det är min personliga favorit då jag tycker den är mer smakrik än den krusbladiga. Jag har sjäv inte testat med krusbladig persilja i detta recept men givetvis ska det fungera utan problem! Endast små smakskillnader bör finnas.

  • Måste jag använda färsk persilja?

    Har du inte färsk persilja fungerar det säkerligen med fryst också! Jag har själv inte testat ännu men jag använder väldigt ofta frysta örter själv i min matlagning. Dessutom köper jag ofta färsk persilja som jag fryser in för att förlänga hållbarheten. Torkad persilja går säkert också men då blir det helt andra mått som bör användas och smaken skiljer sig nog mer. Det är fritt fram att testa!

  • Föredrar du mild smak av vitlök?
    Ta endast 1 vitlöksklyfta då. 2 vitlöksklyftor ger en stark smak av färsk vitlök. Jag rekommenderar inte att laga dessa vegobullar om du ska på dejt eller på en anställningsintervju. Kom ihåg, jag har varnat dig, vitlöksandedräkten går inte att undvika. ;)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk hemmagjord pizza

Vegansk hemmagjord pizza

Veganska kärleksmums - Enkelt recept

Veganska kärleksmums - Enkelt recept