Vegansk pastasås på butternutpumpa

butternut-pasta.jpg

Förra veckan delade jag med mig av ett recept på en smakrik soppa på butternutpumpa och kokosmjölk. Blev du nu sugen på att testa den så finns receptet här!

Iallafall så var fallet så att jag fick en bit pumpa  jag över jag lagade soppan. Har även du följt det receptet så får du troligtvis också över en bit pumpa. På denna bit pumpa gjorde jag därför en god pastasås.

Detta recept skulle jag vilja beskriva som den perfekta höstmaten. På råvaror som är i säsong och kryddor som värmer kroppen. En skål med krämig pasta i sås sitter inte helt fel under en mörk höst dag. Eller vad säger du?

Hoppas det ska smaka! Se till att servera pastan med rostade solrosfrön och / eller pumpafrön, då det lyfter smakerna och texturen i denna maträtt.

Var vänlig och läs noteringarna längst ned i detta inlägg om du har övriga funderingar kring receptet. Har du gjort det och fortfarande har funderingar så är du alltid varmt välkommen att lämna en kommentar.

Här kommer dagens recept.  Varsågod och njut! :)

Butternutsås

(- ca 2 portioner)

130g skalad och rensad butternutpumpa (ca 1/3 av en färsk hel butternutpumpa)
4 vitlöksklyftor (2 + 2)
1-2 färska eller torkade salviablad1 tärning grönsaksbuljong (Kung Markatta)
2 dl vatten

1 dl havregrädde
Grovmalen eller färsk malen svartpeppar efter smak
1 msk veganskt margarin (Naturli’)

Olja till stekning, ca 1 msk

Gör så här

1.  Skala och rensa en bit butternutpumpa. Ungefär 1/4-1/3 av en hel ska användas. Skär butternutpumpan i små bitar. Desto mindre desto fortare går den att koka mjuk.

2. Skala vitlöken. Krossa 2 av klyftorna. Det gör du genom att lägga knivbladet mot klyftan och trycker till. Lägg undan de resterande 2 andra klyftorna till senare.

3. Hacka salvian fint, är det torkade blad är det bara att smula ned direkt i kastrullen.

4. Stek butternutpumpa, de två krossade vitlöksklyftorna och salvia tillsammans i lite olja i en liten kastrull. Stek till pumpan har fått lite färg, gärna så att den karamelliserats lite i botten. Stek på medel till hög värme för att lyckas med karamelliseringen, rör inte om för ofta men se till så att det inte bränns.

5. Tillsätt vatten och en buljongtärning. Rör om väl. Lägg på lock på kastrullen. Låt småkoka under lock på låg till medel temperatur till att pumpan är helt genomkokt och mjuk. Pumpan ska hellre kokas sönder än att vara al dente. Detta tar ca 15-20 minuter.

6. När pumpan är mjuk och någorlunda sönderkokt ta av kastrullen från värmen. Tillsätt de två resterande vitlöksklyftorna. Hacka dom gärna i mindre bitar först om du inte har en kraftig mixer.

7. Tillsätt havregrädde. Mixa allt så det blir en slät sås.

8. Krydda med mycket svartpeppar men givetvis efter smak. Avsluta med att blanka av såsen med margarin. Smaka av med eventuellt mer salt eller svartpeppar.

9. Servera med kokt pasta. Jag beräknade 100g torr pasta med 1 dl sås per portion. Jag gillar det när det inte är för såsigt. Tillsätt mer sås per portion om så önskas. Toppa med rostade solrosfrön och pumpafrön. Mycket viktigt då det höjer smaken på maträtten och ger ett härligt “crunch”.

Noteringar

  • Önskas lite mindre vitlökssmak så kan vitlöken som tillsätts på slutet uteslutas eller minskas till endast 1 vitlöksklyfta.

  • För en glutenfri sås, ersätt havregrädde med sojagrädde. Servera med glutenfri pasta.

butternut-pumpa-sas.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Butternutsoppa med kokosmjölk, ingefära & grönkål

Rotsaker och pumpor är i säsong nu. En härlig säsong enligt mig för det är SÅ gott! Förutom att smakerna är fantastiska så ligger priset väldigt bra på dessa säsongsvaror. Så underbart att kunna äta både budgetvänlig mat som är så god så den nästan känns lyxig.

Jag lägger stort värde i att äta säsongsbaserat. Det är inte bara vänligt för miljön då man kan köpa mycket svenskt. Det är så att när råvarorna är som färskast är de både som godast och mest näringsrika.

Butternutsoppa - en ny vardagsfavorit hos mig. Smakrik och näringsrik. Härliga smaker av lime, ingefära, chili och vitlök. Det värmer härligt i höstkylan. Lite asieninspirerat är detta recept med dessa smaker.

Soppan innehåller också grönkål som ger härlig konsistens. Då pumpa och linser kokar sig väldigt mjuka så bryter det av fint med grönkålens hårda struktur.

Jag använder fryst grönkål för det är smidigt. Grönkålen är färdigskuren och de hårda stammarna är borttagna. Det är helt enkelt bara att tillsätta grönkålen till vad du än önskar. Givetvis kan du tillsätta färsk grönkål om du har det. Hacka den då smått då den inte är förvälld som den frysta grönkålen är. Den kokar den om den är fint skuren.

En värmande vardagsfavorit hos mig - hoppas detta recept kan vara till hjälp även i din vardag. Smaklig måltid!

butternut-pumpa-recept.jpg

Butternutsoppa med asiatiska smaker

( - ca 3 portioner)

400g skalad butternutpumpa (2/3 av en hel som vägt ca 800g)
1 medelstor gul lök
3/4 dl röda linser
4 vitlöksklyftor (2+2)
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 krm malen vitpeppar
Färsk chili, Cayennepeppar eller chiliflakes efter smak & styrka
3/4L - 1L vatten

2 dl kokosmjölk
1/4 av en medelstor purjolök
1 1/2 dl fryst hackad grönkål
1 tärningsstor bit färsk ingefära

2 msk tamari
Juice av 1/2 lime
Salt, gurkmeja och svartpeppar efter smak och tycke

Gör så här

1. Skala butternut pumpa, lök, vitlök och ingefära.

2. Skär pumpan i mindre bitar. Små munsstora bitar. Desto större desto längre tid kommer det ta att koka dem mjuka. Finhacka gul lök.

3. Krossa 2 av vitlöksklyftorna, det gör du genom att lägga knivbladets sida mot klyftan och tryck till med handen och din kroppsvikt. Hacka de andra 2 vitlöksklyftorna fint.

4. Hetta upp en kastrull eller gryta med lite olja (t.ex. raps). Tillsätt hackad lök, butternut pumpa och krossade vitlöksklyftor. Stek på hög till medelhög temperatur under lock. Låt grönsakerna få färg och bli lite karamelliserade i botten av kastrullen. Bränn det inte.

5. Tillsätt röda linser, buljongtärning och vatten. Börja med 3/4 l och tillsätt sedan mer om så önskas. Tänk på att även kokosmjölk ska tillsättas senare.

6. Om hetta önskas, tillsätt chili. Just denna gång tillsatte jag 1/3 av en färsk cayennepeppar.

7. Låt koka i ca 15 minuter. Pumpan ska ha kokats mjuk men inte mer än så. Medan soppan kokar. Skiva purjolök fint och skölj den noga! Jord förekommer ofta mellan bladen på en purjolök.

8. När pumpan kokats mjuk, tillsätt kokosmjölk, purjolök och grönkål. Riv ned ingefäran fint. Tillsätt gurkmeja och svartpeppar om så önskas, en dutt från varje kryddburk eller så.

9. Låt koka ca 5 minuter eller till att purjolöken kokats mjuk och inte längre är rå.

10. Slutligen, tillsätt tamari sojasås och pressa ned färsk lime. Smaka av med mer salt om det behövs. Servera och njut!

Noteringar

  • När du använder kokosmjölk, se till så att både det feta och vattnet kommer med. Då vissa sorter separerar sig så att fettet lägger sig på toppen och vattnet hamnar under. Så att du inte endast tar vattnet för då blir det lätt för blaskigt.

  • Önskas en krämigare och mer fyllig soppa så kan du använda mestadels av det feta hårda i kokosmjölken.

  • Japansk soja fungerar att använda om du inte har tamari. Tänk på att den inte är glutenfri. Används tamari är detta recept glutenfritt.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine