Veganska proteinbars - Energibars

veganska-protein-bars.jpg

Förra veckan delade jag med mig av hur jag själv gör hemmagjort mandelsmör.

Du kan hitta det inlägget här om det låter intressant. :)

I inlägget nämnde jag också att jag gjorde detta mandelsmör för att använda som ingrediens i hemmagjorda proteinbars. Nu är dagen här då jag tänkt att dela med mig av mitt recept på ett gäng veganska och proteinrika energibars. 

Choklad går alltid hem för mig och jag tycker det är så gott så att jag kan lyckas lura ned en massa näringsrika ingredienser utan att märka av det för att det helt enkelt smakar så gott av choklad ändå.

Dessa bars förbereder jag i förväg och förvarar i frysen. Barsen blir alldeles härligt goda när dem är frysta. Lite mer sega och fudge-liknande i konsistens. 

Sedan är det bara att ta dig en bit när hungern slår till eller om du måste iväg fort och behöver något att äta. 

Jag har räknat ut lite på energi och protein för detta recept. Du kan läsa om det längst ned i detta inlägg. Känns det triggande för dig och onödigt att veta näringsinformationen så skippa att läsa det sista stycket i detta inlägg. 

Anledningen till varför jag delar näringsinformationen här idag är för att jag tycker det är kul att räkna fram och för att det kan vara bra att visa på att vegansk mat inte är så pjåkig ändå.

Egentligen hade jag tänkt att dela med mig av information kring järn-innehåll också men det gick inte då jag inte fick fram data för innehåll av järn i risproteinet. 

Jag hoppas nu att just du kanske får användning av detta recept. Lycka till i köket och lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. <3 

 

 

Veganska proteinbars

(8 st bitar)

 

100g färska dadlar (ca 9 medelstora dadlar - vikt utan kärnor)
75g mandelsmör
50g mörk choklad >70%
2 msk risprotein / valfritt växtbaserat proteinpulver
3 msk kokosflingor
1 msk kakao nibs / chiafrön
1 1/2 dl havregryn
1 nypa havssalt
 

 

 

Gör så här

 

1. Väg upp mandelsmör i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt urkärnade dadlar till matberedaren. 

2. Mixa till en någorlunda slät deg. Det gör inget om lite bitar av dadlarnas skal och småbitar av dadlar förekommer. 

3. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen. Gör det genom att antingen köra en liten kopp/skål med chokladen i mikrovågsugnen på låg temperatur. Eller värm över vattenbad.

Smältes chokladen i mikrovågsugn så krävs att den rörs om lite då och då, annars är risken stor att chokladen bränns. Det räcker att smälta bitarna till 75% och sedan röra om så smälter allt till slut ändå.

4. Tillsätt den smälta chokladen till dadel-degen. Mixa till allt är väl blandat.

5. Tillsätt risproteinet, mixa igen till det är väl blandad. Nu kommer degen att ha blivit lite torrare och mer smulig.

6. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs eller chiafrön och havregryn. Mixa till ett väl blandat smul, ungefär som en smuldeg ska det se ut.

7. Avsluta med att tillsätta en nypa havssalt. Ta ur knivbladet ur matberedaren och rör om havssaltet i "smuldegen" för hand. 

8. Tillsätt en bit bakplåtspapper till en matlåda eller en form som har storleken ungefär 19x13 cm. Detta är måttet på den matlåda jag använde. En ugnsform kan användas, den måste isåfall vara väldigt liten och ha detta mått.

Tryck ut för hand. Tryck till hårt så att degen går ihop. Vänd försiktigt på degen så att det som tidigare var toppen lägger sig i botten mot bakplåtspapperet. Tryck till. Upprepa denna metod 1-2 gånger till. Detta görs för att degen ska formas och gå ihop samt få en slät yta. Så blir bitarna finare i slutändan.

9. Stoppa in matlådan i frysen. Låt stå några timmar till helt fryst.

10. Skär upp till 8 bitar. Servera gärna frysta men de kan givetvis förvaras i kylen också! Att äta dom frysta tycker jag personligen är godast då de blir mer "fudge-liknande" och sega i konsistensen. 

 

 

Noteringar
 

  • Barsen är helt glutenfria om du använder dig av glutenfria havregryn, se även till så att chokladen är glutenfri för ett helt glutenfritt recept.
     
  • Jag använder risprotein i detta recept för att tillsätta lite extra protein. Har du inte det kan du utesluta proteinpulvret och eventuellt tillsätta mer havregryn istället. Det blir bra energibars ändå.

 

veganska-energi-bars.jpg

 

Lite näringsinformation för dig som är intresserad

 

Till vänster kcal per 100g  - till höger, kcal  för använd mängd i receptet (P = mängd protein)

 

Dadlar: 247 kcal = 247 kcal (P = 1.2g)

Sötmandel: 600 kcal = 450 kcal (P = 14.25g)

Mörk choklad: 573 kcal = 286,5 kcal (P = 4.2g)

Risprotein: 384 kcal = 57,6 kcal (P = 12.5g)

Havregryn: 370 kcal = 222 kcal (P = 7,8g)

Kokosflingor: 634 kcal = 95,1 kcal (P = 0.84g)

Kakao nibs: 630 kcal = 63 kcal (P = 1.27g)

Summa: 1421,2 kcal och 42,06g protein

1421,2/8 = 177,65

 

Ca 178 kcal per bit och 5g protein.


 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Hemmagjort mandelsmör

mandelsmor-hemmagjort.jpg

I ett annat inlägg kan du se hur jag gör mitt egna cashewnötsmör.

Skolstart och tillbaka till dina vardagliga rutiner efter semester kräver en del "meal-prep". När dagarna blir längre så kan man behöva ha ett mellanmål att förlita sig på. 

Jag själv har förberett en del proteinbars för att ha när jag behöver snabb energi. I dessa proteinbars så är en av huvudingredienserna nötsmör, mandelsmör i detta fall. 

Idag har jag därför tänkt att dela med mig av instruktioner för hur jag tillverkar mitt egna mandelsmör.

Att köpa en liten liiiten bruk mandelsmör kostar mig ca 90 kr. Mitt hemmagjorda mandelsmör får jag för under 30 kr. Bra va? 

Du behöver dock tålamod och en tålig och stark matberedare. (Ja! En matberedare, inte en mixer, det går inte...) 

Känner du att du har vad som krävs. Varsågod, testa nu att göra ditt egna krämiga mandelsmör.

Detta mandelsmör är supergott att ha i bakverk men även på en bit bröd med sylt. Eller varför inte bara använda dig av en sked och burkens innehåll? Ja du förstår vad jag menar ... :P

För dig som undrar... Ja! Receptet för proteinbars kommer framöver. Jag länkar det här i inlägget då. :)

 

Du behöver


200g naturella sötmandlar - 1 påse
1/2 tsk havssalt flingor

 

Redskap
 

1 tålig matberedare
1 slickepott
1 liten glasburk med lock för förvaring

 

 

Gör så här

 

1. Rosta mandlarna i en stekpanna. Detta görs snabbt och enkelt genom att försiktigt rosta mandlarna på hög-medelhög temperatur på spis.

Rosta på hög temperatur i ca 1 minut. Sänk temperaturen till medelhög. Rosta ytterligare några minuter. Skaka om pannan ofta så att inte mandlarna bränns. Ta av från värmen när det doftar lätt rostat av mandlarna och eventuellt när det knäpper lite i dom.

2. Låt mandlarna svalna helt. Tillsätt dom sedan till en tålig matberedare med knivblad i.

3. Mixa till ett sand-liknande smul har bildats. Se bild 3 i bildgalleriet ovan. Detta tar cirka 1 minut av mixande.

4. Fortsätt mixa ytterligare 1-2 minuter. Nu ska smulet börja klumpa sig lite eftersom nötterna börjat släppa lite av sin olja. (Se bild 4 i galleriet ovan)

5. Mixa nu ytterligare 1-2 minuter till smulet börja gått ihop till en deg. (Se bild 5 i galleriet ovan)

6. Fortsätt mixa till degen "går sönder" och nötsmöret börjar likna nötsmör, en krämig konsistens. Detta tar cirka 1-2 minuter. (Se bild 6 i galleriet ovan)

7. Nötsmöret kan tyckas se klart ut nu. Men kör matberedaren ytterligare 1-2 minuter för ett lent och fint smör. Det kan lätt bli för hårt annars. Desto längre smöret mixas desto mer rinnigt kommer det att bli. 

8. Nu är nötsmöret klart. Ta ur knivbladet ur mixern. Skrapa av nötsmör från bladen. Tillsätt flingsalt och rör ned det. För över till en liten glasburk som rymmer ca 1 1/2 - 2 dl.

Låteventuellt mandelsmöret svalna då knivbladens friktion kan göra nötsmöret ljummet. Förvara i kylen med lock på. 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine