Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili

Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili

Jag vill börja med att säga att chilin i denna soppa är en valfri ingrediens. Med eller utan chili så blir denna soppa god och smakrik. Chilin är charmig på det sett att den ger en liten kick till denna ljusa och gräddiga soppa, dessutom värmer det extra mycket! Perfekt vintermat att servera efter utevistelser i kylan. Som en varm kram, smakrik och näringsrik. 💚

Soppan är inspirerad av en corn chowder men detta är en soppa då den inte är så tjock som en chowder. Receptet har jag lagat många gånger sedan jag blev vegan, ja… iallafall de senaste 5-6 åren. Nu har jag också receptet upplagt för att dela med mig av till dig.

Receptet är perfekt vardagsmat för dig som vill äta billigt men också smakrikt och näringsrikt. Passar bra att äta som rester med. Servera gärna med ditt favoritbröd. Njut nu av denna goda soppa som går hem hos så väl vegetarianer som allätare.

Se gärna min video här där jag visar hur jag tillagar soppan!

Gräddig grönsakssoppa med blomkål och majs

(ca 3-4 portioner)

2 medelstora potatisar
2 små morötter eller 50/50 morot & palsternacka
2 små gula lökar (1 stor)
1 stor stjälk av stjälkselleri
150g blomkål (färsk/fryst)
1 1/2 dl fryst majs, 110g (Garant ekologisk)
1 dm av en medeltjock purjolök
1/2 dl röda linser, torkade
1/4-1/2 färsk röd chilipeppar eller torkad chili
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten + ev. mer till önskad konsistens
Några stjälkar färsk bladpersilja
1 1/2 - 2 dl havregrädde för matlaging (imat)

Kryddor

Första omgången:
2 krm örtsalt (herbamare)
1 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 krm torkad timjan
1 krm torkad dragon
1 krm torkad mejram
1/3 krm rosmarin
1 krm curry

Andra omgången:
1 tsk torkad dragon
1/2-1 tsk torkad mejram
1 krm curry
1 krm vitlökspulver
Valritt - 1 krm pepparmix (Santa Maria)

Gör så här:

1. Skala alla rotsaker. Skölj alla rotsaker och grönsaker. Om potatisen är ekologisk och med fint skal så behåll gärna skalet. Skär potatis i mindre bitar. Finhacka stjälken från persiljan. Finhacka även bladen separat.

2.
Hacka morot i små bitar. Hacka lök och stjälkselleri fint, dela därefter upp lök+selleri hälften, hälften. Andra halvan ska tillsättas på slutet så spar den delen separat till senare. Morot, lök & selleri är grundsmakerna till en god buljong, en så kallad mire poix.

3.
Om färsk chili används, finhacka den, behålls kärnorna blir soppan starkare. Skär blomkålen i små buketter och hacka stjälkarna i mindre bitar om de är långa. Allt ska vara ganska smått, då kokar det fortare. Finhacka purjolöken, tunna skivor av kvartar är lagom. Skölj alltid purjolök mycket noga, det gömmer sig ofta jord mellan bladen!

4.
Måtta upp kryddorna redan nu för första omgången av kryddor. Skölj de röda linserna. Värm lite rapsolja i en kastrull som rymmer minst 3L.

5.
Fräs morot, lök, selleri (mire poix), potatis och stjälken från persiljan med 1 krm salt till de mjuknat lite lätt. Tillsätt färsk chili och kryddor för första omgången. Rör runt, tillsätt mer olja om det behövs. Låt kryddorna släppa sin arom. Lägg i buljongtärning, linser och 1 liter vatten. Låt koka upp.

6.
När det kokar, låt koka 10 minuter så att linserna får mjukna. Tillsätt därefter blomkålsbuketterna (om färsk blomkål används!). När det kokar igen, låt koka ytterligare 3-4 minuter. Tillsätt nu majs, hackad purjolök, lök och selleri (den andra hälften) samt kryddor för andra omgången. Används fryst blomkål så tillsätt det istället nu. Låt koka ca 3-4 minuter.

7.
Avsluta med att tillsätta havregrädde och hackad bladpersilja. Stäng av värmen, kokar havregrädde är risken stor att den skär sig. Smaka av med örtsalt, salt och eventuellt mer pepparmix (eller mer av de kryddor som redan använts). Servera och njut! Förvara i kyl 4°C.

Noteringar:

  • Minska ditt matsvinn och ät upp blomkålsblasten!
    Om du använder färsk blomkål så se till att ta vara på blomkålsblasten. Finhacka blomkålsblasten för godast resultat då den är lite fibrig. Påminner om salladakål i konsistens. Koka i denna soppa eller tillsätt till en annan gryta/soppa. Om du tillsätter det i detta recept kan du minska mängden blomkål, blasthacket tillsätter du i slutet av koktiden då det kokas mjukt på någon enstaka minut.


  • Fryst majs:
    Anledningen till varför jag nämnt just Garants ekologiska majs i ingredienslistan är då jag personligen tycker det finns fryst majs som smakar ingenting eller dåligt. Denna smakar sött och som majs ska! Du kan också använda konserverad majs, tillsätt gärna spadet i burken till buljongen för mer smak.


  • För en glutenfri soppa använd ett glutenfritt alternativ som växtbaserad matlagningsgrädde.
    Exempelvis:
    Fazers wilja Oat for cooking original eller Valio Oddly Good Easy cooking

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  

Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg

Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg

Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri

Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri