Vegansk flygande jakob med kikärtor

Vegansk flygande jakob med kikärtor

vegansk flygande jakob

Vegansk flygande jakob med kikärtor - en maträtt som är:
… smakrik trots kort ingredienslista, billig, näringsrik, mättande, lättlagad (gratängen sköter sig själv i ugnen) och! det är klimatvänlig mat. Maträtten går bra att meal-preppa som matlåda och den går bra att frysa in.

Jag känner mig alltid lika nöjd när jag äter denna maträtt. Perfekt vardagsmat utan krångel!

Inspirationen till detta recept fick jag för ett par år sedan från Hanna Olvenmark, Portionen under tian, en stor inspiratör. I mina tidiga dagar som vegan var jag inte lika såld på baljväxter som jag är idag, nu fullkomligen älskar jag det! Här nedan är mitt recept på klassikern flygande Jakob, i vegansk tappning.

Finhackad krispig vitkål och röd paprika är gott att servera till! Det är något med kålens krispighet och smak som gifter sig väldigt fint med jordnötterna, de söta bananerna och den krämiga såsen. Smaklig måltid! 💚

vegansk flygande jakob med kikärtor

Vegansk flygande jakob

(ca 2-3 portioner)


1 tetra, 230g-240g kikärtor (avrunnen vikt)
2 tsk curry
1 1/2 tsk grillkrydda
(eventuellt mer salt/grillkrydda efter smak)

2 1/2 dl, 250g havregrädde (Oatly imat / Planti cooking)
1/2 tetra, 200g krossade tomater
2 msk ketchup

1 1/2 liten banan
1 dl saltade & rostade jordnötter + extra till servering



Gör så här:

1. Värm ugnen till 225°C, vanlig ugn ej varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper, för att undvika spill på plåten & ugnsbotten.

2. Skölj av kikärtorna, spara gärna spadet till bakning då det går att använda som äggersättare (se receptförslag nedan). Skiva banan.

3. Tillsätt kikärtor till en ugnsform. Tillsätt curry och grillkrydda. Blanda runt så att kryddorna täcker kikärtorna.

4. Tillsätt krossade tomater, ketchup och havregrädde för matlagning. Blanda väl. Fördela bananskivor jämnt över gratängen.

5. Grädda mitt i ugnen på plåten i cirka 35-45 minuter beroende på hur djup ugnsformen är.

6. Ta ut ur ugnen. Strö över jordnötter, höj temperaturen till 250°C och grädda därefter ytterligare 5-10 minuter, håll koll så det inte bränns. Anledningen till den ökade temperaturen är för att ge gratängen lite mer färg på slutet och för att rosta nötterna lite extra. Gratängen är klar då såsen kokat ihop och tjocknat, gratängen ska ha fått färg.

7. Servera gärna med ett klimatsmart alternativ till ris, exempelvis svenskt kornris / havreris / matvete. Kokt hirs är ett gott glutenfritt alternativ. Toppa med extra jordnötter.

8. Denna maträtt gör sig perfekt som matlåda. Värm upp resterna med lite extra havregrädde för att fräscha upp maten.
Nöt-allergi? Servera med rostade & saltade solrosfrön.

För det lilla extra! Stek ett veganskt substitut för bacon krispigt, toppa den färdiga gratängen med detta. Ät och njut!

vegetarisk flygande jakob

Noteringar:

  • Kikärtor och spad!
    1 tetra färdigkokta kikärtor motsvarar 230g-240g avrunnen vikt. Jag kokar oftast mina egna kikärtor. SPARA SPADET! - kikärtsspad kan användas vid vegansk bakning som äggersättning.
    Här finns recept där du kan använda dig av spadet:
    - vegansk tårtbotten
    -
    glutenfria & veganska pannkakor
    -
    glutenfria tripple chocolate chip cookies
    -
    vegansk chokladtårta de luxe


  • För glutenfritt!
    Använd en glutenfri vegansk matlagningsgrädde.
    Exemepel på GF matlagningsgrädde grädde är:
    Valios easy cooking
    Fazers Aito Oat cuisine
    Alpro Cooking (soja)

  • För den gräddigaste såsen!
    Krämigast resultat ger Plantis cooking. Däremot går även Oatlys imat mycket bra, den skär sig lite lättare men det märks inte så mycket i denna gratäng. Jag har använt båda och kommit fram till att Plantis är fylligast/krämigast medan Oatlys är ett billigare och mer tillgängligt alternativ (1L förpackning).

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  

Vegansk broccolisoppa med fänkål, färskost och kidneybönor

Vegansk broccolisoppa med fänkål, färskost och kidneybönor

Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg

Vit bönröra med citron och vit choklad - veganskt pålägg