Chokladtårta de luxe ~ Vegansk tårta

dsc_0240-1-pse.jpg

När pappa fyllde år bestämde jag mig för att överraska honom med en tårta.

Pappa älskar choklad, så att tårtan skulle innehålla choklad var givet för mig. Sist jag gjorde en hög spritsad tårta till honom var innan jag var vegan, denna gång gjorde jag en superfin tårta, om jag får säga det själv, och den är helt vegansk!

Inga konstigheter och inte en massa superdyra ingredienser som man kanske kan tro om man inte är bekant med veganism, eller?

Åter till tårtan. Tårtan innehåller saftiga chokladbottnar och är fylld med apelsinsmakande chokladmousse och salt karamellsås. Sedan är den dessutom spacklad och dekorerad med choklad och kaffesmakande marängsmörkräm och saltad karamellsås.

Låter detta som något för dig? Se nedan hur du kan göra denna gudomliga veganska chokladtårta!

chokladtacc8arta-de-luxe.jpg

Chokladbotten

( - 1 st tårtbotten 16 cm Ø)

 

2 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
5 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 krm salt

1 1/2 dl hett vatten
+ 1 tsk snabbkaffe
4 msk kokosolja

 

Salt kolasås

1 1/2 dl strösocker
1 dl växtbaserad grädde
1 klick mjölkfritt margarin
- havsalt efter smak

 

 

Choklad & apelsinmousse

2 dl soja vispgrädde
50g mörk choklad 70%
1 dl florsocker
1/2 dl kakao
Skal av 1/2 ekologisk apelsin

 

 

Choklad & kaffe marängsmörkräm

1 3/4 dl kikärtsspad
1 1/4 dl strösocker
1 1/4 dl florsocker
250g mjölkfritt margarin
50g mörk choklad 85%
2 tsk snabbkaffe + 2 tsk hett vatten

 

 

 

Gör så här

Dag 1

 

För chokladbotten

1. Värm upp ugnen till 175°C.

2. Blanda samman alla torra ingredienser, sikta de gärna för att få bort klumpar.

3. Koka upp vattnet och blanda samman med snabbkaffet.

4. Tillsätt kaffet och resterande blöta ingredienser till de torra och blanda samman till en slät smet. Blanda inte för mycket, låt smeten precis gå ihop.

5. Smörj en springform som har storleken 16 cm Ø, eller klä den med bakplåtspapper.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30-45 minuter.

Kolla med en sticka om kakan är klar. Kommer stickan upp torr är kakan färdig.

7. Låt svalna helt. Dela sedan kakan i 3 delar. Om kakan bildat en topp, skär av den så det blir en plan yta. Eller lägg botten upp och ned medan den är varm så kan eventuellt toppen sjunka ned lite.

 

 

Choklad & apelsinmousse

1. Vispa upp sojagrädden.

Sojagrädde är svår att få fast, det gör inget då chokladen kommer att göra den fastare. Tillsätt eventuellt några droppar citron för att få grädden fastare.

2. Smält chokladen och låt svalna en aning.

3. Tillsätt chokladen och vispa ned den hårt. Chokladen kan annars stelna om den är varm och grädden är kall, så vispa kraftigt vid blandning av dessa två ingredienser.

4.Sikta ned kakao och florsocker. Riv skal av apelsin och blanda ihop.

 

 

Kolasås

1. I en kastrull, gärna non-stick, låt sockret smälta över hög värme. Kör på medelvärme när sockret börjat smälta/ bildat klumpar. Rör till sockret smällt fullständigt, det ska inte knastra från sockerkristaller i kastrullens botten.

Om det är svårt att smälta socker som det är kan man innan blanda sockret med lite vatten och sedan börja smälta det.

2. Medan sockret smälter, värm upp grädden. Jag använde havregrädde.

3. När sockret är smält och är bärnstensfärgat, ta av från värmen och tillsätt den varma grädden.

Rör kraftigt och ställ över värmen igen och låt koka samman i någon enstaka minut.

4. Rör till en slät sås bildats. Häll upp i en skål och smaka av med havssalt.

 

 

Montering

1. Jag brukar montera tårtan i formen som den bakats i.

Klä formen med plastfolie så att plastfolien går högt över kanterna så att det går att täcka tårtan sedan.

2. Lägg en tårtdel i botten. Safta eventuellt med lite apelsinsaft.

3. Bred på ett tjockt lager med -mousse.

4. Ringla över rikligt med kolasås 1-2 msk cirka.

5. Lägg på nästa tårtlager.

6. Gör samma som tidigare. Safta, bred på mousse, ringla över kolasås.

7. Täck med sista tårtdelen. Dra över plastfolien över toppen.

8. Låt kylas. Gärna över natten så tårtan får safta sig och smakerna går igenom.

 

 

Dag 2

 

För marängsmörkrämen

1. Skär upp margarinet i små kuber. Låt stå framme så det blir mjukt och rumstempererat.

2. Smält chokladen, över vattenbad eller i mikron. Mikra försiktigt, choklad kan brännas. Låt svalna en aning.

3. Reducera kikärtsspadet genom att koka, 1 3/4 dl ner till 1 1/4 dl kikärtspad.

4. Ta av från värmen, till det fortfarande heta kikärtsspadet, tillsätt strösockret. Rör till strösockret har lösts upp fullständigt. Låt bli kallt i kylen.

5. När spadet är kallt. Vispa upp det i en ren skål, av antingen metall eller glas, helst inte plast.

I en köksassistent tog det max 5 minuter att få upp ett styvt fluff. Med en handvisp tar det längre tid.

6. Sikta ned florsocker och vispa till det löst sig.

7. Tillsätt margarinet lite i taget och vispa. Det lär skära sig till en börja men fortsätt att vispa, det kommer att gå till sig.

8. Tillsätt sist den smälta chokladen och fortsätt vispa kraftigt.

Låt stå i kyl om den inte används på direkten, kan vara bra att den får stå i kyla ett tag för att bli mer stabil.

9. Ta ur tårtan från kylen. Spackla tårtan med ett täckande lager av smörkräm. Spritsa med önskad tyll, jag använde någon form av stjärntyll.

10. Dekorera enligt önskan. Jag dekorerade med kolasås som blev över.

Servera och njut.

dsc_0267-pse.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine