Vegansk hemmagjord pizza

Vegansk hemmagjord pizza

vegansk-pizza.jpg

Häng med mig i köket!

Kolla gärna in denna video där jag visar dig steg för steg hur jag tillagar denna pizza, så att du på bästa sätt också kan lyckas! :)

Äntligen kan jag få dela med mig av mitt favoritrecept på hemmagjord vegansk pizza! Just det här receptet på pizzadeg har jag nog själv kört med i cirka 3 år nu. Länge har receptet funnits bland mina sparade recept-anteckningar på mobilen.

Då jag lade upp lite bilder på instagram händelser en dag så var det många av mina följare på instagram som efterfrågade receptet. Givetvis så vill jag att även du ska få kunna ta del av denna goda pizza. Sagt och gjort, idag kan jag stolt dela med mig av mitt recept på hemmagjord vegansk pizza.

Detta recept är något som jag lagar och bjuder familjen på till lördagsmys. Tyvärr så är jag ensam vegan i familjen så det är endast min pizza som jag brukar få göra helt vegansk. Men så är det… Kul att just DU är intresserad av ett recept på en riktigt god vegansk pizza.

Varsågod, här nedan kommer receptet. Smaklig måltid!

hemmagjord-vegansk-pizza.jpg

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg innan du börjar med receptet!

Vegansk pizza

(- 3 portionsstora pizzor)

Pizzadeg

250g vetemjöl
50g grahamsmjöl
200g vatten
7g torrjäst (1/2 förpackning blå torrjäst)
5g salt (3/4 tsk)
1/2 msk strösocker

Tomatsås

2 1/4 dl krossade/passerade tomater
1/2 msk olivolja / rapsolja
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk vitlökspulver / 1 riven vitlöksklyfta
1/4 tsk lökpulver
1 tsk kokossocker / 1/2 tsk strösocker
1 tsk fryst hackad basilika
1/2 tsk balsamvinäger
Grovmalen svartpeppar efter smak

Vegansk vitlökssås


Såsbas


Kryddning
Vitlökspulver / färsk riven vitlök
Örtsalt
Pepparmix/ Grovmalen svartpeppar (Santa Maria)
Italiensk salladskrydda
Citronsaft/vatten - för att tunna ut såsen


Pizzatopping

Gör så här


För degen:

1. Väg upp alla torra ingredienser i en bunke. Det vill säga vetemjöl, grahamsmjöl, torrjäst, salt och strösocker.

2. Blanda samman de torra ingredienserna väl.

3. Värm upp vattnet till en temperatur på ca 36-45 grader. För torrjäst behöver degspadet ha en temperatur som är aningen varmare än färsk jäst.

4. Tillsätt vattnet till de torra ingredienserna. Knåda samman till en deg, låt en maskin arbeta degen i ca 3-5 minuter eller knåda degen för hand i 5 minuter. Används en köksassistent så ska degen knådas med degkroken och på lägsta hastighet. När degen har knådats färdigt så ska den vara fast men lite kladdig. Undvik att tillsätta mer vetemjöl.

5. Ta ur degen ur bunken och olja bunkens botten lite lätt med olja. Lägg sedan tillbaka degen och rulla runt den så degen blir täckt av lite olja. Lägg på en kökshandduk och låt degen jäsa till den uppnått dubbel storlek. Detta tar vanligtvis ca 60-90 minuter.

För tomatsåsen:

1. Medan degan jäser, passa då på att förbereda tomatsåsen.

2. Tillsätt krossade eller passerade tomater till en skål. Tillsätt oljan till tomaterna.

3.Krydda tomatsåsen med örtsalt, torkad oregano, vitlökspulver/riven vitlök, lökpulver och kokossocker. Tillsätt sedan fryst hackad basilika och balsamvinäger. Krydda med grovmalen svartpeppar efter eget tycke.

4. Rör om väl så att kryddorna inte klumpar sig i såsen. Förvara tomatsåsen kylt till den ska användas på pizzan.

För vitlökssåsen:

  1. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av efter eget tycke. Jag brukar antingen använda en kombination av naturell soyghurt + majonnäs som bas för kalla såser eller så kan vegansk creme fraiche / fetare veganska ghurtar användas istället som bas.


För pizzan:

1. Värm upp ugnen till din ugns maxtemperatur. Jag använder en vanlig ugn, alltså inte varmluft.

2. Dela upp degen i 3 jämnstora bitar. Degen kan antingen vägas måttas på egen känsla.

3. Kavla degen på en bakskiva eller ren yta som har mjölats väl. Mjöla även degbiten väl för att kaveln inte ska fastna. Kavla ut degen tunt, ungefär 3-5 mm i tjocklek. Det ska vara en normaltunn botten helt enkelt.

4. Lägg nu över den kavlade pizzan till en plåt som är klädd med bakplåtspapper.

VARNING! Håll koll på bakplåtspapperet i ugnen. De flesta märken ska egentligen inte tåla så pass höga temperaturer, de kan med andra ord ta eld. Har aldrig hänt mig dock!

5. Bred därefter på tomatsåsen, ungefär 1/3 av satsen då den ska räcka till 3 pizzor.

6. Riv den veganska osten och lägg osten på tomatsåsen.Lägg därefter på övriga pålägg efter egen smak. Jag använder i princip alltid rödlök, champinjoner och pumpafrön. Om du använder pumpafrön, lägg då på de allra sist så att de kommer på toppen, då får de en härlig rostad yta i ugnen.

7. Baka pizzan mitt i ugnen. Baktiden för mina pizzor i min ugn ligger på cirka 9-12 minuter.

8. Om så önskas så kan en skvätt (ca 1 dl) kokande hett vatten kastas in i botten av ugnen för att få en krispigare yta på pizzadegen. VARNING! Detta gör du på egen risk då ugnen kan ta stryk av det.

Så här gör du:
Vattnet kastas in i botten av ugnen, under plåten då pizzan ställes in i ugnen. Stäng ugnsluckan fort som attans efter att vattnet kastats in då ångan annars åker ut och den vill du ha kvar i ugnen då det är den som gör degen extra krispig.

8. Servera pizzan med ruccola och hemmagjord vitlökssås. Gärna också med en hemmagjord pizzasallad. Ät och njut!

vegansk-pizza-recept.jpg

Noteringar

  • Varför används grahamsmjöl i receptet?
    Grahamsmjöl använder jag i receptet för att få både mer smak, textur och näring i min pizzadeg. Grahamsmjölet ger mer smak till degen än vad den skulle ha om den endast gjordes på vetemjöl.

    Om du är orolig över att pizzan ska kännas grov och “nyttig” så är det ABSOLUT INTE fallet. Det är en sådan liten mängd grovt mjöl så pizzadegen smakar precis som en god deg ska och inget annat. Du kan testa att ersätta grahamsmjölet med samma mängd vetemjöl men jag har själv inte testat det. Däremot har jag testat med rågmjöl och det fungerar bra.

  • Vilken vegansk ost bör jag använda?

    För just denna pizza så använder så ofta jag kan Mozzarellaosten från Green Vie. Denna ost är den veganska ost som smälter bäst efter vad jag hittills har hittat och provat mig fram till. Du kan givetvis använda vilken vegansk ost du vill. Ibland har jag även gjort denna pizza helt utan ost och då har jag istället serverat den med någon vegansk dressing av det fetaste laget. T.ex. Vegmes bearnaisesås.

  • Kan jag använda färsk jäst i receptet?

    Givetvis så kan färsk jäst användas i receptet. Jag använder alltid torrjäst hemma då jag sällan bakar med jäst och med stora mängder jäst, därför upplever jag att det är behändigt att ha torkad jäst hemma istället. För att minska matsvinnet osv.

    Om du önskar att använda färsk jäst så ska du istället värma vattnet till 36 grader och lösa upp jästen i vattnet. Jästen blandas då alltså inte med de torra ingredienserna och degspadet ska inte vara riktigt lika varmt som till torrjäst. Jästiden är den samma.

pizza-vegansk.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

En god hemmagjord hummus!

En god hemmagjord hummus!

Vegobullar med vitlök & persilja på formbar färs

Vegobullar med vitlök & persilja på formbar färs