Congee på gröna mungbönor

congee_vegan.jpg

Tycker du det är dyrt att äta helt vegetabilisk mat?

Du behöver inte vara vegan men vad är din uppfattning om kostnader för en vegetabilisk måltid?

Är vegetarisk mat dyr?

Jag tror att många som inte är helt insatta i det här med vegetabilisk kost tror att det ska bli himlans dyrt att börja äta en växtbaserad kost. Jag vill gärna lära mina läsare att den mat som är billigast och mest näringsrik är just det, vegetabilisk.

Idag hade jag tänkt att dela med mig av ett exempel på en rätt som är väldigt lätt att laga, gjord på billiga råvaror och innehåller bra näring.

Jag har tidigare delat med mig av ett recept på congee på röda linser här på bloggen.

Youtube är något jag verkligen fastnat för de senaste åren och jag följer ett antal veganska youtubers och får en massa härlig inspiration av dom. Att göra en congee med mungbönor blev jag inspirerad att göra då jag såg en video av The Viet Vegan.

Jag blev inspirerad, jag testade och resultatet?

Supergott och näringsrikt!

Perfekt storkoksmat, billig mat och värmande mysig mat. Ja, ni hör nu hur jag bara fortsätter att berömma denna rätt. Jag tänkte nedan beskriva och bevisa hur billig denna rätt faktiskt är att tillaga...

vegetarisk-congee.jpg

Att köpa torrvaror i form av bönor och ris är bland den billigaste maten  du kan hitta i din mataffär.

Jag köpte alltså en påse mungbönor på 900g, nästan ett kilo, för 33kr på min city gross butik. I denna rätt använde jag endast 1 dl mungbönor och denna sats med mat mättar många magar vill jag lova.

Genom en snabb google sökning så kan jag ta reda på att 1 dl mungbönor väger cirka 75g, det vill säga att jag har tillsatt en proteinrik råvara till denna måltid för dryga 2 kronor & 50 öre

För dig som undrar har mungbönor en proteinhalt på 22g per 100g. Vilket är en väldigt bra andel protein från en växtbaserad källa.

Denna rätt innehåller även ris. Ris är något av det billigaste man kan finna. Ris är en bra energikälla och finns i många olika former och färger, en del billigare än andra dock.

I detta recept har jag använt mig av både jasminris och fullkornsris bara för att få lite mer textur och för att fullkornsprodukter såsom brunt ris innehåller mer näring eftersom råvaran är i sin fulla form och inte har blivit raffinerad till en viss del av råvaran.

Ett hett tips är att besöka en asiatisk butik om du vill hitta ris till bra pris!

Denna måltid är inte bara billig utan innehåller också viktiga näringsämnen, ett utav dom är järn. Baljväxter och fullkornsprodukter är råvaror som innehåller en bra mängd järn.

Att äta vitamin C i form av lime i denna måltid gör även järnet mer lättupptagligt för kroppen.

Jag har länge funderat på att skriva ett inlägg om hur en kan äta billigt och näringsrikt som vegan.

Då tänkte jag gå in mer på ämnet och lyfta fram de råvaror man bör välja och de man inte bör välja om man håller en budget.

Vore det något?

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker och gillar. Hoppas ni nu gillar detta recept. Ha en fortsatt fin söndag. :)

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!
 

Congee med gröna mungbönor

(- ca 5 portioner)

 

1 dl torkade gröna mungbönor
1 dl rismix
2 dl jasminris
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tärning vegetabilisk buljong
1+1 tärningsstor bit ingefära
1 krm vitpeppar
1 1/4 - 1 1/2 L vatten
Juice av 1 lime

 

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att lägga mungbönorna i blöt i 2-3 timmar. När de sedan har blötlagts klart häll då av bönorna i ett durkslag.

2. Skölj sedan riset noggrant i en skål med vatten, vattnet ska gå från grumligt till klart. Häll av riset i ett durkslag.

3. Skala och finhacka löken. Skala vitlöksklyftorna och skiva de fint. Skär en tärningsstor bit ingefära, skala den och skär den sedan i tunna skivor.

4. Tillsätt alla ingredienser förutom limejuice till en stor gryta/kastrull. Den bör rymma minst 3 L. Börja med att tillsätta max 1 L av vattnet.

5. Tillsätt resterande mängd av vattnet lite i taget allt som vattnet börjar tas upp av bönorna. Låt alla ingredienser koka upp på hög värme, sänk sedan sedan värmen och låt koka i cirka 30-45 minuter på medel till låg värme.

6. Smaka på slutet av med juice av en lime, lite extra färsk ingefära som rives ned och eventuellt med mera salt och vitpeppar.

Avnjutes varm eller ljummen, gärna med en klyfta lime som kan pressas över och lite tamari sojasås om så önskas.

congee_mungbonor.jpg


Noteringar

  • Rismixen jag använde mig av var tricolore fullkornsris från pierias livs. Du kan givetvis använda vilken rissort du vill, även korngryn har jag använt i mitt andra congee recept tidigare. Har du inget av detta ta då bara jasminris.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk smörgåsröra

Näringsrika kakdegsbollar ~ Veganska energibollar