Näringsrika energibollar ~ mellanmål

nacc88ringsrika-chokladbollar.jpg

God morgon söndag!

Jag sitter här just nu och äter frukost och tanken är att jag ska dela med mig av ett gott recept som jag tog fram i veckan.

För övrigt så har jag ätit samma frukostgröt varje dag denna vecka, väntar bara på att jag ska tröttna på det och sen måsta komma på någon ny frukost. Haha!

Jag har iallafall tänkt dela med mig av denna frukostgröt förhoppningsvis till veckan, det är nämligen så att det är en grötmåltid som är väldigt rik på järn, och framförallt så är den också väldigt god!

nacc88ringsrika-chokladbollar-1.jpg

Tillbaka till dagens recept.

Dessa mer hälsosamma chokladbollar gjorde jag i veckan för jag behövde ett bra mellanmål. Eftersom jag senast lade upp ett inlägg där jag skrev och tipsade om just vetegroddar, så valde jag att tillsätta vetegroddar i dessa chokladbollar.

Vetegroddarna har ett bra protein innehåll och det tyckte jag var väldigt bra att ta med i dessa små mellanmåls-bollar. Bollarna smakar lagom sött, det är en naturlig sötma från dadlarna, dessutom smakar det väldigt mycket choklad vilket jag verkligen tycker om.

Banan i detta recept ger en god och lite sådär barnslig banan och chokladsmak på det hela. Gillar man inte banan bör man nog byta ut den ingrediensen för det smakar som sagt även lite banan av bollarna.

Själv älskar jag banansmak. Istället för banan kan man säkerligen ta extra dadlar, 2-3 st kanske, och tillsätta en skvätt vätska.

Testar du det så lämna gärna en kommentar om hur det gick. Här nedan finns receptet. 

Ha en trevlig söndag! :) 


 

Chokladbollar

(- 16 st)

 

6 st färska dadlar
75g mörk choklad  70-90%
1/2 övermogen banan
1/2 dl vetegroddar
2 dl havregryn

 

För rullning:

2 msk rörsocker
2 msk chiafrö

 

 

Gör så här

1. Kärna ur dadlarna.

2. Mixa dadlar och banan i en matberedare till det är någorlunda slätt och mosigt.

3. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt på låg temperatur i en micro.

4. Blanda ned chokladen och mixa igen så det blandas väl.

5. Ta ur massan ur matberedaren/mixern. Tillsätt till en skål.

6. Blanda i vetegroddar och havregryn. Knåda ihop till en deg.

7. Rulla ihop till cirka 16 bollar.

8. Blanda ihop rörsocker och chiafrön på en tallrik. Rulla bollarna i denna blandning.

9. Förvara i en matlåda i kylen. Bollarna kan rullas i riven kokos, bara chiafrö, chiafrö blandat med vetegroddar eller kakao om socker vill undvikas.


OBS!
Är degen för lös kan mer havregryn/vetegroddar tillsättas, det eftersom storlek på banan och dadlar varierar och dessa är vad som gör degen lös. Eller å andra sidan, tillsätt lite av havregrynen i taget så att degen inte blir för torr.

 

Här finns en receptvideo som jag har gjort för dig som vill se noggrannare hur du tillagar dessa bollar. 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine