Kokosmjöl och kokosmjölk/grädde

dsc_0082-pse_redigerad-1.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling.

 

God kväll bloggen!

Här kommer jag för att dela med mig av ett nytt recept. Hemmagjord kokosmjölk var väldigt spännande att göra och resultatet blev jättefint.

Det blev en fin och riktigt vit och krämig mjölk. Eller ja, 5 dl vatten eller mindre ger snarare en gräddliknande slutprodukt. Vill du ha den mer som måltidsdryck bör du använda mer än 5 dl vatten.

Har ni några frågor kring detta så lämna gärna en kommentar. Det som är bra med detta recept är att av resterna från mjölkprocessen så görs kokosmjöl.

Så varsågod alla glutenintoleranter där ute, här är ett recept ägnat till er! :)

dsc_0076-pse.jpg

Kokosmjöl & kokosmjölk

(ca 7 dl mjölk + 60g mjöl)

 

250g Smiling naturella kokoschips
4-5 dl vatten för kokosgrädde,
eller 5-7dl vatten för kokosmjölk

 

 

 

Gör så här

1. Låt kokoschipsen stå i blöt över natten, minst 12 timmar.

2. Häll av kokoschipsen och mixa i en tålig mixer tillsammans med vatten. Desto mindre vatten du använder desto fetare kommer slutprodukten att bli.

5 dl vatten gav en fetare mjölk som är ungefär som den man köper på burk annars, bra till matlagning och bakning.

Önskas en mer drickvänlig mjölk spä ut med mer vatten under tiden det mixas.

Att använda lite vatten ger en fet och rik grädde men det kan vara svårt att få mixern att gå runt ordentligt med lite vatten.

3. Mixa till vätskan ser ordentligt vit ut och det inte finns några stora kokosbitar kvar.

Kokosen ska vara ungefär som sand.

Detta tar ett tag, styrkan hos din mixer avgör hur lång tid det kommer att ta. Om du har en svag mixer, var försiktig så att inte motorn går för varm.

4. Sila drycken genom en silduk.

 

 

Av pulpen görs glutenfritt kokosmjöl

1. Se till så att det mesta av vätskan har vridits ur.

2. Lägg ut pulpen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sprid ut ordentligt.

3. Låt torka på 50°C i 3-5 timmar.

4. Öppna luckan ibland för att släppa ut fukt, eventuellt kan ugnen, eller iallafall ugnsluckan behöva torkas torr.

5. Om mjölet önskas ha en ännu finare konsistens så kan man mixa det i en mixer efter torkning.

Laga mat eller baka på din hemmagjorda mjölk samt mjöl.

 

Inspirationen för detta recept fann jag hos den duktiga bloggerskan på veganlovlie.

dsc_0063-pse.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine