Veganska proteinbars - Energibars

veganska-protein-bars.jpg

Förra veckan delade jag med mig av hur jag själv gör hemmagjort mandelsmör.

Du kan hitta det inlägget här om det låter intressant. :)

I inlägget nämnde jag också att jag gjorde detta mandelsmör för att använda som ingrediens i hemmagjorda proteinbars. Nu är dagen här då jag tänkt att dela med mig av mitt recept på ett gäng veganska och proteinrika energibars. 

Choklad går alltid hem för mig och jag tycker det är så gott så att jag kan lyckas lura ned en massa näringsrika ingredienser utan att märka av det för att det helt enkelt smakar så gott av choklad ändå.

Dessa bars förbereder jag i förväg och förvarar i frysen. Barsen blir alldeles härligt goda när dem är frysta. Lite mer sega och fudge-liknande i konsistens. 

Sedan är det bara att ta dig en bit när hungern slår till eller om du måste iväg fort och behöver något att äta. 

Jag har räknat ut lite på energi och protein för detta recept. Du kan läsa om det längst ned i detta inlägg. Känns det triggande för dig och onödigt att veta näringsinformationen så skippa att läsa det sista stycket i detta inlägg. 

Anledningen till varför jag delar näringsinformationen här idag är för att jag tycker det är kul att räkna fram och för att det kan vara bra att visa på att vegansk mat inte är så pjåkig ändå.

Egentligen hade jag tänkt att dela med mig av information kring järn-innehåll också men det gick inte då jag inte fick fram data för innehåll av järn i risproteinet. 

Jag hoppas nu att just du kanske får användning av detta recept. Lycka till i köket och lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. <3 

 

 

Veganska proteinbars

(8 st bitar)

 

100g färska dadlar (ca 9 medelstora dadlar - vikt utan kärnor)
75g mandelsmör
50g mörk choklad >70%
2 msk risprotein / valfritt växtbaserat proteinpulver
3 msk kokosflingor
1 msk kakao nibs / chiafrön
1 1/2 dl havregryn
1 nypa havssalt
 

 

 

Gör så här

 

1. Väg upp mandelsmör i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt urkärnade dadlar till matberedaren. 

2. Mixa till en någorlunda slät deg. Det gör inget om lite bitar av dadlarnas skal och småbitar av dadlar förekommer. 

3. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen. Gör det genom att antingen köra en liten kopp/skål med chokladen i mikrovågsugnen på låg temperatur. Eller värm över vattenbad.

Smältes chokladen i mikrovågsugn så krävs att den rörs om lite då och då, annars är risken stor att chokladen bränns. Det räcker att smälta bitarna till 75% och sedan röra om så smälter allt till slut ändå.

4. Tillsätt den smälta chokladen till dadel-degen. Mixa till allt är väl blandat.

5. Tillsätt risproteinet, mixa igen till det är väl blandad. Nu kommer degen att ha blivit lite torrare och mer smulig.

6. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs eller chiafrön och havregryn. Mixa till ett väl blandat smul, ungefär som en smuldeg ska det se ut.

7. Avsluta med att tillsätta en nypa havssalt. Ta ur knivbladet ur matberedaren och rör om havssaltet i "smuldegen" för hand. 

8. Tillsätt en bit bakplåtspapper till en matlåda eller en form som har storleken ungefär 19x13 cm. Detta är måttet på den matlåda jag använde. En ugnsform kan användas, den måste isåfall vara väldigt liten och ha detta mått.

Tryck ut för hand. Tryck till hårt så att degen går ihop. Vänd försiktigt på degen så att det som tidigare var toppen lägger sig i botten mot bakplåtspapperet. Tryck till. Upprepa denna metod 1-2 gånger till. Detta görs för att degen ska formas och gå ihop samt få en slät yta. Så blir bitarna finare i slutändan.

9. Stoppa in matlådan i frysen. Låt stå några timmar till helt fryst.

10. Skär upp till 8 bitar. Servera gärna frysta men de kan givetvis förvaras i kylen också! Att äta dom frysta tycker jag personligen är godast då de blir mer "fudge-liknande" och sega i konsistensen. 

 

 

Noteringar
 

  • Barsen är helt glutenfria om du använder dig av glutenfria havregryn, se även till så att chokladen är glutenfri för ett helt glutenfritt recept.
     
  • Jag använder risprotein i detta recept för att tillsätta lite extra protein. Har du inte det kan du utesluta proteinpulvret och eventuellt tillsätta mer havregryn istället. Det blir bra energibars ändå.

 

veganska-energi-bars.jpg

 

Lite näringsinformation för dig som är intresserad

 

Till vänster kcal per 100g  - till höger, kcal  för använd mängd i receptet (P = mängd protein)

 

Dadlar: 247 kcal = 247 kcal (P = 1.2g)

Sötmandel: 600 kcal = 450 kcal (P = 14.25g)

Mörk choklad: 573 kcal = 286,5 kcal (P = 4.2g)

Risprotein: 384 kcal = 57,6 kcal (P = 12.5g)

Havregryn: 370 kcal = 222 kcal (P = 7,8g)

Kokosflingor: 634 kcal = 95,1 kcal (P = 0.84g)

Kakao nibs: 630 kcal = 63 kcal (P = 1.27g)

Summa: 1421,2 kcal och 42,06g protein

1421,2/8 = 177,65

 

Ca 178 kcal per bit och 5g protein.


 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk banoffee pie

vegansk-banoffee-pie.jpg

Innan jag blev vegan så var Banoffee paj en av mina favorit efterrätter. Nu har jag varit vegan i snart 3 år och jag saknar givetvis denna goding till dessert.

Kolasås, grädde, digestivekex och banan...

Hur gott som helst! Jag var därför givetvis tvungen att veganisera denna goda paj.

Att göra en vegansk banoffee pie gick hur lätt som helst och blev nästan precis lika gott som jag minns denna efterrätt. Den enda skillnaden var att den inte hade lika kraftig kolasmak. Jag saknade lite av den där djupa karamelliserade smaken.

Däremot så kokade jag min kolasås för kort tid så det kan ha med saken att göra.

Det som kan vara svårt med detta recept är att få tag på en vegansk kondenserad mjölk. I original-receptet används kondenserad mjölk som man kokar i ca 3 timmar (hela burken kokas!) till den kondenserade mjölken blir till karamelliserad mjölk.

Det vill säga... kolasås! 

Jag kokade min burk i 2 1/2 timme men tror att jag hade behövt koka den i 3-4 timmar för en djupare smak...

Nästa gång ska jag koka den kondenserade kokosmjölken längre. :)

 

vegansk-paj-recept.jpg

Kanske du nu undrar hur jag fick tag i en burk med kondenserad kokosmjölk?
 

Jag hade turen att ha en bekant i USA som skickade 2 burkar kondenserad kokosmjölk till mig av märket Nature's Charm.

Om du har vägarna förbi Stockholm eller bor där så ska den veganska butiken Goodstore även sälja denna produkt. Även Asian Market i Stockholm ska ha denna produkt, dom har iallafall haft den...

Med det sagt...

Om du inte kan få tag i just Nature's Charms veganska kondenserade mjölk så finns det även en produkt från Renée Voltaire som bör fungera. Jag har själv aldrig testat men hon säljer iallafall en kondenserad mjölk som inte behöver kokas.

Produkten från Renée Voltaire är alltså karamelliserad kokosmjölk, färdig kolasås. Produkten säljs under namnet "kondenserad kokosmjölk" men den verkar vara färdigkokt då det står att den inte behöver kokas.

Så kör du med denna produkt istället så slipper du att koka en burk med kondenserad kokosmjölk. 

Däremot så är burken från Renée Voltaire på 210g och den burk jag använde från Nature's Charm är på 320g (3/4 av burken är alltså 240g).

Du behöver alltså ca 240g kolasås för detta recept!

 

vegansk-banoffee-paj.jpg

Min kusin berättade för mig att hon kokar sin egen kolasås på kokosmjölk och socker. Om du som läser detta önskar ett recept på hemmagjord kondenserad mjölk så kan jag fixa det. Om det efterfrågas så att säga. :)

Lämna isåfall en kommentar så jag vet att du önskar ett inlägg med recept på kondenserad kokosmjölk. 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Banoffee Pie

( ca 6 - 8 bitar)

 

För botten

250g digestivekex - ca 17 kakor
75g veganskt margarin

 

Fyllning

3/4 = 240g av en burk med kondenserad kokosmjölk - kokas (Nature's Charm)
2 medelstora mogna bananer

2 1/2 dl Änglamark kokosmjölk - kyles / valfri växtbaserad vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker


Valfri dekoration

Riven mörk choklad
Kakaopulver
Valnötter/Pecannötter

 

 

 

 

Gör så här

 

1. Koka en burk med kondenserad kokosmjölk i en djup kastrull, alltså hela burken! Detta tar 2 1/2 - 4 timmar.  Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så se till att fylla på under tiden den kokar då vatten avdunstar.

När burken har kokt klart, ÖPPNA DEN ABSOLUT INTE VARM! Låt svalna helt innan burken öppnas. Koka burken helst dagen innan pajen ska göras.

2. Börja med pajens botten. Tillsätt digestivekex till en matberedare. Krossa kexen till ett fint smult. Om inte en matberedare finns och kan användas så går det att stoppa kexen i dubbla påsar eller kökshandduk och krossa med kavel. 

3. Smält margarinet och blanda ihop med kex-smulet. Fettet ska vara väl fördelat med kaksmulorna.

4. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Klipp ut en rund bit i storlek med botten för att placera i botten. På så sätt går det lättare att skjuta av kakan från formens botten när den är klar. Gör gärna den runda pappbiten lite större, då kan papperet fästas lätt när springformen trycks ihop, papperet spännes fast.

5. Tryck ut paj-botten i formen. Tryck till hårt med hjälp av händerna så att det blir en fast paj-botten och inte bara smulor.

Låt stå i kylen i minst 2 timmar. För att margarinet ska stelna och paj-botten ska bli fast. Viktigt att den får stelna så att pajen  håller ihop vid servering. 

6. Vispa upp Änglamarks kokosmjölk. Burken med kokosmjölk från Änglamark ska ha varit kyld i minst 3 timmar innan den kan vispas upp. Vispa upp med en elvisp tillsammans med vaniljsocker. 

Använd eventuellt valfri vegansk vispgrädde.

7. Skala bananerna. Jag valde att skiva ena och dela den andra längs med längden för dekoration men båda kan givetvis skivas.

8. Bred ett lager av kolasås på pajskalet. Tag ungefär halva burken. 

9. Strö över 1 skivad banan ovanpå. Täck bananskivorna och kolasåsen med all vegansk vispad grädde.

10. Avsluta med att dekorera. Tillsätt den andra bananen, häll över hälften av det som är kvar i burken med kokt kondenserad kokosmjölk. Alltså 1/4 av den totala mängden som var i burken från början. Receptet kräver endast 3/4 av burken (2/4 + 1/4). 

Dekorera valfritt. Jag använde en tesil och siktade över kakao samt krossade några valnötter.

11. Servera och njut! Förvaras kallt i kyl med fördel i en tårtkupa.

 

banoffee-paj-recept.jpg


Noteringar

  • Läs mer om den veganska vispgrädden av Änglamarks kokosmjölk som jag använder mig av i detta recept, här!
     
  • Om du inte orkade läsa igenom allt jag skrev om kolasåsen, använd denna från Nature's Charm (behöver kokas), eller denna från Renée Voltaire (behöver inte kokas)!
     
  • Så här kokar du kondenserad kokosmjölk. Fyll upp en gryta med vatten. Låt koka upp. Lägg ned konservburken. Konservburken måste vara täckt med vatten hela tiden!! 

    Låt koka i 2 1/2-4 timmar. Fyll på med vatten när det behövs. Öppna burken ALDRIG varm, då kan den explodera och du får kolasås hela köket! 
     
  • Jag vet att det även ska finnas kondenserad sojamjölk, den verkar dock vara svår att få tag på i Sverige. Kör med den om du hittar en sådan burk. Den lär nog också behöva kokas i ca 3 timmar om det inte står på burken att den är färdigkokt.
     
  • Kondenserad mjölk kokas då den annars inte är så kolasås utan bara mest som sötad mjölk, sirapsliknande MED UNDANTAG för Renée Voltaires produkt som är färdig kolasås!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine