Bakad potatis med vegansk skagenröra

vegansk-skagenrora-bakad-potatis.jpg

Bakad potatis med vegansk skagenröra gjord på kikärtor, det är riktigt god helgmat för mig. Jag har några favoriter för tillfället som jag gillar att njuta av till lördagsmiddag.

 

Dessa 3 rätter är...

1. Denna bakade potatis med kikärtsskagen

2. Hemmagjord vegansk pizza (givetvis med hembakad botten)

3. Tacosmed välkryddad sojafärs (Jag föredrar torkad sojafärs till tacos)

 

Vad tycker du om att äta på helgerna? Jag tar gärna emot tips på dina favoriter. Maträtter som känns extra helgmysiga och smakrika. Att endast variera bland tre rätter är lite halvtråkigt i längden.

vegetarisk-skagenrora.jpg

Denna skagenröra har jag gjort på kikärtor eftersom...

 

1. Kikärtor är en ingrediens som är lätt att få tag på för alla.

2. Kikärtor är rika på protein och därför mättande och ger en balanserad måltid om du serverar röran med kolhydrater och lite grönt.

3. Jag tycker konsistensen som kikärtorna ger fungerar väldigt bra, även om den inte är samma som hos räkor.

 

Om du vill kan du tillsätta tångrom till denna skagenröra. Då får du den mer lik det animaliska originalet och den känns då kanske lite lyxigare. Jag däremot har aldrig gillat rom, så därför använder jag det inte i mitt recept helt enkelt.

Denna veganska skagenröra är väldigt lätt att göra och den smakar väldigt gott enligt mig. Jag har inspirerats av mitt gamla animaliska recept för denna röra.

Istället för créme fraiche så väljer jag att använda en kombination av sojghurt och vegansk majonnäs. Jag tycker själv att det blir väldigt bra, fräscht från sojghurten och krämigt från majonnäsen.

Själv är jag inte förtjust i Oatlys havrefraiche. Så är du som mig och inte gillar den veganska créme fraichen så rekommenderar jag dig att testa detta recept. :)

Mina favoriter att servera denna röra till är antingen bakad potatis eller på en god bit bröd med lite grönsaker till, som en skagensmörgås.

Du kan givetvis servera röran till vad du vill. Jag kan tänka mig att det passar bra att göra smörgåsar till utflykter. Hoppas nu att du ska gilla detta recept lika mycket som mig.

 

Här finns en video som visar hur du kan laga denna kikärtsskagen!

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Kikärtsskagen

( ca 1 portion)

 

1/2 tetra kokta kikärtor
(115g avrunnen vikt)
1 liten rödlök
1 dl osötad naturell sojghurt
4 msk vegansk majonnäs
1 msk fryst/färsk hackad dill
1 msk färskpressad citronsaft
1/2 tsk agavesirap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm örtsalt, eller mer efter smak

 

 

 

Gör så här

Kikärtsskagen

1. Skölj av kikärtorna noggrant så att spadet försvinner från ärtornas yta och inte vattnet skummar när det silas igenom längre. Spadet gör att vattnet skummar.

2. Mosa kikärtorna med en gaffel. De ska inte vara helt mosade utan de ska ha en grovkornig konsistens.

3. Skala löken och finhacka den sedan.

4. Använd dig av färdigköpt vegansk majonnäs eller gör egen. Tillsätt de mosade kikärtorna, finhackad rödlök, sojghurt, majonnäs, dill, citronsaft, agavesirap och kryddor.

5. Rör om väl. Smaka eventuellt av med mer salt eller kryddor.

6. Låt stå kylt. Servera förslagsvis på en smörgås eller till bakad potatis.

 

Hur jag bakar mina potatisar

1.  Använd en ugnssäker form som potatisarna ryms i.

2. Skölj och tvätta av potatisarna väldigt noggrant. Hacka små hål i potatisarna med hjälp av en gaffel, gör små hål runt hela potatisen. Några styckna bara.

3. Tillsätt grovkornigt salt till botten av ugnsformen, bara lite grann. Det ska inte täcka formens botten.

4. Tillsätt potatisen/potatisarna till formen, strö även över lite grovkornigt salt över själva potatisen.

5. Gräddas mitt i ugnen i 225-250°C.

- För 3 potatisar så gräddar jag i cirka 90-120 minuter.

- För 1 potatis så gräddar jag i cirka 60-90 minuter.

Allt varierar på potatisarnas storlek och din ugn. För extra krispigt skal gräddar jag på 250°C, uppskattar du inte det, kör då på 225°C.

Känn med en gaffel så att de är mjuka i mitten, då är potatisarna vanligtvis klara.

kikarts-skagen1.jpg

Noteringar

  • För matlagning tycker jag att antingen Alpros ekologiska osötade sojghurt eller Plantis  osötade ekologiska soja yoghurt är bäst.
  • För att spara pengar och kunna få den godaste majonnäsen så gör jag min egen. Har du en stavmixer så går det på 1 minut, jag lovar. Snabbt, enkelt och gott! :)
  • Du kan koka dina kikärtor själv eller köra på färdigkokt från burk/tetra, jag har testat båda och de blir båda lika bra. Jag gillar däremot att kunna koka mina kikärtor själv, jag tycker de får fräschare smak då.
  • Proportionerna mellan majonnäs och sojghurt kan givetvis varieras efter eget tycke. Tillsätt mer majonnäs och mindre sojghurt för en fetare och krämigare röra eller tillsätt mindre majonnäs och mer soja yoghurt för en mindre fet och mer syrlig röra. Tillsätt mindre vätska om du föredrar en fastare röra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine