Glutenfritt bananbröd

bananbrocc88d-vegan.jpg

Helgen är kommen, jag välkomnar dig kära lördag!

Lördag är nämligen min favoritdag, för dig som undrar.

Kanske känner du för att baka i helgen? Jag kan då berätta att du har kommit helt rätt. Idag tänker jag nämligen dela med mig av ett recept på ett glutenfritt bananbröd!

Jag tycker det är jätteroligt att få experimentera i köket och testa nya ingredienser och testa sådant som jag kanske egentligen aldrig tänkt på att testa. Det är bland annat därför det är så kul att få syssla med receptkreation tycker jag!

Att få testa alla dessa olika typer av mat och bakverk. Jag kan alltid skylla på att nu ska jag testa just detta för bloggen.

Som till exempel när jag satt och internet-shoppade på Apotea för cirka 2 veckor sedan.

Jag köpte då glutenfria mjölsorter, inte för att jag har slut på mjöl hemma eller är allergisk mot gluten. Nej, jag ville bara testa nya mjölsorter helt enkelt.

Jag menar, tycker du inte det är spännande att det finns så många olika sorters mjöl nu som är gjorda av helt olika sorter korn och sädesslag och allt möjligt?

Iallafall så kunde jag då köpa dessa för att jag vill skapa mer glutenfria recept för att kunna dela med mig till mina kära gluten allergiska läsare, detta är till er! :)

bananbrocc88d-glutenfri.jpg

Nu till själva kakan, eller brödet, du avgör själv om du vill kalla det bananbröd eller banankaka.

Ordet bananbröd kommer iallafall från engelskans banana bread. Det är så dom säger i USA och Storbritannien, bananbröd. Det är ju i själva verket en typ av kaka, den är ju söt.

Tror man kan kalla det bröd eftersom det är lite mer av en kompakt kaka som man skär upp i skivor och bakar i limpform.

Från apotea beställde jag fullkornsrismjöl och ljust bovetemjöl för att testa att baka med hemma. Jag måste tillägga att det var faktiskt inte så jättedyrt med dessa glutenfria mjölsorter.

Jag kan varmt rekommendera att handla från apotea, de har fri frakt och bra priser. Dessutom har de mycket veganska och ekologiska produkter.

Det här med att baka glutenfritt är lite läskigt eftersom ingredienserna man använder har helt annorlunda egenskaper än vad man är van vid och glutenet saknas helt.

Jag har tidigare bakat glutenfritt hemma och använt mig av nötter och havregryn.

Denna gång kändes det som jag bakade glutenfritt på riktigt eftersom jag köpt hem nya mjölsorter haha! Jag var faktiskt lite nervös.

Men se så bra det gick!

glutenfritt-bananbrocc88d.jpg

Åter till kakan...

Denna kaka är kompakt men det glutenfria mjölet gör så den smälter i munnen.

När man bakar med gluten kan en smet bli seg om man rör för mycket, bakar man glutenfritt finns inte denna risk på samma sätt.

Det är ju när glutenet utvecklats som bildat elasticitet. Kakan blir dessutom lite saftig från bananerna.

Vissa skulle kanske kalla denna kaka torr, men inte jag, det är så här ett bananbröd ska vara konsistensmässigt.

Om man vill kan man utesluta sockret eller minska sockermängden i detta recept, jag kan dock inte garantera att det blir lika gott då. ;)

Jag själv tog hälften rörsocker och hälten kokossocker. Du väljer själv vilken typ av socker du vill använda. Har du bara strösocker hemma så fungerar givetvis det också!

Så...

Jag hoppas nu att du gillar detta recept och lämna gärna en kommentar om du undrar över något! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Glutenfritt bananbröd

(- 1 limpa) 

 

3 övermogna bananer (250g)
1 1/2 dl kokosmjölk från konservburk
3/4 dl rörsocker/kokossocker
1 krm vaniljpulver
2 tsk fiberhusk
2 1/2 dl fullkornsrismjöl
1 1/2 dl ljust bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Eventuellt en näve krossade valnötter, andra nötter eller hackad vegansk choklad.

 

 

Gör så här

1. Börja med att ställa in en konservburk med kokosmjölk i kylen. Låt stå i minst 4 timmar, gärna över natten.

2. Värm upp ugnen till 175°C.

3. Blanda ihop bovetemjöl, rismjöl, bakpulver och salt i en skål. Detta är de torra ingredienserna. Ställ undan till senare.

4. Skala bananerna och mosa dom i en skål. Används en stark elvisp så kan vispen mosa bananerna åt en.

5. Ta fram kokosmjölken från kylen och öppna den försiktigt. Skrapa nu ut endast den fasta grädden som bildats på toppen och mät upp till 1 1/2 dl.

6. Vispa ihop banan, kokosgrädde, socker och vaniljpulver till en slät smet. Strö över fiberhusk över hela smeten, vispa ihop fort, gärna med en elvisp.

Fiberhusk sväller fort och ska därför noggrant blandas i, i det blöta, så att klumpar inte bildas.

7. Ta fram de torra ingredienserna och sikta ned dom i de blöta ingredienserna, vilket är banansmeten.

8. Låt smeten stå och svälla i omkring 2 minuter. Smörj medan en limpform med kokosolja eller klä den med bakplåtspapper.

9. Bred i smeten i limpformen. Strö över en näve krossade valnötter, används choklad så blandas det ned i smeten innan.

10. Grädda kakan långt ned i ugnen i cirka 55-70 minuter.

Gräddnings-tiden kan variera beroende på ugn. När det är cirka 10 minuter kvar av gräddnings-tiden kan gallret höjas till mitten av ugnen, om kakan behöver lite mer fin gyllenbrun färg.

Kolla med en sticka så att kakan är klar.  Låt bananbrödet svalna ordentligt. Skär sedan upp i skivor och servera.

bananbrocc88d-glutenfritt.jpg

Noteringar

  • Att baka med banan gör kakor saftiga och de behövs därför gräddas länge. Det skadar inte att låta kakan vara inne 5 minuter extra även om stickan är torr efter t.ex. 55 minuter, bara för att vara på den säkra sidan. Denna gång var min kaka klar efter 65 minuter.
  • Det är gott att äta denna banankaka som den är men eftersom det är en ganska kompakt kaka så kan vegetabiliskt margarin eller nötsmör vara gott att breda på. Eller varför inte servera kakan med en kopp varm choklad?
  • Fiberhusk, också kallat psylliumfröskal, finns att köpa i välsorterade matvarubutiker.

 

Se receptvideon här! :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine