Hemmagjort mandelsmör

mandelsmor-hemmagjort.jpg

I ett annat inlägg kan du se hur jag gör mitt egna cashewnötsmör.

Skolstart och tillbaka till dina vardagliga rutiner efter semester kräver en del "meal-prep". När dagarna blir längre så kan man behöva ha ett mellanmål att förlita sig på. 

Jag själv har förberett en del proteinbars för att ha när jag behöver snabb energi. I dessa proteinbars så är en av huvudingredienserna nötsmör, mandelsmör i detta fall. 

Idag har jag därför tänkt att dela med mig av instruktioner för hur jag tillverkar mitt egna mandelsmör.

Att köpa en liten liiiten bruk mandelsmör kostar mig ca 90 kr. Mitt hemmagjorda mandelsmör får jag för under 30 kr. Bra va? 

Du behöver dock tålamod och en tålig och stark matberedare. (Ja! En matberedare, inte en mixer, det går inte...) 

Känner du att du har vad som krävs. Varsågod, testa nu att göra ditt egna krämiga mandelsmör.

Detta mandelsmör är supergott att ha i bakverk men även på en bit bröd med sylt. Eller varför inte bara använda dig av en sked och burkens innehåll? Ja du förstår vad jag menar ... :P

För dig som undrar... Ja! Receptet för proteinbars kommer framöver. Jag länkar det här i inlägget då. :)

 

Du behöver


200g naturella sötmandlar - 1 påse
1/2 tsk havssalt flingor

 

Redskap
 

1 tålig matberedare
1 slickepott
1 liten glasburk med lock för förvaring

 

 

Gör så här

 

1. Rosta mandlarna i en stekpanna. Detta görs snabbt och enkelt genom att försiktigt rosta mandlarna på hög-medelhög temperatur på spis.

Rosta på hög temperatur i ca 1 minut. Sänk temperaturen till medelhög. Rosta ytterligare några minuter. Skaka om pannan ofta så att inte mandlarna bränns. Ta av från värmen när det doftar lätt rostat av mandlarna och eventuellt när det knäpper lite i dom.

2. Låt mandlarna svalna helt. Tillsätt dom sedan till en tålig matberedare med knivblad i.

3. Mixa till ett sand-liknande smul har bildats. Se bild 3 i bildgalleriet ovan. Detta tar cirka 1 minut av mixande.

4. Fortsätt mixa ytterligare 1-2 minuter. Nu ska smulet börja klumpa sig lite eftersom nötterna börjat släppa lite av sin olja. (Se bild 4 i galleriet ovan)

5. Mixa nu ytterligare 1-2 minuter till smulet börja gått ihop till en deg. (Se bild 5 i galleriet ovan)

6. Fortsätt mixa till degen "går sönder" och nötsmöret börjar likna nötsmör, en krämig konsistens. Detta tar cirka 1-2 minuter. (Se bild 6 i galleriet ovan)

7. Nötsmöret kan tyckas se klart ut nu. Men kör matberedaren ytterligare 1-2 minuter för ett lent och fint smör. Det kan lätt bli för hårt annars. Desto längre smöret mixas desto mer rinnigt kommer det att bli. 

8. Nu är nötsmöret klart. Ta ur knivbladet ur mixern. Skrapa av nötsmör från bladen. Tillsätt flingsalt och rör ned det. För över till en liten glasburk som rymmer ca 1 1/2 - 2 dl.

Låteventuellt mandelsmöret svalna då knivbladens friktion kan göra nötsmöret ljummet. Förvara i kylen med lock på. 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Bakad potatis med vegansk skagenröra

vegansk-skagenrora-bakad-potatis.jpg

Bakad potatis med vegansk skagenröra gjord på kikärtor, det är riktigt god helgmat för mig. Jag har några favoriter för tillfället som jag gillar att njuta av till lördagsmiddag.

 

Dessa 3 rätter är...

1. Denna bakade potatis med kikärtsskagen

2. Hemmagjord vegansk pizza (givetvis med hembakad botten)

3. Tacosmed välkryddad sojafärs (Jag föredrar torkad sojafärs till tacos)

 

Vad tycker du om att äta på helgerna? Jag tar gärna emot tips på dina favoriter. Maträtter som känns extra helgmysiga och smakrika. Att endast variera bland tre rätter är lite halvtråkigt i längden.

vegetarisk-skagenrora.jpg

Denna skagenröra har jag gjort på kikärtor eftersom...

 

1. Kikärtor är en ingrediens som är lätt att få tag på för alla.

2. Kikärtor är rika på protein och därför mättande och ger en balanserad måltid om du serverar röran med kolhydrater och lite grönt.

3. Jag tycker konsistensen som kikärtorna ger fungerar väldigt bra, även om den inte är samma som hos räkor.

 

Om du vill kan du tillsätta tångrom till denna skagenröra. Då får du den mer lik det animaliska originalet och den känns då kanske lite lyxigare. Jag däremot har aldrig gillat rom, så därför använder jag det inte i mitt recept helt enkelt.

Denna veganska skagenröra är väldigt lätt att göra och den smakar väldigt gott enligt mig. Jag har inspirerats av mitt gamla animaliska recept för denna röra.

Istället för créme fraiche så väljer jag att använda en kombination av sojghurt och vegansk majonnäs. Jag tycker själv att det blir väldigt bra, fräscht från sojghurten och krämigt från majonnäsen.

Själv är jag inte förtjust i Oatlys havrefraiche. Så är du som mig och inte gillar den veganska créme fraichen så rekommenderar jag dig att testa detta recept. :)

Mina favoriter att servera denna röra till är antingen bakad potatis eller på en god bit bröd med lite grönsaker till, som en skagensmörgås.

Du kan givetvis servera röran till vad du vill. Jag kan tänka mig att det passar bra att göra smörgåsar till utflykter. Hoppas nu att du ska gilla detta recept lika mycket som mig.

 

Här finns en video som visar hur du kan laga denna kikärtsskagen!

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Kikärtsskagen

( ca 1 portion)

 

1/2 tetra kokta kikärtor
(115g avrunnen vikt)
1 liten rödlök
1 dl osötad naturell sojghurt
4 msk vegansk majonnäs
1 msk fryst/färsk hackad dill
1 msk färskpressad citronsaft
1/2 tsk agavesirap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm örtsalt, eller mer efter smak

 

 

 

Gör så här

Kikärtsskagen

1. Skölj av kikärtorna noggrant så att spadet försvinner från ärtornas yta och inte vattnet skummar när det silas igenom längre. Spadet gör att vattnet skummar.

2. Mosa kikärtorna med en gaffel. De ska inte vara helt mosade utan de ska ha en grovkornig konsistens.

3. Skala löken och finhacka den sedan.

4. Använd dig av färdigköpt vegansk majonnäs eller gör egen. Tillsätt de mosade kikärtorna, finhackad rödlök, sojghurt, majonnäs, dill, citronsaft, agavesirap och kryddor.

5. Rör om väl. Smaka eventuellt av med mer salt eller kryddor.

6. Låt stå kylt. Servera förslagsvis på en smörgås eller till bakad potatis.

 

Hur jag bakar mina potatisar

1.  Använd en ugnssäker form som potatisarna ryms i.

2. Skölj och tvätta av potatisarna väldigt noggrant. Hacka små hål i potatisarna med hjälp av en gaffel, gör små hål runt hela potatisen. Några styckna bara.

3. Tillsätt grovkornigt salt till botten av ugnsformen, bara lite grann. Det ska inte täcka formens botten.

4. Tillsätt potatisen/potatisarna till formen, strö även över lite grovkornigt salt över själva potatisen.

5. Gräddas mitt i ugnen i 225-250°C.

- För 3 potatisar så gräddar jag i cirka 90-120 minuter.

- För 1 potatis så gräddar jag i cirka 60-90 minuter.

Allt varierar på potatisarnas storlek och din ugn. För extra krispigt skal gräddar jag på 250°C, uppskattar du inte det, kör då på 225°C.

Känn med en gaffel så att de är mjuka i mitten, då är potatisarna vanligtvis klara.

kikarts-skagen1.jpg

Noteringar

  • För matlagning tycker jag att antingen Alpros ekologiska osötade sojghurt eller Plantis  osötade ekologiska soja yoghurt är bäst.
  • För att spara pengar och kunna få den godaste majonnäsen så gör jag min egen. Har du en stavmixer så går det på 1 minut, jag lovar. Snabbt, enkelt och gott! :)
  • Du kan koka dina kikärtor själv eller köra på färdigkokt från burk/tetra, jag har testat båda och de blir båda lika bra. Jag gillar däremot att kunna koka mina kikärtor själv, jag tycker de får fräschare smak då.
  • Proportionerna mellan majonnäs och sojghurt kan givetvis varieras efter eget tycke. Tillsätt mer majonnäs och mindre sojghurt för en fetare och krämigare röra eller tillsätt mindre majonnäs och mer soja yoghurt för en mindre fet och mer syrlig röra. Tillsätt mindre vätska om du föredrar en fastare röra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine