Vegansk färssås på torkad sojafärs

vegetarisk-farssas1.jpg

Det var ett tag sedan jag delade med mig av ett recept nu. Senast i påskas mer bestämt.

Varför jag har dröjt så länge? Allt jag delar med mig av här på bloggen och sociala medier skapar jag från hjärtat och med glädje. Ibland tar inspirationen slut helt enkelt... iallafall för ett tag.

Just detta hände denna gång och kommer troligen hända fler gånger. Ibland behöver vi alla en paus för att komma tillbaka som ännu bättre. Under denna tid har jag alltså lyckats gå från noll inspiration till att sitta här och nu och känna stor energi och glädje för mitt skapande igen.

Jag själv väljer att inte dela med mig mig av något när inspirationen är på noll just därför att jag vill inte dela med mig av något halvdant. Som sagt, jag vill att jag ska ha jobbat med hela mitt hjärta och själ på ett projekt.

Jag hoppas du som läsare förstår vad jag menar här. Kanske även du känner igen dig i dina egna prestationer?

Stort TACK till dig som har haft tålamod och väntat. Jag vill också skriva ett stort TACK för förståelse. Jag är tacksam av hela mitt hjärta till just dig som läser min blogg, uppskattar mina recept och lämnar fina meddelanden här och på sociala medier. <3

Kramar!

/Madeleine

 

Här finns en video för att lättare visa hur du kan tillaga denna rätt!

Idag delar jag med mig av en svensk klassiker här. I lite förnyad vegansk version. Denna färssås är en motsvarighet till en klassisk köttfärsås.

Just denna rätt är en återkommande favorit hos mig och jag slänger ofta ihop en sats på vardagarna då denna rätt går relativt fort att laga och är simpel.  Ett bra recept för dig som gillar "Meal-prep".

Denna veganska version av den klassiska köttfärssåsen är enligt mig god och tillfredsställer det sug som jag kan ha för den klassiska spaghetti och köttfärssåsen.

Kanske detta recept kan bli en favorit även hos dig? :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Vegansk färssås

(- ca 3 till 4 portioner)

 

1 medelstor gul lök
1 liten morot
1/3 av en medelstor zucchini
1 liten bit rotselleri (ca 50g)
ca 2 stjälkar färsk bladpersilja
ca 1-2 msk fryst hackad basilika

1 vegetabilisk buljongtärning (t.ex umami/grönsak)
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 krm malen vitpeppar

2 dl torkad sojafärs (kung markattas)
2 1/2 dl krossade tomater
2 1/2 dl vatten

2 msk ketchup
1 msk japansk soja / tamari
1 1/2 dl imat / vegetabilisk matlagningsgrädde

 

 

Gör så här

1. Börja med att skala alla rotsaker, det vill säga gul lök, morot och rotselleri. Skölj zucchini noggrant och om du använder färsk persilja skölj även den.

2. Finhacka löken samt om färsk bladpersilja användes, klipp av stjälken och finhacka den. Spara bladen till senare.

3. Riv morot, zucchini och rotselleri grovt på ett rivjärn. Om rotsellerin är svår att riva kan det hackas väldigt fint, i storlek med de rivna grönsakerna.

4. Värm upp lite olja/veganskt margarin i en kastrull. Stek lök och finhackad persiljestjälk till löken har fått lite färg och mjuknat aningen. Tillsätt därefter de rivna grönsakerna och stek dessa i ca 1 minut.

5. När grönsakerna har stekts tillsammans med löken och mjuknat bara litegrann, tillsätt då kryddorna. Det vill säga, vitlökspulver, lökpulver, endast 1/2 krm svartpeppar och vitpeppar. Spara resterande svartpeppar till slutet. Rör om till kryddorna blandats med grönsakerna.

6. Tillsätt därefter, torkad sojafärs, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Rör om. Låt koka upp. Lägg på locket och sänk värmen så det inte kokar över. Låt nu koka ihop i ca 10 minuter.

7. När allt har kokat ihop och färsen känns mjuk, tillsätt då ketchup och soja. Klipp ned bladpersiljan smått eller hacka den innan den tillsättes. Tillsätt fryst basilika. Rör om väl.

8. Slutligen, tillsätt havregrädde. Rör om och låt koka upp försiktigt. Smaka av. Tillsätt ytterligare 1/2 krm grovmalen svartpeppar om så önskas. Smaka eventuellt av med övriga kryddor och salt eller örtsalt. Jag använder hermbamare örtsalt.

9. Tag av från värmen på direkten då det är klart.

Servera med nykokt spagetti, gärna en grönsallad och varför inte lite ketchup  och/eller vegansk parmesan/bjäst?

vegansk-farssas1.jpg

 

Noteringar

  • Denna rätt är simpel att att variera efter säsong. T.ex under hösten och vinterhalvåret så kör jag med en medelstor palsternacka istället för zucchini.
     
  • Har du inte rotselleri så kan du skippa det eller köra med palsternacka istället. (Använder du redan palsternacka istället för zucchini så uteslut bara rotsellerin då!) Med det sagt vill jag också nämna hur smakrik rotselleri är och är verkligen en fin ingrediens att använda. Men man tager vad man haver.
  • Har du inte färsk persilja kan du använda fryst eller torkad. Strunta då i att använda stjälken och tillsätt ungefär samma mängd som fryst hackad basilika, ca 1-2 msk.
     
  • Även torkade örter kan användas. Ta då 1-2 tsk då istället av vardera ört. Har du varken basilika eller persilja så kan oregano och eller gräslök även fungera bra i denna sås.
  • Jag köper oftast tetror med krossade tomater. Därför blir det lite över i tetran då detta recept endast kräver 2 1/2 dl.

    Om jag inte vet att jag ska använda de krossade tomaterna inom de närmaste dagarna så tillsätter jag det till en plastpåse och fryser in för senare bruk. Fungerar superbra!

    I kylen kan de krossade tomaterna stå i tetran i upp till en vecka enligt egen erfarenhet. Använder du en konservburk så lämna inte resterna i burken då metallen kan vara ohälsosam.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Linssås med soltorkade tomater ~ Grön Vecka!

pastasas-roda-linser-vegansk1.jpg

2018! Tack till er alla som har tittat in på min blogg under 2017 och som nu återkommer för fler recept 2018. Jag ser mycket fram emot att få dela med mig av många smarriga och veganska recept här på bloggen under detta år.

Jag känner att jag har lärt mig mycket angående bloggande och sociala medier under 2017 och denna kunskap bär jag med mig stolt för att kunna göra bloggen och mina sociala ännu bättre.

 

Att nämna några saker under 2017 som gav framgång för Madeleines Vego

  • Jag flyttade bloggen från blogg.se till min alldeles egen wordpress blogg!
  • Jag skaffade mig ett eget domännamn. Vilket betyder att jag nu heter madeleinesvego.se. I och med flytten så kändes det som ett stort steg och ett framför allt viktigt steg för att mina läsare lättare ska kunna hitta till mig.
  • Jag blev Pro medlem i Influencers Of Sweden. Ett av de absolut bästa besluten jag har tagit under år 2017. Genom så kallade inOS så har jag fått ta del av så mycket kunskap av kunniga personer som sysslar med bloggande och sociala medier. Tack till er alla!
gryta-roda-linser1.jpg

Nog pratat om det gamla och in med det nya! Har du som läser detta hört talas om Veganuari, eller Veganuary om vi tar det på engelska?

För dig som inte riktigt vet vad jag nu pratar om. Veganuari är något man har tagit fram för att få allt fler människor att äta veganskt. Detta går alltså ut på att man skriver upp sig för Veganuari och under januarimånad då går med på en utmaning att endast äta en helt vegetarisk kost, alltså veganskt.

Som en del av Veganuari så vill jag här på min blogg erbjuda något som jag nu döpt till en Grön Vecka.

Jag tänker alltså dela med mig 5 veganska recept under denna vecka, vecka 3. 

Så till alla där ute som stenhårt kör Veganuari, här får ni lite hjälp på traven med nya recept. Jag vill också nämna vad GLAD jag blir över att se hur många det är som deltar i Veganuari i år!

STORT TACK till er alla som försöker och intresserar er, ni GÖR skillnad!

Vi börjar med det första receptet för min Gröna Vecka. En lättlagad linssås som är smakrik tack vare soltorkade tomater som ger det där lilla extra.

Denna linssås är glutenfri om du använder dig av en glutenfri vegetabilisk grädde (t.ex. soja) och serverar med en glutenfri kolhydrat. T.ex ris eller glutenfri pasta. Även av de mindre så bör denna maträtt gillas. Så har du barn så tycker jag att du ska testa att servera denna rätt med spaghetti.

 

För alla 5 recept som ingår i den Gröna Veckan så har jag en recept-video. Här är dagens så du lättare kan se hur du kan tillaga denna rätt.

Vill du se mer liknande videos så har jag ett gäng recept på min youtube-kanal Madeleine's Vego och det är bara att gå in och prenumerera på youtube för mer av det goda. Jag blir också så glad av att se nya prenumeranter, jag är tacksam för er alla som tittar in på mina sociala kanaler. <3

Fortsätt nu att kämpa ni alla som kör Veganuari! Fyra fler recept kommer under veckan. 

Här kommer som utlovat receptet på linssåsen. :)

 

 

Pastasås på röda linser

(- ca 2 portioner)

 

1 medelstor gul lök
3 stora bitar av soltorkade tomater i olja
1 dm av en medeltjock purjolök
1 medelstor morot
1 dl krossade tomater
1 tärning umami-/grönsaksbuljong
1 dl röda linser + 3 dl vatten

2 puckar fryst hackad spenat
1 dl imat/valfri vegetabilisk grädde

Krydda med

Grovmalen svartpeppar Salt/Örtsalt
Valfri krydda efter smak

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att skala löken och finhacka den sedan. Skär purjolöken i tunna skivor och skölj den väldigt noggrant.

Purjolök innehåller ofta jord mellan bladen, jord kan innehålla bakterier. Så se till att få bort jorden från purjolöken.

2. Skala moroten och riv den grovt på en rivjärn. Lägg undan till senare.

3. Ta ur de soktarkade tomaterna ur oljan. Skär dom i mindre bitar.

4. På högsta värme på spisen tillsätt olja från de soltorkade tomaterna, hackad lök, purjolök och soltorkade tomater. Bryn detta tillsammans i ca 30-60 sekunder. Sänk temperaturen en aning och stek på medel till medelhög temperatur på din spis till löken mjuknat och fått färg.

5. När löken mjuknat och tomaterna fått lite färg, tillsätt riven morot. Rör om låt sedan brynas tillsammans i cirka 30-60 sekunder.

6. Tillsätt nu krossade tomater, buljongtärningen, okokta röda linser och vatten. Låt koka i cirka 10-15 minuter, tills dess att linserna är genomkokta men inte sönderkokta.

7. Tillsätt nu spenatbollarna och låt de tinas ned i såsen. Rör om väl.

8. När spenaten är väl blandad i såsen tillsätt då vegetabilisk grädde. Smaka av med kryddor, t.ex örtsalt och svartpeppar. Eller använd valfria kryddor efter egen smak.

9. Servera med valfri pasta eller någon annan kolhydrat. Gärna med en grönsallad till också. Njut av en lättlagad och näringsrik vegansk måltid.

linsas-vegansk1.jpg


Noteringar

  • Använd en glutenfri vegetabilisk matlagningsgrädde som till exempel sojagrädde för att rätten ska vara helt glutenfri. Jag kör på Oatly's Imat eftersom jag själv tål gluten.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine