Vegansk röra till bakad potatis med svenska linser, tahini & äpple

Vegansk röra till bakad potatis med svenska linser, tahini & äpple

Vegansk röra på svenska gula linser, tahini, äpple, purjolök & selleri

Röror är perfekt mat då de kan varieras både i smak men också till olika tillfällen. Servera denna linsröra till bakad potatis som en värmande lunch/middag eller varför inte som utflyktsmat?

Röran passar perfekt som en smörgås-röra tillsammans med ditt favorit-bröd. Servera som en del av en buffé eller varför inte testa den i en smörgåstårta? Vad du än väljer så blir det gott!

I detta recept så har jag använt mig av svensk-odlade gula linser. Det är SÅ kul att se att det kommer mer och mer växtbaserade proteinkällor från Sverige i butikerna nu!

Älskar du röror? Variera dig gärna med att testa min skagenröra på kikärtor!

Se gärna videon nedan. Smaklig måltid! 💚


Vegansk röra till bakad potatis

(- ca 2-3 portioner)

1 dl svenska gula linser (från GoGreen)
1 medelstor stjälk av stjälkselleri
1 dl tunt strimlad & finhackad purjolök
3/4 dl fryst hackad dill
1/2 medelstort äpple

1 dl osötad sojghurt (Planti)
2 1/2 msk tahini (ljus & rinnig, förslagsvis Zeinas)
2 msk vegansk majonnäs
1-2 msk citronsaft (färskpressad / från koncentrat)
1-2 tsk dijonsenap
1/4+1/8 tsk herbamare örtsalt
1/4 tsk pepparmix (Santa Maria)
Färskmalen svartpeppar
1/2-2 tsk sötning, efter smak (valfritt)
ex. vegansk honung, agavesirap eller liknande

Gör så här:

1. Blötlägg de gula linserna över natten eller i minst 1 timme. Linserna kan kokas direkt från förpackning, följ isåfall förpackningens instruktioner.

- Linserna blir enligt mitt tycke mer jämnt kokta om de blötläggs i ett par timmar först, dessutom kortas koktiden.

2. Skölj av linserna noga. Tillsätt linserna till kokande lättsaltat vatten. Om linserna blötlagts över natten så koka de då i ca 6-8 min. Behåll de gärna lite “al dente”, så att de inte blir allt för mosiga i röran. Det ger en finare textur till röran och gör det mer aptitligt.

3. Skölj av de kokta linserna med kallt vatten och se till så att de blir kylda. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag.

4. Finhacka purjolök, selleri och äpple.

- Finhacka purjolöken förslagsvis genom att först klyva den längs med längden på mitten, till en halv cylinder. Dela sedan på mitten igen längs med längden så att det blir till kvartar. Skiva därefter tunt. SKÖLJ NOGA! Det kan dölja sig mycket sand & jord mellan en purjolöks lager. Använd både purjolökens vita & gröna del.

5. Blanda samman sojghurt, tahini, majonnäs, citronsaft, dijonsenap & dill med örtsalt & pepparmix i en skål. Beroende på hur stark dijonsenapen är så börja med att tillsätta 1 tsk, tillsätt därefter 1 till om så önskas.

- Jag använder oftast lidls dijonsenap och den är mild, därför tar jag 2 tsk senap. Tillsätt citronsaft efter önskad syra.

6. Tillsätt de kokta linserna och de hackade grönsakerna/frukt till såsen. Blanda samman. Smaka av med örtsalt, citronsaft och sötning för att hitta rätt balans i smakerna. Tillsätt gärna malen svartpeppar efter smak.

7. Förvara i kylen. Den blir god om den får stå till sig i någon enstaka timme före servering. Håller i minst 4 dagar i kyl om den förvaras rätt. Tänk dock på att baljväxter är känsliga!

8. Servera till bakad potatis med en god grönsallad eller som fyllning till smörgåsar. Fyll t.ex. i en baguette eller liknande matigt portionsbröd.

Vill du se mer vego-gott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk kladdkaka med hallon & nougat

Vegansk kladdkaka med hallon & nougat

Veganska luftiga semmelbullar - Guide med tips!

Veganska luftiga semmelbullar - Guide med tips!