Vegansk majonnäs
aggfri-majonnas.jpg

Såhär i juletider så är det nu dags för mig att dela med mig av ett recept på en helt vanlig majonnäs. Ja! Givetvis är den vegansk, precis som alla mina recept är här på min sida.

Receptet är extremt lätt att göra och det smakar riktigt bra. Givetvis så smakar det inte ägg som traditionell hemmagjord majonnäs gör. Inte så konstigt, då den inte innehåller ägg!

Att göra sin egen veganska majonnäs går fort och blir till för en billig slant. Så har du en budget att hålla dig efter så rekommenderar jag att du testar detta recept istället för att köpa majonnäs från affären.

Givetvis så behöver du dock en stavmixer. En stavmixer är väl användbar i det veganska köket och jag rekommenderar starkt att du införskaffar en. Den behöver inte vara fancy, bara den gör jobbet!

Är du allergisk mot soja så kan du INTE byta ut mot annan mjölk. Det är endast sojamjölken som har den egenskapen att skapa en emulsion. Det måste ha något med sojaproteinet att göra.

Å andra sidan finns det andra recept på vegansk majonnäs som är gjorda på kikärtsspad istället för sojadryck. Testa ett sådant om du är allergisk mot soja.

Jag tycker det är lättast att göra med sojadryck. Den gången jag testade med kikärtsspad så blev majonnäsen lite för rinnig. Men det blev helt ok ändå. Här kommer receptet. Perfekt nu till julens alla feta måltider. Haha!

 

Här finns en kort receptvideo som visar hur du kan göra denna majonnäs.

 

Vegansk majonnäs

( ca 1 1/4 dl färdig majonnäs)

 

3 msk osötad och neutral sojamjölk
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt

1 dl neutral rapsolja (d.v.s ej kallpressad)

 

 

Gör så här

1. Blanda samman sojamjölk, 1 msk kallpressad rapsolja, dijonsenap, äppelcidervinäger och salt i en måttbägare.

2. Tillsätt ungefär 1/3 av rapsoljan och börja mixa. Använd en stavmixer.

3. Tillsätt resterande mängd olja lite i taget, i rinnande stråle. Mixa till en tjock majonnäs har bildats.

4. Förvaras i kyl med fördel i en tätslutande glasburk.

5. Smaksätt gärna majonnäsen själv med t.ex. färskriven vitlök, sriracha eller använd till en hemmagjord rödbetssallad eller skagenröra. Fungerar till det mesta!

 

Noteringar

  • Den kallpressade rapsoljan används för att ge lite mer smak och färg till majonnäsen. Gör aldrig majonnäs på enbart kallpressad rapsolja, eller annan smakrik olja då smaken blir alldeles för stark och tar över helt. Har du inte kallpressad rapsolja hemma så gör det inget. Ersätt det i receptet då med 1 msk vanlig neutral rapsolja istället.

 

vegansk-majonnacc88s.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk linssås med soltorkade tomater - Grön vecka i Veganuari!

Vegansk linssås med soltorkade tomater - Grön vecka i Veganuari!

Vegansk ostkaka

Vegansk ostkaka