Veganska burgare på VegMes formbara färs

veganska-hamburgare-recept.jpg

Förra året när det var helt sprillans nytt med formbar färs så la jag ut ett recept på vegobullar gjorda på Anammas formbara färs. Vilken succé det receptet blev må jag säga! :O

Det är nämligen så att receptet på vegobullarna är det inlägg som på Madeleines Vego drar in en majoritet av min trafik. Jag vill därför säga ett stort TACK till dig som läser och uppskattar receptet.

Här hittar du receptet om du nu blev nyfiken vad jag egentligen talar om.

Efter att Anamma gjort debut med sin formbara färs så började det hända saker på den veganska marknaden. Inte långt efter så lanserade även Naturlí sin formbara färs till Sverige. Därefter kom VegMes formbara färs.

VegMes formbara färs är i det dyraste laget då kilopriset ligger runt 130-170kr. Anledningen till varför den är så dyr har också att göra med att den till skillnad från Anamma säljs som färsk och inte som fryst.

Så… Är det värt pengarna då?

Jag kan säga så här. Jag är snål (läs ekonomisk) och köper därför inte den formbara färsen för fullt pris. Nej! Jag passar på när det är erbjudande… eller det som jag främst gör är faktiskt att köpa på nedsatt pris pga kort datum.

Testat att frysa in färsen det har jag och den fungerar exakt lika bra efter upptining. Var inte rätt för att köpa veganska produkter med kort datum, de håller bra mycket längre än vad man kan tro!

veganska-burgare-vegme.jpg

Nu till den fråga som du kanske väntat på. Vilken formbar färs är godast? Anammas eller VegMes?

Jag gillar VegMes bäst och kommer främst att köra med den i fortsättningen om jag hittar produkten till ett rimligt pris.

VegMes formbara färs har inte samma bismak av soja som Anammas formbara färs har. Är man en finsmakare som jag så tycker jag även att man kan känna en lätt ton av en härlig rökt smak i VegMes färs. Inte är smaken tydlig dock, tycker den bara känns lite om man verkligen känner efter.

Jag gillar VegMes färs helt enkelt för att den har fräschare toner i sin smak. Prova du också!

Lämna gärna en kommentar där du berättar vad du tycker.

Med det sagt så vill jag säga att båda färs-produkterna är givetvis väldigt bra. Jag tycker fortfarande om Anammas, det är bara så att jag nu föredrar VegMes.

Här kommer dagens recept. Hoppas det ska smaka! :)

Veganska burgare på formbar färs

(- 4 st biffar)

1 förpackning VegMe formbar färs (300g)
1 liten gul lök
2 msk bbq sås (Kung Markatta)
1 1/2 msk ströbröd
1 1/2 tsk grillkrydda
Grovmalen eller färsk-malen svartpeppar

Gör så här

1. Skala och finhacka gul lök. Skär så smått så möjligt, då går det lättare att forma biffarna. Är lökbitarna för stora faller de lättare ur biffen.

2. Tillsätt den formbara färsen, finhackad lök, bbq sås, ströbröd och grillkrydda till en bunke. Tillsätt valfri mängd svartpeppar, efter smak.

3. Knåda samman allt till en deg. Se till att blanda så pass väl så att färsen blir en deg och så att du inte kan se att det har varit en färs. Lite så att bitarna av färs går sönder och går samman till en deg. Då håller biffarna ihop extra bra!

4. Forma till 4 biffar. Varje biff ska väga ca 100g st.

5. Hetta upp lite olja eller margarin i en stekpanna. Ha pannan på högsta värme. När pannan är het, lägg ned biffarna, så många som ryms i din panna. Sänk sedan temperaturen till medelhög.

6. Stek på medeltemperatur ca 3 minuter på varje sida. Var försiktig vid första vändningen av biffarna eftersom att biffarna innehåller socker i form av bbq sås. Det gör så att det karamelliseras och fastnar därför lätt. Stek därför inte på allt för hög värme.

7. Servera med dina favorit-pålägg. Jag gillar att servera mina hamburgare med sallad, gurka, tomat och rödlök. Givetvis så är senap, ketchup och majonnäs också ett måste.

VegMes majonnäs är riktigt god. Vill du göra din egen majonnäs så finn ett recept här!

veganska-hamburgare-formbar-fars.jpg

Noteringar

  • Jag är lite känslig för att äta mat som är kraftigt saltad. Önskar du mer salt så är det bara att tillsätta mer grillkrydda eller salt till burgar-receptet. 1 1/2 tsk grillkrydda är lagom enligt mig, men smaken är själv upp till dig!

Jag inser nu att jag pratat på mycket om VegMe i detta recept. Därför vill jag också påpeka att detta inlägg INTE är sponsrat. Det är bara jag som i detta fall lyckas tycka om både VegMes formbara färs och majonnäs. Allt i ett och samma inlägg. :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Cauliflower Wings ~ Panerad blomkål

cauliflower-vings-panerad-blomkal.jpg

Förra veckan delade jag med mig av min recept-lista på min instagram my story. Jag gör listor rätt ofta och en viktig lista jag har är där jag samlar mina recept-ideér så att jag inte glömmer bort något recept.

Jag valde förra veckan att visa denna lista för att se vad du som följer mig önskade mest. Det är svårt för mig att veta vilka recept som uppskattas mest. Jag frågade därför i syfte för att veta vad jag bör lägga min tid på.

Det var en bra idé av mig att dela med mig av listan. Jag fick så fin feedback av mina följare och det gjorde också att jag nu vet vilka recept som har högst efterfrågan på denna lista.

På delad första plats kom recepten Cauliflower Wings och Potatissallad. Dessa två recept är alltså högst prioriterade för mig att skapa till bloggen nu.

Tajt därefter kom recept på Smörgåstårta och Fuskpinnar.

Ja, du som läser detta nu vet vad du har att vänta dig här på bloggen. :)

Har du ett recept som du önskar se så berätta det då för mig så ska jag försöka fixa det. Jag blir så glad när du som läser räcker ut en hjälpande hand till mig och engagerar dig i mitt skapande.

Jag skapar trots allt alla dessa recept främst för dig som läser. <3

cauliflower-wings-vegansk.jpg

Sagt och gjort, eftersom Cauliflower Wings kom på delad första plats.

Här kommer dagens recept. :)

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Cauliflower Wings

(- ca 1 - 2 portioner)

 

400g färsk blomkål (vikt i rensade buketter)

 

Smet

1 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 krm pepparmix (Santa Maria)
1 krm spiskummin
1 krm örtsalt
1/2 krm smoked paprika

1 dl havregrädde (Planti)
1 1/2 dl vatten
2 msk sweet chilisås
1/2 msk japansk soja/tamari

Valfritt
1/2 tsk sambal oelek (för hetta)
1/2 krm gurkmeja (för färg)

 

För panering

1 1/2 - 3 dl panko ströbröd

 

 

 

 

 

 

Gör så här
 

1. Börja med att rensa och tvätta den färska blomkålen. För detta recept behövs ungefär 400g färska buketter av blomkål. Tvätta blomkålen noggrant.

2. Se till så att buketterna är medelstora till små. Inte allt för små. Bitarna av blomkål ha storlek ungefär som munsbitar. 

3. Börja nu att göra smeten som blomkålen ska doppas i. 

4. Blanda samman alla torra ingredienser, det vill säga mjöl och kryddor. Tillsätt gurkmeja om du har det hemma. Blanda in kryddorna väl i mjölet. 

5. Tillsätt därefter dom blöta ingredienserna till vetemjölet. Dom ingredienser som blandas ned i mjölet är, havregrädde, vatten, sweet chili sås och ljus soja.

Eventuellt tillsätts sambal oelek om lite hetta föredras. 

6. Vispa samman till en smet utan klumpar. Det gör inget om det är lite små klumpar i men denna smet går att vispa slät ganska lätt.

Vispa inte allt för mycket bara.

7. Om blomkålen ska paneras i panko. Tillsätt lite panko ströbröd på en tallrik. 1 1/2 dl räcker till halva satsen, ska hela satsen paneras så behövs ungefär 3 dl. 

8. Torka av blomkålsbuketterna så de inte har vatten på sig. Använd en ren kökshandduk. 

9. Doppa buketterna en efter en i smeten. Låt droppa av lite annars blir det en pöl av smet på varje Cauliflower wings. 

10. Doppa därefter i panko om så önskas. Använd ena handen för smeten och den andra rena handen för att hantera ströbrödet, annars panerar man lätt fingrarna om samma hand används.

11. Gräddas mitt i ugnen på 200°C i ca 30 min. Vänd därefter på blomkålen och grädda ytterligare 10-15 minuter.

Beroende på storleken på buketterna och din ugn så kan tiden att för bakning givetvis variera. 

12. Servera genast. 

Dom är inte lika goda dagen efter från kylen då de mjuknar mycket. Går givetvis bra att äta som rester, men behåller inte samma kvalité. 

Servera gärna med jasminris eller kokt quinoa. Eller en blandning av jasminris och quinoa. 

En kall dressing görs lätt genom att blanda 1 del osötad sojghurt med 1 del sweet chilisås.

Njut!

 

 

Här finns en receptvideo där jag visar hur jag tillagar detta! 

 

Noteringar

  • Passa på att tillaga denna rätt när blomkålen är i säsong. Säsongen verkar starta nu. Handlar du under säsong är det lättare att få tag på svensk blomkål och dessutom är det billigare.

    Viktigast av allt så är grödor under säsong oftast mer näringsrika då dom inte blivit transporterade från någon exotiskt land i flera dagar. 

  • Dessa behöver inte paneras alls. Med endast smeten så tycker jag det blir minst lika gott, ibland t.o.m lite godare. Du gör som du vill. Pankoströbröd ska användas vid panering och inte vanligt ströbröd för godast resultat.

  • Dressingen du ser på bilden har jag gjort genom att blanda lika delar osötad sojghurt med sweet chilisås.

  • Glutenintolerant? Jag har aldrig testat att göra smeten på glutenfritt mjöl. Du kan testa om du vill, kan tänka mig att det isåfall blir bäst med en mjölmix som efterliknar vetemjöl. Tänk på att mängden mjöl då kan behöva justeras.

    Om du testar, lämna gärna en kommentar du om hur du tyckte det blev på glutenfritt mjöl. 

cauliflower-wings-recept.jpg

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine