Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

stekt-ris-tofu.jpg

Följer du mig på instagram? Om du gör det så kanske du redan vet om att jag delar med mig av ganska mycket, allt möjligt, via instagrams “mina händelser”.

Denna vecka så delade jag med mig av en liten så kallad “Cook with me”. Där jag helt enkelt filmade när jag lagade mat. Vad jag lagade var denna maträtt, stekt ris med tofu.

Jag vill med detta recept visa på hur DU kan minska ditt matsvinn.

Just detta recept är perfekt för det. I detta fall så hade vi här hemma en helt oöppnad matlåda med ris från kinarestaurang, hämtmat, det vill säga. Eftersom ris fort blir gammalt så valde jag att ta vara på det och göra en helt ny god maträtt av resterna.

Man ska vara försiktig när det kommer till att lämna ris framme länge osv samt inte låta det ligga för länge i kylen då ris lätt bildar bakterier som inte är värda att få i sig.

Likaså så kan jag inte sluta påpeka det faktum att… Har du oöppnad tofu hemma som har gått ut på datumet? Ingen fara! Är tofun oöppnad så blir den inte gammal, inte särskilt fort iallafall.

Det tofu-block jag använde i dagens recept gick ut för hela tre månader sedan.

Hör och häpna! 3 MÅNADER!

stekt-ris-veganskt.jpg

Kom ihåg att alltid titta, lukta, känna och om alla dessa punkter får godkänt så kan du även smaka. Tofun jag använde luktade precis som om den skulle ha tillverkats igår.

Ja du förstår, det är INGA PROBLEM med att äta så kallad “gammal mat”.

Det jag använder mig av för att kolla om en tofu är gammal är först och främst synen.  Är tofu gammal börjar den jäsa och förpackningen expanderar.

Sedan doftar jag. Tofu doftar inte så mycket, lite som en blandning av sojamjölk och mozzarella-ost.

Slutligen så känner jag på den så att den inte känns hel-slemmig. Den ligger ju i vatten så lite blöt ska den kännas men inte ha något lager av något slime-liknande på sig.

Eftersom receptet blev omtyckt på min instagram så valde jag att summera det hela i ett blogginlägg så att det ligger kvar för alltid.

Har du å andra sidan ett paket ÖPPNAD tofu så bör du konsumera det innan 2-4 dagar har gått. När ett paket tofu har öppnats blir det väldigt fort gammalt. Det kommer du märka på doften.

Det du kan göra är att frysa in tofu. Det går alldeles utmärkt, det gör jag ofta.

Vid upptining kommer tofun ha släppt mycket av sin vätska och blivit lite mer smulig. Det gör inget till recept som t.ex. detta då tofun ändå ska smulas sönder.

I detta recept så kan du slänga i lite vad du vill när det kommer till grönsaker. Jag brukar alltid se till att ha lök och vitlök som bas. Morot och ärtor är klassiskt men ta gärna vit/röd-kål, svamp, majs, sockerärtor eller andra trevliga grönsaker istället.

Just denna gång tillsatte jag paprika för att minska mitt matsvinn då jag hade en halv paprika som börjat skrumpna i kylen.

Titta, lukta, känn och smaka. Lita på dina sinnen. Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på miljön utan även en slant i plånboken. :)

Här kommer receptet!

Stekt ris med tofu - Veganskt

(- ca 2-3 portioner)


1 medelstor morot
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 block tofu naturell tofu (250g)
1-2 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
Gurkmeja för färg (ca 1 krm)

1 matlåda med kokta risrester (ca 2-3 portioner)
1/2 röd paprika (valfri färg)
1 msk japansk soja / tamari (ljus)
1-2 tsk kinesisk soja (mörk)
1—2 tsk sambal oelek

1 tärnings-stor bit färsk ingefära
1/2 - 1 dl frysta ärtor

Färskpressad juice från 1/4-1/2 lime
1 msk sweet chilisås
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Neutral olja till stekning (1-2 msk)

Gör så här

1. Skala alla grönsaker. Det vill säga, morot, rödlök, ingefära och vitlöksklyftor. Finhacka rödlöken och vitlöken.

2. Skär moroten i små fina tärningar. Hacka även paprikan i mindre bitar. I stekt ris är det godast när alla grönsaker är skurna väldigt smått.

3. Hetta upp en panna med lite neutral olja, t.ex. rapsolja. Tillsätt även sesamoljan.

4. Stek lök, morot och vitlök till de mjuknat och fått lite färg. Stek i en stor stekpanna (28 cm).

5. Smula ned tofun med händerna. Tillsätt vitpeppar, gurkmeja och vitlökspulver. Rör om väl så att alla kryddor är väl fördelade i blandningen. Stek till tofun släppt sin vätska och till den fått lite färg.

6. Tillsätt nu riset. Tillsätt lite vatten, ca 1/2 - 1 dl så att riset kan återfuktas då det lätt blir väldigt torrt när det stått i kylen.

7. Krydda med ljus och mörk soja samt sambal oelek för hetta. Tillsätt den hackade paprikan.

8. Stek till riset ser trevligt ut och vattnet har dunstat. Tillsätt olja om så behövs för att riset inte ska bli degigt eller bränt i botten.

9. Avsluta med att tillsätta riven ingefära och frysta ärtor. Ta av från värmen när ärtorna ser tinade ut.

10. Smaka av med limejuice, svartpeppar, salt och sweet chilisås. Dessa kryddor tillsätts sist då de håller sig fräschasts så.

Sweet chilisås tillsätts för att balansera smakerna med en sötma. Används inte det kan 1-2 tsk kokossocker tillsättas istället. Socker bränner lätt i pannan och tillsätts därför på slutet.

 

fried-rice-recept.jpg

Noteringar

  • Om tamari används istället för japansk soja i detta recept så blir maträtten glutenfri, uteslut då också den kinesiska sojan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Asiatisk färspytt med glasnudlar ~ Vegansk

vegansk-asiatisk-mat.jpg

Idag har jag veganiserat en gammal favoriträtt och jag har tänkt att dela med mig av receptet här till er.

Min mamma brukar ofta göra denna rätt och när jag inte var vegan så åt jag den och gillade den väldigt mycket. Idag har jag lyckats veganisera detta recept och smaken är på pricka precis som den ska vara. :)

Så äntligen får jag njuta av denna rätt igen efter att ha varit utan den i cirka 2 år.

Rätten består av färs som man steker med de grönsaker man har hemma. Det är därför jag kallar denna rätt för en pytt.

Den mix av grönsaker jag använde mig av idag blev väldigt god. Om du inte har allt hemma kan du dubbla mängden av något eller använda något annat.

Låt oss säga att du inte har edamamebönor, testa att ersätta dom med gröna ärtor istället.

Eller om du inte har gröna bönor/haricoverts, använd samma mängd haricoverts och byt ut den mängden mot vitkål istället.

Ja, ni förstår min poäng. :)

Om du inte har frysta eller färska kaffir limeblad hemma men istället har torkade så kan du testa med det, jag har dock aldrig använt sånna själv.

Har du inte kaffir limeblad så kan jag rekommendera att ta en kub med färsk ingefära istället och riva ned. Helst på slutet av tillagningen så ger ingefäran mer tydlig och fräsch smak.

Jag tycker denna rätt är lika god att servera med kokt ris som med glasnudlar.

Testa med risnudlar om du endast har det. Jag har aldrig testat att servera med risnudlar, men testa det om du så önskar.

För en glutenfri rätt, använd en glutenfri färs. Receptet är i sig annars glutenfritt.

Jag hade färs från hälsans kök, men den är ej glutenfri så använd färs från anamma för en helt glutenfri rätt. :)

Här kommer receptet! Jag kan verkligen rekommendera er att testa denna rätt.

Den är lättlagad och så smakrik och god.

Heja Vego! Mums! :D

 

Asiatisk färspytt

( ca 2-3 portioner)

 

150g vegansk sojafärsk (t.ex. Hälsans kök eller Anamma)
1 liten bit vitkål (100 g)
1 medelstor morot
1 medelstor rödlök
1 liten bit zucchini (50g)
1/2 liten paprika (gul eller röd)
1 dl frysta edamamebönor (50g)
1 liten näve haricoverts (50g)

 

Kryddning

2 vitlöksklyftor
1 kaffir limeblad (fryst)
1 + 1/2 tsk sesamolja
1 1/2 msk tamari sojasås
2 msk sweet chilisås
1 msk lime/citronjuice
1 tsk sambal oelek
Salt och Vitpeppar efter smak

Glasnudlar för 2-3 portioner 125-200g.

 

 

Gör så här

1. Börja med att skala och hacka alla grönsaker. Tärna morot, paprika och zucchini i små bitar. Strimla vitkålen tunt och skär den i mindre bitar, så att bitarna inte är allt för långa. Skär haricovertsen i mindre bitar, dela varje skida i ungefär 3 delar.

Glöm inte att skölja vitkålen och även de andra grönsakerna. Vitkålen sköljer jag i ett durkslag när den är strimlad.

2. Skala rödlök och vitlök och skär av ändarna. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt eller finhacka den.

3. På hög värme på spisen, värm upp 1 tsk sesamolja i en stor stekpanna. Minsta storlek 24 cm, min är 26 cm i diameter. Tillsätt eventuellt mer matlagningsolja, tex raps om du tycker det ser snålt ut. Sesamoljan är mest för smakens skull och har en stark smak så använd inte för mycket.

4. När oljan och pannan har blivit varm, tillsätt den hackade löken och 1 blad av kaffir lime. Sänk värmen på plattan till ungefär medium eller medium-hög på din spis. Bryn tillsammans i cirka 1-2 minuter, till att löken mjuknat lite.

5. Tillsätt den tärnade moroten och den finhackade vitlöken och stek på i cirka 1 minut.

6. Tillsätt färsen och vitkålen. Smaksätt med tamari och vitpeppar. Rör om.

7. Tillsätt sedan tärnad zucchini, paprika och även haricoverts. Smaksätt nu med sweet chilisås, pressad limejuice och sambal oelek. Rör om och låt stekas till grönsakerna är lagom mjuka.

Mjuka eller med lite krisp, det väljer du efter vad du själv föredrar.

8. Cirka 1 minut innan grönsakerna har uppnått önskad konsistens, tillsätt edamamebönorna. När de är genomvarma, stäng av spisens värme.

9. Avsluta med att tillsätta den sista 1/2 tesked av sesamolja. Rör om. Smaka av om det behöves mer salt, tamari, hetta, sweet chili, lime osv.

Asiatiska rätter ska ha en perfekt balans mellan sälta, sötma och syra. I denna rätt har jag använt lime för syra, tamari för sälta och sweet chili för sötman! 

10. Servera med kokta glasnudlar eller ris. Toppa gärna med lite sesamfrön. Sesamfrön får det inte bara att se fint ut utan ger också extra protein och smak. Mest smak ger rostade sesamfrön.

 

 

Hur du kokar glasnudlar

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt nudlarna och lägg på locket. Stäng av plattan. Låt ligga i cirka 2 minuter.

Glasnudlar är klara när de är studsiga i konsistensen men de ska inte kännas hårda eller krispiga. Häll av i ett durkslag. Skölj igenom noggrant med kallt vatten. Låt de inte ligga varma utan kyl gärna ned dom helt eller till de är max ljumna. Annars blir det en klump om de får ligga. Eller servera på direkten så de inte behöver ligga.

asiatisk-farspytt1.jpg

Ha en fin dag! ♥

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine