Vegansk mannafrutti med silkestofu
Proteinrik mannafrutti är ett perfekt mellanmål att ha förberett i kylen.
För inte så längesedan publicerade jag ett recept på ett proteinrikt rismellanmål “risifrutti” och detta är uppföljaren. Att preppa sina egna mellanmål är inte bara näringsrikt men också budget-vänligt.
För mig är det oerhört tacksamt att förbereda mellanmål & något som underlättar vardagen på många sätt. Njut av en god mellis! 💚
Lämna gärna en kommentar om du har några frågor & var så vänlig & läs noteringarna längst ned i detta inlägg.
Vegansk mannafrutti med silkestofu
200-300g osötad sojadryck (2-3 dl)
100g växtbaserad matlagningsgrädde (1 dl)
70g grahamsgryn / mannagryn (1 dl)
——-
400g silkestofu (1 förp yipin silkesmjuk tofu)
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Koka först gröt på grahamsgryn eller mannagryn.
I en kastrull, tillsätt sojadryck & havregrädde. Värm till sjudande. Vispa därefter i grahamsgryn & låt koka upp under konstant vispning. Använd med fördel en ballongvisp & en kastrull med non-stick beläggning.
Lägg på lock & sänk spisens temperatur till medel-låg. Låt koka i cirka 3 minuter. Ta av från värmen.
Mixa silkestofu & vaniljsocker med hjälp av en stavmixer & tillhörande måttbägare.
Tillsätt den mixade tofun till gröten som fortfarande är varm. Desto kallare den blir desto svårare blir det att få ett klumpfritt resultat.
Vispa ihop ordentligt.
Förvara i kyl - håller i upp till 7 dagar (4°C). En 1 L matlåda i glas är perfekt förvaring.
Toppa med valfri sylt & bär/frukt. Rekommenderas -> drottningsylt, jordgubbssylt eller kompott på jordgubb & rabarber.
Proteinrik mannafrutti här serverad med jordgubbar & en kompott av jordgubb & rabarber.
Noteringar:
Mängden sojadryck & önskad konsistens
- Personligen uppskattar jag en stabbig mannafrutti & föredrar därför att koka gröten på 200g sojadryck. För en lösare & lenare mannafrutti så använd 300g dryck. Är du osäker - stanna där mittemellan - 250g sojadryck.För en nostalgisk smak
- Önskar du en mannafrutti som är mer lik fabrikatet så kan jag tänka mig att det blir väldigt gott (och likt i smak) om du kokar den på en sötad vanilj-smaksatt sojadryck (eller valfri växtbaserad dryck). Jag har inte testat det själv.Glutenfri variant?
- Testa kan du göra med glutenfria mannagryn av hirs! … Alternativt så rekommenderar att du testar min risifrutti - men det är inte samma sak.
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Tik Tok