Chokladpraliner med jordnötssmör och banan

Chokladpraliner med jordnötssmör och banan

Dessa praliner är ett utmärkt mellanmål. Förbered, förvara i frysen & därefter kan du tacka dig själv för att du har ett näringsrikt & lagom sött mellanmål att avnjuta.

Receptet är enkelt, du behöver enbart 3 ingredienser!

  • Banan

  • Jordnötssmör

  • Choklad

Proportionerna är också lätt att komma ihåg - Banan & jordnötssmör i samma mängd i vikt. Exempelvis, väger bananen 110g (skalad) så tar jag 110g jordnötssmör. Per 1 banan brukar jag beräkna 1-2 tsk vaniljsocker. Men det är en valfri fjärde ingrediens.

Noteringar

  • Annat nötsmör?

    - Givetvis så kan du testa med exempelvis mandel eller cashewnötssmör. Jag har tidigare testat 1 gång med en blandning av cashew & mandel. Det blev oerhört gott men jag upplevde att jordnötssmör band ihop smeten lite bättre. Är du nötallergiker så kan du testa med smör av rostade solroskärnor.

  • Olja?

    - Jag brukar ibland spä ut chokladen med lite olja. Det gör jag för att tunna ut chokladen så att den blir lättare att doppa pralinerna i. Det är en valfri ingrediens. Använder du mörk choklad som har minst 70% kakao så brukar den bli ganska lös väl smält ändå.

  • Bananens mognad

    - Jag tycker personligen det är godast med en banan som är gul. Då är den söt & lätt att mosa. En brunprickig banan upplever jag ger för stark övermogen smak vilket jag uppskattar bättre i bakverk som varit i ugnen. Jag rekommenderar inte att använda en grön banan.

Chokladpraliner med jordnötssmör och banan

  • 1 medelstor mogen banan

  • 1 till 1 1/2 dl jordnötssmör

  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)

  • 1 tsk vaniljextrakt (valfritt)

  • 85-100g mörk choklad (70% eller valfri choklad)

  • 2 tsk kallpressad rapsolja / kokosolja (valfritt)

Gör så här:

  1. Skala 1 mogen banan och väg den. 1 medelstor brukar väga runt 100g.

  2. Mosa bananen ordentligt till en relativt slät bananpuré. Mosa med vanilj om så önskas.

  3. Jordnötssmör tillsättes i mängd av samma vikt som bananen.

  4. Blanda ihop jordnötssmör & bananpuré. Smeten kommer att tjockna då jordnötssmöret blandas i.

  5. Klicka ned smeten i isformar av silikon. Smeten går också att rulla till bollar, den är däremot ganska lös men det går. Tillsätt annars mer jordnötssmör.

  6. Frys i minst 2-3 timmar.

  7. Hacka chokladen i mindre bitar. Använd ett litet glas eller typ glöggmugg, något som har djup men inte rymmer så mycket mer än 100ml. Då går det lättast att doppa bollarna i den smälta chokladen.
    - Eftersom all choklad inte brukar rymmas i ett så pass litet glas så tillsätter jag mer allt eftersom att chokladen smält och minskat i volym. Tillslut ryms all choklad som är smält.

  8. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugnen (300W) i intervaller med omrörning. Tänk på att choklad lätt bränns i mikro.

  9. Förbered inför doppning av pralinerna. Ta fram en bricka / större skärbräda & lägg ett bakplåtspapper på.

  10. Tag ur bananbollarna från frysen. Ploppa ur de från isformen. Doppa med hjälp av en gaffel. En åt gången. Detta behöver gå relativt fort så att inte “isbitarna” hinner tina.

  11. Stoppa in brickan med pralinerna i frysen. Förvaras i frys. Ta gärna fram 5-10 minuter före de ska ätas. Det går givetvis bra att äta de direkt från frysen, de är enbart lite hårdare. Njut!

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Vegansk risgrynsgröt med silkestofu

Vegansk risgrynsgröt med silkestofu