Vegansk risgrynsgröt med silkestofu

Vegansk risgrynsgröt med silkestofu

Risgröt med silkestofu - ett proteinrikt veganskt mellanmål som påminner om risifrutti.

Det är så tacksamt att alltid ha ett mellanmål tillgängligt. Att tillreda egen mellis är också budget-vänligt. Tillaga en omgång av detta recept, förvara i kylen & ät under veckans gång. Variera gärna med olika toppingar. Se förslag nedan. Njut!

3 serveringsförslag:

  • Till vardags: Banan & rostade salta mandlar - mättar bra & är sött & salt, krispigt & mjukt!

  • Till ditt inre barn: Sylt - körsbär, jordgubb, hallon, du väljer själv! Njut av en proteinrik “risifrutti”.

  • Lyxig topping: Kokoschips & fryst ekologisk mango som först tinats.

Vegansk “risifrutti” - risgröt med silkestofu

1 dl grötris (Kung markatta)
2 dl vatten
1-2 krm salt
5 dl osötad sojadryck
- eller 4 dl sojadryck + 1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 tsk vaniljextrakt
400g silkestofu (Yipin, 1 förp)
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Blötlägg riset för en kortare koktid, minst 2h eller över natten.
    - Detta är valfritt.

  2. Skölj riset väl. Tillsätt ris, vatten & salt till en kastrull (non-stick). Låt koka upp. Sänk spisen till låg. Låt riset koka under lock i 10 minuter eller till riset absorberat allt vatten.

  3. Tillsätt 3 dl sojadryck & vaniljextrakt. Rör om väl så att inte risgrynen fastnar i botten. Höj värmen & låt koka upp. Sänk därefter igen till låg, lägg över locket & låt småkoka i cirka 10 minuter.

  4. Tillsätt resterande mängd sojadryck, 2 dl (eller 1 dl sojadryck + 1 dl grädde). Blanda väl så att risgrynen inte fastnar i kastrullens botten. Låt småkoka under lock i ytterligare 10-20 minuter. Koktiden blir längre om riset inte blötlades. Rör om några gånger under koktiden.

  5. Stäng av spisens värme. Låt kastrullen med lock stå kvar på eftervärme. Låt svälla på eftervärme i 10 minuter. Kyl nu ner risgrynsgröten så fort som möjligt.

    - Ris ska alltid kylas fort då det kan bildas bakterier.

  6. Med hjälp av en stavmixer, mixa silkestofu med vaniljsocker till en slät smet.

  7. Blanda samman den kalla gröten med tofu-smeten.

  8. Häll upp i en matlåda.
    - 1 liters matlåda i glas funkar perfekt!

  9. Förvaras i kyl (4°C) i upp till 5 dagar.

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Vegansk ugnspannkaka - proteinrik och smakrik

Vegansk ugnspannkaka - proteinrik och smakrik