Vegansk risgrynsgröt med silkestofu
Risgröt med silkestofu - ett proteinrikt veganskt mellanmål som påminner om risifrutti.
Det är så tacksamt att alltid ha ett mellanmål tillgängligt. Att tillreda egen mellis är också budget-vänligt. Tillaga en omgång av detta recept, förvara i kylen & ät under veckans gång. Variera gärna med olika toppingar. Se förslag nedan. Njut!
3 serveringsförslag:
Till vardags: Banan & rostade salta mandlar - mättar bra & är sött & salt, krispigt & mjukt!
Till ditt inre barn: Sylt - körsbär, jordgubb, hallon, du väljer själv! Njut av en proteinrik “risifrutti”.
Lyxig topping: Kokoschips & fryst ekologisk mango som först tinats.
Vegansk “risifrutti” - risgröt med silkestofu
1 dl grötris (Kung markatta)
2 dl vatten
1-2 krm salt
5 dl osötad sojadryck
- eller 4 dl sojadryck + 1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 tsk vaniljextrakt
400g silkestofu (Yipin, 1 förp)
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blötlägg riset för en kortare koktid, minst 2h eller över natten.
- Detta är valfritt.Skölj riset väl. Tillsätt ris, vatten & salt till en kastrull (non-stick). Låt koka upp. Sänk spisen till låg. Låt riset koka under lock i 10 minuter eller till riset absorberat allt vatten.
Tillsätt 3 dl sojadryck & vaniljextrakt. Rör om väl så att inte risgrynen fastnar i botten. Höj värmen & låt koka upp. Sänk därefter igen till låg, lägg över locket & låt småkoka i cirka 10 minuter.
Tillsätt resterande mängd sojadryck, 2 dl (eller 1 dl sojadryck + 1 dl grädde). Blanda väl så att risgrynen inte fastnar i kastrullens botten. Låt småkoka under lock i ytterligare 10-20 minuter. Koktiden blir längre om riset inte blötlades. Rör om några gånger under koktiden.
Stäng av spisens värme. Låt kastrullen med lock stå kvar på eftervärme. Låt svälla på eftervärme i 10 minuter. Kyl nu ner risgrynsgröten så fort som möjligt.
- Ris ska alltid kylas fort då det kan bildas bakterier.
Med hjälp av en stavmixer, mixa silkestofu med vaniljsocker till en slät smet.
Blanda samman den kalla gröten med tofu-smeten.
Häll upp i en matlåda.
- 1 liters matlåda i glas funkar perfekt!Förvaras i kyl (4°C) i upp till 5 dagar.