Vegansk ugnspannkaka - proteinrik och smakrik
Som vegan trodde jag att jag aldrig mer skulle få äta en ugnspannkaka lik min kära farmors goda fläskpannkaka. 10 år som vegan & än längre tid utan favoriträtten, plötsligt kom jag på detta recept & där satt den - låt dig inte skrämmas av den gröna färgen! 💚
Att göra en ugnspannkaka växtbaserad enbart på mjöl & växtbaserad dryck är för mig ett stort NEJ av två anledningar.
Det smakar nära inpå ingenting
Det saknar näring & ger dålig mättnad
Fläsket i en fläskpannkaka är enkelt att ersätta med ett växtbaserat substitut. Det finns bacon-liknande produkter att köpa i butik & rökt tofu. Jag valde rökt tofu.
Ägg är det svåra att ersätta. Det är den ingrediens som ugnspannkaka främst är baserad på. Ägg ger både näring & mycket smak. Jag har alltid gillat ugnspannkaka då jag gillar den studsiga konsistensen ägg ger & likaså smaken.
- Just därför har jag trott att det inte går att få till en lyckad vegansk ugnspannkaka!
Jag har testat med silkestofu - det blev ett nej för mig. För blött & för lite studs.
Kikärtsmjöl binder bra men återigen NEJ - jag tolererar inte smaken & det ger dessutom en mjölig konsistens.
Svaret ligger i pumpakärnor & hampafrö!
- Hampafrö ger en ägg-liknande smak (tänk inte svavel utan snarare den animaliska smaken av ägg). Ja det låter inte så gott, jag har därför lite svårt för hampafrö. Men det funkar i mindre mängder.
- Pumpakärnor bidrar med massa fin näring & liksom hampafrö så är de mycket rika på protein.
Därför kan jag stolt säga att denna veganska fläskpannkaka har allt! Den tog mig tillbaka till mina barndomsminnen av middagar hos farmor & farfar. Må ni vila i frid. ♥️
Vegansk ugnspannkaka med rökt tofu
50g pumpakärnor
25g hampafrö (skalade)
500g osötad sojadryck
100g vetemjöl
100g dinkelmjöl fullkorn
1/2 tsk salt
-
1/4 tsk bakpulver
100g vatten
150g rökt tofu
Neutral rapsolja
Gör så här:
Blötlägg pumpakärnor i rikligt med vatten i minst 5 timmar. Hampafrö behöver inte blötläggas.
Häll av pumpakärnor i ett durkslag.
Tillsätt sojadryck, pumpakärnor, hampafrö & salt till en mixerkanna. Mixa till en relativt slät grönfärgad vätska.
Blanda vetemjöl & fullkornsmjöl i en bunke.
Tillsätt hälften av vätskan från mixerkannan. Vispa lätt till en klumpfri smet.
Blanda i resterande mängd vätska. Rör till en slät smet. Locka bunken eller förvara i ett kärl med tillhörande lock. Låt stå & svälla i 1timme eller låt stå i kyl över natten.
Därefter: Värm ugnen till 200°C (över & undervärme).
Tärna tofun smått. Stek på medeltemperatur i rapsolja tillsammans med lite salt till den fått en gyllene yta. Tofun ska inte stekas hårt.
Olja botten av en ugnsform som har non-stickbeläggning. Fördela den stekta tofun jämnt i ugnsformen.
Ta fram pannkakssmeten från kylen. Den kommer att ha tjocknat. Tillsätt bakpulver & vatten. Vispa försiktigt ihop till en smet.
Fördela smeten jämnt i ugnsformen.
Grädda pannkakan i mitten av ugnen i cirka 40 min.
Stjälp ur pannkakan ur formen. Låt gärna svalna lite innan den delas i bitar. Servera med rårivna morötter, ett glas växtbaserad dryck lönnsirap eller sylt.
-Lingonsylt, drottningsylt eller blåbärssylt passar bäst till den rökta smaken.
Förvara i kyl (4°C) i upp till en vecka. Pannkakan går utmärkt att frysa in.
Noteringar:
Blötlägga pumpakärnor?
- Anledningen till att pumpakärnor blötläggs är för att de ska bli mjukare & då går lättare att mixa. Dessutom fyller blötläggning ett viktigt syfte när det kommer till näring, läs noteringen här under & mer hos Hidden in Grains.
En pannkakssmet men varför så lång tid?
- Att låta en pannkaksmet svälla är alltid bra. Men det är inte därför jag låter smeten stå i kyl över natten. Att blötlägga sädesslag (fullkornsmjöl) gör att de mineraler som finns i råvarorna kan tas upp av kroppen. Vilket i sin tur faktiskt ger oss en näringsrik pannkaka. Du kan läsa mer om vitalisering av livsmedel här!
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Tik Tok