Vegansk kladdkaka med chokladganache
Vegansk kladdkaka som inte bara är smakmässigt perfekt men som också är lätt att baka på simpla ingredienser.
- Receptet har jag testat på vänner och denna kladdkaka har fått tummen upp av alla, kul!
Jag vill nämna att du inte behöver toppa kladdkakan med chokladganache. Det går superbra även utan! Detta recept på kladdkaka är alltså ett perfekt grundrecept som du kan variera som du vill.
När kladdkakan toppas med chokladganache får den en lite lyxigare känsla, djupare smak av choklad och kakan i sin helhet känns väldigt fin att bjuda på.
Experimentera gärna som du vill, jag kan föreslå att testa att riva ned ekologiskt apelsinskal i kladdkakesmeten eller smaksätt ganachen med pepparmyntsolja, chili osv.
Jag toppar alltid med lite flingsalt före servering, det höjer chokladens smak.
Om du testar denna kladdkaka, lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker. Vänligen läs igenom noteringarna längst ned i detta inlägg innan du börjar med receptet. Har du några frågor så är det bara att du hör av dig.
Lycka till!
Receptet är uppdaterat 3/1-21 (med mått i vikt)
- väg med fördel ingredienserna för att lyckas!
Grundrecept vegansk kladdkaka
(1 springform 24 cm)
Torra ingredienser:
210g vetemjöl (3 1/2 dl )
245g strösocker (2 3/4 dl)
50g kakao (1 dl)
8g vaniljsocker (1 msk)
1 krm salt
1 krm bakpulver
Blöta ingredienser:
175g veganskt margarin (80% fetthalt)
120g neutral växtbaserad dryck (1 dl + 1 msk)
Vegansk chokladganache
200g mörk choklad
100g växtbaserad matlagningsgrädde
1 nypa salt (valfritt)
Gör så här
För kladdkakan:
1. Börja med att värma upp din ugn till 200°C - vanlig ugn (över & undervärme).
2. Använd en springform av storlek 24 cm i diameter. Smörj formed med veganskt margarin. Lägg ett ark bakplåtspapper i botten av formen och spänn fast kanterna på formen på så vis så fastnar även papperet i botten.
3. Sikta ned alla torra ingredienser till en bunke. Blanda sedan samman de torra ingredienserna väl.
4. Väg upp margarinet. Smält det försiktigt i en kastrull över spisen eller värm försiktigt i en mikrovågsugn. Margarinet får inte bli för varmt när det smälts, då kan det göra så att hela kakan skär sig! Låt det därför bara precis ha smält.
5. Väg upp den växtbaserade drycken (är drycken för kall så kan det göra så att margarinet stelnar). Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra.
6. Rör om till en slät smet. Rör inte för kraftigt utan sluta när smeten precis har gått ihop. Använd en slickepott.
7. Tillsätt smeten till den smorda formen. Jämna ut den ordentligt i springformen så att det är ett jämnt lager smet.
8. Baka kladdkakan mitt i ugnen i ca 14-19 minuter. Alla ugnar är olika därför är det bra att hålla koll första gången detta recept bakas i din ugn.
9. Låt svalna helt. Gärna i kyl över natten. Ska kladdkakan toppas med chokladganache så görs det nu och därefter ställs kladdkakan i kylen.
För chokladganach:
1. Hacka chokladen fint.
2. Väg upp grädden i en skål/måttkanna/kastrull. Värm upp grädden till den kokar, antingen i en kastrull över spisen eller i en mikrovågsugn i en måttkanna av glas eller en bunke som tål att värmas i mikro.
3. Slå över den heta grädden över chokladen. Låt stå och dra några sekunder. Vispa sedan kraftigt till all choklad har smält och en len och slät emulsion har bildats av grädden och chokladen. Tillsätt gärna en nypa salt för att höja chokladens smak.
4. Bred ut ett jämnt lager av chokladganache på kladdkakan. Låt stå kallt, gärna över natten. Toppa gärna med lite flingsalt före servering. Servera gärna med en växtbaserad vispgrädde eller en skvätt ovispad imat.
Sugen på mer kladdkaka? Testa denna ljuvliga veganska kladdkaka med hallon & nougatganache!
Noteringar
Hur vet jag när min kladdkaka är klar?
Det är viktigt att veta att alla ugnar kan ge olika resultat. Detta är något som tydligt visar sig när du ska baka en kladdkaka. Då jag bakar denna kaka i min ugn så har jag fått det kladdiga resultatet som jag önskar på 18-19 minuter. När jag däremot bakade denna kaka i en lika stor form hos min kompis på samma ugnstemperatur så var den klar och till och med lite mer bakad än vad vi önskade på 15 minuter. Mitt tips är att du bör hålla koll första gången du gör detta recept. Ungefär 2 cm av kanterna ska se bakade och kakliknande ut när kakan är klar samtidigt som att kakans därifrån inre mitt ska se ut mer som ett mörkt och kladdigt chokladhav. Håll koll på tiden från ungefär 13 minuter fram till 20 minuter.
Innehåller detta recept palmolja?
Ja. Detta recept innehåller veganskt margarin vilket innehåller palmolja. Margarinet jag använder som är från Carlshamn Mejeri innehåller RSPO certifierad palmolja.
WWF tror inte på bojkott av palmolja. Läs mer om vad WWF säger om det aktuella ämnet palmolja här!
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Tik Tok
/ Madeleine ♥