Cauliflower Wings ~ Panerad blomkål

cauliflower-vings-panerad-blomkal.jpg

Förra veckan delade jag med mig av min recept-lista på min instagram my story. Jag gör listor rätt ofta och en viktig lista jag har är där jag samlar mina recept-ideér så att jag inte glömmer bort något recept.

Jag valde förra veckan att visa denna lista för att se vad du som följer mig önskade mest. Det är svårt för mig att veta vilka recept som uppskattas mest. Jag frågade därför i syfte för att veta vad jag bör lägga min tid på.

Det var en bra idé av mig att dela med mig av listan. Jag fick så fin feedback av mina följare och det gjorde också att jag nu vet vilka recept som har högst efterfrågan på denna lista.

På delad första plats kom recepten Cauliflower Wings och Potatissallad. Dessa två recept är alltså högst prioriterade för mig att skapa till bloggen nu.

Tajt därefter kom recept på Smörgåstårta och Fuskpinnar.

Ja, du som läser detta nu vet vad du har att vänta dig här på bloggen. :)

Har du ett recept som du önskar se så berätta det då för mig så ska jag försöka fixa det. Jag blir så glad när du som läser räcker ut en hjälpande hand till mig och engagerar dig i mitt skapande.

Jag skapar trots allt alla dessa recept främst för dig som läser. <3

cauliflower-wings-vegansk.jpg

Sagt och gjort, eftersom Cauliflower Wings kom på delad första plats.

Här kommer dagens recept. :)

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Cauliflower Wings

(- ca 1 - 2 portioner)

 

400g färsk blomkål (vikt i rensade buketter)

 

Smet

1 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 krm pepparmix (Santa Maria)
1 krm spiskummin
1 krm örtsalt
1/2 krm smoked paprika

1 dl havregrädde (Planti)
1 1/2 dl vatten
2 msk sweet chilisås
1/2 msk japansk soja/tamari

Valfritt
1/2 tsk sambal oelek (för hetta)
1/2 krm gurkmeja (för färg)

 

För panering

1 1/2 - 3 dl panko ströbröd

 

 

 

 

 

 

Gör så här
 

1. Börja med att rensa och tvätta den färska blomkålen. För detta recept behövs ungefär 400g färska buketter av blomkål. Tvätta blomkålen noggrant.

2. Se till så att buketterna är medelstora till små. Inte allt för små. Bitarna av blomkål ha storlek ungefär som munsbitar. 

3. Börja nu att göra smeten som blomkålen ska doppas i. 

4. Blanda samman alla torra ingredienser, det vill säga mjöl och kryddor. Tillsätt gurkmeja om du har det hemma. Blanda in kryddorna väl i mjölet. 

5. Tillsätt därefter dom blöta ingredienserna till vetemjölet. Dom ingredienser som blandas ned i mjölet är, havregrädde, vatten, sweet chili sås och ljus soja.

Eventuellt tillsätts sambal oelek om lite hetta föredras. 

6. Vispa samman till en smet utan klumpar. Det gör inget om det är lite små klumpar i men denna smet går att vispa slät ganska lätt.

Vispa inte allt för mycket bara.

7. Om blomkålen ska paneras i panko. Tillsätt lite panko ströbröd på en tallrik. 1 1/2 dl räcker till halva satsen, ska hela satsen paneras så behövs ungefär 3 dl. 

8. Torka av blomkålsbuketterna så de inte har vatten på sig. Använd en ren kökshandduk. 

9. Doppa buketterna en efter en i smeten. Låt droppa av lite annars blir det en pöl av smet på varje Cauliflower wings. 

10. Doppa därefter i panko om så önskas. Använd ena handen för smeten och den andra rena handen för att hantera ströbrödet, annars panerar man lätt fingrarna om samma hand används.

11. Gräddas mitt i ugnen på 200°C i ca 30 min. Vänd därefter på blomkålen och grädda ytterligare 10-15 minuter.

Beroende på storleken på buketterna och din ugn så kan tiden att för bakning givetvis variera. 

12. Servera genast. 

Dom är inte lika goda dagen efter från kylen då de mjuknar mycket. Går givetvis bra att äta som rester, men behåller inte samma kvalité. 

Servera gärna med jasminris eller kokt quinoa. Eller en blandning av jasminris och quinoa. 

En kall dressing görs lätt genom att blanda 1 del osötad sojghurt med 1 del sweet chilisås.

Njut!

 

 

Här finns en receptvideo där jag visar hur jag tillagar detta! 

 

Noteringar

  • Passa på att tillaga denna rätt när blomkålen är i säsong. Säsongen verkar starta nu. Handlar du under säsong är det lättare att få tag på svensk blomkål och dessutom är det billigare.

    Viktigast av allt så är grödor under säsong oftast mer näringsrika då dom inte blivit transporterade från någon exotiskt land i flera dagar. 

  • Dessa behöver inte paneras alls. Med endast smeten så tycker jag det blir minst lika gott, ibland t.o.m lite godare. Du gör som du vill. Pankoströbröd ska användas vid panering och inte vanligt ströbröd för godast resultat.

  • Dressingen du ser på bilden har jag gjort genom att blanda lika delar osötad sojghurt med sweet chilisås.

  • Glutenintolerant? Jag har aldrig testat att göra smeten på glutenfritt mjöl. Du kan testa om du vill, kan tänka mig att det isåfall blir bäst med en mjölmix som efterliknar vetemjöl. Tänk på att mängden mjöl då kan behöva justeras.

    Om du testar, lämna gärna en kommentar du om hur du tyckte det blev på glutenfritt mjöl. 

cauliflower-wings-recept.jpg

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Linsgryta med aubergine

vegansk-linsgryta1.jpg

Jag välkomnar dig juni månad! På sommaren brukar jag i princip aldrig vara sugen på värmande soppor och grytor. Dessa föräter jag mig på under höstens kalla månader.

Konstigt nog blev jag sugen på en linsgryta med milda smaker av grönsaker. Det var nämligen så att jag såg ett inlägg på instagram av @FoodyAshh där hon hade gjort en linsgryta som såg så himlans god ut. Där kom därför suget efter linsgryta!

Dessutom så serverar jag denna rätt med min egen gräslök från min örtlåda, citronjuice för lite syra och en svalkande sojghurt.

Denna maträtt är god att äta ljummen och med toppings som syrlig sojayoghurt så svalkar det fint i sommarvärmen.

Egentligen är jag inte jätteförtjust i just aubergine. Däremot så gillar jag den när den blir sönderkokt. I denna gryta skär jag därför aubergine i små tärningar så de lätt kokar sönder och blir mosiga och goda.

Aubergine är i säsong just nu och eftersom jag lagar mat efter säsong så blir det därför naturligt att använda aubergine i denna gryta, det passar dessutom väldigt bra med linser!

Kanske du tänker nu, mosig aubergine, mosiga linser... Är detta verkligen gott?

För att få bättre konsistens och mer textur så tillsätter jag korngryn till denna linsgryta. Korngryn ger en fin kontrast då den har mer "tugg" i sig. Testa själv och se! :)

Jag brinner även för att kunna köpa svenskproducerat. Korngryn är därför en utmärkt ingrediens. Odlad i Sverige, näringsrik och priset ligger på ca 20 kr kilot.

Det är inte illa det!
 

Här finns en instruktionsvideo för hur du kan tillaga detta recept.

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!


Linsgryta med aubergine

( ca 2-3 portioner)

 

1 medelstor gul lök
1 liten morot
1/2 stjälk av stjälkselleri
1/4 av en medelstor aubergine
2 klyftor vitlök

1/2-1 tsk curry
1/2 tsk timjan
1/2 tsk mejram
1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong

1 3/4 dl röda linser
3/4 dl korngryn
6 dl vatten

Juice av 1/4-1/2 citron
2 msk havregrädde
1 liten knippe färsk gräslök

 

 

Gör så här

1. Skala lök, vitlök och morot. Skölj morot, selleri och aubergine så att grönsakerna är rena.

2. Finhacka lök och vitlök, vitlöken kan även pressas/rivas. Dela moroten längs längden och skiva till halvmånar. Skär aubergine i små tärningar. Skiva selleri och dela därefter i mindre bitar.

3. Hetta upp lite olja i en kastrull. Tillsätt lök. Låt löken stekas på hög till medel värme i ca 1-2 minuter eller till de mjuknat lite.

4. Tillsätt hackad vitlök, morot, aubergine och selleri till kastrullen. Rör om. Krydda med curry, mejram (kan uteslutas eller bytas ut med persilja), timjan och svartpeppar. Rör om väl.

5. Låt stekas på medel värme i ca 2 minuter eller till aubergine och selleri mjuknat lite.

6. Tillsätt därefter linser, korngryn, buljongtärning och vatten. Rör om väl. Låt koka upp. Lägg på lock och sänk temperaturen till låg så att det inte kokar över.

7. Låt småkoka i ca 20 minuter. Rör om lite då och då så att linserna inte bränner i botten.

8. Smaka av och se om det är klart. Linserna ska vara mosiga och inte längre hela. Korngryn ska ha tuggig konsistens men vara genomkokta.

9. Avsluta med att tillsätta citronjuice efter smak. Rör om väl och tillsätt därefter havregrädde. Tillsätts grädden före citron så kan det skära sig. Klipp ned lite färsk gräslök.

10. Servera och njut. Jag serverar gärna med lite osötad sojghurt, extra gräslök och citronjuice samt lite grovmalen svartpeppar. Ätes gärna med sked. God även ljummen på sommaren!

vegetarisk-linsgryta1.jpg


Noteringar

  • Ett tips! Stjälkselleri går utmärkt att frysa. Skölj noga, skiva i bitar och frys sedan in. Jag kan ha svårt att hinna använda all selleri innan den bli vissen, därför fryser jag alltid in stjälkselleri.   Tyckte du sellerin såg konstig ut i videon så var det för att den var fryst och på väg att tina upp.
     
  • Ser det lite torrt ut i grytan? Se till att röra ordentligt så att inte linserna bränner i botten. Lite vätska kan tillsättas om det verkligen behövs men på slutet av koktiden brukar grönsakerna släppa vätska och grytan blir därför lösare. Så tillsätt inte för mycket vatten för då blir det mer soppa än gryta.
     
  • Har du inte alla kryddor? Curry och grönsaksbuljong är dom viktigaste i detta recept. Mejram kan ibland vara svårt att hitta i butik. Uteslut det eller testa med persilja istället. Eller varför inte lite extra timjan?
     
  • Glutenintolerant? Jag har inte själv testat att göra denna rätt glutenfri men skulle jag byta ut korngryn så skulle jag testa med krossat eller helt bovete istället. Eventuellt quinoa.

    Havregrädden kan givetvis bytas ut mot t.ex. osötad sojagrädde eller cashewgrädde. Grädden kan också uteslutas helt, tillsätt eventuellt lite mer vatten då och eventuellt lite extra olja.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine