Veganska klassiska semlor

recept-veganska-semlor.jpg

Hej du som läser! <3  Det börjar närma sig en svensk högtid, fettisdagen! Dagen då vi alla trycker i oss semlor så mycket som vi bara orkar. ;)

Som vegan vill man givetvis också ha semla, därför finns jag här för dig idag och delar med mig av mitt recept på hemmagjorda semlor.  Jag delar också med mig av ett recept på hemmagjord mandelmassa, för den ultimata hembakade semlan.

Jag kan verkligen säga att dessa smakar hembakat! Det säger jag och menar på ett väldigt positivt sätt. Det känns att det är kvalité när man inte snålar med t.ex mandel i mandelmassan och när bullarna är hembakade med kärlek.

Så smakrigt, saftigt och gott är vad jag har att säga om dessa klassiska bullar!

 

På denna video kan du se hur jag bakar mina semlor! 

 

Lite funderingar kring receptet?

Jag tar upp några vanliga frågor här som jag kan tänka mig att just du kanske har funderingar kring, gällande detta recept.
 

Kokosolja? Varför inte margarin?

-  Jo, det helt enkelt för att kokosolja har liknande egenskaper som margarin. Kokosolja likt margarin är fast i rumstemperatur och flytande vid värme.

Dessutom är det ett bra sätt att slippa palmolja. Har du inte kokosolja så använd margarin. Kokosolja är 100% fett medan margarin har 80% fett, kan därför behövas lite mer margarin, men det blir nog ingen större skillnad om du går efter samma mått ändå.

Både kokosolja med doft och utan doft fungerar bra!

 

Hjorthornssalt, vad är det och varför används det?

Hjorthornssalt är den hemliga ingrediensen för att få semlebullarna extra luftiga och mjuka. Det är svårt att få hembakat bröd lika mjukt som det man köper i butiker, men hjorthornssaltet i detta recept gör de släta bullarna extra mjuka. Hjorthornssalt är en vanlig ingrediens som används för just semlebullar.

Hjorthornssalt är veganskt trots namnet så kommer det inte från hjorthorn. Inte idag iallafall. Idag är hjorthornssalt det samma som ammoniumvätekarbonat och används som jäsmedel.

 

Skållade mandlar till mandelmassa?

Jag struntade helt enkelt i att skålla mina mandlar till mandelmassan. Det är dyrt att köpa skalade mandlar och det krävs extra jobb och tid om man vill skålla de själv. Dessutom anser jag att det är onödigt att slänga ätbara delar av mandeln.

Att behålla skalet på mandeln var ett riktigt bra val, det gav mer textur och smak enligt mig och dessutom tyckte jag färgen blev trevligare. Testa och se själv! :)

 

Vilken vegetabilisk grädde ska jag välja?

Först och främst ska du ha en vegetabilisk grädde som går att vispa. T.ex så har Alpro en gjord på soja. Planti har en baserad på havre.

Jag själv älskar att använda mig av Änglamarks ekologiska kokosmjölk i veganska bakverk där vispgrädde krävs. Den är så god och du behöver inte ens vispa den, det är bara att öppna konservburken. För detta recept så kylde jag burken några timmar innan så den lättare skulle gå att spritsa.

Alpros grädde är väldigt mjuk och fluffig medan mitt kokosalternativ och havregrädde är mer kompakta. Du väljer själv vad du gillar.

Läs mer om min favorit vegangrädde här!

 

Jag vill använda färsk jäst och inte torrjäst, hur gör jag?

Använder du dig av färsk jäst så motsvarar det även då 1/4 förpackning av den färska jästen. Detta blir då 12,5 gram färsk jäst som du behöver. Den färska jästen löses i degspadet som då, VIKTIGT!, ska ha en temperatur på 37 grader och helst inte så mycket mer, annars riskerar den färska jästen att dö.

Har du fortfarande funderingar kring receptet? Lämna då gärna en kommentar så svarar jag så fort jag kan. :)

veganska-semlor1.jpg


Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta recept för att lättare kunna lyckas och få ett bra resultat.


Veganska Semlor

( - ca 5 st semlor)

 

Vetedeg

( ger 6 st bullar)

150g vatten (1 1/2 dl)
20g kokosolja
1 g kardemummakärnor (1/4 tsk)

270g vetemjöl (4 1/2 dl)
50g strösocker  (1/2 dl + 1 tsk)
3,5g torrjäst blå (1/4 förpackning, ca 1 tsk)
2g hjorthornssalt (1/2 tsk)
2,5g salt (1/4 tsk)

 

Mandelmassa

100g sötmandel
100g florsocker (1 + 2/3 dl)
60g imat (4 msk)
1 bittermandel

 

Dekoration

Ca 4 dl valfri vispad vegansk grädde (- 1 kyld burk kokosmjölk från änglamark)
Florsocker för puder

 

 

 

Gör så här

 

För släta bullar:

1. Börja med att förbereda vetedegen eftersom den tar tid att jäsa. Blanda samman vetemjöl, torrjäst, hjorthornssalt och salt i en bunke/skål.

2. Förbered därefter degspadet. Mortla kardemummakärnorna. Blanda samman kokosolja, vatten och mortlad kardemumma. Värm upp ingredienserna, i mikron, över spisen eller använd vattenkokare för vattnet endast . Degspadet ska ha en temperatur på 40-45°C när torrjäst användes.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör samman till en deg. Tag sedan upp degen på ett bakbord.

4. Knåda degen för hand på ett bakbord i ca 5 minuter. Eller använd en maskin och låt den då arbetas på lägsta hastighet i ca 5 minuter.

5. Låt degen jäsas i en bunke i ca 60 minuter, eller till degen har dubblats i storlek. Låt gärna jäsa i ett fuktskåp. Läs noteringar nedan för att veta hur du kan jäsa dina bullar i ett hemmagjort fuktskåp.

Gör mandelmassan medan degen jäser. Se instruktioner nedan.

6. När degen är färdigjäst, knåda ur luften ur degen. Dela upp degen till 6 jämnstora bitar.

7. Forma nu varje bit till en boll. Rundriv gärna för bästa form. Se videon för hur jag formar mina bullar!

8. Låt jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper, även nu i fuktskåp om du vill. Cirka 60 minuter.

9. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, på 225°C i ca 10-12 minuter.

10. Låt svalna helt på ett ugnsgaller. Sedan kan de fyllas till semlor.

 

 

För mandelmassan:

1. Tillsätt mandlar till en matberedare med knivbladet monterat. Kör mandlarna till en sandliknande konsistens. Det kan finnas lite större bitar i det gör inget.

2. Tillsätt florsocker och kör till en jämn konsistens, så att allt är blandat.

3. Riv ned en bittermandel fint. Den måste rivas, annars kan det bli kvar stora bitar vilket inte är trevligt att få i munnen!

4. Tillsätt vegetabilisk matlagningsgrädde. Kör i mixern till en slät och fin mandelmassa. Konsistensen ska vara fast och trögflytande. Tar du massan på en sked ska den långsamt rinna av.

5. Tillsätt gärna mandelmassan till en spritspåse med en rund tyll för att lättare fylla semlorna sedan.

 

 

Montering av semlor:

1. Skär av toppen på 5 st av bullarna. Mandelmassan räcker till 5 semlor, snålar man räcker det nog till alla 6 bullar.

2. Gröp ur de fem bullarna, här ska mandelmassan sedan spritsas ned. Gröp bara ut en ring i mitten, Lämna 1/2 cm minst längs kanten av bullen, så att det finns en tydlig grop, så att mandelmassan inte kan rinna ut längs sidorna.

3. Spritsa ned mandelmassan i de 5 bullarna.

4. Vispa upp valfri vegansk vispgrädde. Jag använder mig av en burk kokosmjölk från änglamark. Den ska kylas i några timmar innan. Innehållet behöver inte vispas utan det är som färdig-vispad grädde på burk! Läs mer om denna grädde här . Mycket viktigt om du tänker använda dig av den grädden!

5. Spritsa ut valfri mängd grädde på bullarna.

6. Lägg på locket på varje bulle och pudra därefter över florsocker. Om man vill kan man piffa till locket genom att skära de till en triangel eller använda pepparkaksformar och stansa ut. Förvaras i kylen. Servera och njut!

vegansk-mandelmassa-semlor1.jpg


Noteringar

  • Hur du gör ditt eget fuktskåp att jäsa degar i. Sätt igång lampan i din ugn. Ingen temperatur ska vara på utan endast lampan! Ställ in en ugnssäker form eller skål med hett vatten. Vattnet ska ångas och lämna fukt i skåpet för degen att jäsa i och det förhindrar degen att torka på ytan. Jäs alltid degar under duk. Nu är det bara att låta degen jäsa i ditt fuktskåp!
     
  • Kom ihåg att alltid ta ut degen i tid om du sedan ska sätta igång ugnen för bakning! Viktigt så att du inte glömmer degen med duk och ugnsform där inne!
  • Jag använder mig nästan alltid av denna veganska grädde för det är min favorit. Läs mitt inlägg om hur jag använder denna kokosmjölk som grädde och bli lika förbluffad som jag först blev över hur lätt och gott det var!
  • Viktigt när man bakar bröd och vetedegar är att snåla med mjölet. Ta inte en massa mer än vad receptet anger. För mycket mjöl ger torra och spruckna bullar!
     
  • Använd endast lite extra till utbak om det behövs.En deg som är kladdig knådas bäst med hjälp av metoden kattknådning, se min video hur jag hanterar en kladdig deg! Väg helst ingredienserna till bröd för bäst resultat. Decilitermått ger varierande vikt!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska lussebullar på havregrädde

lussebullar-mjolkfria.jpg

(Se även detta recept på veganska lussebullar!)

November månad är här. Halloween är förbi och för mig och vad jag har sett i en majoritet av alla butiker så är det nu förberedelse för julen som gäller. Japp, jag börjar gå julkänslor även fast det inte finns någon snö här i Sundsvall ännu!

Idag ska jag givetvis därför bjuda på ett traditionellt svenskt julrecept. Åh vad jag älskar lussebullar! Att det är det första jag lagar i jultema är inte konstigt. Lussebullar är nog en av mina absoluta favoriter när det kommer till julen.

Förra året delade jag med mig av ett veganskt recept på lussebullar. Så nu finns det två lussebulle-recept här på bloggen.

Enligt mig så kan det absolut inte bli för många!

Förra årets lussebulle-recept skiljer sig från denna då jag bakade de på vit sirap. Vit sirap ger lite saftigare bullar har jag hört. Just i kanelbullar kan jag inte känna någon större skillnad. Det beror på att bullarna blir saftiga ändå för jag ofta fyller de rikligt med kanelfyllning. Däremot så just i recept som dessa där man inte fyller degen utan har en simpel bulle så kanske en kan känna större skillnad.

Varför skippade jag då den vita sirapen denna gång om det gör bullarna saftigare?

Jo, nu är det så att jag förstår att inte alla har vit sirap hemma. I många hushåll kan det nog ses som en onödig produkt att införskaffa endast för bullbak. Därför vill jag göra recept i olika varianter för att mina recept ska passa så många som möjligt. Att använda strösocker är ett lätt val för alla och det blir givetvis väldigt goda bullar med det också!

agg-och-mjolkfri-lussebullar1.jpg

En annan punkt där detta recept skiljer sig från det andra receptet som jag har på bloggen är att jag bakade dessa på havregrädde istället för vegetabilisk dryck.

Kanske är någon där ute som mig och väljer att köpa 1 liter av Imat istället för de små tetrorna?

Jag köper liter-förpackningen av Imat numera eftersom de är så mycket billigare. Nu var det så att jag hade imat kvar som behövdes använda sådär nu på direkten innan den blir gammal och sur. Så därför blev valet att baka lussebullar på just det, Imat! 

I detta recept valde jag inte att pensla bullarna eftersom att jag i princip har slutat med det. Jag har inte hittade någon ersättning för ägg som jag tycker gör någon större skillnad. Däremot så om det önskas så rekommenderar jag att pensla lussebullarna med sockerlag efter gräddning. Det är så konditorerna gör för glansiga bullar.

Nu har du som orkat läsa igenom hela min text här nog förstått vad detta är för typ av recept och du kan själv välja om du tycker detta recept passar dig och ditt skafferi bra, eller om du hellre bakar förra årets lussebullar.

Vilket som så hoppas jag att det ska smaka! Se noteringar längst ned för mer information för hur du lyckas med dina lussebullar.

 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!
 

Veganska lussebullar

(- 12 st)

 

250g havregrädde /Imat (2 1/2 dl)
 
25g kokosolja
2 påsar saffran - ger 1 gram

3g torrjäst (1 tsk - 1/4 förpackning)
3g salt (1/2 tsk)
100g strösocker (1 rågad dl)
420g vetemjöl (7 dl)

30g russin

 

 

 

 

Gör så här

1. Väg upp 30g russin och lägg de i blöt med lite vatten. Börja sedan med degen.

2. Väg upp alla torra ingredienserna i en skål. Dessa är torrjäst, salt, strösocker och vetemjöl. Blanda ihop dessa väl.

3. Värm upp havregrädde, kokosolja och saffran tillsammans i en kastrull eller eventuellt i en skål i micron. Detta är degspadet. Degspadet ska ha en temperatur på 35-45°C. Används färskjäst så ska spadet ha en temperatur på 37°C.

4. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör om och tag sedan upp degen på ett bakbord. Knåda cirka 8 minuter för hand. Används en maskin så kör degen på lägsta hastighet med en degkrok i cirka 5 minuter.

5. Låt jäsa under duk i cirka 90 minuter eller till degen har dubblat i storlek.

6.  När degen är färdigjäst. Ta upp den på ett bakbord eller en ren yta. Strö ut lite mjöl.

7. Häll av vattnet från russinen som tidigare lades i blöt. Knåda in russinen i degen nu eller skippa det och använd de endast som dekoration senare. Det är valfritt.

På bilden har jag bara dekorerat med russin då jag glömde knåda in dom i degen, jag föredrar annars russin i degen då det blir lite saftigare då.

8. Dela upp degen i 12 jämnstora bitar. Cirka 65g per bit om du använder en våg för ett jämnare resultat. Rulla varje degbit till en boll.

9. Rulla ut varje boll till ett någorlunda jämntjockt snöre. Ungefär 2 dm långt. Forma snöret till en klassisk lussebulle-form.

Det görs genom att rulla ihop ena ändan till mitten. Sedan görs samma med andra ändan.

10. Låt jäsa under duk i cirka 60 minuter på en plåt klädd med bakplåtspapper.

11. Värm upp ugnen till 225°C. medan lussebullarna jäser på plåten.

12. När lussebullarna har jäst klart grädda dom då mitt i ugnen i cirka 8-12 minuter. Om inte russinen

veganska-lussebullar.jpg


Noteringar

  • I receptet använder jag torrjäst. Givetvis så kan färsk jäst användas istället. Används färsk jäst så behövs 1/4 förpackning, dvs 12,5g. Den färska jästen löses upp i degspadet efter att degspadet har värmts upp till då 37°C.
  • Saffranet värms upp i degspadet eftersom att det ger mer smak om det löses upp i vätska. Därför blandas det inte ned med dom torra ingredienserna.
  • Russinen blötlägges först så att de inte lika lätt ska brännas i ugnen och bli hårda. Blandas russinen in i degen så blandas de lättar ned när de är mjuka efter att ha legat i vatten.
  • Jag använder mig av kokosolja i degen istället för margarin. Kokosolja har liknande egenskaper som smör och margarin då det är i fast form i rumstemperatur men smälter i värme.

    Anledningen till att jag gillar att använda mig av kokosolja är eftersom jag inte gillar smaken av margarin och i de fall jag kan så undviker jag gärna palmolja.

 

 

Här är en video som jag har gjort för att lättare kunna visa hur jag bakar mina lussebullar.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine