Vegobullar med vitlök & persilja på formbar färs

vegobullar-formbar-fars.jpg

Till midsommar så ville jag hålla det simpelt. Helt enkelt för att jag inte hade ork att lägga ned extra tid på att planera maten inför midsommar då jag ändå var ensam vegan som skulle äta av den.

Jag gjorde dessa vegobullar med vitlök och persilja. Sommaren och värmen var just då här och jag var sugen på fräscha smaker och salt! Idag är det dessvärre kallt. Brrr…

Vegobullarna blev en riktig hit och även min mamma som äter kött tyckte de var jättegoda! Så det är ett bra betyg antar jag!

Kikärtsröra med mangoraja var en annan maträtt som jag gjorde till midsommar. Denna passade bra till då jag önskade något krämigt och såsigt till färskpotatisarna och även till dessa vegobullar.

Till efterrätt så serverade jag en klassisk jordgubbstårta med grädde. Allt blev jättegott och jag har även tänkt att dela med mig av tårtan på bloggen framöver.

Jag funderar också på att dela med mig av receptet på kikärtsröran med mangoraja. Så om du är sugen på det så låt mig gärna veta. :)

vegobullar-veganskt-recept.jpg

Dessa vegobullar blir saftiga och goda och mycket beror på senapen och löken. Om du önskar så kan du givetvis också testa att använda samma mängd av något annat märke på formbar färs. Tänk på att olika märken innehåller olika halter av salt. Saltmängden för detta recept utgår då efter VegMes produkt.

Jag själv gillar smaken på VegMes färs bäst har jag kommit fram till. Produkten innehåller kallrökt vatten vilket inte gör att den smakar direkt rökt men det ger ett djup i smaken som saknas i många andra produkter.

Vänligen läs igenom receptet noga innan du börjar. Har du några ytterligare funderingar så kolla gärna igenom mina noteringar längst ned i blogginlägget. Om du fortfarande undrar över något så är kommentarer varmt välkomna. Du kan alltid skicka ett mejl också!

Hoppas det ska smaka! Här kommer receptet! 💚

Vegobullar med persilja & vitlök

(ca 16 st vegobullar)

1 förpackning VegMe formbar färs (300g)
1 dl finhackad färsk slätbladig persilja
1 liten gul lök
1-2 medelstora vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
2 tsk japansk soja / tamari
1/2 tsk pepparmix (santa maria)
1/4 tsk örtsalt (herbamare)

Gör så här

1. Skala lök och vitlöksklyftor. Finhacka löken, desto finare den hackas desto lättare går det att rulla vegobullarna till fina bollar som håller ihop.

2. Skölj några kvistar av den färska persiljan noga. Hacka allt, även stjälkarna. Skär endast bort botten (2-4 cm) av stjälken då snittytan kan ha blivit lite brun eller slemmig om den stått i vatten länge. Du behöver 1 dl finhackad persilja.

3. Tillsätt den formbara färsen, hackad lök och finhackad persilja till en bunke. Riv vitlöken fint på ett zestjärn eller pressa den och tillsätt vitlöken till bunken.

4. Tillsätt resterande ingredienser vilka är, dijonsenap, soja, pepparmix och örtsalt.

5. Blanda ihop noggrant. Blanda med händerna ch se till att knåda färsen ordentligt till en deg. Själva färsbitarna ska i princip mosas sönder så att allt går ihop till en deg.

6. Forma därefter till jämnstora bollar. Ungefär 16 st medelstora. Antalet vegobullar beror på hur stora de rullas.

7. Hetta upp lite rapsolja och veganskt margarin i en panna. Kör gärna på högsta värme. När margarinet är smält och pannan är rejält varm, tillsätt då vegobullarna. Bränn inte margarinet. Det går fort för pannan att bli varm om spisen är satt på högsta värme. Tillsätt alla vegobullar på en och samma gång om det är en stor stekpanna. Är stekpannan liten så stek då i två omgångar.

8. Fortsätt och stek på hög till medelhög temperatur så att bullarna ganska snabbt får färg utan att något behöver brännas. Rör om då och då, lättast är att skaka pannan så bullarna rullar runt. När bullarna fått lite färg, sänk då till medel eller låg temperatur och fortsätt stek bullarna cirka 3-5 minuter, rör om ibland.

9. Ta av stekpannan från spisen. Servera dina hemmagjorda vegobullar! Gott att servera till är kokt färskpotatis med dill och någon god kallsås, eller varför inte någon slags ljummen/kall grynsallad. Dessa vegobullar är smakrika och passar till det mesta!

veganska-kottbullar-vitlok-persilja.jpg

Noteringar

  • Vad är Santa Marias pepparmix?

    Santa Marias pepparmix är en av mina favoritkryddor som jag alltid har hemma numera. Du kan finna den i kryddhyllan i de flesta matvarubutiker.

  • Vad är herbamare örtsalt?

    Herbamare örtsalt är en krydda som finns att finna i de flesta matvarubutiker. Denna krydda har jag alltid hemma då den fungerar i all matlagning!

  • Kan jag använda krusbladig persilja?

    Jag köper alltid slätbladig persilja då det är min personliga favorit då jag tycker den är mer smakrik än den krusbladiga. Jag har sjäv inte testat med krusbladig persilja i detta recept men givetvis ska det fungera utan problem! Endast små smakskillnader bör finnas.

  • Måste jag använda färsk persilja?

    Har du inte färsk persilja fungerar det säkerligen med fryst också! Jag har själv inte testat ännu men jag använder väldigt ofta frysta örter själv i min matlagning. Dessutom köper jag ofta färsk persilja som jag fryser in för att förlänga hållbarheten. Torkad persilja går säkert också men då blir det helt andra mått som bör användas och smaken skiljer sig nog mer. Det är fritt fram att testa!

  • Föredrar du mild smak av vitlök?
    Ta endast 1 vitlöksklyfta då. 2 vitlöksklyftor ger en stark smak av färsk vitlök. Jag rekommenderar inte att laga dessa vegobullar om du ska på dejt eller på en anställningsintervju. Kom ihåg, jag har varnat dig, vitlöksandedräkten går inte att undvika. ;)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk färssås på torkad sojafärs

vegetarisk-farssas1.jpg

Det var ett tag sedan jag delade med mig av ett recept nu. Senast i påskas mer bestämt.

Varför jag har dröjt så länge? Allt jag delar med mig av här på bloggen och sociala medier skapar jag från hjärtat och med glädje. Ibland tar inspirationen slut helt enkelt... iallafall för ett tag.

Just detta hände denna gång och kommer troligen hända fler gånger. Ibland behöver vi alla en paus för att komma tillbaka som ännu bättre. Under denna tid har jag alltså lyckats gå från noll inspiration till att sitta här och nu och känna stor energi och glädje för mitt skapande igen.

Jag själv väljer att inte dela med mig mig av något när inspirationen är på noll just därför att jag vill inte dela med mig av något halvdant. Som sagt, jag vill att jag ska ha jobbat med hela mitt hjärta och själ på ett projekt.

Jag hoppas du som läsare förstår vad jag menar här. Kanske även du känner igen dig i dina egna prestationer?

Stort TACK till dig som har haft tålamod och väntat. Jag vill också skriva ett stort TACK för förståelse. Jag är tacksam av hela mitt hjärta till just dig som läser min blogg, uppskattar mina recept och lämnar fina meddelanden här och på sociala medier. <3

Kramar!

/Madeleine

 

Här finns en video för att lättare visa hur du kan tillaga denna rätt!

Idag delar jag med mig av en svensk klassiker här. I lite förnyad vegansk version. Denna färssås är en motsvarighet till en klassisk köttfärsås.

Just denna rätt är en återkommande favorit hos mig och jag slänger ofta ihop en sats på vardagarna då denna rätt går relativt fort att laga och är simpel.  Ett bra recept för dig som gillar "Meal-prep".

Denna veganska version av den klassiska köttfärssåsen är enligt mig god och tillfredsställer det sug som jag kan ha för den klassiska spaghetti och köttfärssåsen.

Kanske detta recept kan bli en favorit även hos dig? :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Vegansk färssås

(- ca 3 till 4 portioner)

 

1 medelstor gul lök
1 liten morot
1/3 av en medelstor zucchini
1 liten bit rotselleri (ca 50g)
ca 2 stjälkar färsk bladpersilja
ca 1-2 msk fryst hackad basilika

1 vegetabilisk buljongtärning (t.ex umami/grönsak)
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 krm malen vitpeppar

2 dl torkad sojafärs (kung markattas)
2 1/2 dl krossade tomater
2 1/2 dl vatten

2 msk ketchup
1 msk japansk soja / tamari
1 1/2 dl imat / vegetabilisk matlagningsgrädde

 

 

Gör så här

1. Börja med att skala alla rotsaker, det vill säga gul lök, morot och rotselleri. Skölj zucchini noggrant och om du använder färsk persilja skölj även den.

2. Finhacka löken samt om färsk bladpersilja användes, klipp av stjälken och finhacka den. Spara bladen till senare.

3. Riv morot, zucchini och rotselleri grovt på ett rivjärn. Om rotsellerin är svår att riva kan det hackas väldigt fint, i storlek med de rivna grönsakerna.

4. Värm upp lite olja/veganskt margarin i en kastrull. Stek lök och finhackad persiljestjälk till löken har fått lite färg och mjuknat aningen. Tillsätt därefter de rivna grönsakerna och stek dessa i ca 1 minut.

5. När grönsakerna har stekts tillsammans med löken och mjuknat bara litegrann, tillsätt då kryddorna. Det vill säga, vitlökspulver, lökpulver, endast 1/2 krm svartpeppar och vitpeppar. Spara resterande svartpeppar till slutet. Rör om till kryddorna blandats med grönsakerna.

6. Tillsätt därefter, torkad sojafärs, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Rör om. Låt koka upp. Lägg på locket och sänk värmen så det inte kokar över. Låt nu koka ihop i ca 10 minuter.

7. När allt har kokat ihop och färsen känns mjuk, tillsätt då ketchup och soja. Klipp ned bladpersiljan smått eller hacka den innan den tillsättes. Tillsätt fryst basilika. Rör om väl.

8. Slutligen, tillsätt havregrädde. Rör om och låt koka upp försiktigt. Smaka av. Tillsätt ytterligare 1/2 krm grovmalen svartpeppar om så önskas. Smaka eventuellt av med övriga kryddor och salt eller örtsalt. Jag använder hermbamare örtsalt.

9. Tag av från värmen på direkten då det är klart.

Servera med nykokt spagetti, gärna en grönsallad och varför inte lite ketchup  och/eller vegansk parmesan/bjäst?

vegansk-farssas1.jpg

 

Noteringar

  • Denna rätt är simpel att att variera efter säsong. T.ex under hösten och vinterhalvåret så kör jag med en medelstor palsternacka istället för zucchini.
     
  • Har du inte rotselleri så kan du skippa det eller köra med palsternacka istället. (Använder du redan palsternacka istället för zucchini så uteslut bara rotsellerin då!) Med det sagt vill jag också nämna hur smakrik rotselleri är och är verkligen en fin ingrediens att använda. Men man tager vad man haver.
  • Har du inte färsk persilja kan du använda fryst eller torkad. Strunta då i att använda stjälken och tillsätt ungefär samma mängd som fryst hackad basilika, ca 1-2 msk.
     
  • Även torkade örter kan användas. Ta då 1-2 tsk då istället av vardera ört. Har du varken basilika eller persilja så kan oregano och eller gräslök även fungera bra i denna sås.
  • Jag köper oftast tetror med krossade tomater. Därför blir det lite över i tetran då detta recept endast kräver 2 1/2 dl.

    Om jag inte vet att jag ska använda de krossade tomaterna inom de närmaste dagarna så tillsätter jag det till en plastpåse och fryser in för senare bruk. Fungerar superbra!

    I kylen kan de krossade tomaterna stå i tetran i upp till en vecka enligt egen erfarenhet. Använder du en konservburk så lämna inte resterna i burken då metallen kan vara ohälsosam.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine