Vegansk påsktårta med apelsin, choklad och kokos!

vegansk-chokladmousse-tarta.jpg

Imorgon infaller skärtorsdagen och därmed inviger vi påsken 2018. Givetvis har jag därför ett smarrigt påskrecept att dela med mig till dig som söker en god efterrätt att bjuda på i påsk.

Denna tårta tog jag fram förra året och bjöd på den förra påsken. Jag tog fram receptet i sista sekund och hann därför inte sammanställa det till ett recept att dela med mig här på bloggen, istället fick endast familjen njuta av tårtan.

Men nu så kära läsare! Nu ska du få ta del av en riktigt smarrig tårta. 

Tänk dig en botten med smak av apelsin och en ton av kokosflingor. Len chokladmousse med en mild smak av kakao. Toppad med en mörk chokladganache som inte är för söt utan bryter av mot tårtans övriga sötma.

Helt perfekt enligt mig. Testa nu denna tårta om min beskrivning (eller bilderna för all del) lyckades göra dig sugen. Som vanligt så är du varmt välkommen att lämna en kommentar om du har några funderingar eller tankar kring vad som helst egentligen som du tror jag kan besvara.

Jag önskar dig nu en riktigt trevlig påsk med fint vårväder! <3

 

Här finns en video som visar hur jag bakar denna tårta. 

 

Vänligen,

läs noteringar längst ned i detta inlägg innan du börjar baka!

Vegansk tårta med chokladmousse

(- ca 6-8 bitar)

 

Tårtbotten

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
3 dl strösocker
1 1/2 dl riven kokos
Skal av 1 apelsin

75g rapsolja / neturalt smakande olja (knappt 1 dl)
1 dl kokhett vatten
1 1/2 apelsinjuice

 

Chokladmousse

1 burk Änglamark kokosmjölk (400ml)  / valfri vegetabilisk vispgrädde
3 msk kakao
1 dl florsocker

 

Chokladganache

1 1/2 dl havregrädde/ valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
100g mörk choklad 70%
1 msk glukossirap

Eventeullt 1/4 dl - 1/2 dl apelsinjuice för saftning av tårtan!

vegansk-pasktarta.jpg

Gör så här
 

DAG 1

För tårtbotten

1. Starta ugnen och värm upp den till 175°C.  Smörj en form på 17 cm i diameter. Klä den eventuellt också med bakplåtspapper. Jag brukar lägga en klippt rund bit i formens botten. (Smörj även papper om det används.)

2. Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt strösocker och riven kokos till dom siktade torra ingredienserna. Rör om väl.

3. Skölj apelsinen noggrant. Använd med fördel en ekologisk apelsin. Riv ned skalet av apelsinen till de torra ingredienserna. Rör om.

4. Tillsätt dom blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, apelsinjuice och kokhett vatten. Rör om till en smet. Överarbeta inte smeten, sluta röra när det  inte finns synligt mjöl kvar. Lite klumpar gör inget.

5. Grädda tårtbotten längst ned i ugnen i ca 60-70 minuter. Kolla med en sticka så att den är klar, kommer stickan ut torr så är kakan troligtvis klar.

6. Låt svalna helt innan den delas!

 

För chokladmoussen

1. Om du använder Änglamarks kokosmjölk. Kyl den då minst 4 timmar innan moussen görs. Alternativt, gör moussen på rumstempererad kokosmjölk och kyl den färdiga moussen därefter i några timmar innan tårtan fylls. Så att moussen är så fast som möjligt.

2. Sikta ned kakao och florsocker till Änglamarks kokosmjölk. Rör om väl.

3. Om du inte vill använda Änglamarks kokosmjölk kan du testa annan vegetabilisk grädde, till exempel vispbar havregrädde. Den brukar vara fast och bra. Jag har ej testat det själv utan använder alltid Änglamarks kokosmjölk som grädde till detta recept.

 

Montera tårtan

1. Skär av toppen på tårtbotten om den är ojämn. Dela därefter tårtbotten i 4 delar.

2. Fyll tårtan därefter. Jag brukar fylla tårtan i tårtformen som botten gräddades i för att få en jämnare tårta och mer stabilitet. Klä tårtformen med plastfolie innan tårtan fylls, så fastnar inte eventuella mousse-rester kring kanterna av formen.

3. Lägg en tårtskiva i botten. Den som läggs i botten kommer att bli tårtans topp när den är klar. Eftersom tårtan vänds upp och ned efter den legat i kakformen.

4. Fyll med 1/3 av chokladmoussen. Lägg på nästa tårtdel. Safta eventuellt denna del med lite apelsin juice, ungefär 1/2-1 msk.

5. Återupprepa processen, på med ytterligare 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten, safta, 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten osv. Välj med fördel den tårtdel som känns grövre att ha som botten. Det vill säga den del du kommer att lägga på sist vid montering i tårtformen.

6. Låt stå i kyl, med fördel över natten. Tårtan kommer då bli mer stabil och safta sig. En saftig tårta gör skillnaden, och gör tårtan godare eftersom smakerna från alla lager har fått gå ihop.

 

DAG 2

 

För chokladganachen

1. Bryt eller hacka chokladkakan i mindre bitar.

2. Tillsätt vegetabilisk matlagningsgrädde, den hackade chokladen och glukossirap till en liten kastrull/stekpanna.

3. Smält samman till en slät chokladganache under ständig omrörning på låg till medel värme på din spis.

 

Spackla tårtan

1. Se till att tårtan är riktigt kall innan du börjar eftersom att varm ganache kommer att hällas över tårtan och klä den.

2. Släta till tårtan eventuellt med en spatel för att få bort mousse som kan ha tryckts ut längs kanterna.

3. Se till att chokladganachen är varm, inte kokande! Lägg över tårtan på ett bakplåtspapper.

4. Häll ganachen över tårtan. Lått gravitationen göra jobbet. Man kan använda en spatel försiktigt medan ganachen är varm för att lättare fördela den över tårtan. Rör helst så lite som bara möjligt. Så fort ganachen blir kall av tårtan så bör den ej röras, då blir det bara hål i ganachen då den lätt åker av tårtan och följer med på spateln istället.

5. För över tårtan till en tårtlåda. Låt stå i kylen till ganachen har stelnat helt.

6. Dekorera valfritt.

Servera och njut!

vegansk-tartbotten.jpg

Noteringar

  • Läs mer om kokosmjölken som jag använder som grädde här! Väldigt vitkigt om du ska använda denna produkt!
  • Låt helst tårtan ta 2-3 dagar att göra. För en stabil och rak tårta men också för smakernas skull.
  • OBS! Kakformen måste vara 17 cm i diameter eller nära till för att du ska få samma höjd på tårtan. Har du en större form så blir tårtbotten tunnare vilket gör att baktiden minskas och botten kanske inte går att dela i 4 delar!

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Ta vara på misslyckad tårtbotten

misslyckad-tartbotten.jpg

Goddag måndag!

Måndagar kan behövas lyfta upp så mycket som det bara går eller hur?

Idag bjuder jag därför på ett par underbara goda bakelser som du kan göra genom att rädda en misslyckad tårtbotten. Eller kanske om du bara har rester kvar hemma av en sockerkaka osv.

Historien bakom dessa bakelser är faktiskt att så lätt som att jag själv misslyckades med en tårta som jag hade planerat att göra. Ja, eller rättare sagt, jag misslyckades med botten och hade för ont om tid att göra om. Men! Jag måste få säga!

Att göra små bakelser istället för tårta blev ju minst lika gott, om inte ännu godare! Betydligt mindre jobb och tid gick också åt, win win win! :)

Så planen var att jag skulle ha bakat en tårta till pappa när han fyllde år. Han hade önskat sig smakerna choklad och körsbär.

Jag gjorde därför, dagen innan han fyllde år i ordning två sorters mousse, givetvis då med smak av choklad och körsbär. Recepten finner ni nedan, väldigt lätta att göra är dessa mousser.

att-gora-med-misslyckad-tartbotten2.jpg

Jag tänkte också att jag kör ett säkert kort och kör på ett recept på choklad tårtbotten här från min egen blogg, så behöver jag inte experimentera fram något nytt.

Receptet är länkat nedan. Det är lite mer riskabelt att experimentera sådär dagen innan...

Missförstå mig inte nu... Tårtbotten kom ut bra!

Det är ju som sagt ett recept jag ändå har här på bloggen. Saken var den att jag fick för mig att dela en tårtbotten, som jag tidigare tagit fram för att dela i tre delar, i fler än tre delar...

Ja jag gjorde ytterligare tunnare lager och där höll det inte helt enkelt...  

Alla lager bara föll isär. Nu lärde jag mig även något  nytt om mitt egna recept.

För att förtydliga, dela inte tårtbotten tillhörande receptet chokladtårta de luxe i fler än 3 delar.

Så det var den historien om hur pappas tårta istället blev fantastiskt goda mousse-formar, eller bakelser, kalla dom vad du vill. :)

veganska_mousse_bakelser2.jpg

Receptet kommer här! :)

Lämna en kommentar om du har funderingar över något. Lägg till märke att jag delat med mig av många länkar i detta inlägg så att det ska vara lättare att se produkter osv.

~ ~ ~ ~

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Moussedessert

( - 5 st formar)

 

Tårtbotten

Receptet finner du på bloggen här!

Du kan använda dig av vilken sockerkaka som helst, helst i chokladsmak då. Eller kanske överblivna brownie/kladdkake- bitar.

 

Körsbärsmousse

1 dl Änglamark kokosmjölk - läs noteringar längst ned i detta inlägg!
1/2 dl körsbär i sås

 

Chokladmousse

Resterande mängd kokosmjölk från 1 burk (ca 3 dl)
4 msk kakao
1 1/2 dl florsocker
1/2 krm salt

 

Du behöver också

   

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att göra mousserna. Blanda först ihop körsbärsmoussen, detta gör du genom att ta 1 dl kokosmjölk ur en konservburk av änglamark kokosmjölk och blanda det i en skål med 1/2 dl körsbärssås.

2. För chokladmoussen. Ta resterande mängd kokosmjölk som är kvar i burken. Lägg ned det i en skål och blanda ihop kokosmjölken med kakao, florsocker och salt. Se till att sikta ned de torra ingredienserna, annars blir det klumpar i moussen.

Låt körsbär och chokladmoussen stå i kylen i minst 3 timmar eller till de är i fast mousse-liknande konsistens. Kokosmjölken behöver inte vara kyld när mousserna förbereds, är den rinnig nu så sätter den sig i kylen.

3. Nu är det bara att lägga ihop moussebakelserna. Ta fram din misslyckade kaka/tårta eller t.ex. rester av en brownie. Börja med att lägga i lite småbitar av en i botten av formarna.

4. Täck kakbitarna sedan med lite körsbär i sås. Fyll på med 1-2 tsk chokladmousse så att det täcker körsbärssåsen. Lägg sedan till några kakaonibs för lite krisp i bakelsen.

5. Fyll därefter på med lite körsbärsmousse så även den täcker chokladmoussen. Strö ovanpå körsbärsmoussen med lite mer kakbitar. Täck till sist med ett sista lager av chokladmousse så att inte kakbitarna syns på toppen.

6. Avsluta med att toppa och dekorera moussebakelserna med kakaonibs och färska körsbär eller andra bär.

Låt gärna stå i kylen några timmar och låt smakerna gå ihop. Servera och njut av något så gudomligt gott! Jag lovar er mina vänner, denna efterrätt blev verkligen så såå god!

mousse-formar2.jpg


Noteringar

  • Jag använder Änglamarks kokosmjölk som finns att köpa på Coop! Denna är likvärd med vispad sojagrädde.

    Har du den i rumstemperatur är den tjockare än "vanlig" kokosmjölk och som lättvispad grädde.

    Den brukar aldrig separera sig, alltså att fettet lägger sig i toppen och vattnet under, nej denna är helt tjock och perfekt rakt igenom.Ställs den in i kylen blir den lika fast i konsistensen som creme fraiche.  

    Denna kokosmjölk är den ultimata grädden för dig som vill använda en vegansk grädde utan att behöva vispa den OCH du slipper palmoljan! Denna är dessutom helt glutenfri som jag har förstått det iallafall.  

    Jag har skrivit mer om denna produkt här, läs gärna det om du är intresserad. Seriöst så funderar jag på att göra ett inlägg endast om denna produkt bara för att den är så fantastiskt bra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine