Surdegsbröd med lingon

dsc_2810-kopiera.jpg

Jag fullkomligen älskar att baka med surdeg!

Jag älskar att baka bröd!

Förr innan jag upptäckt surdegens värld så var nog tanken att baka bröd lite sådär halvtrist för mig. Dessutom så tog det mig ett bra tag innan jag ens vågade prova på att sätta en surdeg.

I efterhand tänker jag att det var ju inte alls svårt att få till detta, nog tog det tid innan jag fick till en stabil surdeg.

Den surdeg som jag har i kylen idag är nog cirka 1 år nu. Vad jag älskar med just surdegsbak är att du får olika resultat varje gång, främst i utseende. 

Jag tycker det hela med surdeg är ytterst spännande!

Då jag har en sådan kärlek till surdeg så fann jag en dag en facebookgrupp. Gruppen heter Surdegsbagarna och är en jättebra grupp. Ganska liten, men den växer.

Det är en fin stämning där och frågar man något får man näst intill alltid detaljerade svar av andra surdegs-nördar.

Detta recept fann jag då i denna grupp men jag har själv gjort om det lite.

Viktigt är då att jag gjorde om receptet till mjölkfritt så att brödet passar alla, ja förutom glutenintoleranter då...

 

 

Surdegsbröd med lingon

(- 1 st limpa)

 

Fördeg

50g surdegsgrund
35g rågmjöl
35g vetemmjöl
75g ljummet vatten

 

Deg

Fördegen
250g vatten
125g rågmjöl
100g rågsikt
150g vetemjöl special
7g - 1 tsk salt
8g+8g - 1 + 1 msk kokossocker
1/2 msk kokosolja
3/4 dl frysta/färska lingon

 

 

 

 

Gör så här

 

Dag 1

- Morgon:

1. Rör ihop alla ingredienser till fördegen. Täck över med plastfolie/kökshandduk och låt stå över dagen. Detta tar ca 5-8 timmar.

Fördegen ska ha ökat i storlek, nästintill dubblats och ska bubbla. När den är så är det bara att börja göra degen.

 

- Eftermiddag:

1. Blanda ihop alla mjölsorter.

2. Tillsätt vatten samt fördeg. Låt knådas i maskin i 10 minuter på låg hastighet.

3. När den knådats i 10 minuter, tillsätt salt, olja och 1 msk av kokossockret (8g).

Låt arbeta i ytterligare 2-5 minuter.

4. Låt därefter degen jäsa i en bunke, bunken kan oljas lätt för att degen inte ska fastna. Låt jäsa fram till läggdags.

Jäsningsprocessen ska ha kommit igång och degen ska har börjat växa. Cirka 3-6 timmar i rumstemperatur är bra.

5. Blanda lingon med resterande matsked av kokossocker. Tina lingonen lätt om du använder frysta.

6. Blanda i lingonen i den jästa degen och knåda lätt. Lingonen samt sockret ska ha fördelats jämnt i degen.

7. Förbered en jäskorg med duk, mjöla duken. Handduk kan uteslutas men risk att brödet fastnar i korgen finns. Se till så att brödets yta även är täckt, använd dig av 2 handdukar.

Lägg korgen i en förvaringslåda, förslut och låt jäsa i kylen över natten.

 

 

Dag 2

 

- Morgon:

1. Tag fram lådan ur kylen och tag fram brödet. Brödet ska nu förhoppningsvis dubblat i storlek.

Har den jäst dåligt i kylen kan den stå framme några extra timmar i rumstemperatur.

2. Låt degen jäsa ytterligare 60 minuter i rumstemperatur även om den jäst bra i kylen.

Efter 30 min kan ugnen värmas upp. Värm ugnen till 250°C.

3. När resterande 30 minuter gått borde ugnen vara uppvärmd och klar. Koka upp vatten.

4. För över brödet till en bakplåtspappersklädd plåt, alternativt oljad plåt. Ta bort korgen samt duken. Snitta brödet i valfritt mönster.

5. Öppna ugnen, placera plåten mitt i ugnen. Kasta in 1/2 kopp med kokande vatten på ugnens botten och stäng luckan fort!

6. Låt grädda i 25-30 minuter. Brödet ska ha en innertemperatur på minst 96°C.

 

Viktigt att låta brödet svalna ordentligt innan du skär upp det!

De varma ångorna ska behållas i brödet, kondenseras och göra det saftigt, därför skall du aldrig skära upp ett hett bröd. Ok om det är ljummet. Men ha tålamod.

Njut!

dsc_2838_redigerad-1.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Pizzadeg på surdeg

pizzadeg-surdeg-vegan.jpg

Sist jag åt hemmagjord pizza gjord på min vanliga deg med jäst så sade jag att detta är den godaste pizzan jag ätit.

Det dröjde inte lång tid igen innan jag kunde påsta att jag ätit en ytterligare ännu godare pizza...

Du hörde rätt! Pizzadeg jäst på endast surdeg blev den godaste pizzan jag ätit.

Därför känner jag att jag måste dela med mig av detta superbarecept på surdegs-pizzadeg.

En van surdegsbagare har nog inga problem med detta recept. Missförstå mig inte, receptet är inte svårt, men det gäller att lära känna sin surdeg och sen därpå sin deg. För med surdeg beter sig degar olika varje gång.

Vill du lära dig att starta en surdegsgrund hänvisar jag er till  Martin Johansson blogg eftersom det var där jag själv knäckte koden och fick igång min surdeg efter många surdegars försök.

Kanske lägger jag upp ett inlägg i framtiden om hur du startar en egen surdegsgrund. 

Receptet innehåller skrädmjöl vilket jag av erfarenhet märkt gör degen väldigt smakrik och saftig. Denna mängd skrädmjöl kan du byta ut mot annan valfri mjölsort, jag tänker mig då durumvetemjöl eller vetemjöl med fullkorn till exempel.

Skrädmjöl är rostade havregryn som är malda till mjöl och jag tycker absolut du ska använda det i denna deg för ett ypperligt gott resultat!

Nu ska du få se receptet!

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Pizzadeg på surdeg

(-ca  4 st en-portionspizzor / 2 plåtstora pizzor)

 

3 dl vetemjöl special
1 1/2 dl skrädmjöl
2 dl vatten
50 g aktiv bubblig surdeg
2 msk olivolja
1/2 msk agavesirap/strösocker
1/2 tsk salt
+ extra vetemjöl till utbakning

 

 

 

Gör så här

1. I en skål, rör ihop de två mjölsorterna, tillsätt vatten och surdeg.

En aktiv surdeg lägger sig och flyter på vattnets yta. Rör ihop till en lös deg.

Ingen ytterligare knådning krävs då de nu ska utföras autolys.

Autolys = låt degen nu vila under duk i 30 minuter.

2. När autolysen är klar tillsätt olivolja, sötning och salt till degen. Vik in dessa ingredienser.

Vik från degens ena ände till den andra, vrid degen och upprepa till alla ingredienser gått in i degen ordentligt.

3. Nu ska degen gå igenom ett antal vila, vika processer. Börja med att låta degen vila i 45 minuter.

4. När vilan är klar, vik degen 2-4 gånger från ända till ända, som tidigare.

Bara till degen spänns, sluta då vika. Låt nu vila igen i 45 minuter.

5. Vik nu en sista gång.

Vill du kalljäsa degen över natten, låt degen stå framme ytterligare 1-2 timmar och ställ den sedan in i kylen. Jäsningen måste ha kommit igång ordentligt innan den åker in i kylan, annars jäser inte degen.

6. Vill du låta degen jäsa klart framme, låt degen då stå framme i täckt bunke i rumstemperatur i 2-6 timmar, eller mer. Allt beror på surdegens dagsform.

Kolla inte på tiden, kolla på degen

. En färdigjäst deg ska vara minst dubbelt så stor och när de gäller surdeg gärna bubblig på dess yta.

7. När degen har är färdig jäst är det bara att baka ut den som en vanlig pizza med dina favorit ingredienser.

Temperatur på ugnen - minst 250° C. 

En surdegspizza tar längre tid att grädda än en vanlig jästdeg, ha det i åtanke!

surdegspizza-vegansk.jpg


Noteringar

  • Autolys

Franska som betyder att låta degen vila. 

Vid autolys krävs ingen bearbetning av degen då själva autolysprocessen genererar glutenbildning,

vilket skapar ett starkt glutennätverk utan hjälp av den klassiska knådningen.

  • Kalljäsa

När en deg kalljäses är det viktigt att den inte blir för kall.

Ställ därför ner din bunke i en förvaringslåda som du även lagt en kökshanduk i, på så vis får inte degen samma kontakt med kylan.

Har degen jäst dåligt i kylen är det bara att ställa fram den i rumstemperatur, eller där det är lite varmare och på så vis väcka liv i surdegen.

  • Lös deg

Degen ska vara aningen lös vid start, efter autolys och dess glutenbildning kommer degen bli mer lättarbetad. Därefter går även fettet i, i form av olja, och degen blir tack vare det mer lättarbetad.

Vid utbak, snåla inte med mjölet på yta och kavel, annars får du, rent ut sagt ett helvete.

Lycka till med denna oemotståndligt goda pizza!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine