Vegansk broccolisoppa med cashew fraiche ~ Grön Vecka!

vegansk-broccolisoppa.jpg

Är du ny inom vego? Har du lite svårt för att tycka om bönor? Jag vet att när jag började äta mer vegetariskt så tvingade jag mig att äta bönor i början. Sakta men säkert så lärde jag mig att gilla bönor.

Jag gillar bönor nu, vissa mer än andra. Däremot så gillar jag inte bönor så pass mycket att jag kan äta en stor portion av bönor bara som det är. Nej, lite bönor i någon god kryddad sallad eller i en gryta tycker jag är supergott.

Något jag också älskar också att göra är att lyckas dölja bönorna i en maträtt. På så sätt lurar jag i mig lite extra protein i form av bönor. Dagens recept är ett gott exempel på hur du kan äta bönor utan att känna av dom.

Dolda bönor... det är väl lite roligt det? ;)

Denna veganska broccolisoppa är slät. Jag har i detta recept har använt mig av stora vita bönor. När jag sedan mixar soppan så ger inte bönorna någon smak, utan de fungerar mer som potatis. Bönorna gör soppan tjock och matig. I detta recept även tillsammans med potatis, för att stärkelsen i potatis gör det hela också mer mättande.

 

Se recept-videon här för att se hur du lättare kan lyckas med detta recept. 

Är du ute efter ett näringsrikt och lättlagat veganskt recept så tycker jag att du ska ge detta receptet ett försök. Broccoli och bönor är båda råvaror som är rika på, inte bara protein men också järn vilket är ett näringsämne vissa kanske också oroar sig för när de äter mer vegetarisk mat.

I denna soppa så agerar cashewnötterna lite som grädde. Blötlagda cashewnötter bildar en grädde om de mixas med vätska. I och med att jag tillsätter citron till denna soppa så ger cashewnötterna plus citron en smak av créme fraiche.

Det jag älskar med denna soppa är just den syrliga och lena smaken som den har.

Som du kanske har förstått nu så är cashewnötter en ingrediens som förutom är nyttig också väldigt användbar i det vegetabiliska köket. Även cashewnötter är rika på protein och järn samt andra vitaminer och mineraler vilket gör denna soppa inte bara god utan också näringsrik. Perfekt till dig som oroar sig över näringen  i en vegetabilisk måltid.

Hoppas det smakar! Här kommer dagens recept i min så kallade Gröna Vecka. :)


 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få kunskap om hur du bäst lyckas med detta recept. Kommentera därefter om du fortfarande har funderingar. <3


Vegansk broccolisoppa

(- ca 3 portioner)

 

1 bukett broccoli (300g)
3 medelstora potatisar av mjölig sort (King Edward)
2 små gula lökar
1/2 konservburk med stora vita bönor (120g avrunnen vikt)
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 krm malen vitpeppar
1/2 krm grovmalen svartpeppar

50g naturella cashewnötter
1/2 liten citron - 1 1/2 msk citronsaft
1 msk näringsjäst
Valfritt: 1-2 stjälkar färsk bladpersilja

 

 

 

 

Gör så här

1. Först av allt, lägg cashewnötter i blöt i minst 2 timmar innan soppan börjar tillagas.

2. Börja med att dela och rensa broccolibuketten. Skär av stammen för att separera stammen från buketterna. Behåll både stam och buketter till soppan.

3. Skär endast av den allra yttersta biten av stammen, alltså ändan som kan se lite torkad ut, där buketterna inte satt. Skala stammen lite lätt för att få bort det hårdaste på utsidan.

4. Dela upp broccolin till medelstora buketter samt skiva stammen tunt. Skölj sedan broccolin noggrant i ett durkslag.

5. Skala lök och potatis. Hacka löken i mindre bitar. Skär potatisarna i mindre bitar, de behöver inte vara små utan dela varje potatis i ungefär 8-12 bitar.

6. Skölj noggrant av bönorna om de har varit i spad i en konservburk.

7. Tillsätt broccoli, potatis, lök, bönor, buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och vatten till en gryta som rymmer ca 3L. Använd eventuellt här stammen av bladpersilja, klipp eller hacka ned stammen till soppan. Rör om och låt koka upp.

8. Låt sedan soppan koka till potatisen och broccolin är helt genomkokt men inte överkokt. Detta tar ca 20-30 minuter beroende på grönsakernas storlek och hur färska de är.

9. När grönsakerna är mjuka och soppan har kokat klart ta då av grytan från värmen. Ta upp några deciliter buljong av soppan och tillsätt endast buljongen till en mixer.

10. Tillsätt även blötlagda cashewnötter, näringsjäst och färskpressad citronjuice till buljongen i mixern. Mixa till en slät och krämig buljong har bildats, cirka 1 minut på hög hastighet. Detta är cashew fraichen som ger en krämig och syrlig grund till denna soppa.

11. Tag nu all soppa som är kvar i grytan och tillsätt även det till mixern. Mixa till en slät soppa, detta går fort då grönsakerna är mjuka.

12. Tillsätt tillbaka soppan till grytan och värm upp igen på spisen. Smaka av med hackad färsk persilja, örtsalt/salt och grovmalen svartpeppar.

13. Servera varm, gärna med en skiva färskt bröd. Njut!

potatis-broccolisoppa2.jpg


Noteringar

  • För dig som vill handla billiga cashewnötter så kan jag rekommendera att Lidl har nötter i väldigt bra kvalité och till bra pris. Även recomarket.se brukar ha nedsatt pris i form av olika sorters kampanjveckor.
  • Näringsjäst finns att hitta på din närmaste life butik eller liknande hälsokostbutik. I sverige förekommer det ofta som Bjäst.
  • Näringsjäst fungerar som en slags krydda som i det vegetabiliska köket ofta används istället för ost. Denna produkt har nämligen en lite rostad och ostig smak. Lite likt ostbågar. Förutom dess smak så är produkten rik på b-vitaminer och protein och därför är produkten väldigt nyttig att äta.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk minestronesoppa på rotfrukter

vegansk-minestronesoppa.jpg

Jag fortsätter med mitt sopptema. Rotfrukter är då så goda och de är faktiskt i säsong nu. Det blir därför mycket soppor för min del då rotfrukter gör en sån fin bas i de flesta soppor och grytor.

För dig som inte riktigt hänger med på det här med att jag snackar sopptema så var det förra receptet jag publicerade här på bloggen även det ett sopprecept. En het majssoppa, tur denna soppa skiljer sig ordentligt i smak och textur från mitt förra recept. Så variation blir det trots allt ändå. :)

Det är så att jag har ett recept på minestronesoppa här på bloggen sedan tidigare. Anledningen till varför jag valde att göra ett till recept är för att, varför inte? Denna gång jag lagade just denna minestronesoppa så filmade jag också så därför kommer med detta recept också en tillhörande receptvideo.

I detta recept så har jag som jag nämnde tidigare använt mig av rotfrukter som en bas. Den rotfrukt som ger en riktigt god smak till detta recept är rotsellerin.

Rotselleri är så gott!

Passa på att handla rotselleri nu när den är billig och god. Just kombinationen lök, morot och rotselleri är en klassisk kombo för att skapa en bra bas för soppor och grytor. Så kom ihåg det nästa gång du ska laga något härligt som du vill ha en bra grundsmak.

minestronesoppa-rotfrukter1.jpg

Nu till det du kanske undrar kring receptets ingredienser.

Det är så att när krossade tomater används så kan det ge ganska mycket syra till en maträtt. Används krossade tomater kan en nypa socker eller så behövas tillsättas till rätten för att neutralisera syran med lite sötma.

I detta fall så har jag använt mig av balsamico, du vet sån här svart trögflytande sirap som ofta ringlas över sallader och används mycket i det italienska köket?

Balsamico har en djup smak och jag rekommenderar givetvis att det användes för ett perfekt lyckat recept.

Är det så att du inte har balsamico hemma så kan det givetvis skippas. Kom då ihåg det här med att kanske lite socker kan behöva tillsättas, just för att få en balans mellan syra och sötma.

Morötter ger sötma till denna rätt och morötter kan vara olika söta. Så det kan även vara så att inget tillsatt socker behöves tillsättas alls.

I en klassisk minestrone så ingår ingrediensen bacon eller någon form av rökt fläsk, gris med andra ord.

Att tillsätta några droppar av liquid smoke ger denna rätt en djupare smak och umami. Så gott!

Skippa inte detta om du har rökarom hemma.

Om inte, så finns det att köpa på välsorterade matbutiker. Jag hittar det här i Sundsvall så även du borde kunna hitta det, ja om du inte bor ute på landet så att säga.

Så nu hoppas jag givetvis att ni ska gilla detta recept på minestronesoppa som jag har tagit fram.

Video för instruktioner finner du i mitt videoklipp här!

Prenumerera gärna på min youtube-kanal om du gillar att se videos som denna. :)

 

Jag har valt att satsa mycket på youtube nu så mer kommer framöver, det kan jag lova! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

Vegansk minestronesoppa

(- ca 2-3 portioner)

 

1 liten morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri (100g oskalad vikt)
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor

2 dl finkrossade tomater (1/2 konsvervburk)
1 vegetabilisk buljongtärning
1 msk tamari sojasås
1 tsk lökpulver
1/2 tsk torkad basilika
ev. 2 tsk balsamico
7 1/2 dl vatten (3/4 L)

3/4 dl risoni + 2 dl vatten
Cirka 5 droppar liquid smoke (rökarom)
Malen vitpeppar, grovmalen svartpeppar och eventuellt 1 nypa socker

 

 

Gör så här

1. Skala lök och vitlök samt alla rotsaker, det vill säga, morot, palsternacka och rotselleri.

2. Tärna rotsakerna, skär dom i relativt små tärningar.

3. Finhacka lök och vitlök.

4. Värm upp lite olja i en kastrull eller i en gryta som rymmer minst 2 1/2 L. Tillsätt lök och tärnade rotsaker. Tillsätt inte vitlöken ännu då vitlöken fort bränner och får då en bitter smak.

5. Fräs grönsakerna till de har fått lite färg. Rör inte om i början inte låt de gärna få en brynt yta. På så sätt kommer mer smak med sedan till buljongen.

6. Tillsätt nu basilika, vitlök, lökpulver, tamari, buljongtärning, balsamico och krossade tomater. Rör om väl.

Om balsamico inte används så smaka då av om det behövs sötma då krossade tomater kan vara rätt sura.

Morötterna ger en naturlig sötma så det kan vara så att inte socker behövs. Om soppan är lite sur och balsamico inte tillsätts smaka då av med en nypa eller så av strösocker.

7. Tillsätt vatten, 7 1/2 dl och låt koka upp. Låt nu koka i cirka 20 minuter eller till att morötterna är mjuka, de behöver inte vara helt genomkokta eftersom soppan ska kokas lite längre då pastan ska tillsättas, men se till så att de inte känns allt för råa.

8. När morötterna känns någorlunda mjuka, tillsätt då risoni och sista mängden vatten, 2 dl. Rör om väl så att pastan inte fastnar i grytans botten.

9. Krydda med malen vitpeppar och grovmalen svartpeppar, ungefär cirka 1 nypa av varje.

10. Låt nu koka i cirka fem minuter utan lock. Koka till pastan är genomkokt och ätbar.

11. Avsluta med att tillsätta cirka 5 droppar av liquid smoke. Tillsätt denna när det endast är 1-2 minuter kvar av pastans koktid.

12. Smaka eventuellt av om någon mer krydda eller salt behövs.

13. Servera, imponera och njut!

minestronesoppa-recept1.jpg

Noteringar

  • Tänk på att ta av soppan från värmen så fort pastan är färdigkokt då pastan sväller och suger upp all buljong. Då blir soppan till en gryta istället. Har du rester kvar så får du räkna med att soppan är tjockare dagen efter.

 

Lämna gärna en kommentar om du har några önskemål på recept eller inlägg som du vill se på bloggen.

Tack till dig som läser. ♥ ♥ 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine