Butternutsoppa med kokosmjölk, ingefära & grönkål

Rotsaker och pumpor är i säsong nu. En härlig säsong enligt mig för det är SÅ gott! Förutom att smakerna är fantastiska så ligger priset väldigt bra på dessa säsongsvaror. Så underbart att kunna äta både budgetvänlig mat som är så god så den nästan känns lyxig.

Jag lägger stort värde i att äta säsongsbaserat. Det är inte bara vänligt för miljön då man kan köpa mycket svenskt. Det är så att när råvarorna är som färskast är de både som godast och mest näringsrika.

Butternutsoppa - en ny vardagsfavorit hos mig. Smakrik och näringsrik. Härliga smaker av lime, ingefära, chili och vitlök. Det värmer härligt i höstkylan. Lite asieninspirerat är detta recept med dessa smaker.

Soppan innehåller också grönkål som ger härlig konsistens. Då pumpa och linser kokar sig väldigt mjuka så bryter det av fint med grönkålens hårda struktur.

Jag använder fryst grönkål för det är smidigt. Grönkålen är färdigskuren och de hårda stammarna är borttagna. Det är helt enkelt bara att tillsätta grönkålen till vad du än önskar. Givetvis kan du tillsätta färsk grönkål om du har det. Hacka den då smått då den inte är förvälld som den frysta grönkålen är. Den kokar den om den är fint skuren.

En värmande vardagsfavorit hos mig - hoppas detta recept kan vara till hjälp även i din vardag. Smaklig måltid!

butternut-pumpa-recept.jpg

Butternutsoppa med asiatiska smaker

( - ca 3 portioner)

400g skalad butternutpumpa (2/3 av en hel som vägt ca 800g)
1 medelstor gul lök
3/4 dl röda linser
4 vitlöksklyftor (2+2)
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 krm malen vitpeppar
Färsk chili, Cayennepeppar eller chiliflakes efter smak & styrka
3/4L - 1L vatten

2 dl kokosmjölk
1/4 av en medelstor purjolök
1 1/2 dl fryst hackad grönkål
1 tärningsstor bit färsk ingefära

2 msk tamari
Juice av 1/2 lime
Salt, gurkmeja och svartpeppar efter smak och tycke

Gör så här

1. Skala butternut pumpa, lök, vitlök och ingefära.

2. Skär pumpan i mindre bitar. Små munsstora bitar. Desto större desto längre tid kommer det ta att koka dem mjuka. Finhacka gul lök.

3. Krossa 2 av vitlöksklyftorna, det gör du genom att lägga knivbladets sida mot klyftan och tryck till med handen och din kroppsvikt. Hacka de andra 2 vitlöksklyftorna fint.

4. Hetta upp en kastrull eller gryta med lite olja (t.ex. raps). Tillsätt hackad lök, butternut pumpa och krossade vitlöksklyftor. Stek på hög till medelhög temperatur under lock. Låt grönsakerna få färg och bli lite karamelliserade i botten av kastrullen. Bränn det inte.

5. Tillsätt röda linser, buljongtärning och vatten. Börja med 3/4 l och tillsätt sedan mer om så önskas. Tänk på att även kokosmjölk ska tillsättas senare.

6. Om hetta önskas, tillsätt chili. Just denna gång tillsatte jag 1/3 av en färsk cayennepeppar.

7. Låt koka i ca 15 minuter. Pumpan ska ha kokats mjuk men inte mer än så. Medan soppan kokar. Skiva purjolök fint och skölj den noga! Jord förekommer ofta mellan bladen på en purjolök.

8. När pumpan kokats mjuk, tillsätt kokosmjölk, purjolök och grönkål. Riv ned ingefäran fint. Tillsätt gurkmeja och svartpeppar om så önskas, en dutt från varje kryddburk eller så.

9. Låt koka ca 5 minuter eller till att purjolöken kokats mjuk och inte längre är rå.

10. Slutligen, tillsätt tamari sojasås och pressa ned färsk lime. Smaka av med mer salt om det behövs. Servera och njut!

Noteringar

  • När du använder kokosmjölk, se till så att både det feta och vattnet kommer med. Då vissa sorter separerar sig så att fettet lägger sig på toppen och vattnet hamnar under. Så att du inte endast tar vattnet för då blir det lätt för blaskigt.

  • Önskas en krämigare och mer fyllig soppa så kan du använda mestadels av det feta hårda i kokosmjölken.

  • Japansk soja fungerar att använda om du inte har tamari. Tänk på att den inte är glutenfri. Används tamari är detta recept glutenfritt.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk broccolisoppa med cashew fraiche ~ Grön Vecka!

vegansk-broccolisoppa.jpg

Är du ny inom vego? Har du lite svårt för att tycka om bönor? Jag vet att när jag började äta mer vegetariskt så tvingade jag mig att äta bönor i början. Sakta men säkert så lärde jag mig att gilla bönor.

Jag gillar bönor nu, vissa mer än andra. Däremot så gillar jag inte bönor så pass mycket att jag kan äta en stor portion av bönor bara som det är. Nej, lite bönor i någon god kryddad sallad eller i en gryta tycker jag är supergott.

Något jag också älskar också att göra är att lyckas dölja bönorna i en maträtt. På så sätt lurar jag i mig lite extra protein i form av bönor. Dagens recept är ett gott exempel på hur du kan äta bönor utan att känna av dom.

Dolda bönor... det är väl lite roligt det? ;)

Denna veganska broccolisoppa är slät. Jag har i detta recept har använt mig av stora vita bönor. När jag sedan mixar soppan så ger inte bönorna någon smak, utan de fungerar mer som potatis. Bönorna gör soppan tjock och matig. I detta recept även tillsammans med potatis, för att stärkelsen i potatis gör det hela också mer mättande.

 

Se recept-videon här för att se hur du lättare kan lyckas med detta recept. 

Är du ute efter ett näringsrikt och lättlagat veganskt recept så tycker jag att du ska ge detta receptet ett försök. Broccoli och bönor är båda råvaror som är rika på, inte bara protein men också järn vilket är ett näringsämne vissa kanske också oroar sig för när de äter mer vegetarisk mat.

I denna soppa så agerar cashewnötterna lite som grädde. Blötlagda cashewnötter bildar en grädde om de mixas med vätska. I och med att jag tillsätter citron till denna soppa så ger cashewnötterna plus citron en smak av créme fraiche.

Det jag älskar med denna soppa är just den syrliga och lena smaken som den har.

Som du kanske har förstått nu så är cashewnötter en ingrediens som förutom är nyttig också väldigt användbar i det vegetabiliska köket. Även cashewnötter är rika på protein och järn samt andra vitaminer och mineraler vilket gör denna soppa inte bara god utan också näringsrik. Perfekt till dig som oroar sig över näringen  i en vegetabilisk måltid.

Hoppas det smakar! Här kommer dagens recept i min så kallade Gröna Vecka. :)


 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få kunskap om hur du bäst lyckas med detta recept. Kommentera därefter om du fortfarande har funderingar. <3


Vegansk broccolisoppa

(- ca 3 portioner)

 

1 bukett broccoli (300g)
3 medelstora potatisar av mjölig sort (King Edward)
2 små gula lökar
1/2 konservburk med stora vita bönor (120g avrunnen vikt)
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 krm malen vitpeppar
1/2 krm grovmalen svartpeppar

50g naturella cashewnötter
1/2 liten citron - 1 1/2 msk citronsaft
1 msk näringsjäst
Valfritt: 1-2 stjälkar färsk bladpersilja

 

 

 

 

Gör så här

1. Först av allt, lägg cashewnötter i blöt i minst 2 timmar innan soppan börjar tillagas.

2. Börja med att dela och rensa broccolibuketten. Skär av stammen för att separera stammen från buketterna. Behåll både stam och buketter till soppan.

3. Skär endast av den allra yttersta biten av stammen, alltså ändan som kan se lite torkad ut, där buketterna inte satt. Skala stammen lite lätt för att få bort det hårdaste på utsidan.

4. Dela upp broccolin till medelstora buketter samt skiva stammen tunt. Skölj sedan broccolin noggrant i ett durkslag.

5. Skala lök och potatis. Hacka löken i mindre bitar. Skär potatisarna i mindre bitar, de behöver inte vara små utan dela varje potatis i ungefär 8-12 bitar.

6. Skölj noggrant av bönorna om de har varit i spad i en konservburk.

7. Tillsätt broccoli, potatis, lök, bönor, buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och vatten till en gryta som rymmer ca 3L. Använd eventuellt här stammen av bladpersilja, klipp eller hacka ned stammen till soppan. Rör om och låt koka upp.

8. Låt sedan soppan koka till potatisen och broccolin är helt genomkokt men inte överkokt. Detta tar ca 20-30 minuter beroende på grönsakernas storlek och hur färska de är.

9. När grönsakerna är mjuka och soppan har kokat klart ta då av grytan från värmen. Ta upp några deciliter buljong av soppan och tillsätt endast buljongen till en mixer.

10. Tillsätt även blötlagda cashewnötter, näringsjäst och färskpressad citronjuice till buljongen i mixern. Mixa till en slät och krämig buljong har bildats, cirka 1 minut på hög hastighet. Detta är cashew fraichen som ger en krämig och syrlig grund till denna soppa.

11. Tag nu all soppa som är kvar i grytan och tillsätt även det till mixern. Mixa till en slät soppa, detta går fort då grönsakerna är mjuka.

12. Tillsätt tillbaka soppan till grytan och värm upp igen på spisen. Smaka av med hackad färsk persilja, örtsalt/salt och grovmalen svartpeppar.

13. Servera varm, gärna med en skiva färskt bröd. Njut!

potatis-broccolisoppa2.jpg


Noteringar

  • För dig som vill handla billiga cashewnötter så kan jag rekommendera att Lidl har nötter i väldigt bra kvalité och till bra pris. Även recomarket.se brukar ha nedsatt pris i form av olika sorters kampanjveckor.
  • Näringsjäst finns att hitta på din närmaste life butik eller liknande hälsokostbutik. I sverige förekommer det ofta som Bjäst.
  • Näringsjäst fungerar som en slags krydda som i det vegetabiliska köket ofta används istället för ost. Denna produkt har nämligen en lite rostad och ostig smak. Lite likt ostbågar. Förutom dess smak så är produkten rik på b-vitaminer och protein och därför är produkten väldigt nyttig att äta.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine