Chocolate chip cookies + Mina favorit youtubers!

veganska-choklad-kakor1.jpg

Youtube är en viktig plattform för mig. Jag delar verkligen en stor kärlek till just youtube. Varför det då, kanske du tänker?

Jo först och främst är youtube helt gratis i och med det så har alla tillgång till youtube. På youtube finns det såååå många duktiga kreatörer som just DU kan lära dig något av.

Det är just detta jag älskar med youtube, jag har lärt mig så mycket om ALLT MÖJLIGT via youtube. Eftersom jag främst brinner för matlagning och bakning så kan jag varje dag inspireras och lära mig något nytt av andra duktiga som delar med sig av innehåll kring detta ämne. Hur fantastiskt är inte det egentligen, när man tänker efter lite?!

T.ex så har dagens recept på dessa Chocolate Chip Cookies kommit från en annan duktig youtuber och receptkreatör, Liv B. Liv, eller Olivia som hon heter är en av mina stora favoriter nu på youtube. :)

 

Här listar jag mina favoriter för tillfället så att du kan inspireras lite.

 

 

Sen har jag givetvis många fler favoriter sedan innan osv, men alla dessa kanaler är relativt nyupptäckta för mig.

 

Dessa kakor har Liv B tagit fram receptet på. Jag har däremot ändrat i receptet, väldigt lite, men också gjort om alla amerikanska mått till vårat metriska system som vi har här i Sverige... med dl osv.

För att du som är svensk och tycker att amerikanska recept är krånliga helt enkelt ska kunna njuta av ett par goda kakor och ett mycket bra och lättbakat recept! :)

veganska-chocolate-chip-cookies.jpg

Jag är så tacksam för att kunna få inspireras och ta del av den kunskap som alla dessa personligheter väljer att dela med sig av. Gratis dessutom! :)

 

Därför har jag nu en fråga till dig som hänger mycket på youtube...

 

Använder du dig av AdBlockers?

Isåfall ber jag digatt snälla tänka på detta i framtiden...

...alla dessa människor som delar med sig av sitt innehåll gratis förtjänar att kunna tjäna pengar på detta om de jobbar tillräckligt hårt (och seriöst givetvis). För många konton är det därför ett utmärkt och lätt val att kunna ha reklam på sin kanal.

Vill du stödja någon, utan att behöva betala något själv?

Då tycker jag det är en självklarhet att man faktiskt låter reklamen ta några sekunder från ens dag. Eftersom att kreatören själv spenderat timmar för att just du ska kunna få ta del av det!

Det tycker jag är det minsta du själv kan göra för din favorit-influencer på sociala medier.

Kanske är detta ett ämne som du inte tänkt på tidigare?

Jag kan förstå att man inte riktigt kan förstå hur mycket tid en influencer egentligen lägger för att kunna skapa innehåll till sina följare. Om man själv inte sysslar med detta, så att säga.

Eftersom jag själv är en influencer (däremot en relativt ny en ;) ) så har jag kanske en större förståelse för andra influencers än dig som läser detta. I och med det så försöker jag därför att tänka på att peppa och visa min uppskattning så gott jag kan till andra influencers som jag följer och gillar.

Att visa min uppskattning till dom gör jag lätt genom att lämna t.ex. feedback, tumme upp, kommentarer och främst, jag använder mig INTE av AdBlockers.

Vad anser du om detta ämne? Lämna gärna en kommentar! Jag är nyfiken att höra, men som alltid, håll en god ton!

 

Med det sagt, här kommer min recept-video.

Denna video är till för att du lättare ska kunna se och lära dig hur du kan lyckas med detta recept! :)

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Veganska chocolate chip cookies

(- ca 24 st kakor, recept inspirerat av detta)

 

125g mjukt veganskt margarin
2 dl farinsocker
4 msk osötad vegetabilisk dryck
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
4 3/4 dl vetemjöl
100g vegansk mörk choklad 55% (Odense)

 

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. Hacka chokladen i mindre bitar. Lagom stora bitar för att vara i en kakdeg. Hacka det inte för smått då smälter chokladen in i smeten, det ska vara bitar som bryter av choklad mot kakans deg.

3. Tillsätt farinsocker och veganskt margarin till en skål. Rör ingredienserna krämigt. Se till så att smöret är väl blandat med sockret. Smeten ska se ljus och krämig ut.

4. Mät upp valfri växtbaserad dryck och tillsätt det till margarinblandningen. Rör om väl, blandningen kommer att skära sig när drycken blandas i.

5. Sikta i vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt till den skurna blandningen. Rör om så att det mesta av de torra ingredienserna är blandade och en deg börjar bildas. Överarbeta inte degen!

6. Tillsätt den hackade chokladen och rör så att den är väl fördelad i degen.

7. Klä en plåt med bakplåtspapper. Fördela ut 12 kakor per plåt. Det ska bli 2 plåtar av denna sats. Varje kaka ska vara på 1 1/2 msk deg. Jag använder mig av en glasskopa för exakt lika stora kakor.

8. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-12 minuter.

-  8 minuter ger en mjuk halvbakad kaka. - 10 minuter ger en mjuk kaka. - 12 minuterger en kaka med krispig yta och lite mjuk mitt.

Jag brukar baka mina i 12 minuter, det väljer man efter eget tycke och olika ugnar ger olika resultat.

9. Låt svalna på ett galler. De kan vara för mjuka för att kunna lossa från plåtpapperet när de kommer ut ur ugnen.

10. Servera gärna ljumna medan chokladen fortfarande är smält, gott med ett glas vegetabilisk dryck till.

agg-mjolk-fria-kakor.jpg

 

Noteringar

  • Jag använder denna glasskopa för att lättare kunna forma jämnstora kakor. Skopan rymmer 1 1/2 msk deg. Så se till att rulla dina bollar på ca 1 1/2 msk deg.
  • Margarinet ska vara rumstempererat. Mikra det någon enstaka sekund i mikron om du inte har tiden att låta det mjukna. Var försiktig dock så det inte smälter ut för mycket i mikron!
  • Denna kakdeg är SUPERGOD att äta som den är så om du är ute efter ett recept på kakdeg som ska ätas "rå". Till exempel i glass och liknande. Testa då detta recept men ta bort bakpulvret och bikarbonat ur receptet.
  • Jag brukar baka 12 kakor på en plåt, dvs, halva degen. Den andra halvan av degen slår jag in i plastfolie som jag lägger i en fryspåse. Passar perfekt att ha fryst deg hemma om du får oväntat sug eller besök.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Glutenfria triple chocolate chip cookies ~ Grön Vecka!

veganska-triple-chocolate-chip-cookies.jpg

Vi har nått recept 4 för min Gröna Vecka, det näst sista receptet. Jag lovar er att ni inte kommer att bli besvikna. För idag bjuder jag nämligen på ett recept på Glutenfria TRIPLE Chocolate Chip Cookies.

När jag tidigare bjöd på ett recept på glutenfria tunnpannkakor här i veckan så skrev jag och berättade om att jag tänkt att dela med mig av mer glutenfria recept här på bloggen. Det eftersom jag sett att det finns en efterfrågan. Jag håller vad jag lovar, idag kommer ett till glutenfritt recept och jag ska se att det blir fler framöver.

Lämna gärna en kommentar om det är något speciellt glutenfritt och veganskt recept som du gärna skulle vilja se. :)

Innan julen så sändes Nigellas matlagningsprogram på tvn. Det var ett avsnitt med jultema och hon bakade där Double chocolate chip cookies som var glutenfria. Receptet tyckte jag var så genialt så jag tog det, veganiserade det, och gjorde om det till mitt eget.

All cred till Nigella - här kan du se originalreceptet. Många recept kommer jag på själv, men det är underbart att inspireras av andra vilket jag i många fall också gör. <3

Som med alla mina recept för Gröna Veckan så har jag en tillhörande recept-video. För att du lättare ska kunna se hur du kan baka dessa kakor med utmärkt resultat. Här är videon! :) 

Här kommer recept nummer 4 för den Gröna Veckan!

 


Viktigt,

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att vara förberedd i köket och för att ha den krävande kunskapen med dig. För ett lyckat resultat!
 

Triple chocolate chip cookies

Glutenfria & veganska (- ca 12 st)

 

50g rumstempererat veganskt margarin
1 dl farinsocker
3 msk kikärtsspad
50g mörk choklad - min. kakaohalt 70%

1/2 dl  kakao
1 dl bovetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk havssalt flingor
40g vit vegansk choklad - iChoc
40g mörk choklad - odense knappar chokladkaka

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. Börja med att förbereda all choklad som ska användas i receptet. Hacka upp den mörkaste chokladen (min 70%) till mindre bitar så att den lätt går att smälta.

3. Hacka sedan den vita chokladen och den mörka chokladen i mindre bitar. Denna mängd choklad 40g+40g är den som ska vara som bitar i degen.

4. Tillsätt mjukt veganskt margarin och farinsocker till en skål eller bunke. Rör margarinet och sockret krämigt genom att använda antingen en gaffel eller en handmixer.

5. Tillsätt kikärtsspad till smör/socker-blandningen. Rör samman dessa ingredienser noggrant, det kommer att skära sig, det ska bli så.

6. Smält den 70-procentiga chokladen som tidigare hackades upp i mindre bitar. Smält försiktigt över vattenbad eller på låg värme i micron. Se till så chokladen inte bränns om den smältes i mikron. Rör om lite då och då.

7. Tillsätt den smälta chokladen till smörblandningen. Vispa ihop snabbt medan chokladen fortfarande är lite varm så går smöret ihop lättare och blandningen kommer inte vara lika skuren i konsistensen.

8. Sikta ned bovetemjöl, bikarbonat och kakao. Tillsätt därefter 1/2 tsk havssalt, den ska inte siktas ned då det är flingor som inte går igenom en sil.

9. Rör ihop väl till en deg.

10. Använd med fördel en glasskopa på 1 1/2 msk för att skopa upp kakdegen. Eller använd ett msk-mått eller i sista fall händerna. Degen är kladdig.

11. Fördela ut 12 bollar med deg på en plåt. Mängden deg per boll ska vara på 1 1/2 msk.

12. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler. Serveras med ett glas med kall vegetabilisk dryck. Mums!

glutenfria-chocolate-chip-cookies.jpg

 

Noteringar

  • Du kan använda spad från vita bönor eller stora vita bönor om du inte har kikärtsspad.
  • Du behöver tre sorters choklad till detta recept. Därav namnet Triple chocolate... En mörk choklad med en kakaohalt på minst 70% används i degen som smaksättning. Sedan behövs två sorters vegansk choklad för att ha som bitar i kakorna. Jag använde mig av Ichocs vitaochOdenses mörka(mörk men söt, 55%)
  • De flesta sorters bovetemjöl man hittar i affärerna är ljust mjöl. Det är också ljust mjöl som detta recept kräver. Det ska alltså inte vara ett fullkornsmjöl med skal eller grövre bitar i mjölet. (Även om jag säger att mjölet är ljust så har bovetemjöl lite av en grå färg naturligt.)
  • Degen är kladdig så olja eventuellt händerna om du inte har en glassskopa. Jag använder mig av denna glasskopa. Rekommenderar varmt att införskaffa en om du bakar mycket kakor!


 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine