Ta vara på misslyckad tårtbotten

misslyckad-tartbotten.jpg

Goddag måndag!

Måndagar kan behövas lyfta upp så mycket som det bara går eller hur?

Idag bjuder jag därför på ett par underbara goda bakelser som du kan göra genom att rädda en misslyckad tårtbotten. Eller kanske om du bara har rester kvar hemma av en sockerkaka osv.

Historien bakom dessa bakelser är faktiskt att så lätt som att jag själv misslyckades med en tårta som jag hade planerat att göra. Ja, eller rättare sagt, jag misslyckades med botten och hade för ont om tid att göra om. Men! Jag måste få säga!

Att göra små bakelser istället för tårta blev ju minst lika gott, om inte ännu godare! Betydligt mindre jobb och tid gick också åt, win win win! :)

Så planen var att jag skulle ha bakat en tårta till pappa när han fyllde år. Han hade önskat sig smakerna choklad och körsbär.

Jag gjorde därför, dagen innan han fyllde år i ordning två sorters mousse, givetvis då med smak av choklad och körsbär. Recepten finner ni nedan, väldigt lätta att göra är dessa mousser.

att-gora-med-misslyckad-tartbotten2.jpg

Jag tänkte också att jag kör ett säkert kort och kör på ett recept på choklad tårtbotten här från min egen blogg, så behöver jag inte experimentera fram något nytt.

Receptet är länkat nedan. Det är lite mer riskabelt att experimentera sådär dagen innan...

Missförstå mig inte nu... Tårtbotten kom ut bra!

Det är ju som sagt ett recept jag ändå har här på bloggen. Saken var den att jag fick för mig att dela en tårtbotten, som jag tidigare tagit fram för att dela i tre delar, i fler än tre delar...

Ja jag gjorde ytterligare tunnare lager och där höll det inte helt enkelt...  

Alla lager bara föll isär. Nu lärde jag mig även något  nytt om mitt egna recept.

För att förtydliga, dela inte tårtbotten tillhörande receptet chokladtårta de luxe i fler än 3 delar.

Så det var den historien om hur pappas tårta istället blev fantastiskt goda mousse-formar, eller bakelser, kalla dom vad du vill. :)

veganska_mousse_bakelser2.jpg

Receptet kommer här! :)

Lämna en kommentar om du har funderingar över något. Lägg till märke att jag delat med mig av många länkar i detta inlägg så att det ska vara lättare att se produkter osv.

~ ~ ~ ~

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Moussedessert

( - 5 st formar)

 

Tårtbotten

Receptet finner du på bloggen här!

Du kan använda dig av vilken sockerkaka som helst, helst i chokladsmak då. Eller kanske överblivna brownie/kladdkake- bitar.

 

Körsbärsmousse

1 dl Änglamark kokosmjölk - läs noteringar längst ned i detta inlägg!
1/2 dl körsbär i sås

 

Chokladmousse

Resterande mängd kokosmjölk från 1 burk (ca 3 dl)
4 msk kakao
1 1/2 dl florsocker
1/2 krm salt

 

Du behöver också

   

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att göra mousserna. Blanda först ihop körsbärsmoussen, detta gör du genom att ta 1 dl kokosmjölk ur en konservburk av änglamark kokosmjölk och blanda det i en skål med 1/2 dl körsbärssås.

2. För chokladmoussen. Ta resterande mängd kokosmjölk som är kvar i burken. Lägg ned det i en skål och blanda ihop kokosmjölken med kakao, florsocker och salt. Se till att sikta ned de torra ingredienserna, annars blir det klumpar i moussen.

Låt körsbär och chokladmoussen stå i kylen i minst 3 timmar eller till de är i fast mousse-liknande konsistens. Kokosmjölken behöver inte vara kyld när mousserna förbereds, är den rinnig nu så sätter den sig i kylen.

3. Nu är det bara att lägga ihop moussebakelserna. Ta fram din misslyckade kaka/tårta eller t.ex. rester av en brownie. Börja med att lägga i lite småbitar av en i botten av formarna.

4. Täck kakbitarna sedan med lite körsbär i sås. Fyll på med 1-2 tsk chokladmousse så att det täcker körsbärssåsen. Lägg sedan till några kakaonibs för lite krisp i bakelsen.

5. Fyll därefter på med lite körsbärsmousse så även den täcker chokladmoussen. Strö ovanpå körsbärsmoussen med lite mer kakbitar. Täck till sist med ett sista lager av chokladmousse så att inte kakbitarna syns på toppen.

6. Avsluta med att toppa och dekorera moussebakelserna med kakaonibs och färska körsbär eller andra bär.

Låt gärna stå i kylen några timmar och låt smakerna gå ihop. Servera och njut av något så gudomligt gott! Jag lovar er mina vänner, denna efterrätt blev verkligen så såå god!

mousse-formar2.jpg


Noteringar

  • Jag använder Änglamarks kokosmjölk som finns att köpa på Coop! Denna är likvärd med vispad sojagrädde.

    Har du den i rumstemperatur är den tjockare än "vanlig" kokosmjölk och som lättvispad grädde.

    Den brukar aldrig separera sig, alltså att fettet lägger sig i toppen och vattnet under, nej denna är helt tjock och perfekt rakt igenom.Ställs den in i kylen blir den lika fast i konsistensen som creme fraiche.  

    Denna kokosmjölk är den ultimata grädden för dig som vill använda en vegansk grädde utan att behöva vispa den OCH du slipper palmoljan! Denna är dessutom helt glutenfri som jag har förstått det iallafall.  

    Jag har skrivit mer om denna produkt här, läs gärna det om du är intresserad. Seriöst så funderar jag på att göra ett inlägg endast om denna produkt bara för att den är så fantastiskt bra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Återanvänd gamla glasburkar ~ organisera mera!

glasburkar-1.jpg

God morgon bloggen!

På sistone har jag sysslat med mycket rengöring och organisering. Ja, inte har jag rengjort hela lägenheten eller så, utan av burkar!

Du vet när man ätit upp det sista av sylten eller saltgrukan då har man två val. Antingen att källsortera burkarna eller så kan man faktiskt ta till vara på dom.

Idag hade jag tänkt dela med mig av hur jag gör för att göra mina gamla burkar till skinande nya förvaringsburkar!

Jag bakar mycket och har, fast jag bor hemma med mina föräldrar, ordnat så jag har mitt eget skåp där jag kan förvara mina mat och bak prylar.

Att organisera är viktigt för mig. Jag är väldigt organiserad som person och jag är även lite av en perfektionist och har beslutsångest.

Japp, nu vet du lite mer om mig.

Iallafall så ville jag återanvända de fina flaskor som blivit kvar från

Smilings juicer. Sagt och gjort. Jag drog bort etiketten och körde de tillsammans med all annan disk i diskmaskinen. Så här långt kanske många av er har kommit...

Sen uppstår ett problem på de flesta glasburkar och flaskor.

Hur får en bort klistret som så fult sitter kvar efter etiketten?

Ja, jag försökte med allt möjligt i flera veckor. Sen visade det sig att, Madde, det är bara att googla. Första google resultatet gav mig en fungerade metod.

Dagens lärdom, underskatta aldrig google om du söker svar! :)

Nedan beskriver jag hur du kan göra för att återvinna dina gamla glasburkar. Hör bara av dig om du har några frågor!

burkar-acc8atervinn-3.jpg

Före - Bild som visar flaskor med klister som är kvar innan det tas bort.

 

Du behöver

  • Gamla glasburkar
  • Diskborste/Disksvamp
  • Matolja
  • Diskmedel
  • ev. en stor kastrull

 

Steg 1:

Börja med att diska eller skölj ur glasburkarna.

Att använda till exempel burkar där det har varit i sambal oelek eller tomatpure är inte att rekommendera då locket oftast är missfärgat och doften sitter kvar i locket av matvaran, det även efter ett flertal disk-omgångar. Själva glasburkarna kan användas men då måste nya lock finnas.

Om du har tips för hur man kan få rent lock vid sånna tillfällen, berätta gärna för mig och mina läsare då så vi lär oss något nytt! :)

 

Steg 2: 

Tag bort etiketten.

Om etiketten inte går att dra bort, till exempel om de är en pappersetikett, gör då såhär:

Koka upp vatten i en stor gryta. Lägg med burken/burkarna. Se till så att vattnet täcker burkarna någorlunda. Låt burkarna koka i vattnet i några få minuter till etiketten börjat släppa. Håll ständigt koll på grytan och burkarna i när det kokas.

Ta av från värmen efter 2-5 minuter av kokning. Låt eventuellt ligga kvar i vattnet i några timmar, lägg isåfall på ett lock på grytan. Sedan är det bara att skrubba av etiketten med en svamp eller diskborste.

 

Steg 3:

Nu till det stora problemet.

Klistret!

Lösningen finns i matolja.

Smörj in rikligt med matolja, tex rapsolja eller liknande, på limmet, där etiketten har suttit.

Låt stå i minst en timma.

Det för att oljan ska kunna lösa upp limmet. Sedan är det bara att diska av klistret med en disksvamp/borste. Om klistret sitter kvar ändå kan du antingen ha haft för bråttom, annars kan svinto användas försiktigt för att få bort klistret. Akta så att inte burkarna repas bara.

Flaskan blir ändå lite kladdig och fet så det är bra att köra den i diskmaskinen en gång efter.

Nu är du klar och har skinande rena burkar, grattis! 

 

Steg 4: 

Organisera mera!

Nu är det bara att börja att återvände dina fina glasflaskor och burkar. Jag fyllde mina små glasflaskor med frön, då kan jag bara försiktigt hälla ur fröna ur flaskans öppning. Helt perfekt enligt mig!

Glasburkar fyller jag med alla mina torrvaror för att få det snyggt organiserat i mitt skafferi och framför allt för att slippa få in ohyra i förpackningar.

Lycka till! 

Här är en bild på slutreslutatet för mina glasflaskor! Snyggt va?

acc8atervinn-burkar-1.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine