Linsgryta med aubergine

vegansk-linsgryta1.jpg

Jag välkomnar dig juni månad! På sommaren brukar jag i princip aldrig vara sugen på värmande soppor och grytor. Dessa föräter jag mig på under höstens kalla månader.

Konstigt nog blev jag sugen på en linsgryta med milda smaker av grönsaker. Det var nämligen så att jag såg ett inlägg på instagram av @FoodyAshh där hon hade gjort en linsgryta som såg så himlans god ut. Där kom därför suget efter linsgryta!

Dessutom så serverar jag denna rätt med min egen gräslök från min örtlåda, citronjuice för lite syra och en svalkande sojghurt.

Denna maträtt är god att äta ljummen och med toppings som syrlig sojayoghurt så svalkar det fint i sommarvärmen.

Egentligen är jag inte jätteförtjust i just aubergine. Däremot så gillar jag den när den blir sönderkokt. I denna gryta skär jag därför aubergine i små tärningar så de lätt kokar sönder och blir mosiga och goda.

Aubergine är i säsong just nu och eftersom jag lagar mat efter säsong så blir det därför naturligt att använda aubergine i denna gryta, det passar dessutom väldigt bra med linser!

Kanske du tänker nu, mosig aubergine, mosiga linser... Är detta verkligen gott?

För att få bättre konsistens och mer textur så tillsätter jag korngryn till denna linsgryta. Korngryn ger en fin kontrast då den har mer "tugg" i sig. Testa själv och se! :)

Jag brinner även för att kunna köpa svenskproducerat. Korngryn är därför en utmärkt ingrediens. Odlad i Sverige, näringsrik och priset ligger på ca 20 kr kilot.

Det är inte illa det!
 

Här finns en instruktionsvideo för hur du kan tillaga detta recept.

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!


Linsgryta med aubergine

( ca 2-3 portioner)

 

1 medelstor gul lök
1 liten morot
1/2 stjälk av stjälkselleri
1/4 av en medelstor aubergine
2 klyftor vitlök

1/2-1 tsk curry
1/2 tsk timjan
1/2 tsk mejram
1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong

1 3/4 dl röda linser
3/4 dl korngryn
6 dl vatten

Juice av 1/4-1/2 citron
2 msk havregrädde
1 liten knippe färsk gräslök

 

 

Gör så här

1. Skala lök, vitlök och morot. Skölj morot, selleri och aubergine så att grönsakerna är rena.

2. Finhacka lök och vitlök, vitlöken kan även pressas/rivas. Dela moroten längs längden och skiva till halvmånar. Skär aubergine i små tärningar. Skiva selleri och dela därefter i mindre bitar.

3. Hetta upp lite olja i en kastrull. Tillsätt lök. Låt löken stekas på hög till medel värme i ca 1-2 minuter eller till de mjuknat lite.

4. Tillsätt hackad vitlök, morot, aubergine och selleri till kastrullen. Rör om. Krydda med curry, mejram (kan uteslutas eller bytas ut med persilja), timjan och svartpeppar. Rör om väl.

5. Låt stekas på medel värme i ca 2 minuter eller till aubergine och selleri mjuknat lite.

6. Tillsätt därefter linser, korngryn, buljongtärning och vatten. Rör om väl. Låt koka upp. Lägg på lock och sänk temperaturen till låg så att det inte kokar över.

7. Låt småkoka i ca 20 minuter. Rör om lite då och då så att linserna inte bränner i botten.

8. Smaka av och se om det är klart. Linserna ska vara mosiga och inte längre hela. Korngryn ska ha tuggig konsistens men vara genomkokta.

9. Avsluta med att tillsätta citronjuice efter smak. Rör om väl och tillsätt därefter havregrädde. Tillsätts grädden före citron så kan det skära sig. Klipp ned lite färsk gräslök.

10. Servera och njut. Jag serverar gärna med lite osötad sojghurt, extra gräslök och citronjuice samt lite grovmalen svartpeppar. Ätes gärna med sked. God även ljummen på sommaren!

vegetarisk-linsgryta1.jpg


Noteringar

  • Ett tips! Stjälkselleri går utmärkt att frysa. Skölj noga, skiva i bitar och frys sedan in. Jag kan ha svårt att hinna använda all selleri innan den bli vissen, därför fryser jag alltid in stjälkselleri.   Tyckte du sellerin såg konstig ut i videon så var det för att den var fryst och på väg att tina upp.
     
  • Ser det lite torrt ut i grytan? Se till att röra ordentligt så att inte linserna bränner i botten. Lite vätska kan tillsättas om det verkligen behövs men på slutet av koktiden brukar grönsakerna släppa vätska och grytan blir därför lösare. Så tillsätt inte för mycket vatten för då blir det mer soppa än gryta.
     
  • Har du inte alla kryddor? Curry och grönsaksbuljong är dom viktigaste i detta recept. Mejram kan ibland vara svårt att hitta i butik. Uteslut det eller testa med persilja istället. Eller varför inte lite extra timjan?
     
  • Glutenintolerant? Jag har inte själv testat att göra denna rätt glutenfri men skulle jag byta ut korngryn så skulle jag testa med krossat eller helt bovete istället. Eventuellt quinoa.

    Havregrädden kan givetvis bytas ut mot t.ex. osötad sojagrädde eller cashewgrädde. Grädden kan också uteslutas helt, tillsätt eventuellt lite mer vatten då och eventuellt lite extra olja.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Majssoppa på säsongens grödor ~ Portionen för tian!

vegansk-majssoppa.jpg

Solen skiner i Sundsvall! God morgon lördag!

Förutom mörkret och regnet som är den tråkiga delen med hösten så vill jag i dagens inlägg lyfta det positiva just nu. För det finns så mycket gott och svenskproducerat att äta  just nu!

Alla rotsaker är i säsong nu och när något är i säsong så är det som billigast och i finast kvalité.

Denna vecka hittade jag billig blomkål för 8 kr kilot på min City gross butik. Dessutom så fann jag majskolvar för 4 kr styck på Willys.

Allt svensk producerat. Därför fick jag idén till att göra denna smarriga och mättande soppan.

Det sopp-recept som jag har tänkt att bjuda på idag är just ett sådant, lagad på säsongens grödor, billigt, härligt och näringsrikt.

Jag som gillar stark mat har gjort denna majssoppa inte bara värmande, eftersom det är en soppa, utan också het från ingrediensen sambal oelek.

Vill du servera denna soppan till barnen eller inte gillar stark mat så kan du givetvis utesluta sambal oelek. Gillar du lite lätt styrka kan du halvera mängden sambal oelek.

Längre ned i detta inlägg så har jag faktiskt räknat ut hur mycket det kostade mig att göra denna soppa.

Jag har utgått från pris som jag själv betalar i mina lokala matvaruaffärer. Så givetvis så kan det variera lite.

Denna soppa kan du iallafall få för 10 kronor per portion. Hur bra är inte det?

Mer vego åt folket säger jag. Heja Vego!

majssoppa-vegansk.jpg

Eftersom jag tycker det är så kul att skapa videos för mina recept så har jag även i detta inlägg filmat när jag tillagade denna rätt.

Så efter receptet här, längre ned i dagens inlägg så kan du finna den video som jag har gjort.

Jag hoppas du tycker det är intressant att få kunna se videos av mina recept.

Om du har receptförslag eller några frågor eller liknande så är alla kommentarer som vanligt varmt välkomna. Håll en god ton bara!

Ha nu en trevlig lördag och en fin helg. Passa på att njuta av solen om den väljer att visa sig där du befinner dig. :)

Här kommer receptet!

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Majs och blomkålssoppa

(- ca 3 portioner)

 

1/2 litet blomkålshuvud (250g vikt med blast och rot, orensad vikt)
2 färska majskolvar
1 dl röda linser
1 medelstor potatis av mjölig sort
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
2 tsk sambal oelek
1 krm grovmalen svartpeppar
1 L vatten

1 dl Imat havregrädde / annan vegetabilisk osötad grädde
Eventuellt juice av en klyfta färsk lime/citron.

 

 

Gör så här

1. Skär av bottenändan av den färska majsen. Skala båda kolvarna, det vill säga, släng bort blasten och de trådar som finns innanför.

2. Dela ett blomkålshuvud i två delar. Endast ena halvan behövs för detta recept. Skär bort blad från blomkålen och roten.

3. Dela upp blomkålen i medelstora buketter. Skölj blomkålsbuketterna noggrant.

4. Skala lök, vitlök och potatis och skär även bort ändarna på lök och vitlök. Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Skär potatisen i tärnings-stora bitar.

5. När alla trådar från majsen har tagits bort. Skär varje kolv i 2 delar. Skär sedan ut majkornen uppifrån och ned längs den färska majskolven.

6. Spara 1/4 av majskornen till senare. Det blir alltså majskorn från en halv majskolv.

7. Tillsätt majskorn, hackad lök, vitlök och potatis, blomkålsbuketter och 1 dl röda linser till en gryta som rymmer minst 2.5 L.

8.  Tillsätt sedan kryddorna i form av buljongtärningar, sambal oelek och grovmalen svartpeppar.

Om soppan ska serveras till barn kan sambal oelek uteslutas. För en mildare soppa, tillsätt endast 1 tsk sambal oelek, eller ännu mindre om så önskas. 

9. Häll på 1 liter vatten. Låt soppan koka upp. När soppan kokar, lägg då på locket och låt koka i cirka 25-30 minuter. Låt koka hela tiden men inte stormkoka. Använd alltså medel till medel-hög temperatur på spisen.

10. När blomkålsbuketterna och potatisen är helt mjuka då kan soppan puréeas med en stavmixer eller en vanlig mixer.

Om du använder en vanlig mixer, se till då så att soppan inte kokar när du tillsätter den till bägaren. Läs vilken temperatur just din maskin tål.

11. När soppan är slät, tillsätt majsen som tidigare lades undan. Tillsätt också 1 dl havregrädde eller annan vegetabilisk grädde, tex soja eller kokos.

12. Låt koka cirka 5 minuter till, eller till att majskornen känns färdiga och inte smakar stärkelse längre.

13. Smaka av med lite färsk limejuice, detta är valfritt. Smaka av om du önskar någon mer krydda i, eller salt.

14. Servera gärna med lite persilja. Ät gärna med färskt bröd till. Njut!

 

Pris:

  • Blomkål 8kr kg - 0,25 x 8kr = 2 kr
  • Majskolvar 4 kr st - 2 x 4kr = 8 kr
  • Röda linser 80g - 40kr x 0.08 = 3,2 kr
  • Gul lök 100g - 10kr x 0.1 = 1 kr
  • Potatis 100g - 10kr x 0.1 = 1 kr
  • Buljong 1 1/2 st - 2 kr x 1.5  = 3 kr
  • 2 vitlöksklytor = 1.25 kr
  • Imat eko 10 kr förp - 2/5 x 10 = 4 kr
  • Sambal Oelek 42 kr kg - 42 x 0.01 = 0,42 kr

 

= 23,87 kr = 24 kr / 3 = 8 kr portionen

 

Om du undrar hur jag får så billigt kilopris på min sambal oelek så är det för att jag köper en stor förpackning på 720g på Willys. Märket är av Flower Brand.

Sambal Oelek håller väldigt länge och därför kan jag köpa en stor burk.


 

Här kommer dagens receptvideo. Hoppas du gillar den lika mycket som jag. :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine