Vegansk rödbetssallad

rodbetssallad-vegansk.jpg

En rödbetssallad hör till julbordet. Eller hur?!

Därför bjuder jag nu, inför jul på ett recept på en helt vegansk rödbetssallad. Denna rödbetssallad är helt hemmagjord från grunden men jag lovar dig att detta recept är lättlagat. Bara för att allt är gjort från grunden så behöver det inte i alla fall ta en evighet att tillaga.

Du svänger ihop en vegansk majonnäs på endast några sekunder med en stavmixer. Hur du lätt kan tillaga en vegansk majonnäs själv hittar du här!

Det ända som tar tid är att koka rödbetorna. Men ja, det kan vi inte göra någonting åt. Det är så naturen har format rödbetan och det är faktiskt spisen som sköter arbetet.

Läs igenom noteringar nedan så att du vet vad som gäller för att lyckas med detta recept. Kom ihåg att alltid läsa igenom ett recept noggrant innan du börjar arbeta i köket så att du är påläst. På så vis undviker du att få till en katastrof i köket. ;) Här kommer som utlovat receptet. Hoppas det smakar och var inte rädd att lämna en kommentar om du har några funderingar.

 

Rödbetssallad

(1 medelstor skål, ca 4-6 portioner)

 

3 medelstora färska rödbetor ( ca 330g)
1 dl vegansk majonnäs
1 dl osötad sojghurt (Planti)
1/4 av en citron
1 tsk agavesirap
1 krm örtsalt (Herbamare)
Valfritt: 1/2 krm grovmalen svartpeppar

 

 

Gör så här

1. Skala de färska rödbetorna och skär bort de oätbara ändorna.

2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten till dom är mjuka. Koktiden kan variera från 30-60 minuter beroende på rödbetornas storlek och på hur färska de är.

3. Känn med en sticka för att se om rödbetorna är klara. De ska vara mjuka men en rödbeta har en fast konsistens. Så de ska inte kokas lika mjuk som en potatis.

4. Häll av vattnet från rödbetorna och låt de svalna.

5. Skär rödbetorna i små tärningar.

6. Blanda samman tärnad rödbeta, vegansk majonnäs, sojghurt, juicen av en 1/4 citron, agavesirap, örtsalrt och eventuellt svartpeppar i en större skål.

7. Smaka av om det behövs mer salt eller citron.

Tänk på att rödbetorna ger mer sötma allt eftersom att rödbetssalladen står och gottar sig i kylen. Så äts rödbetsalladen dagen efter den är gjord så är sannolikheten att den kommer vara mer söt då. Ha det i åtanke när rödbetssalladen sötas.

8. Servera till julbordet eller gör en god vegobulle-macka. Njut av en hemmagjord rödbetssallad utan konstigheter.

 

Här finns en recept-video som jag har skapat så att du lättare kan se hur detta recept lagas för bästa resultat. 

Noteringar

  • Rödbetorna får INTE vara varma när de blandas med majonäsen. Då smälter den och det blir en rinnig röra.
  • Är du allergisk mot soja? Köp då en sojafri majonnäs eller gör egen på kikärtsspad. Använd osötad kokos, mandel eller havre-ghurt istället för sojghurten i detta recept.
  • Rödbetssalladen är relativt blek när den är nygjord. Efter några timmar till en dag i kyl så kommer den få en starkare rosa färg.
     
  • Tänk på att inte söta rödbetsalladen för kraftigt. I och med att den gottar sig i kylen så släpper rödbetorna sin naturliga sötma och rödbetsalladen är sötare dagen efter. Så gör gärna rödbetssalladen dagen innan den serveras för både starkare färg och sötma. Givetvis så kan rödbetssalladen saltas mer om det så önskas.
rodbetssallad-vegan2.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

En lättlagad lunch ~ Hirssallad

vegansk_hirssallad.jpg

Våren börjar närma sig och solen visar sig allt mer.

Jag kan känna hur vi närmar oss våren, det genom mitt matsug och att en del saker och ting börjar kännas lättare. Jag själv gillar ofta att äta en lunch som är någorlunda lättsam.

I höstas innebar det snabb tillagade soppor. Men våren är nästan här och jag är numera sugen på en lunch som känns fräsch.

Jag börjar känna av nu att våren närmar sig då det blir allt ljusare och att dagarna känns längre.

Det är en sån underbar känsla!

Om du inte redan visste om det så bor jag i Norrland och här kan det bli mörkt under en period.

Som om inte Sverige är, under vinterhalvåret, ett mörkt land ändå så är det ännu mörkare under vintern desto längre norrut man kommer.

Vintermånaderna blir minst sagt hårda. Jag märker att redan nu när vi går mot ljusare tider så känner jag hur orken och inspirationen till lite allt möjligt kommer tillbaka.

Den senaste veckan har jag börjat vara sugen på mer kall mat, såsom smoothiebowls till frukost och mer grönsallad till mina måltider.

Inspirerad var jag till att skapa denna lunch igår och insåg att jag borde dela med mig av receptet här på bloggen.

Det känns som att kroppen börjar bli lite mer hälsosam. Inte för att det är ohälsosamt med att äta bara kokta grönsaker, men det känns som jag får en finare variation av mat i mig just nu när jag faktiskt är sugen på mer fräscha grönsaker.

Jag känner mig lättare i kroppen och mentalt.

Börjar du också känna av några vårtecken genom ditt eget beteende? Berätta gärna med en kommentar nedan. :)

vegetarisk_hirssallad.jpg

Jag lagar mycket mat med recept som jag inte delar med mig av här.

Vissa måltider är väldigt simpla att göra, till exempel som det recept som jag delar med mig av idag. Av någon anledning tänker jag att en simpel måltid inte är värd att dela.

Hjärnan säger åt mig att äsch, det där är ingen idé att dela, det är för simpelt... Jag tror att ha en hög ambition ofta kan försvåra det för en, man kan bli för ensidig till viss del. Iallafall i detta fall.

Jag har nu insett att jag borde sluta tänka så som jag gjort angående det enkla i vardagen.

För något som jag tycker är simpelt kanske en annan tycker är inspirativt eller inte alls särskilt simpelt. Vi alla ser olika på saker och ting och har olika kunskaper.

Från och med nu ha jag lovat mig själv att dela med mig av dessa simpla måltider de som jag ibland uppfinner på en sekund.

Vi lever trots allt i ett väldigt stressat samhälle där allt ska gå så fort som möjligt, så jag antar att dessa recept passar perfekt för många av er läsare.

Under kategorin Simpel veganmat här på bloggen så kan du finna mer liknande recept som denna Hirssallad.

Vad tycker du? Vill du se mer recept som denna lättlagade lunch?

Här nedan finner du receptet. Hoppas du gillar det och var inte rädd att ställa en fråga om du har några funderingar.

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

Hirssallad med gröna linser

(- ca 2 portioner)

 

1 1/2 dl hirs
1 1/2 dl kokta gröna linser
1/2 rödlök
1/2 paprika grön/gul
1 bit gurka, cirka 5 cm
1/4 citron
2 msk mango jalapeno sås
1/2 msk färsk/fryst dill
Grovmalen svartpeppar

 

 

Gör så här

1. Mät upp hirs i en kastrull. Tillsätt 2 dl vatten. Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta värme på spisen och lägg på ett lock på kastrullen. Låt hirsen tillagas i cirka 10-15 min.

2. Ta av från värmen och låt stå i cirka 5 minuter till under lock, bara så att den är tillräckligt genomkokt och mjuk. Om mer smak önskas på hirsen så kan 1/2 vegetabilisk buljongtärning tillsättas vid uppkoket.

3. Används köpta linser från konserv/tetra så skölj då av linserna noggrant.

4. Skölj alla grönsaker väl, förutom lök. Hacka upp alla grönsaker fint.

5. Blanda samman grönsaker och linser med juicen av 1/4 citron samt peppar, dill och mango jalapeno såsen. Tillsätt hirsen då den är färdigkokt.

Servera salladen ljummen, gärna med avocado och på en bädd av isbergssallad.

hirssallad_vegansk.jpg

Noteringar

  • Den mangosås jag använder är denna, men eftersom den kan vara svår att få tag på så fungerar det av använda mango chutney eller någon form av salsa med smak av mango/annanas. Användsmangochutney så kan mägden behöva minskas, beroende på hur söt chutneyn är.
  • Har du inte färsk eller fryst dill kan du testa torkad till, men färsk eller fryst blir något godare.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine