Bakad potatis med vegansk skagenröra

vegansk-skagenrora-bakad-potatis.jpg

Bakad potatis med vegansk skagenröra gjord på kikärtor, det är riktigt god helgmat för mig. Jag har några favoriter för tillfället som jag gillar att njuta av till lördagsmiddag.

 

Dessa 3 rätter är...

1. Denna bakade potatis med kikärtsskagen

2. Hemmagjord vegansk pizza (givetvis med hembakad botten)

3. Tacosmed välkryddad sojafärs (Jag föredrar torkad sojafärs till tacos)

 

Vad tycker du om att äta på helgerna? Jag tar gärna emot tips på dina favoriter. Maträtter som känns extra helgmysiga och smakrika. Att endast variera bland tre rätter är lite halvtråkigt i längden.

vegetarisk-skagenrora.jpg

Denna skagenröra har jag gjort på kikärtor eftersom...

 

1. Kikärtor är en ingrediens som är lätt att få tag på för alla.

2. Kikärtor är rika på protein och därför mättande och ger en balanserad måltid om du serverar röran med kolhydrater och lite grönt.

3. Jag tycker konsistensen som kikärtorna ger fungerar väldigt bra, även om den inte är samma som hos räkor.

 

Om du vill kan du tillsätta tångrom till denna skagenröra. Då får du den mer lik det animaliska originalet och den känns då kanske lite lyxigare. Jag däremot har aldrig gillat rom, så därför använder jag det inte i mitt recept helt enkelt.

Denna veganska skagenröra är väldigt lätt att göra och den smakar väldigt gott enligt mig. Jag har inspirerats av mitt gamla animaliska recept för denna röra.

Istället för créme fraiche så väljer jag att använda en kombination av sojghurt och vegansk majonnäs. Jag tycker själv att det blir väldigt bra, fräscht från sojghurten och krämigt från majonnäsen.

Själv är jag inte förtjust i Oatlys havrefraiche. Så är du som mig och inte gillar den veganska créme fraichen så rekommenderar jag dig att testa detta recept. :)

Mina favoriter att servera denna röra till är antingen bakad potatis eller på en god bit bröd med lite grönsaker till, som en skagensmörgås.

Du kan givetvis servera röran till vad du vill. Jag kan tänka mig att det passar bra att göra smörgåsar till utflykter. Hoppas nu att du ska gilla detta recept lika mycket som mig.

 

Här finns en video som visar hur du kan laga denna kikärtsskagen!

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Kikärtsskagen

( ca 1 portion)

 

1/2 tetra kokta kikärtor
(115g avrunnen vikt)
1 liten rödlök
1 dl osötad naturell sojghurt
4 msk vegansk majonnäs
1 msk fryst/färsk hackad dill
1 msk färskpressad citronsaft
1/2 tsk agavesirap
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm örtsalt, eller mer efter smak

 

 

 

Gör så här

Kikärtsskagen

1. Skölj av kikärtorna noggrant så att spadet försvinner från ärtornas yta och inte vattnet skummar när det silas igenom längre. Spadet gör att vattnet skummar.

2. Mosa kikärtorna med en gaffel. De ska inte vara helt mosade utan de ska ha en grovkornig konsistens.

3. Skala löken och finhacka den sedan.

4. Använd dig av färdigköpt vegansk majonnäs eller gör egen. Tillsätt de mosade kikärtorna, finhackad rödlök, sojghurt, majonnäs, dill, citronsaft, agavesirap och kryddor.

5. Rör om väl. Smaka eventuellt av med mer salt eller kryddor.

6. Låt stå kylt. Servera förslagsvis på en smörgås eller till bakad potatis.

 

Hur jag bakar mina potatisar

1.  Använd en ugnssäker form som potatisarna ryms i.

2. Skölj och tvätta av potatisarna väldigt noggrant. Hacka små hål i potatisarna med hjälp av en gaffel, gör små hål runt hela potatisen. Några styckna bara.

3. Tillsätt grovkornigt salt till botten av ugnsformen, bara lite grann. Det ska inte täcka formens botten.

4. Tillsätt potatisen/potatisarna till formen, strö även över lite grovkornigt salt över själva potatisen.

5. Gräddas mitt i ugnen i 225-250°C.

- För 3 potatisar så gräddar jag i cirka 90-120 minuter.

- För 1 potatis så gräddar jag i cirka 60-90 minuter.

Allt varierar på potatisarnas storlek och din ugn. För extra krispigt skal gräddar jag på 250°C, uppskattar du inte det, kör då på 225°C.

Känn med en gaffel så att de är mjuka i mitten, då är potatisarna vanligtvis klara.

kikarts-skagen1.jpg

Noteringar

  • För matlagning tycker jag att antingen Alpros ekologiska osötade sojghurt eller Plantis  osötade ekologiska soja yoghurt är bäst.
  • För att spara pengar och kunna få den godaste majonnäsen så gör jag min egen. Har du en stavmixer så går det på 1 minut, jag lovar. Snabbt, enkelt och gott! :)
  • Du kan koka dina kikärtor själv eller köra på färdigkokt från burk/tetra, jag har testat båda och de blir båda lika bra. Jag gillar däremot att kunna koka mina kikärtor själv, jag tycker de får fräschare smak då.
  • Proportionerna mellan majonnäs och sojghurt kan givetvis varieras efter eget tycke. Tillsätt mer majonnäs och mindre sojghurt för en fetare och krämigare röra eller tillsätt mindre majonnäs och mer soja yoghurt för en mindre fet och mer syrlig röra. Tillsätt mindre vätska om du föredrar en fastare röra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk broccolisoppa med cashew fraiche ~ Grön Vecka!

vegansk-broccolisoppa.jpg

Är du ny inom vego? Har du lite svårt för att tycka om bönor? Jag vet att när jag började äta mer vegetariskt så tvingade jag mig att äta bönor i början. Sakta men säkert så lärde jag mig att gilla bönor.

Jag gillar bönor nu, vissa mer än andra. Däremot så gillar jag inte bönor så pass mycket att jag kan äta en stor portion av bönor bara som det är. Nej, lite bönor i någon god kryddad sallad eller i en gryta tycker jag är supergott.

Något jag också älskar också att göra är att lyckas dölja bönorna i en maträtt. På så sätt lurar jag i mig lite extra protein i form av bönor. Dagens recept är ett gott exempel på hur du kan äta bönor utan att känna av dom.

Dolda bönor... det är väl lite roligt det? ;)

Denna veganska broccolisoppa är slät. Jag har i detta recept har använt mig av stora vita bönor. När jag sedan mixar soppan så ger inte bönorna någon smak, utan de fungerar mer som potatis. Bönorna gör soppan tjock och matig. I detta recept även tillsammans med potatis, för att stärkelsen i potatis gör det hela också mer mättande.

 

Se recept-videon här för att se hur du lättare kan lyckas med detta recept. 

Är du ute efter ett näringsrikt och lättlagat veganskt recept så tycker jag att du ska ge detta receptet ett försök. Broccoli och bönor är båda råvaror som är rika på, inte bara protein men också järn vilket är ett näringsämne vissa kanske också oroar sig för när de äter mer vegetarisk mat.

I denna soppa så agerar cashewnötterna lite som grädde. Blötlagda cashewnötter bildar en grädde om de mixas med vätska. I och med att jag tillsätter citron till denna soppa så ger cashewnötterna plus citron en smak av créme fraiche.

Det jag älskar med denna soppa är just den syrliga och lena smaken som den har.

Som du kanske har förstått nu så är cashewnötter en ingrediens som förutom är nyttig också väldigt användbar i det vegetabiliska köket. Även cashewnötter är rika på protein och järn samt andra vitaminer och mineraler vilket gör denna soppa inte bara god utan också näringsrik. Perfekt till dig som oroar sig över näringen  i en vegetabilisk måltid.

Hoppas det smakar! Här kommer dagens recept i min så kallade Gröna Vecka. :)


 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få kunskap om hur du bäst lyckas med detta recept. Kommentera därefter om du fortfarande har funderingar. <3


Vegansk broccolisoppa

(- ca 3 portioner)

 

1 bukett broccoli (300g)
3 medelstora potatisar av mjölig sort (King Edward)
2 små gula lökar
1/2 konservburk med stora vita bönor (120g avrunnen vikt)
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 krm malen vitpeppar
1/2 krm grovmalen svartpeppar

50g naturella cashewnötter
1/2 liten citron - 1 1/2 msk citronsaft
1 msk näringsjäst
Valfritt: 1-2 stjälkar färsk bladpersilja

 

 

 

 

Gör så här

1. Först av allt, lägg cashewnötter i blöt i minst 2 timmar innan soppan börjar tillagas.

2. Börja med att dela och rensa broccolibuketten. Skär av stammen för att separera stammen från buketterna. Behåll både stam och buketter till soppan.

3. Skär endast av den allra yttersta biten av stammen, alltså ändan som kan se lite torkad ut, där buketterna inte satt. Skala stammen lite lätt för att få bort det hårdaste på utsidan.

4. Dela upp broccolin till medelstora buketter samt skiva stammen tunt. Skölj sedan broccolin noggrant i ett durkslag.

5. Skala lök och potatis. Hacka löken i mindre bitar. Skär potatisarna i mindre bitar, de behöver inte vara små utan dela varje potatis i ungefär 8-12 bitar.

6. Skölj noggrant av bönorna om de har varit i spad i en konservburk.

7. Tillsätt broccoli, potatis, lök, bönor, buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och vatten till en gryta som rymmer ca 3L. Använd eventuellt här stammen av bladpersilja, klipp eller hacka ned stammen till soppan. Rör om och låt koka upp.

8. Låt sedan soppan koka till potatisen och broccolin är helt genomkokt men inte överkokt. Detta tar ca 20-30 minuter beroende på grönsakernas storlek och hur färska de är.

9. När grönsakerna är mjuka och soppan har kokat klart ta då av grytan från värmen. Ta upp några deciliter buljong av soppan och tillsätt endast buljongen till en mixer.

10. Tillsätt även blötlagda cashewnötter, näringsjäst och färskpressad citronjuice till buljongen i mixern. Mixa till en slät och krämig buljong har bildats, cirka 1 minut på hög hastighet. Detta är cashew fraichen som ger en krämig och syrlig grund till denna soppa.

11. Tag nu all soppa som är kvar i grytan och tillsätt även det till mixern. Mixa till en slät soppa, detta går fort då grönsakerna är mjuka.

12. Tillsätt tillbaka soppan till grytan och värm upp igen på spisen. Smaka av med hackad färsk persilja, örtsalt/salt och grovmalen svartpeppar.

13. Servera varm, gärna med en skiva färskt bröd. Njut!

potatis-broccolisoppa2.jpg


Noteringar

  • För dig som vill handla billiga cashewnötter så kan jag rekommendera att Lidl har nötter i väldigt bra kvalité och till bra pris. Även recomarket.se brukar ha nedsatt pris i form av olika sorters kampanjveckor.
  • Näringsjäst finns att hitta på din närmaste life butik eller liknande hälsokostbutik. I sverige förekommer det ofta som Bjäst.
  • Näringsjäst fungerar som en slags krydda som i det vegetabiliska köket ofta används istället för ost. Denna produkt har nämligen en lite rostad och ostig smak. Lite likt ostbågar. Förutom dess smak så är produkten rik på b-vitaminer och protein och därför är produkten väldigt nyttig att äta.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine