Ta vara på misslyckad tårtbotten

misslyckad-tartbotten.jpg

Goddag måndag!

Måndagar kan behövas lyfta upp så mycket som det bara går eller hur?

Idag bjuder jag därför på ett par underbara goda bakelser som du kan göra genom att rädda en misslyckad tårtbotten. Eller kanske om du bara har rester kvar hemma av en sockerkaka osv.

Historien bakom dessa bakelser är faktiskt att så lätt som att jag själv misslyckades med en tårta som jag hade planerat att göra. Ja, eller rättare sagt, jag misslyckades med botten och hade för ont om tid att göra om. Men! Jag måste få säga!

Att göra små bakelser istället för tårta blev ju minst lika gott, om inte ännu godare! Betydligt mindre jobb och tid gick också åt, win win win! :)

Så planen var att jag skulle ha bakat en tårta till pappa när han fyllde år. Han hade önskat sig smakerna choklad och körsbär.

Jag gjorde därför, dagen innan han fyllde år i ordning två sorters mousse, givetvis då med smak av choklad och körsbär. Recepten finner ni nedan, väldigt lätta att göra är dessa mousser.

att-gora-med-misslyckad-tartbotten2.jpg

Jag tänkte också att jag kör ett säkert kort och kör på ett recept på choklad tårtbotten här från min egen blogg, så behöver jag inte experimentera fram något nytt.

Receptet är länkat nedan. Det är lite mer riskabelt att experimentera sådär dagen innan...

Missförstå mig inte nu... Tårtbotten kom ut bra!

Det är ju som sagt ett recept jag ändå har här på bloggen. Saken var den att jag fick för mig att dela en tårtbotten, som jag tidigare tagit fram för att dela i tre delar, i fler än tre delar...

Ja jag gjorde ytterligare tunnare lager och där höll det inte helt enkelt...  

Alla lager bara föll isär. Nu lärde jag mig även något  nytt om mitt egna recept.

För att förtydliga, dela inte tårtbotten tillhörande receptet chokladtårta de luxe i fler än 3 delar.

Så det var den historien om hur pappas tårta istället blev fantastiskt goda mousse-formar, eller bakelser, kalla dom vad du vill. :)

veganska_mousse_bakelser2.jpg

Receptet kommer här! :)

Lämna en kommentar om du har funderingar över något. Lägg till märke att jag delat med mig av många länkar i detta inlägg så att det ska vara lättare att se produkter osv.

~ ~ ~ ~

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Moussedessert

( - 5 st formar)

 

Tårtbotten

Receptet finner du på bloggen här!

Du kan använda dig av vilken sockerkaka som helst, helst i chokladsmak då. Eller kanske överblivna brownie/kladdkake- bitar.

 

Körsbärsmousse

1 dl Änglamark kokosmjölk - läs noteringar längst ned i detta inlägg!
1/2 dl körsbär i sås

 

Chokladmousse

Resterande mängd kokosmjölk från 1 burk (ca 3 dl)
4 msk kakao
1 1/2 dl florsocker
1/2 krm salt

 

Du behöver också

   

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att göra mousserna. Blanda först ihop körsbärsmoussen, detta gör du genom att ta 1 dl kokosmjölk ur en konservburk av änglamark kokosmjölk och blanda det i en skål med 1/2 dl körsbärssås.

2. För chokladmoussen. Ta resterande mängd kokosmjölk som är kvar i burken. Lägg ned det i en skål och blanda ihop kokosmjölken med kakao, florsocker och salt. Se till att sikta ned de torra ingredienserna, annars blir det klumpar i moussen.

Låt körsbär och chokladmoussen stå i kylen i minst 3 timmar eller till de är i fast mousse-liknande konsistens. Kokosmjölken behöver inte vara kyld när mousserna förbereds, är den rinnig nu så sätter den sig i kylen.

3. Nu är det bara att lägga ihop moussebakelserna. Ta fram din misslyckade kaka/tårta eller t.ex. rester av en brownie. Börja med att lägga i lite småbitar av en i botten av formarna.

4. Täck kakbitarna sedan med lite körsbär i sås. Fyll på med 1-2 tsk chokladmousse så att det täcker körsbärssåsen. Lägg sedan till några kakaonibs för lite krisp i bakelsen.

5. Fyll därefter på med lite körsbärsmousse så även den täcker chokladmoussen. Strö ovanpå körsbärsmoussen med lite mer kakbitar. Täck till sist med ett sista lager av chokladmousse så att inte kakbitarna syns på toppen.

6. Avsluta med att toppa och dekorera moussebakelserna med kakaonibs och färska körsbär eller andra bär.

Låt gärna stå i kylen några timmar och låt smakerna gå ihop. Servera och njut av något så gudomligt gott! Jag lovar er mina vänner, denna efterrätt blev verkligen så såå god!

mousse-formar2.jpg


Noteringar

  • Jag använder Änglamarks kokosmjölk som finns att köpa på Coop! Denna är likvärd med vispad sojagrädde.

    Har du den i rumstemperatur är den tjockare än "vanlig" kokosmjölk och som lättvispad grädde.

    Den brukar aldrig separera sig, alltså att fettet lägger sig i toppen och vattnet under, nej denna är helt tjock och perfekt rakt igenom.Ställs den in i kylen blir den lika fast i konsistensen som creme fraiche.  

    Denna kokosmjölk är den ultimata grädden för dig som vill använda en vegansk grädde utan att behöva vispa den OCH du slipper palmoljan! Denna är dessutom helt glutenfri som jag har förstått det iallafall.  

    Jag har skrivit mer om denna produkt här, läs gärna det om du är intresserad. Seriöst så funderar jag på att göra ett inlägg endast om denna produkt bara för att den är så fantastiskt bra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Glutenfritt bananbröd

bananbrocc88d-vegan.jpg

Helgen är kommen, jag välkomnar dig kära lördag!

Lördag är nämligen min favoritdag, för dig som undrar.

Kanske känner du för att baka i helgen? Jag kan då berätta att du har kommit helt rätt. Idag tänker jag nämligen dela med mig av ett recept på ett glutenfritt bananbröd!

Jag tycker det är jätteroligt att få experimentera i köket och testa nya ingredienser och testa sådant som jag kanske egentligen aldrig tänkt på att testa. Det är bland annat därför det är så kul att få syssla med receptkreation tycker jag!

Att få testa alla dessa olika typer av mat och bakverk. Jag kan alltid skylla på att nu ska jag testa just detta för bloggen.

Som till exempel när jag satt och internet-shoppade på Apotea för cirka 2 veckor sedan.

Jag köpte då glutenfria mjölsorter, inte för att jag har slut på mjöl hemma eller är allergisk mot gluten. Nej, jag ville bara testa nya mjölsorter helt enkelt.

Jag menar, tycker du inte det är spännande att det finns så många olika sorters mjöl nu som är gjorda av helt olika sorter korn och sädesslag och allt möjligt?

Iallafall så kunde jag då köpa dessa för att jag vill skapa mer glutenfria recept för att kunna dela med mig till mina kära gluten allergiska läsare, detta är till er! :)

bananbrocc88d-glutenfri.jpg

Nu till själva kakan, eller brödet, du avgör själv om du vill kalla det bananbröd eller banankaka.

Ordet bananbröd kommer iallafall från engelskans banana bread. Det är så dom säger i USA och Storbritannien, bananbröd. Det är ju i själva verket en typ av kaka, den är ju söt.

Tror man kan kalla det bröd eftersom det är lite mer av en kompakt kaka som man skär upp i skivor och bakar i limpform.

Från apotea beställde jag fullkornsrismjöl och ljust bovetemjöl för att testa att baka med hemma. Jag måste tillägga att det var faktiskt inte så jättedyrt med dessa glutenfria mjölsorter.

Jag kan varmt rekommendera att handla från apotea, de har fri frakt och bra priser. Dessutom har de mycket veganska och ekologiska produkter.

Det här med att baka glutenfritt är lite läskigt eftersom ingredienserna man använder har helt annorlunda egenskaper än vad man är van vid och glutenet saknas helt.

Jag har tidigare bakat glutenfritt hemma och använt mig av nötter och havregryn.

Denna gång kändes det som jag bakade glutenfritt på riktigt eftersom jag köpt hem nya mjölsorter haha! Jag var faktiskt lite nervös.

Men se så bra det gick!

glutenfritt-bananbrocc88d.jpg

Åter till kakan...

Denna kaka är kompakt men det glutenfria mjölet gör så den smälter i munnen.

När man bakar med gluten kan en smet bli seg om man rör för mycket, bakar man glutenfritt finns inte denna risk på samma sätt.

Det är ju när glutenet utvecklats som bildat elasticitet. Kakan blir dessutom lite saftig från bananerna.

Vissa skulle kanske kalla denna kaka torr, men inte jag, det är så här ett bananbröd ska vara konsistensmässigt.

Om man vill kan man utesluta sockret eller minska sockermängden i detta recept, jag kan dock inte garantera att det blir lika gott då. ;)

Jag själv tog hälften rörsocker och hälten kokossocker. Du väljer själv vilken typ av socker du vill använda. Har du bara strösocker hemma så fungerar givetvis det också!

Så...

Jag hoppas nu att du gillar detta recept och lämna gärna en kommentar om du undrar över något! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Glutenfritt bananbröd

(- 1 limpa) 

 

3 övermogna bananer (250g)
1 1/2 dl kokosmjölk från konservburk
3/4 dl rörsocker/kokossocker
1 krm vaniljpulver
2 tsk fiberhusk
2 1/2 dl fullkornsrismjöl
1 1/2 dl ljust bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Eventuellt en näve krossade valnötter, andra nötter eller hackad vegansk choklad.

 

 

Gör så här

1. Börja med att ställa in en konservburk med kokosmjölk i kylen. Låt stå i minst 4 timmar, gärna över natten.

2. Värm upp ugnen till 175°C.

3. Blanda ihop bovetemjöl, rismjöl, bakpulver och salt i en skål. Detta är de torra ingredienserna. Ställ undan till senare.

4. Skala bananerna och mosa dom i en skål. Används en stark elvisp så kan vispen mosa bananerna åt en.

5. Ta fram kokosmjölken från kylen och öppna den försiktigt. Skrapa nu ut endast den fasta grädden som bildats på toppen och mät upp till 1 1/2 dl.

6. Vispa ihop banan, kokosgrädde, socker och vaniljpulver till en slät smet. Strö över fiberhusk över hela smeten, vispa ihop fort, gärna med en elvisp.

Fiberhusk sväller fort och ska därför noggrant blandas i, i det blöta, så att klumpar inte bildas.

7. Ta fram de torra ingredienserna och sikta ned dom i de blöta ingredienserna, vilket är banansmeten.

8. Låt smeten stå och svälla i omkring 2 minuter. Smörj medan en limpform med kokosolja eller klä den med bakplåtspapper.

9. Bred i smeten i limpformen. Strö över en näve krossade valnötter, används choklad så blandas det ned i smeten innan.

10. Grädda kakan långt ned i ugnen i cirka 55-70 minuter.

Gräddnings-tiden kan variera beroende på ugn. När det är cirka 10 minuter kvar av gräddnings-tiden kan gallret höjas till mitten av ugnen, om kakan behöver lite mer fin gyllenbrun färg.

Kolla med en sticka så att kakan är klar.  Låt bananbrödet svalna ordentligt. Skär sedan upp i skivor och servera.

bananbrocc88d-glutenfritt.jpg

Noteringar

  • Att baka med banan gör kakor saftiga och de behövs därför gräddas länge. Det skadar inte att låta kakan vara inne 5 minuter extra även om stickan är torr efter t.ex. 55 minuter, bara för att vara på den säkra sidan. Denna gång var min kaka klar efter 65 minuter.
  • Det är gott att äta denna banankaka som den är men eftersom det är en ganska kompakt kaka så kan vegetabiliskt margarin eller nötsmör vara gott att breda på. Eller varför inte servera kakan med en kopp varm choklad?
  • Fiberhusk, också kallat psylliumfröskal, finns att köpa i välsorterade matvarubutiker.

 

Se receptvideon här! :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine