Veganska proteinbars - Energibars

veganska-protein-bars.jpg

Förra veckan delade jag med mig av hur jag själv gör hemmagjort mandelsmör.

Du kan hitta det inlägget här om det låter intressant. :)

I inlägget nämnde jag också att jag gjorde detta mandelsmör för att använda som ingrediens i hemmagjorda proteinbars. Nu är dagen här då jag tänkt att dela med mig av mitt recept på ett gäng veganska och proteinrika energibars. 

Choklad går alltid hem för mig och jag tycker det är så gott så att jag kan lyckas lura ned en massa näringsrika ingredienser utan att märka av det för att det helt enkelt smakar så gott av choklad ändå.

Dessa bars förbereder jag i förväg och förvarar i frysen. Barsen blir alldeles härligt goda när dem är frysta. Lite mer sega och fudge-liknande i konsistens. 

Sedan är det bara att ta dig en bit när hungern slår till eller om du måste iväg fort och behöver något att äta. 

Jag har räknat ut lite på energi och protein för detta recept. Du kan läsa om det längst ned i detta inlägg. Känns det triggande för dig och onödigt att veta näringsinformationen så skippa att läsa det sista stycket i detta inlägg. 

Anledningen till varför jag delar näringsinformationen här idag är för att jag tycker det är kul att räkna fram och för att det kan vara bra att visa på att vegansk mat inte är så pjåkig ändå.

Egentligen hade jag tänkt att dela med mig av information kring järn-innehåll också men det gick inte då jag inte fick fram data för innehåll av järn i risproteinet. 

Jag hoppas nu att just du kanske får användning av detta recept. Lycka till i köket och lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. <3 

 

 

Veganska proteinbars

(8 st bitar)

 

100g färska dadlar (ca 9 medelstora dadlar - vikt utan kärnor)
75g mandelsmör
50g mörk choklad >70%
2 msk risprotein / valfritt växtbaserat proteinpulver
3 msk kokosflingor
1 msk kakao nibs / chiafrön
1 1/2 dl havregryn
1 nypa havssalt
 

 

 

Gör så här

 

1. Väg upp mandelsmör i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt urkärnade dadlar till matberedaren. 

2. Mixa till en någorlunda slät deg. Det gör inget om lite bitar av dadlarnas skal och småbitar av dadlar förekommer. 

3. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen. Gör det genom att antingen köra en liten kopp/skål med chokladen i mikrovågsugnen på låg temperatur. Eller värm över vattenbad.

Smältes chokladen i mikrovågsugn så krävs att den rörs om lite då och då, annars är risken stor att chokladen bränns. Det räcker att smälta bitarna till 75% och sedan röra om så smälter allt till slut ändå.

4. Tillsätt den smälta chokladen till dadel-degen. Mixa till allt är väl blandat.

5. Tillsätt risproteinet, mixa igen till det är väl blandad. Nu kommer degen att ha blivit lite torrare och mer smulig.

6. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs eller chiafrön och havregryn. Mixa till ett väl blandat smul, ungefär som en smuldeg ska det se ut.

7. Avsluta med att tillsätta en nypa havssalt. Ta ur knivbladet ur matberedaren och rör om havssaltet i "smuldegen" för hand. 

8. Tillsätt en bit bakplåtspapper till en matlåda eller en form som har storleken ungefär 19x13 cm. Detta är måttet på den matlåda jag använde. En ugnsform kan användas, den måste isåfall vara väldigt liten och ha detta mått.

Tryck ut för hand. Tryck till hårt så att degen går ihop. Vänd försiktigt på degen så att det som tidigare var toppen lägger sig i botten mot bakplåtspapperet. Tryck till. Upprepa denna metod 1-2 gånger till. Detta görs för att degen ska formas och gå ihop samt få en slät yta. Så blir bitarna finare i slutändan.

9. Stoppa in matlådan i frysen. Låt stå några timmar till helt fryst.

10. Skär upp till 8 bitar. Servera gärna frysta men de kan givetvis förvaras i kylen också! Att äta dom frysta tycker jag personligen är godast då de blir mer "fudge-liknande" och sega i konsistensen. 

 

 

Noteringar
 

  • Barsen är helt glutenfria om du använder dig av glutenfria havregryn, se även till så att chokladen är glutenfri för ett helt glutenfritt recept.
     
  • Jag använder risprotein i detta recept för att tillsätta lite extra protein. Har du inte det kan du utesluta proteinpulvret och eventuellt tillsätta mer havregryn istället. Det blir bra energibars ändå.

 

veganska-energi-bars.jpg

 

Lite näringsinformation för dig som är intresserad

 

Till vänster kcal per 100g  - till höger, kcal  för använd mängd i receptet (P = mängd protein)

 

Dadlar: 247 kcal = 247 kcal (P = 1.2g)

Sötmandel: 600 kcal = 450 kcal (P = 14.25g)

Mörk choklad: 573 kcal = 286,5 kcal (P = 4.2g)

Risprotein: 384 kcal = 57,6 kcal (P = 12.5g)

Havregryn: 370 kcal = 222 kcal (P = 7,8g)

Kokosflingor: 634 kcal = 95,1 kcal (P = 0.84g)

Kakao nibs: 630 kcal = 63 kcal (P = 1.27g)

Summa: 1421,2 kcal och 42,06g protein

1421,2/8 = 177,65

 

Ca 178 kcal per bit och 5g protein.


 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk ostkaka

ostkaka-vegansk2.jpg

Traditionell svensk ostkaka var en stor favorit för mig på julbordet när jag fortfarande åt animalier. Juletider är här och jag saknar den goda ostkakan. Som tur är så älskar jag att experimentera i köket, jag tycker det är så spännande att försöka imitera gamla favoriter

Jag kan säga så att jag lyckades! Denna ostkaka är väldigt god och påminner mycket om den klassiska varianten som inte är vegansk. Däremot så kan man givetvis känna en viss skillnad. Att jag ändå säger att den smakar väldigt likt är för att den har de rätta smakerna när det kommet till det viktigaste med en ostkaka.

Vilka för mig är att...

1. Det ska smaka av bittermandel och ostkakan ska innehålla sötmandel, mums!

2. Ostkakan ska vara fast och fin, inte torr på något sätt utan lite saftig. Lite pudding-liknande men ändå inte, lite mer matig sådär.

3. Det smakar helt enkelt rätt och gott, speciellt med en klick sylt till och gärna lite vispad vegetabilisk grädde om man har det hemma.

ostkaka-vegan1.jpg

Såhär gick processen till för att kunna veganisera denna lite svårare rätt. Först och främst så kollade jag igenom ett klassiskt recept på ostkaka. För att veta hur det görs rätt helt enkelt.

Min favoritbok som inte alls är vegansk men som ändå är nyttig är "Vår Kokbok". Tack vare den så kan jag se grunderna i mycket svenska recept och sedan veganisera det lättare.

Jag inser då att osten görs själv i receptet med hjälp av löpe. Tanken var då. Vad kan jag använda som ost fast som är veganskt och har liknande egenskaper?

Svaret blev då Silkestofu!

Silkestofu har en len konsistens och passar utmärkt till desserter. Tofu är en slags ost, ibland kallas tofu för just det, sojabönost. För att lyckas vidare med smeten till ostkakan så kollade jag på google för att se om det finns veganska recept på andra sidor.

Det var svårt att hitta men jag hittade ETT enda recept på vegansk ostkaka. Det var ett recept från Djurens Rätt. I det receptet såg jag att de använde sig av mannagryn, och det ville jag också. Vilken smart lösning tänkte jag för att få smeten att gå ihop.

Mannagryn har den möjligheten att tjockna och bli rätt puddingliknande.

Så ja. Nu vet ni lite mer kring hur jag tar fram och veganiserar recept och med det sagt så kommer givetvis receptet här nedan.

Värt att tillägga är att jag använde i detta recept silkestofu från Yi-Pin Soya! Yi-Pin Soya är ett svenskt företag som gör tofu. Jag tycker det är schysst att kunna handla mer lokalproducerat och givetvis vill jag stödja svenska företag.

Hoppas du nu gillar denna ostkaka lika mycket som jag.Ha en smaklig jul! 

 

Vegansk ostkaka

(1 ugnsform på 8,5 dl)

 

Smet

4 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk äggersättning - Orgran
1 krm bakpulver
1 krm salt
2-3 bittermandlar
2 1/2 msk mannagryn
3 dl Imat / Vegetabilisk grädde för matlagning

 

Ost på tofu

200g silkestofu
2 krm salt
25g sötmandel

 

 

Gör så här

 

För tofu-osten

1. Börja med att göra "osten". Väg upp 200g silkestofu. Tillsätt silkestofun till en ostduk eller silduk.

2. Pressa tofun i duken så att lite av vätskan försvinner och det blir kvar en smulad tofu i duken, likt keso.

När tofun är färdig-pressad så ska den väga 150g. Det ska alltså pressas ur 50g vätska ur tofun.

3. Salta den smulade tofun med 2 krm salt. Finhacka sötmandeln. Tillsät 3/4 av mandeln till tofu-ostblandningen. Spara resten, 1/4, till senare för att strö över på toppen. Rör om väl. Ställ undan till senare.

 

För smeten

1. Blanda samman vetemjöl, äggersättning (pulvret), strösocker, bakpulver och salt.

2. Vispa ned 1 dl av  Imat/vegetabilisk grädde och vispa så att inga klumpar uppstår. Tillsätt sedan resterande 2 dl och vispa till en slät smet.

Viktigtatt ta lite grädde i början för att undvika klumpar, sedan kan resterande mängd vegetabilisk grädde tillsättas utan problem.

3. Riv ned två bittermandlar och rör om väl. Tillsätt mannagryn och rör om väl.

4. Slutligen, tillsätt tofu-ostblandningen som förberetts innan och blanda samman.

5. Smöra en form som rymmer 8,5 dl. T.ex. en engångs aluminiumform.

6. Tillsätt nu smeten till formen.

7. Baka mitt i ugnen i cirka 75 minuter på en temperatur på 175°C. Sedan för att få lite färg 5 minuter på 225°C.

8. Servera varm eller kall med sylt och om så önskas lite vispad vegetabilisk grädde.

En given favorit på julbordet! 

 

Här finns en receptvideo som jag har skapat som visar hur du kan tillaga denna ostkaka. 

Noteringar

  • Jag använder mig av en silduk från märket Jonas of Sweden som finns att köpa på bl.a. Clas Ohlson, City Gross och Ica Maxi m.m. Kostar cirka 20-30 kr.

  • Ostkakan är godast att äta kall och jag tycker att den blir godare efter att ha stått en eller två dagar i kylen. En maträtt som blir godare och godare dag efter dag så att säga.

  • Jag använder mig av en engångs aluminiumform (folieform) som rymmer 8 1/2 dl. Viktigt är att om du använder en mindre form så blir ostkakan tjockare och då behöver den gräddas längre.
  • Likaså om en större form används så blir kakan tunnare och bakas fortare. Så tänk på det när du väljer form. Välj med fördel samma storlek som jag använt här i receptet.
  • Äggersättningspulvret ska för detta recept inte blandas ut med vatten. Jag vet att kartongen säger för 1 tsk blanda med 2 msk vatten. Men inte i detta recept!
vegetarisk-ostkaka3.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine