Vegansk ostkaka

ostkaka-vegansk2.jpg

Traditionell svensk ostkaka var en stor favorit för mig på julbordet när jag fortfarande åt animalier. Juletider är här och jag saknar den goda ostkakan. Som tur är så älskar jag att experimentera i köket, jag tycker det är så spännande att försöka imitera gamla favoriter

Jag kan säga så att jag lyckades! Denna ostkaka är väldigt god och påminner mycket om den klassiska varianten som inte är vegansk. Däremot så kan man givetvis känna en viss skillnad. Att jag ändå säger att den smakar väldigt likt är för att den har de rätta smakerna när det kommet till det viktigaste med en ostkaka.

Vilka för mig är att...

1. Det ska smaka av bittermandel och ostkakan ska innehålla sötmandel, mums!

2. Ostkakan ska vara fast och fin, inte torr på något sätt utan lite saftig. Lite pudding-liknande men ändå inte, lite mer matig sådär.

3. Det smakar helt enkelt rätt och gott, speciellt med en klick sylt till och gärna lite vispad vegetabilisk grädde om man har det hemma.

ostkaka-vegan1.jpg

Såhär gick processen till för att kunna veganisera denna lite svårare rätt. Först och främst så kollade jag igenom ett klassiskt recept på ostkaka. För att veta hur det görs rätt helt enkelt.

Min favoritbok som inte alls är vegansk men som ändå är nyttig är "Vår Kokbok". Tack vare den så kan jag se grunderna i mycket svenska recept och sedan veganisera det lättare.

Jag inser då att osten görs själv i receptet med hjälp av löpe. Tanken var då. Vad kan jag använda som ost fast som är veganskt och har liknande egenskaper?

Svaret blev då Silkestofu!

Silkestofu har en len konsistens och passar utmärkt till desserter. Tofu är en slags ost, ibland kallas tofu för just det, sojabönost. För att lyckas vidare med smeten till ostkakan så kollade jag på google för att se om det finns veganska recept på andra sidor.

Det var svårt att hitta men jag hittade ETT enda recept på vegansk ostkaka. Det var ett recept från Djurens Rätt. I det receptet såg jag att de använde sig av mannagryn, och det ville jag också. Vilken smart lösning tänkte jag för att få smeten att gå ihop.

Mannagryn har den möjligheten att tjockna och bli rätt puddingliknande.

Så ja. Nu vet ni lite mer kring hur jag tar fram och veganiserar recept och med det sagt så kommer givetvis receptet här nedan.

Värt att tillägga är att jag använde i detta recept silkestofu från Yi-Pin Soya! Yi-Pin Soya är ett svenskt företag som gör tofu. Jag tycker det är schysst att kunna handla mer lokalproducerat och givetvis vill jag stödja svenska företag.

Hoppas du nu gillar denna ostkaka lika mycket som jag.Ha en smaklig jul! 

 

Vegansk ostkaka

(1 ugnsform på 8,5 dl)

 

Smet

4 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk äggersättning - Orgran
1 krm bakpulver
1 krm salt
2-3 bittermandlar
2 1/2 msk mannagryn
3 dl Imat / Vegetabilisk grädde för matlagning

 

Ost på tofu

200g silkestofu
2 krm salt
25g sötmandel

 

 

Gör så här

 

För tofu-osten

1. Börja med att göra "osten". Väg upp 200g silkestofu. Tillsätt silkestofun till en ostduk eller silduk.

2. Pressa tofun i duken så att lite av vätskan försvinner och det blir kvar en smulad tofu i duken, likt keso.

När tofun är färdig-pressad så ska den väga 150g. Det ska alltså pressas ur 50g vätska ur tofun.

3. Salta den smulade tofun med 2 krm salt. Finhacka sötmandeln. Tillsät 3/4 av mandeln till tofu-ostblandningen. Spara resten, 1/4, till senare för att strö över på toppen. Rör om väl. Ställ undan till senare.

 

För smeten

1. Blanda samman vetemjöl, äggersättning (pulvret), strösocker, bakpulver och salt.

2. Vispa ned 1 dl av  Imat/vegetabilisk grädde och vispa så att inga klumpar uppstår. Tillsätt sedan resterande 2 dl och vispa till en slät smet.

Viktigtatt ta lite grädde i början för att undvika klumpar, sedan kan resterande mängd vegetabilisk grädde tillsättas utan problem.

3. Riv ned två bittermandlar och rör om väl. Tillsätt mannagryn och rör om väl.

4. Slutligen, tillsätt tofu-ostblandningen som förberetts innan och blanda samman.

5. Smöra en form som rymmer 8,5 dl. T.ex. en engångs aluminiumform.

6. Tillsätt nu smeten till formen.

7. Baka mitt i ugnen i cirka 75 minuter på en temperatur på 175°C. Sedan för att få lite färg 5 minuter på 225°C.

8. Servera varm eller kall med sylt och om så önskas lite vispad vegetabilisk grädde.

En given favorit på julbordet! 

 

Här finns en receptvideo som jag har skapat som visar hur du kan tillaga denna ostkaka. 

Noteringar

  • Jag använder mig av en silduk från märket Jonas of Sweden som finns att köpa på bl.a. Clas Ohlson, City Gross och Ica Maxi m.m. Kostar cirka 20-30 kr.

  • Ostkakan är godast att äta kall och jag tycker att den blir godare efter att ha stått en eller två dagar i kylen. En maträtt som blir godare och godare dag efter dag så att säga.

  • Jag använder mig av en engångs aluminiumform (folieform) som rymmer 8 1/2 dl. Viktigt är att om du använder en mindre form så blir ostkakan tjockare och då behöver den gräddas längre.
  • Likaså om en större form används så blir kakan tunnare och bakas fortare. Så tänk på det när du väljer form. Välj med fördel samma storlek som jag använt här i receptet.
  • Äggersättningspulvret ska för detta recept inte blandas ut med vatten. Jag vet att kartongen säger för 1 tsk blanda med 2 msk vatten. Men inte i detta recept!
vegetarisk-ostkaka3.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska tekakor med fullkorn

tekakor-mjolkfria2.jpg

Som rubriken lyder så hade jag idag tänkt att dela med mig av ett recept på veganska tekakor.

Dessa har jag själv bakat 3 omgångar hittills så nu vet jag garanterat att receptet är gott innan jag delar med mig av det här till er. :)

Första omgången jag bakade dessa tekakor så utgick jag från ett vanligt recept på tekakor som jag sedan gjorde om efter mina egna önskemål.

 

Dessa önskemål var då...

  1. De ska vara veganska, bort med mjölken och smöret och där ersätter jag med vegetabiliska ersättningsprodukter.
  1.  Jag vill inte ha helt "vitt" bröd. I med lite fullkorn! I detta recept i form av grahamsmjöl. Tekakorna blir saftigare, mer näringsrika och jag tycker även att fullkornsmjöl bidrar med mer smak än om man jämför med enbart raffinerat vetemjöl.

 

Första gången jag gjorde dessa tekakor så använde jag mig av det klassiska i degen, smör och mjölk. I detta fall havredryck och naturli's veganska margarin.

Andra omgången så hade jag mycket Imat att göra mig av med. Så därför testade jag att ersätta en del av havredrycken med havregrädde. Båda resultaten blev bra och likvärdigt goda.

Se Alternativ 1 och Alternativ 2  för degspadet i receptet.

På bilden kanske du som läser även blir frestad av det goda choklad-pålägget, som för övrigt är helt vegetabilisk.

Jag tänkte därför här på bloggen skriva hur glad jag är över att allt fler butiker tar in nya 100% vegetariska produkter.

tekakor-fullkorn.jpg

I detta fall vill jag i postitiv benämning ta upp matvarubutiken Lidl! 

Lidl erbjuder olika vecko-teman i sina reklamerbjudanden och tidigare har det inte varit så mycket vegan-vänliga produkter.

Det har väl varit någon enstaka produkt då och då. Tidigare har Lidl mest erbjudit land-inspirerande veckor så som, smaka på Grekland, Spanien, England osv...

För någon vecka sedan så började det hända saker! :D

Lidl hade först en eko-vecka där de erbjöd bland annat quinoa & amaranth puffar. Quinoa puffar gillar jag verkligen och har inte kunnat hitta dom i någon fysisk butik innan här i Sundsvall.

Dessutom så hade de helt veganska tortellini.

Veganska tortellini har jag inte kunnat finna i en fysisk matvaru-butik innan. Eller jo, de från Paulo Roberto hittade jag... EN gång...

Så ni kan tänka er, som jag handlade och som jag bunkrade för att sedan frysa in. :)

Som om det inte vore nog med det!

Två veckor senare erbjuder lidl en grön vecka. Japp! Du hörde rätt! (Detta var förra veckan, V.34.)

Lidl erbjöd förutom extrapriser på anammas produkter (dessa finns sedan tidigare i deras sortiment)  mjölkfria & veganska färskostar under eget märke och vegansk nutella m.m!

Färkostarna sålde dom under eget varumärke med det är egentligen Bute Islands ostar i annan förpackning. På kartongerna som produkterna låg i stod det nämligen tryckt "Bute Island".

Färskostarna fanns i smakerna Gräslök, Sweet Chili, Spring Onion & Black Pepper och Naturell. Hittills har jag endast hunnit smaka gräslök och den var SUPERGOD!

Heja Lidl!

Detta vill jag se mer av. Var det någon mer där ute som gjorde som jag och bunkrade upp en massa gott från Lidl?

Lämna gärna en kommentar om du också varit på Lidl, eller har något annat viktigt att säga. Då blir jag glad. 

Jag tycker att det är så kul att höra vad du som läser tycker! <3

mjolkfria-tekakor.jpg

För dig som nu undrar om det veganska choklad pålägget. Ja, den innehöll tyvärr palmolja. Jag brukar undvika, uppskattningsvis, till 90% att köpa palmolja. Denna chokladkräm innehöll iallafall mer rapsolja än palmolja då det var listat före palmoljan i ingredienserna.

Här kommer receptet på dessa smarriga tekakor.Att baka sitt eget bröd är gott och billigt. Testa du med, om du har tiden så att säga. :)

 

Veganska tekakor med fullkorn

( - 10 tekakor)

 

240g (4 dl) vetemjöl
120g (2 dl) grahamsmjöl
35g (1 dl) vetegroddar
25g (1 msk agavesirap eller 1 1/2 msk strösocker)
3g  (1/2 tsk) salt
2g (1/2 tsk) torrjäst

 

Degspad

 

Alternativ 1

250g havredryck / valfri vegetabilisk dryck
25g veganskt smör (Naturli')

 

Alternativ 2

175g havredryck / valfri vegetabilisk dryck
100g Imat havregrädde

 

 

Gör så här

1. Väg upp och blanda samman alla torra ingredienser.

2. För degspad, alternativ 1. Värm upp vegetabilisk dryck och smör i en kastrull eller i en skål i mikron. Degspadet ska ha en temperatur på 37°-40° C då torrjäst används.

För degspad alternativ 2. Väg upp vegetabilisk dryck och havregrädde i en skål eller kastrull. Värm över spisen eller i mikron till en temperatur på 37°-40° C.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Tillsätt agavesirap nu om det används. Används strösocker så räknas det till dom torra ingredienserna och blandas med där.

4. Knåda för hand eller i en hushållsassistent i 5 minuter.

5. Låt jäsa under en duk i 60 minuter. Se till så att degen inte står på en plats där det är dragit och kallt.

7. Ta upp degen ur skålen till ett mjölat bakbord. Knåda lätt ur luften ur degen, se upp med att inte knåda in en onödig mängd mjöl. Bara tag några knåd-tag i degen för att få ut luften.

8. Skär degen till 10 jämnstora bitar. Väg upp så att bitarna väger cirka 65g-70g styck. Rulla till bollar.

9. Kavla varje boll till en rund tekaka. cirka 5 mm tjock. Används två plåtar klädda med bakplåtspapper. Fördela 5 tekakor på varje plåt.

10. Låt tekakorna jäsa i 60 minuter.

11. När det är cirka 20 minuter kvar av jästiden. Värm då upp ugnen till 250° C.

12. Efter att tekakorna har jäst klart, nagga de med en gaffel eller ett grillspett.

13. Låt gräddas i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

14. Låt svalna på ett ugnsgaller. Servera ljumna med veganskt smör eller varför inte veganskt chokladpålägg? Till brödet är det även gott att servera varm choklad. Njut!

veganska-tekakor1.jpg

Noteringar

  • Tekakorna blir lätt torra till dagen därpå, så frys gärna in och ta fram när det önskas. Det går bra att mikra dessa lite försiktigt, då blir bröden som nybakade.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine