Vegansk Janssons frestelse ~ Vegansson

janssons-frestelse-vegan.jpg

Sista dagen av november månad är här. Jag förbereder julrecept för fullt för att kunna dela med mig till er läsare. Idag bjuder jag på en klassiker från det svenska julbordet. En Janssons frestelse. Givetvis, precis som alla recept är som jag har här på bloggen så är detta en vegansk Janssons frestelse.

Någon smart person kom på namnet Vegansson. Jag älskar namnet och kan inte låta bli att kalla även min Jansson för Vegansson. Jag vet att det finns många olika recept på Vegansson på internet. Det finns recept med oliver, svamp, soltorkade tomater, kapris m.m.

När jag skapade detta recept så ville jag att denna veganska Janssons frestelse skulle vara så lik som möjligt som den klassiska Janssons i smak och ja, allt!

Därför har jag luskat ut vad som gör den klassiska Janssons så god. Det är kryddorna och sältan som normalt används i klassisk Janssons frestelse som verkligen gör gratängen till vad den är. Så i detta recept har jag efterliknat dessa smaker så gott som det bara går.

vegetarisk-janssons-frestelse1.jpg

Istället för anjovis så har jag använt mig av kapris. Kapris ligger i spad och har en bra sälta. Anjovisen är givetvis kryddad. I detta recept har jag därför använt de kryddor som ingår i en burk med anjovis. Oroa dig inte om du inte gillar kapris. Det gör inte jag heller. Jag hackar dom därför smått och när de värms tycker jag att de ändrar smak lite.

Så ja, jag gör mitt eget fuskspad av kaprislag och kryddor för att imitera anjovislagen. Smaken tycker jag blir väldigt lik. Inte helt 100% men nära nog ändå. Däremot blir gratängen aningen gråare i färg pga av kryddorna som jag använder. Men det spelar ingen roll när det är smaken som räknas.

Så är du nu ute efter ett recept på en klassisk men vegansk Janssons frestelse så är detta det rätta recptet för dig. En julkryddad Jansson med fin krämighet från imat. Detta recept kan du lura många med, det tror jag!

Smaklig måltid! 

Jag uppskattar kommentarer så var inte rätt att lämna en om du har något som du undrar över. Läs först noteringarna så kanske det kan besvara din fråga. Noteringarna finnes längst ned i detta inlägg.

Här kommer som utlovat, receptet! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

Vegansson

(1 liten ugnsform på 8,5 dl)

 

600g potatis av mjölig sort (t.ex. King Edward)
1 medelstor gul lök
4 dl Imat / Vegetabilisk osötad grädde
1 1/2 msk ströbröd
1 msk kapris
4 krm salt

 

Kryddlag

1 msk kaprisvatten, dvs spadet från kapris
1 1/2 tsk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm kanel
1 krm malen kryddnejlika
1/2 krm malen muskot
1 krm salt

 

 

Gör såhär

1. Börja med att göra kryddlagen. Mät upp 1 msk av spadet från kaprisburken och tillsätt till en liten skål.

2. Tillsätt kryddorna, salt och socker till en liten skål. Rör ihop väl till sockret och saltet har löst sig i spadet. Ställ undan kyrddlagen till senare.

3. Skala lök och potatis. Skölj potatisen väl. Lägg de gärna i en skål med kallt vatten medan löken förbereds.

4. Skär upp löken i tunna halvmånar. Strimla potatisen i tunna skivor. Inte för tjocka och inte för långa, inte lika långa som pommes stripes dvs. Skölj sedan potatisstrimlorna.

5. Mät upp 1 msk kapris utan spad och hacka dom i mindre bitar. Hacka fint eller behåll de lite grövre beroende på hur du själv föredrar det.

6. Smöra en ugnssäker form som rymmer 8,5 dl.

7. Tillsätt hälften av potatisstrimlorna till formen. Strö över halva mängden gul lök. Strö över all kapris. Strö över 1 1/2 krm salt.

8. Tillsätt resterande mängd strimlad potatis och tillsätt resterande mängd gul lök. Strö över ytterligare 11/2 krm salt.

9. Häll över vegetabilisk grädde och tillsätt sedan kryddlagen som förbereddes tidigare.

Se till så att kryddlagen fördelas jämt i formen med den vegetabiliska grädden. Använd en sked eller gaffel för att blanda lite lätt. Blanda inte ihop lagerna utan tryck bara ned potatisen lite lätt i formen.

10. Strö över ströbröd och klicka ned lite smör på toppen. Avsluta med att strö över det sista kryddmåttet med salt

11. Grädda längst ned i ugnen i 225°C i cirka 60 minuter.

Potatisen måste vara riktigt mjuk och även om den är genomkokt så är det bra att låta gratängen gräddas lite extra så såsen kokar ihop ordentligt. Då blir gratängen krämig och fin samt smakrik.

12. Servera och njut! Passar utmärkt på julbordet.

vegansson.jpg

Noteringar

  • 1 krm är på 1 ml. Så 1 krm är inte det samma som 1/4 tsk. 4 krm salt är alltså 4 ml och strax under 1 tsk då 1 tsk motsvarar 5 ml.
  • Jag använder mig av imat då jag gillar den produkten och oatly som företag. Är du gluten intolerant kan du testa med osötad sojagrädde för matlagning istället.
  • För glutenfri gratäng. Använd glutenfritt ströbröd och annan grädde, se förslag på punkten ovan.

 

Här är en receptvideo som jag har gjort för min youtubekanal. Titta gärna på den så du lättare kan förstå hur jag tillagar denna maträtt! 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk pasta al forno

dsc_0598-pse-1.jpg

Hej du som läser!

Första veckan i januari har om en dag gått förbi.

Det nya året gav oss, iallafall här uppe i norr, en vit vinter.

Äntligen! 

Jag är väl egentligen ingen person som älskar snö, för vi har snö här i 6 månader om året. Men jag måste förklara, när man är van med snö så förväntas snö. Jag skulle gärna önska mig mindre tid med snö men inte under hösten, och speciellt inte under julen.

När snön nu väl kom denna vecka så blev allt så mycket ljusare. Det är skönt med barmark under en tid på hösten, men sen blir det bara mörkare och mörkare.

Snön är nödvändig, för när inte solen lyser upp vår dag så behövs något annat som ger ljus, i detta fall faller det då på snön. ;)

Fattar du, faller? Hahha, tyckte jag var lite rolig där, eller inte... :')

Idag hade jag tänkt att dela med mig av ett veganiserat recept. Denna maträtt, en pasta al forno, har nämligen varit min favoriträtt i många år.

I min familj brukade vi beställa rätten från en pizzeria för många år sedan. Detta var då jag inte var vegan och rätten innehöll alltså animalier. Sen kom vi över receptet och det är detta recept som jag nu veganiserat.

Receptet som jag nu har gjort veganskt är mycket gott, det är inte en identisk smak som den brukade ha men det är nära nog.

Den lilla skillnad som jag märkt har att göra med att jag arbetar med vegansk grädde, närmare bestämt imat havregrädde. Denna gör rätten jättegod, men eftersom den har en fetthalt på 13%, och vanlig grädde har en fetthalt på 40% så är den helt enkelt inte lika fet.

Däremot är det även bra för man mår aldrig dåligt av att använda vegansk grädde, rätterna blir aldrig sådär över mastiga utan lagom fylliga och krämiga.

Sen kan man alltid givetvis använda mer grädde, byta ut en del av vattnet mot grädde, eller bara ta extra mycket grädde, men då blir det även extra mycket sås.

Jag vet att en del föredrar sina gratänger fasta och endel föredrar de extra såsiga, själv föredrar jag gratänger fasta. Denna gratäng blir lagom såsig tycker jag.

 Som topping kan man ta vilken vegansk ost man vill. Hemma hade jag endast Violife med rökt smak så jag rev över lite sån. Violifes ostar tycker jag är de bästa, iallafall kalla och skivade att ha på mackan. Dessa smälter däremot inte superbra.

Vilka är dina favorit vegan-ostar, smält och skivad? Lämna gärna en kommentar om du har några frågor, jag hjälper mer en gärna till! :)

dsc_0600-pse.jpg

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Pasta Al Forno

(- ca 4 portioner)

 

2 gula lökar
1 1/2 dl torkad sojafärs + 3 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
4 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
4 msk ketchup
2 1/2 tsk paprikapulver
2 tsk lökpulver
1/2 tsk grovmalen 4 pepparmix
1/2 tsk pepparmix
3 dl vatten
2 dl vegetabilisk grädde
ev. 1 krm cayennepeppar

250g pasta penne/pasta penne tricolore
1 tomat
Vegansk ost

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 250°C.

Koka upp vatten och koka pasta penne al dente. Det vill säga, inte helt genomkokt utan det ska vara lite kärna kvar i pastan. Skölj pastan i iskallt vatten till den har blivit helt genomkall.

2. Finhacka gul lök och skala vitlöksklyftorna samt skär bort ändarna på klyftorna.

3. Stek löken i en stor stekpanna eller gryta. Använd lite olja, en nonstick panna eller lite vatten. Stek löken till den fått lite brun färg och blivit mjuk.

4. Tillsätt den torkade sojafärsen, 3 dl vatten och buljongtärningen. Låt koka cirka 5-10 minuter till färsen har sugit upp det mesta av vätskan.

5. Tillsätt sedan alla kryddor och tomatpuré. Rör om noggrant och låt brynas ytterligare 1-2 minuter. Tomatpurén ger mer smak om den får brynas lite.

6. Tillsätt sedan resterande 3 dl vatten och ketchup. Riv eller pressa vitlöken och tillsätt till såsen. Låt koka cirka 5-10 minuter.

7. Tillsätt den vegetabiliska grädden på slutet och smaka av såsen om eventuellt mer kryddning behövs. Såsen ska vara ganska salt då den sedan blandas ut med pastan, pastan kommer att suga upp vätska och salt i ugnen.

8. Tillsätt pastan till en liten ugnsform. Smörj den eventuellt, eller tillsätt lite sås i botten om pastan ska hållas mjuk och inte fastna. Om pastan önskas lite krispig i botten skippas detta steg.

9. Tillsätt sedan färssåsen på toppen av pastan. Skär upp en tomat. Dekorera gratängen med tomatskivor. Riv på din favorit vegan-ost.

10. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-40 minuter, beroende på hur fast en vill ha den och beroende på hur krispig yta som önskas. Servera gärna med en grönsallad. Njut!

dsc_0583-pse.jpg

Noteringar

  • Rätten ska vara relativt kryddstark, skippa cayennepeppar och minska eventuellt på mängden peppar om du önskar en mildare rätt. Däremot så är styrkan i denna rätt lite av dess signatur.
  • Angående pepparmixen så är den från märket Santa Maria. 4 peppar mixen köper jag på Lidl som en liten plastkvarn och maler den själv genom kvarnen.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine