Glutenfria triple chocolate chip cookies ~ Grön Vecka!

veganska-triple-chocolate-chip-cookies.jpg

Vi har nått recept 4 för min Gröna Vecka, det näst sista receptet. Jag lovar er att ni inte kommer att bli besvikna. För idag bjuder jag nämligen på ett recept på Glutenfria TRIPLE Chocolate Chip Cookies.

När jag tidigare bjöd på ett recept på glutenfria tunnpannkakor här i veckan så skrev jag och berättade om att jag tänkt att dela med mig av mer glutenfria recept här på bloggen. Det eftersom jag sett att det finns en efterfrågan. Jag håller vad jag lovar, idag kommer ett till glutenfritt recept och jag ska se att det blir fler framöver.

Lämna gärna en kommentar om det är något speciellt glutenfritt och veganskt recept som du gärna skulle vilja se. :)

Innan julen så sändes Nigellas matlagningsprogram på tvn. Det var ett avsnitt med jultema och hon bakade där Double chocolate chip cookies som var glutenfria. Receptet tyckte jag var så genialt så jag tog det, veganiserade det, och gjorde om det till mitt eget.

All cred till Nigella - här kan du se originalreceptet. Många recept kommer jag på själv, men det är underbart att inspireras av andra vilket jag i många fall också gör. <3

Som med alla mina recept för Gröna Veckan så har jag en tillhörande recept-video. För att du lättare ska kunna se hur du kan baka dessa kakor med utmärkt resultat. Här är videon! :) 

Här kommer recept nummer 4 för den Gröna Veckan!

 


Viktigt,

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att vara förberedd i köket och för att ha den krävande kunskapen med dig. För ett lyckat resultat!
 

Triple chocolate chip cookies

Glutenfria & veganska (- ca 12 st)

 

50g rumstempererat veganskt margarin
1 dl farinsocker
3 msk kikärtsspad
50g mörk choklad - min. kakaohalt 70%

1/2 dl  kakao
1 dl bovetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk havssalt flingor
40g vit vegansk choklad - iChoc
40g mörk choklad - odense knappar chokladkaka

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. Börja med att förbereda all choklad som ska användas i receptet. Hacka upp den mörkaste chokladen (min 70%) till mindre bitar så att den lätt går att smälta.

3. Hacka sedan den vita chokladen och den mörka chokladen i mindre bitar. Denna mängd choklad 40g+40g är den som ska vara som bitar i degen.

4. Tillsätt mjukt veganskt margarin och farinsocker till en skål eller bunke. Rör margarinet och sockret krämigt genom att använda antingen en gaffel eller en handmixer.

5. Tillsätt kikärtsspad till smör/socker-blandningen. Rör samman dessa ingredienser noggrant, det kommer att skära sig, det ska bli så.

6. Smält den 70-procentiga chokladen som tidigare hackades upp i mindre bitar. Smält försiktigt över vattenbad eller på låg värme i micron. Se till så chokladen inte bränns om den smältes i mikron. Rör om lite då och då.

7. Tillsätt den smälta chokladen till smörblandningen. Vispa ihop snabbt medan chokladen fortfarande är lite varm så går smöret ihop lättare och blandningen kommer inte vara lika skuren i konsistensen.

8. Sikta ned bovetemjöl, bikarbonat och kakao. Tillsätt därefter 1/2 tsk havssalt, den ska inte siktas ned då det är flingor som inte går igenom en sil.

9. Rör ihop väl till en deg.

10. Använd med fördel en glasskopa på 1 1/2 msk för att skopa upp kakdegen. Eller använd ett msk-mått eller i sista fall händerna. Degen är kladdig.

11. Fördela ut 12 bollar med deg på en plåt. Mängden deg per boll ska vara på 1 1/2 msk.

12. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler. Serveras med ett glas med kall vegetabilisk dryck. Mums!

glutenfria-chocolate-chip-cookies.jpg

 

Noteringar

  • Du kan använda spad från vita bönor eller stora vita bönor om du inte har kikärtsspad.
  • Du behöver tre sorters choklad till detta recept. Därav namnet Triple chocolate... En mörk choklad med en kakaohalt på minst 70% används i degen som smaksättning. Sedan behövs två sorters vegansk choklad för att ha som bitar i kakorna. Jag använde mig av Ichocs vitaochOdenses mörka(mörk men söt, 55%)
  • De flesta sorters bovetemjöl man hittar i affärerna är ljust mjöl. Det är också ljust mjöl som detta recept kräver. Det ska alltså inte vara ett fullkornsmjöl med skal eller grövre bitar i mjölet. (Även om jag säger att mjölet är ljust så har bovetemjöl lite av en grå färg naturligt.)
  • Degen är kladdig så olja eventuellt händerna om du inte har en glassskopa. Jag använder mig av denna glasskopa. Rekommenderar varmt att införskaffa en om du bakar mycket kakor!


 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk broccolisoppa med cashew fraiche ~ Grön Vecka!

vegansk-broccolisoppa.jpg

Är du ny inom vego? Har du lite svårt för att tycka om bönor? Jag vet att när jag började äta mer vegetariskt så tvingade jag mig att äta bönor i början. Sakta men säkert så lärde jag mig att gilla bönor.

Jag gillar bönor nu, vissa mer än andra. Däremot så gillar jag inte bönor så pass mycket att jag kan äta en stor portion av bönor bara som det är. Nej, lite bönor i någon god kryddad sallad eller i en gryta tycker jag är supergott.

Något jag också älskar också att göra är att lyckas dölja bönorna i en maträtt. På så sätt lurar jag i mig lite extra protein i form av bönor. Dagens recept är ett gott exempel på hur du kan äta bönor utan att känna av dom.

Dolda bönor... det är väl lite roligt det? ;)

Denna veganska broccolisoppa är slät. Jag har i detta recept har använt mig av stora vita bönor. När jag sedan mixar soppan så ger inte bönorna någon smak, utan de fungerar mer som potatis. Bönorna gör soppan tjock och matig. I detta recept även tillsammans med potatis, för att stärkelsen i potatis gör det hela också mer mättande.

 

Se recept-videon här för att se hur du lättare kan lyckas med detta recept. 

Är du ute efter ett näringsrikt och lättlagat veganskt recept så tycker jag att du ska ge detta receptet ett försök. Broccoli och bönor är båda råvaror som är rika på, inte bara protein men också järn vilket är ett näringsämne vissa kanske också oroar sig för när de äter mer vegetarisk mat.

I denna soppa så agerar cashewnötterna lite som grädde. Blötlagda cashewnötter bildar en grädde om de mixas med vätska. I och med att jag tillsätter citron till denna soppa så ger cashewnötterna plus citron en smak av créme fraiche.

Det jag älskar med denna soppa är just den syrliga och lena smaken som den har.

Som du kanske har förstått nu så är cashewnötter en ingrediens som förutom är nyttig också väldigt användbar i det vegetabiliska köket. Även cashewnötter är rika på protein och järn samt andra vitaminer och mineraler vilket gör denna soppa inte bara god utan också näringsrik. Perfekt till dig som oroar sig över näringen  i en vegetabilisk måltid.

Hoppas det smakar! Här kommer dagens recept i min så kallade Gröna Vecka. :)


 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få kunskap om hur du bäst lyckas med detta recept. Kommentera därefter om du fortfarande har funderingar. <3


Vegansk broccolisoppa

(- ca 3 portioner)

 

1 bukett broccoli (300g)
3 medelstora potatisar av mjölig sort (King Edward)
2 små gula lökar
1/2 konservburk med stora vita bönor (120g avrunnen vikt)
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1 krm malen vitpeppar
1/2 krm grovmalen svartpeppar

50g naturella cashewnötter
1/2 liten citron - 1 1/2 msk citronsaft
1 msk näringsjäst
Valfritt: 1-2 stjälkar färsk bladpersilja

 

 

 

 

Gör så här

1. Först av allt, lägg cashewnötter i blöt i minst 2 timmar innan soppan börjar tillagas.

2. Börja med att dela och rensa broccolibuketten. Skär av stammen för att separera stammen från buketterna. Behåll både stam och buketter till soppan.

3. Skär endast av den allra yttersta biten av stammen, alltså ändan som kan se lite torkad ut, där buketterna inte satt. Skala stammen lite lätt för att få bort det hårdaste på utsidan.

4. Dela upp broccolin till medelstora buketter samt skiva stammen tunt. Skölj sedan broccolin noggrant i ett durkslag.

5. Skala lök och potatis. Hacka löken i mindre bitar. Skär potatisarna i mindre bitar, de behöver inte vara små utan dela varje potatis i ungefär 8-12 bitar.

6. Skölj noggrant av bönorna om de har varit i spad i en konservburk.

7. Tillsätt broccoli, potatis, lök, bönor, buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och vatten till en gryta som rymmer ca 3L. Använd eventuellt här stammen av bladpersilja, klipp eller hacka ned stammen till soppan. Rör om och låt koka upp.

8. Låt sedan soppan koka till potatisen och broccolin är helt genomkokt men inte överkokt. Detta tar ca 20-30 minuter beroende på grönsakernas storlek och hur färska de är.

9. När grönsakerna är mjuka och soppan har kokat klart ta då av grytan från värmen. Ta upp några deciliter buljong av soppan och tillsätt endast buljongen till en mixer.

10. Tillsätt även blötlagda cashewnötter, näringsjäst och färskpressad citronjuice till buljongen i mixern. Mixa till en slät och krämig buljong har bildats, cirka 1 minut på hög hastighet. Detta är cashew fraichen som ger en krämig och syrlig grund till denna soppa.

11. Tag nu all soppa som är kvar i grytan och tillsätt även det till mixern. Mixa till en slät soppa, detta går fort då grönsakerna är mjuka.

12. Tillsätt tillbaka soppan till grytan och värm upp igen på spisen. Smaka av med hackad färsk persilja, örtsalt/salt och grovmalen svartpeppar.

13. Servera varm, gärna med en skiva färskt bröd. Njut!

potatis-broccolisoppa2.jpg


Noteringar

  • För dig som vill handla billiga cashewnötter så kan jag rekommendera att Lidl har nötter i väldigt bra kvalité och till bra pris. Även recomarket.se brukar ha nedsatt pris i form av olika sorters kampanjveckor.
  • Näringsjäst finns att hitta på din närmaste life butik eller liknande hälsokostbutik. I sverige förekommer det ofta som Bjäst.
  • Näringsjäst fungerar som en slags krydda som i det vegetabiliska köket ofta används istället för ost. Denna produkt har nämligen en lite rostad och ostig smak. Lite likt ostbågar. Förutom dess smak så är produkten rik på b-vitaminer och protein och därför är produkten väldigt nyttig att äta.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine