Hemmagjort mandelsmör

mandelsmor-hemmagjort.jpg

I ett annat inlägg kan du se hur jag gör mitt egna cashewnötsmör.

Skolstart och tillbaka till dina vardagliga rutiner efter semester kräver en del "meal-prep". När dagarna blir längre så kan man behöva ha ett mellanmål att förlita sig på. 

Jag själv har förberett en del proteinbars för att ha när jag behöver snabb energi. I dessa proteinbars så är en av huvudingredienserna nötsmör, mandelsmör i detta fall. 

Idag har jag därför tänkt att dela med mig av instruktioner för hur jag tillverkar mitt egna mandelsmör.

Att köpa en liten liiiten bruk mandelsmör kostar mig ca 90 kr. Mitt hemmagjorda mandelsmör får jag för under 30 kr. Bra va? 

Du behöver dock tålamod och en tålig och stark matberedare. (Ja! En matberedare, inte en mixer, det går inte...) 

Känner du att du har vad som krävs. Varsågod, testa nu att göra ditt egna krämiga mandelsmör.

Detta mandelsmör är supergott att ha i bakverk men även på en bit bröd med sylt. Eller varför inte bara använda dig av en sked och burkens innehåll? Ja du förstår vad jag menar ... :P

För dig som undrar... Ja! Receptet för proteinbars kommer framöver. Jag länkar det här i inlägget då. :)

 

Du behöver


200g naturella sötmandlar - 1 påse
1/2 tsk havssalt flingor

 

Redskap
 

1 tålig matberedare
1 slickepott
1 liten glasburk med lock för förvaring

 

 

Gör så här

 

1. Rosta mandlarna i en stekpanna. Detta görs snabbt och enkelt genom att försiktigt rosta mandlarna på hög-medelhög temperatur på spis.

Rosta på hög temperatur i ca 1 minut. Sänk temperaturen till medelhög. Rosta ytterligare några minuter. Skaka om pannan ofta så att inte mandlarna bränns. Ta av från värmen när det doftar lätt rostat av mandlarna och eventuellt när det knäpper lite i dom.

2. Låt mandlarna svalna helt. Tillsätt dom sedan till en tålig matberedare med knivblad i.

3. Mixa till ett sand-liknande smul har bildats. Se bild 3 i bildgalleriet ovan. Detta tar cirka 1 minut av mixande.

4. Fortsätt mixa ytterligare 1-2 minuter. Nu ska smulet börja klumpa sig lite eftersom nötterna börjat släppa lite av sin olja. (Se bild 4 i galleriet ovan)

5. Mixa nu ytterligare 1-2 minuter till smulet börja gått ihop till en deg. (Se bild 5 i galleriet ovan)

6. Fortsätt mixa till degen "går sönder" och nötsmöret börjar likna nötsmör, en krämig konsistens. Detta tar cirka 1-2 minuter. (Se bild 6 i galleriet ovan)

7. Nötsmöret kan tyckas se klart ut nu. Men kör matberedaren ytterligare 1-2 minuter för ett lent och fint smör. Det kan lätt bli för hårt annars. Desto längre smöret mixas desto mer rinnigt kommer det att bli. 

8. Nu är nötsmöret klart. Ta ur knivbladet ur mixern. Skrapa av nötsmör från bladen. Tillsätt flingsalt och rör ned det. För över till en liten glasburk som rymmer ca 1 1/2 - 2 dl.

Låteventuellt mandelsmöret svalna då knivbladens friktion kan göra nötsmöret ljummet. Förvara i kylen med lock på. 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk majonnäs

aggfri-majonnas.jpg

Såhär i juletider så är det nu dags för mig att dela med mig av ett recept på en helt vanlig majonnäs. Ja! Givetvis är den vegansk, precis som alla mina recept är här på min sida.

Receptet är extremt lätt att göra och det smakar riktigt bra. Givetvis så smakar det inte ägg som traditionell hemmagjord majonnäs gör. Inte så konstigt, då den inte innehåller ägg!

Att göra sin egen veganska majonnäs går fort och blir till för en billig slant. Så har du en budget att hålla dig efter så rekommenderar jag att du testar detta recept istället för att köpa majonnäs från affären.

Givetvis så behöver du dock en stavmixer. En stavmixer är väl användbar i det veganska köket och jag rekommenderar starkt att du införskaffar en. Den behöver inte vara fancy, bara den gör jobbet!

Är du allergisk mot soja så kan du INTE byta ut mot annan mjölk. Det är endast sojamjölken som har den egenskapen att skapa en emulsion. Det måste ha något med sojaproteinet att göra.

Å andra sidan finns det andra recept på vegansk majonnäs som är gjorda på kikärtsspad istället för sojadryck. Testa ett sådant om du är allergisk mot soja.

Jag tycker det är lättast att göra med sojadryck. Den gången jag testade med kikärtsspad så blev majonnäsen lite för rinnig. Men det blev helt ok ändå. Här kommer receptet. Perfekt nu till julens alla feta måltider. Haha!

 

Här finns en kort receptvideo som visar hur du kan göra denna majonnäs.

 

Vegansk majonnäs

( ca 1 1/4 dl färdig majonnäs)

 

3 msk osötad och neutral sojamjölk
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt

1 dl neutral rapsolja (d.v.s ej kallpressad)

 

 

Gör så här

1. Blanda samman sojamjölk, 1 msk kallpressad rapsolja, dijonsenap, äppelcidervinäger och salt i en måttbägare.

2. Tillsätt ungefär 1/3 av rapsoljan och börja mixa. Använd en stavmixer.

3. Tillsätt resterande mängd olja lite i taget, i rinnande stråle. Mixa till en tjock majonnäs har bildats.

4. Förvaras i kyl med fördel i en tätslutande glasburk.

5. Smaksätt gärna majonnäsen själv med t.ex. färskriven vitlök, sriracha eller använd till en hemmagjord rödbetssallad eller skagenröra. Fungerar till det mesta!

 

Noteringar

  • Den kallpressade rapsoljan används för att ge lite mer smak och färg till majonnäsen. Gör aldrig majonnäs på enbart kallpressad rapsolja, eller annan smakrik olja då smaken blir alldeles för stark och tar över helt. Har du inte kallpressad rapsolja hemma så gör det inget. Ersätt det i receptet då med 1 msk vanlig neutral rapsolja istället.

 

vegansk-majonnacc88s.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine