Vegansk majonnäs

aggfri-majonnas.jpg

Såhär i juletider så är det nu dags för mig att dela med mig av ett recept på en helt vanlig majonnäs. Ja! Givetvis är den vegansk, precis som alla mina recept är här på min sida.

Receptet är extremt lätt att göra och det smakar riktigt bra. Givetvis så smakar det inte ägg som traditionell hemmagjord majonnäs gör. Inte så konstigt, då den inte innehåller ägg!

Att göra sin egen veganska majonnäs går fort och blir till för en billig slant. Så har du en budget att hålla dig efter så rekommenderar jag att du testar detta recept istället för att köpa majonnäs från affären.

Givetvis så behöver du dock en stavmixer. En stavmixer är väl användbar i det veganska köket och jag rekommenderar starkt att du införskaffar en. Den behöver inte vara fancy, bara den gör jobbet!

Är du allergisk mot soja så kan du INTE byta ut mot annan mjölk. Det är endast sojamjölken som har den egenskapen att skapa en emulsion. Det måste ha något med sojaproteinet att göra.

Å andra sidan finns det andra recept på vegansk majonnäs som är gjorda på kikärtsspad istället för sojadryck. Testa ett sådant om du är allergisk mot soja.

Jag tycker det är lättast att göra med sojadryck. Den gången jag testade med kikärtsspad så blev majonnäsen lite för rinnig. Men det blev helt ok ändå. Här kommer receptet. Perfekt nu till julens alla feta måltider. Haha!

 

Här finns en kort receptvideo som visar hur du kan göra denna majonnäs.

 

Vegansk majonnäs

( ca 1 1/4 dl färdig majonnäs)

 

3 msk osötad och neutral sojamjölk
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt

1 dl neutral rapsolja (d.v.s ej kallpressad)

 

 

Gör så här

1. Blanda samman sojamjölk, 1 msk kallpressad rapsolja, dijonsenap, äppelcidervinäger och salt i en måttbägare.

2. Tillsätt ungefär 1/3 av rapsoljan och börja mixa. Använd en stavmixer.

3. Tillsätt resterande mängd olja lite i taget, i rinnande stråle. Mixa till en tjock majonnäs har bildats.

4. Förvaras i kyl med fördel i en tätslutande glasburk.

5. Smaksätt gärna majonnäsen själv med t.ex. färskriven vitlök, sriracha eller använd till en hemmagjord rödbetssallad eller skagenröra. Fungerar till det mesta!

 

Noteringar

  • Den kallpressade rapsoljan används för att ge lite mer smak och färg till majonnäsen. Gör aldrig majonnäs på enbart kallpressad rapsolja, eller annan smakrik olja då smaken blir alldeles för stark och tar över helt. Har du inte kallpressad rapsolja hemma så gör det inget. Ersätt det i receptet då med 1 msk vanlig neutral rapsolja istället.

 

vegansk-majonnacc88s.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Kokosmjöl och kokosmjölk/grädde

dsc_0082-pse_redigerad-1.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling.

 

God kväll bloggen!

Här kommer jag för att dela med mig av ett nytt recept. Hemmagjord kokosmjölk var väldigt spännande att göra och resultatet blev jättefint.

Det blev en fin och riktigt vit och krämig mjölk. Eller ja, 5 dl vatten eller mindre ger snarare en gräddliknande slutprodukt. Vill du ha den mer som måltidsdryck bör du använda mer än 5 dl vatten.

Har ni några frågor kring detta så lämna gärna en kommentar. Det som är bra med detta recept är att av resterna från mjölkprocessen så görs kokosmjöl.

Så varsågod alla glutenintoleranter där ute, här är ett recept ägnat till er! :)

dsc_0076-pse.jpg

Kokosmjöl & kokosmjölk

(ca 7 dl mjölk + 60g mjöl)

 

250g Smiling naturella kokoschips
4-5 dl vatten för kokosgrädde,
eller 5-7dl vatten för kokosmjölk

 

 

 

Gör så här

1. Låt kokoschipsen stå i blöt över natten, minst 12 timmar.

2. Häll av kokoschipsen och mixa i en tålig mixer tillsammans med vatten. Desto mindre vatten du använder desto fetare kommer slutprodukten att bli.

5 dl vatten gav en fetare mjölk som är ungefär som den man köper på burk annars, bra till matlagning och bakning.

Önskas en mer drickvänlig mjölk spä ut med mer vatten under tiden det mixas.

Att använda lite vatten ger en fet och rik grädde men det kan vara svårt att få mixern att gå runt ordentligt med lite vatten.

3. Mixa till vätskan ser ordentligt vit ut och det inte finns några stora kokosbitar kvar.

Kokosen ska vara ungefär som sand.

Detta tar ett tag, styrkan hos din mixer avgör hur lång tid det kommer att ta. Om du har en svag mixer, var försiktig så att inte motorn går för varm.

4. Sila drycken genom en silduk.

 

 

Av pulpen görs glutenfritt kokosmjöl

1. Se till så att det mesta av vätskan har vridits ur.

2. Lägg ut pulpen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Sprid ut ordentligt.

3. Låt torka på 50°C i 3-5 timmar.

4. Öppna luckan ibland för att släppa ut fukt, eventuellt kan ugnen, eller iallafall ugnsluckan behöva torkas torr.

5. Om mjölet önskas ha en ännu finare konsistens så kan man mixa det i en mixer efter torkning.

Laga mat eller baka på din hemmagjorda mjölk samt mjöl.

 

Inspirationen för detta recept fann jag hos den duktiga bloggerskan på veganlovlie.

dsc_0063-pse.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine