En simpel & näringsrik frukost ~ Overnight oats

overnight-oats-vegansk-frukost.jpg

Att vara vegan innebär en begränsad variation i frukost-måltider ... tänker kanske många som inte har testat på en vegetabilisk kost innan.

För ja, om man tänker på hur vi äter vår frukost idag, i Sverige så är verkligen animaliska produkter dominerande i frukostmåltiderna.

Om vi ser på vanliga exempel såsom smörgåsar med, smör, skinka, ost, leverpastej.

Det känner vi väl igen?

Eller andra vanliga exempel såsom ägg i olika former, eller yoghurt/fil.

Låt mig inte ens nämna kvargen... (även om jag nu gjorde det) Dessa frukost alternativ är inga konstigheter för den genomsnittliga svensken. Eller hur?

Idag är jag här för att visa på att veganer visst kan äta goda och näringsrika frukost-måltider!

Jag vill också påvisa att gröt kan vara just det, GOTT!

Dessutom tror jag på att just gröt, som i mångas öron kanske låter som något man åt förr, något som inte smakar mer än gips, faktiskt börjar bli mer trendigt idag.

Du som är aktiv på Instagram kanske har lagt märke till att det inte bara är fancy smoothiebowls som trendar just nu. Nej, folk piffar numera, i dagens samhälle, även till gröten.

Gröten har fått ett lyft och det är den allt värd! 

blotlagd-grot.jpg

Gröt kan kokas på så många olika sorters gryner.

Vi har har havre, vete, quinoa, ris, hirs med mera.

Detta kallar jag verkligen variation och nu pratar vi endast gröt till frukost som alternativ. Det tar inte heller slut där, för varje gryn kan användas på olika sätt som olika produkter...

...låt oss bara ta havre som ett exempel.

Förutom vanliga klassiska havregryn så finns även snabbhavre vilket är tunnare gryn som kokas snabbare och ger en lenare konsistens.

Vi har även krossat havre, känt som steel cut oats i USA. Dessa ger en grövre och mer tuggig konsistens.

Med det sagt så slår jag hål på det faktum att en vegansk frukost har bristande variation!

Ja, jag hoppas att du som läser nu förstår min poäng här. Även om du inte gillar havregrynsgröt, så tråkig som den kan vara, så finns det olika former av havregryn.

Eller varför inte testa en annan form av gryn att koka gröt på? 

Idag hade jag därför tänkt att bjuda på ett recept som skiljer sig från den klassiska (kanske tråkiga) havregrynsgröten. Låt mig presentera blötlagd havregrynsgröt!

Hmmm, det lät väl inte så spännande på svenska kanske, på engelska kanske ni finner det lite mer aptitligt...

Låt mig presentera Overnight Oats! 

Den ultimata frukosten. Gjord på näringsrika havregryn, lite chiafrön och en god växtbaserad dryck.

Just denna typ av frukost är perfekt för dig som har ont om tid på morgonen.

Du blandar bara ihop ingredienserna kvällen innan, detta tar 30 sekunder max och sedan är det bara att äta på morgonen.

Ett hett tips är att förbereda gröten i en glasburk kvällen innan och så vips är din frukost färdig att tas med vart du nu än behöver den på morgonen!

veganskt-frukost-recept.jpg

Har jag nu fått dig intresserad av gröt? Jag hoppas verkligen det.

Här kommer receptet! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar med detta recept!

 

Blötlagd gröt ~ Overnight oats

(ca 1-2 portioner)

 

1 1/4 dl osötad sojamjölk/havremjölk, valfri vegetabilisk dryck
1 tsk chiafrö
1 dl havregryn

 

Serveras med

1 burk naturell sojayoghurt (milbona från lidl 125g)
5-6 färska jordgubbar eller annan frukt/bär

 

 

 

Gör så här

1.  Tillsätt valfri vegetabilisk dryck till ett glas/skål . Vispa ned chiafrön med en sked. Det viktigaste är att se till så de inte lägger sig på botten. Då bildar dom en stenhård klump där.

2. Tillsätt havregryn och rör om så att allt är väl blandat.

3. Låt stå i kylen, över natten eller minst i 30 minuter.

4. Gröten är redo att ätas som den är.

Den kan även serveras som jag gjorde. Detta är min favorit just nu.

Varva hackade jordgubbar, gröt och vegetabilisk yoghurt i ett glas. Detta blir en smaksensation.

Gröten i sig själv smakar inte så mycket utan behövs helst piffas upp med lite frukt/bär, torkad frukt, nötter/frön eller yoghurt, med mera.

milbona-sojghurt-lidl.jpg


Noteringar:

  • På bilden kan du se vilken yoghurt jag använder. Lidls märke Milbona har riktigt goda yoghurts i portionspack. Jag rekommenderar dessa starkt!
  • Gör du endast gröten så är det cirka en portion, när jag brukar blanda med yoghurt så brukar jag göra det i två glas. Man kan givetvis använd ett stort glas eller äta de båda själv, själva receptet är inte så mycket mat. Det beror individuellt på hur mycket energi just du behöver.
  • Receptet är glutenfritt om du använder dig av glutenfria havregryn (rent havre) och en glutenfri växtbaserad dryck, tex sojadryck eller glutenfri havredryck med mera.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Tre veganska grötfrukostar

dsc_0220-pse.jpg

Här är inlägget för dig som har idétorka när det kommer till just frukostar!

Hösten är här och jag har bytt ut mina kalla smoothiebowls mot värmande gröt. Jag tänkte idag dela med mig av mina tre favorit recept just nu när det kommer till gröt.

För att få bra variation så är detta inget tråkigt inlägg där jag endast varierar toppingarna, nej, här fokuserar jag på att använda olika baser. Jag använder alltså tre olika gryn för att göra det hela mer varierat. Havre, graham och ris...

Recepten som står nedan är för ungefär en portion, men recepten går alltid att dubbla, trippla, eller varför inte frippla. ;)

Chokladgröten var en favorit som jag upptäckte för någon månad sedan, den är alltid bra när chokladsuget sätter in.

Svart melass är som en sirap som innehåller mycket nyttigheter, bland annat mineraler så som järn och kalcium. Denna melass är bra att ta som tillskott om man känner att man vill få i sig mer järn t.ex.

Svart melass, eller blackstrap molasses som den heter på engelska kan vara svår att få tag på i sverige, men jag köpte min från the english shop, har även köpt från webbutiken Grön Gåva.

Melassen har en väldigt speciell smak och är inte sådär supergod, jag blandar den med kakao då jag tycker den går ner lätt då.

Vill du inte ha det i kan du skippa det och tillsätta annan valfri sirap.

Men då får du inte i dig den där extra mängden järn, om det var det du var ute efter. 

dsc_0249-pse.jpg

Risgröten är spännande, och givetvis god, smakar som en snabbkokt risgrynsgröt. Mangon passar fin fint till just denna gröt.

Kanske funderar du kring var jag hittat risflingorna?

Jag beställde nämligen de från apotea, märket är av biofood. Jag beställde de eftersom att jag sett många som jag följer på youtube ätit gröt på risflingor. Kul att testa om man vill variera sig lite, men det är ju inte lika billigt som havre.

Sist men inte minst, min favorit gröt just nu, grahamsgrynsgröten!

Denna smakar verkligen som banana bubs godisarna när man serverar den med kall alpro soja light dryck, rekommenderar starkt. Mina favorita växtbaserade drycker är just nu oatly havredryck ekologisk och som sagt, alpro soja light.

Hoppas nu ni inspireras till att äta bra frukostar, och hoppas du känner för att testa något av dessa recept.

Ha en fin söndag!

dsc_0256-pse.jpg

Här kommer recepten. :)

 

Havregrynsgröt med chokladsmak

( 1 portion)

 

1 dl havregryn
1 1/2 - 2 dl vatten
2 tsk kakao
1-2 tsk svart melass (blackstrap molasses)

 

Exempel på topping

1/2 fryst banan
1 näve vinbär
Kakaonibs

 

 

Gör så här

1. Koka ihop havregryn och vatten, i micron eller på spisen. Koka till havregrynen är mjuka och gröten är tjock och krämig.

2. Tillsätt kakao och melass till den färdigkokta gröten och rör om.

3. I botten av en skål, lägg några skivor fryst banan och bär, lägg över gröten, lägg sedan på mer fryst banan och täck med mer gröt.

4. Toppa med mer vinbär, kakaonibs och din favorit växt-dryck.

Du kan också använda dig av färsk banan, men jag gillar min gröt lite halvljummen, frysta bananer som smälter ner i gröten är ljuvligt gott enligt mig. Tips!

 

 

 

Gröt på risflingor med mangosås

( 1 portion)

 

1 dl bruna risflingor
1 1/2 dl vatten
1 dl valfri växtbaserad dryck
ev. vaniljpulver efter smak

 

Mangosås

1 halv mogen mango
1 tsk färskpressad citron/lime juice

 

 

Gör så här

1. Blanda risflingor och all vätska i en kastrull.

2. Låt koka upp, låt sedan små koka i 3-5 minuter till risflingorna är mjuka och gröten är tjock.

3. Skär av ena sidan av en mango, använd ett glas för att få av skalet lätt.

4. Mixa mango med citron eller lime-juice med en stavmixer eller i en vanlig mixer.

5. Servera gröten i en skål. Toppa med mangosåsen.

 

 

 

Grahamsgröt med banansmak

( 1 portion)

 

3 msk grahamsgryn
1 1/4 dl vatten
1/2 dl havredryck eller alpro soya light/valfri växtbaserad dryck
1/2 mogen dvs prunprickig banan



Serveras med

Lingonsylt eller färska lingon

 

 

Gör så här

1. Tillsätt grahamsgryn och vätskan till en kastrull.

2. Blanda väl och låt sedan koka upp.

3. Vispa noggrannt under de första minutrarna som gröten koka upp för att undvika att klumpar bildas.

4. När det kokat upp, låt små koka i cirka 3-5 minuter, eller till grynen känns mjuka och gröten har tjocknat.

5. Mosa banan, tillsätt de till den kokta gröten.

6. Servera med lingonsylt och alpro soya light.

Givetvis kan du servera med vilken växtbaserad dryck du än önskar, men jag rekommenderar just denna soya dryck starkt till denna då den gifter sig bra med banansmaken och får gröten att smaka lite som banana bubs godisarna.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine