Hemmagjord cashewdryck

hemmagjord-cashew-mjolk.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling.

 

Godmorgon!

Igår testade jag för första gången att göra egen nötmjölk hemma och det gick över förväntan lätt. Resultatet blev väldigt bra så i framtiden skall jag nog experimentera med olika växtbaserade alternativ.

Se här hur du kan göra egen kokosmjölk! 

För året är 2016, inte vill vi väl fortsätta dricka någon annans mjölk, kalvens mjölk, när vi har dessa moderna, lätta och hälsosamma alternativ.

Denna mjölk kan användas i vad du vill, däremot har jag inte testat att värma den i form av matlagning ännu men om du väljer att göra det så kan du gärna lämna en kommentar om hur det gick.

cashew-not-mjolk.jpg

Denna mjölk är supergod som bas i din smoothie och ger ett lent och fylligt resultat. Vill man ha mjölken aningen fetare kan man testa att dra ned vattenmängden med någon enstaka deciliter.

Att hitta en silduk var inte svårt, jag hittade en på city gross för ynka 29 kronor, så det ska inte vara problem att finna. :)

 

Hemmagjord cashewmjölk

(- ca 0,75 L)

 

1 påse Smiling naturella cashewnötter(125g)
7 1/2 dl kallt vatten - mer eller mindre, efter smak

 

 

Gör så här

1. Blötlägg cashewnötterna i vatten under minst 4 timmar, gärna över natten

2. När cashewnötterna är blötlagda, häll av vattnet som de legat i och skölj cashewnötterna.

3. Tillsätt cashewnötterna till en mixer och tillsätt till att börja med 1/3 av vattnet.

4. Mixa till cashewnötterna har bildat en slät smet. Tillsätt sedan 1/3 till av vattenmängden och mixa i cirka 1 minut.

5. Till sist, tillsätt den sista resterande mängd vatten och mixa i någon minut till.

6. Trä en silduk över en stor skål. Sila mjölken och pressa ur all vätska ur silduken så endast cashewnötsrester finns kvar i duken.

7. Obs. släng inte cashewnötsresterna utan denna massa fungerar mycket bra att använda i vegbiffar istället för ströbröd, eller använd denna massa i choklad/energi bollar. Kan säkert även kokas med i gröten eller slängas ned i smoothien.

8. Om man vill kan man eventuellt smaksätta mjölken med vanilj och lite sötning, detta är valfritt. Använd till exempel agavesirap eller lönnsirap - någon tesked, efter smak.

vegetabilisk-mjolk.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Saft på röda krusbär

rod-krusbars-saft.jpg

För ett tag sedan åkte jag till farmor för att fynda "lite", eller snarare rejält mycket godsaker från deras trädgård. Jag kom dit och fick se deras krusbärsbuske.

Så mycket krusbär!

Aldrig tidigare hade jag åskadat så mycket bär på en och samma buske.

Tänk er vindruveklasar fast krusbärsklasar. Det var rött överallt av bär och jag blev så ivirg så jag knappt visste var jag skulle börja plocka, haha!

När jag kom hem hade jag med mig minst 3kg krusbär samt en påse med plommon. Så mycket tid som jag spenderar i köket har jag konstigt nog aldrig kokat saft, troligen för vi sällan dricker saft här hemma.

Det var underbart att koka saft på dessa fina krusbär, vilken doft, vilken underbar färg och inte minst sagt vilket mysigt tillfälle att ta vara på sommaren som varit och behålla den hela långa kalla vintern.

Med det sagt så delar jag med mig till er idag ett gott recept på krusbärssaft gjord på röda krusbär. :)

 

 

Röd krusbärssaft

(ca 1-1 1/2 liter koncentrerad saft)

 

1 kg röda krusbär
4 dl vatten
ev + 2 dl vatten
5 1/2 dl/500g strösocker per liter saft

 

 

 

 

Gör så här

1 krm natriumbensoat per liter saft

1. Skölj krusbären och rensa de lätt, jag tog endast bort dem bruna, smuliga blomänden på bäret.

2. Koka upp 4 dl vatten i en gryta som rymmer minst 2,8 L. Tillsätt bären. Låt det sjuda i cirka 10 minuter.

3. Rör om lite då och då och när bären börjar koka sönder, tryck de mot kastrullens kant för att mosa de.

4. När det gått cirka 10 minuter och du anser att bären kokat ur tillräckligt. Sila då så du får ut saften.

5. Nu kan du om du vill få ut så mycket som möjligt av bären göra ett uppkok igen på endast bärmassan efter silningen. Sjud då upp bärmassan med cirka 2 dl vatten och låt sjuda i 5-10 minuter.

6. Sila och blanda ihop safterna från båda uppkoken tillsammans.

7. Mät upp hur mycket ren saft du fick ut av dina bär. Beräkna sedan 500g strösocker per liter ren saft.

8. Koka upp saften igen och tillsätt sockret och rör till det har löst sig.

9. Ta av saften från värmen och låt stå i 5 minuter och svalna. på så sätt kan du lättare få bort eventuell skum på ytan. Skumma nu av saften om så behövs.

10. Om en lång hållbarhet på saften ömskas, tillsätt då 1 krm natriumbensoat per liter saft. Rör ut natriumbensoatet i en liten mängd saft så löser det sig lättare.

11. Sterilesera ett par glasflaskor som rymmer den mängd saft du fått. Detta görs genom att hälla kokande vatten i flaskor, häll sedan ut de och se till så flaskorna är torra. Häll upp saften i de varma glasflaskorna och förslut genast.

Uteslöt du konserveringsmedlet så måste saften förvaras i kylen, men kan hända att den ändå möglar efter ett tag. Saft med natriumbensoat ska kunna förvaras i rumstemperatur.

Safta på! :)

krusbar-recept.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine