Vegansk banoffee pie

vegansk-banoffee-pie.jpg

Innan jag blev vegan så var Banoffee paj en av mina favorit efterrätter. Nu har jag varit vegan i snart 3 år och jag saknar givetvis denna goding till dessert.

Kolasås, grädde, digestivekex och banan...

Hur gott som helst! Jag var därför givetvis tvungen att veganisera denna goda paj.

Att göra en vegansk banoffee pie gick hur lätt som helst och blev nästan precis lika gott som jag minns denna efterrätt. Den enda skillnaden var att den inte hade lika kraftig kolasmak. Jag saknade lite av den där djupa karamelliserade smaken.

Däremot så kokade jag min kolasås för kort tid så det kan ha med saken att göra.

Det som kan vara svårt med detta recept är att få tag på en vegansk kondenserad mjölk. I original-receptet används kondenserad mjölk som man kokar i ca 3 timmar (hela burken kokas!) till den kondenserade mjölken blir till karamelliserad mjölk.

Det vill säga... kolasås! 

Jag kokade min burk i 2 1/2 timme men tror att jag hade behövt koka den i 3-4 timmar för en djupare smak...

Nästa gång ska jag koka den kondenserade kokosmjölken längre. :)

 

vegansk-paj-recept.jpg

Kanske du nu undrar hur jag fick tag i en burk med kondenserad kokosmjölk?
 

Jag hade turen att ha en bekant i USA som skickade 2 burkar kondenserad kokosmjölk till mig av märket Nature's Charm.

Om du har vägarna förbi Stockholm eller bor där så ska den veganska butiken Goodstore även sälja denna produkt. Även Asian Market i Stockholm ska ha denna produkt, dom har iallafall haft den...

Med det sagt...

Om du inte kan få tag i just Nature's Charms veganska kondenserade mjölk så finns det även en produkt från Renée Voltaire som bör fungera. Jag har själv aldrig testat men hon säljer iallafall en kondenserad mjölk som inte behöver kokas.

Produkten från Renée Voltaire är alltså karamelliserad kokosmjölk, färdig kolasås. Produkten säljs under namnet "kondenserad kokosmjölk" men den verkar vara färdigkokt då det står att den inte behöver kokas.

Så kör du med denna produkt istället så slipper du att koka en burk med kondenserad kokosmjölk. 

Däremot så är burken från Renée Voltaire på 210g och den burk jag använde från Nature's Charm är på 320g (3/4 av burken är alltså 240g).

Du behöver alltså ca 240g kolasås för detta recept!

 

vegansk-banoffee-paj.jpg

Min kusin berättade för mig att hon kokar sin egen kolasås på kokosmjölk och socker. Om du som läser detta önskar ett recept på hemmagjord kondenserad mjölk så kan jag fixa det. Om det efterfrågas så att säga. :)

Lämna isåfall en kommentar så jag vet att du önskar ett inlägg med recept på kondenserad kokosmjölk. 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Banoffee Pie

( ca 6 - 8 bitar)

 

För botten

250g digestivekex - ca 17 kakor
75g veganskt margarin

 

Fyllning

3/4 = 240g av en burk med kondenserad kokosmjölk - kokas (Nature's Charm)
2 medelstora mogna bananer

2 1/2 dl Änglamark kokosmjölk - kyles / valfri växtbaserad vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker


Valfri dekoration

Riven mörk choklad
Kakaopulver
Valnötter/Pecannötter

 

 

 

 

Gör så här

 

1. Koka en burk med kondenserad kokosmjölk i en djup kastrull, alltså hela burken! Detta tar 2 1/2 - 4 timmar.  Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så se till att fylla på under tiden den kokar då vatten avdunstar.

När burken har kokt klart, ÖPPNA DEN ABSOLUT INTE VARM! Låt svalna helt innan burken öppnas. Koka burken helst dagen innan pajen ska göras.

2. Börja med pajens botten. Tillsätt digestivekex till en matberedare. Krossa kexen till ett fint smult. Om inte en matberedare finns och kan användas så går det att stoppa kexen i dubbla påsar eller kökshandduk och krossa med kavel. 

3. Smält margarinet och blanda ihop med kex-smulet. Fettet ska vara väl fördelat med kaksmulorna.

4. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Klipp ut en rund bit i storlek med botten för att placera i botten. På så sätt går det lättare att skjuta av kakan från formens botten när den är klar. Gör gärna den runda pappbiten lite större, då kan papperet fästas lätt när springformen trycks ihop, papperet spännes fast.

5. Tryck ut paj-botten i formen. Tryck till hårt med hjälp av händerna så att det blir en fast paj-botten och inte bara smulor.

Låt stå i kylen i minst 2 timmar. För att margarinet ska stelna och paj-botten ska bli fast. Viktigt att den får stelna så att pajen  håller ihop vid servering. 

6. Vispa upp Änglamarks kokosmjölk. Burken med kokosmjölk från Änglamark ska ha varit kyld i minst 3 timmar innan den kan vispas upp. Vispa upp med en elvisp tillsammans med vaniljsocker. 

Använd eventuellt valfri vegansk vispgrädde.

7. Skala bananerna. Jag valde att skiva ena och dela den andra längs med längden för dekoration men båda kan givetvis skivas.

8. Bred ett lager av kolasås på pajskalet. Tag ungefär halva burken. 

9. Strö över 1 skivad banan ovanpå. Täck bananskivorna och kolasåsen med all vegansk vispad grädde.

10. Avsluta med att dekorera. Tillsätt den andra bananen, häll över hälften av det som är kvar i burken med kokt kondenserad kokosmjölk. Alltså 1/4 av den totala mängden som var i burken från början. Receptet kräver endast 3/4 av burken (2/4 + 1/4). 

Dekorera valfritt. Jag använde en tesil och siktade över kakao samt krossade några valnötter.

11. Servera och njut! Förvaras kallt i kyl med fördel i en tårtkupa.

 

banoffee-paj-recept.jpg


Noteringar

  • Läs mer om den veganska vispgrädden av Änglamarks kokosmjölk som jag använder mig av i detta recept, här!
     
  • Om du inte orkade läsa igenom allt jag skrev om kolasåsen, använd denna från Nature's Charm (behöver kokas), eller denna från Renée Voltaire (behöver inte kokas)!
     
  • Så här kokar du kondenserad kokosmjölk. Fyll upp en gryta med vatten. Låt koka upp. Lägg ned konservburken. Konservburken måste vara täckt med vatten hela tiden!! 

    Låt koka i 2 1/2-4 timmar. Fyll på med vatten när det behövs. Öppna burken ALDRIG varm, då kan den explodera och du får kolasås hela köket! 
     
  • Jag vet att det även ska finnas kondenserad sojamjölk, den verkar dock vara svår att få tag på i Sverige. Kör med den om du hittar en sådan burk. Den lär nog också behöva kokas i ca 3 timmar om det inte står på burken att den är färdigkokt.
     
  • Kondenserad mjölk kokas då den annars inte är så kolasås utan bara mest som sötad mjölk, sirapsliknande MED UNDANTAG för Renée Voltaires produkt som är färdig kolasås!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk påsktårta med apelsin, choklad och kokos!

vegansk-chokladmousse-tarta.jpg

Imorgon infaller skärtorsdagen och därmed inviger vi påsken 2018. Givetvis har jag därför ett smarrigt påskrecept att dela med mig till dig som söker en god efterrätt att bjuda på i påsk.

Denna tårta tog jag fram förra året och bjöd på den förra påsken. Jag tog fram receptet i sista sekund och hann därför inte sammanställa det till ett recept att dela med mig här på bloggen, istället fick endast familjen njuta av tårtan.

Men nu så kära läsare! Nu ska du få ta del av en riktigt smarrig tårta. 

Tänk dig en botten med smak av apelsin och en ton av kokosflingor. Len chokladmousse med en mild smak av kakao. Toppad med en mörk chokladganache som inte är för söt utan bryter av mot tårtans övriga sötma.

Helt perfekt enligt mig. Testa nu denna tårta om min beskrivning (eller bilderna för all del) lyckades göra dig sugen. Som vanligt så är du varmt välkommen att lämna en kommentar om du har några funderingar eller tankar kring vad som helst egentligen som du tror jag kan besvara.

Jag önskar dig nu en riktigt trevlig påsk med fint vårväder! <3

 

Här finns en video som visar hur jag bakar denna tårta. 

 

Vänligen,

läs noteringar längst ned i detta inlägg innan du börjar baka!

Vegansk tårta med chokladmousse

(- ca 6-8 bitar)

 

Tårtbotten

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
3 dl strösocker
1 1/2 dl riven kokos
Skal av 1 apelsin

75g rapsolja / neturalt smakande olja (knappt 1 dl)
1 dl kokhett vatten
1 1/2 apelsinjuice

 

Chokladmousse

1 burk Änglamark kokosmjölk (400ml)  / valfri vegetabilisk vispgrädde
3 msk kakao
1 dl florsocker

 

Chokladganache

1 1/2 dl havregrädde/ valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
100g mörk choklad 70%
1 msk glukossirap

Eventeullt 1/4 dl - 1/2 dl apelsinjuice för saftning av tårtan!

vegansk-pasktarta.jpg

Gör så här
 

DAG 1

För tårtbotten

1. Starta ugnen och värm upp den till 175°C.  Smörj en form på 17 cm i diameter. Klä den eventuellt också med bakplåtspapper. Jag brukar lägga en klippt rund bit i formens botten. (Smörj även papper om det används.)

2. Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt strösocker och riven kokos till dom siktade torra ingredienserna. Rör om väl.

3. Skölj apelsinen noggrant. Använd med fördel en ekologisk apelsin. Riv ned skalet av apelsinen till de torra ingredienserna. Rör om.

4. Tillsätt dom blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, apelsinjuice och kokhett vatten. Rör om till en smet. Överarbeta inte smeten, sluta röra när det  inte finns synligt mjöl kvar. Lite klumpar gör inget.

5. Grädda tårtbotten längst ned i ugnen i ca 60-70 minuter. Kolla med en sticka så att den är klar, kommer stickan ut torr så är kakan troligtvis klar.

6. Låt svalna helt innan den delas!

 

För chokladmoussen

1. Om du använder Änglamarks kokosmjölk. Kyl den då minst 4 timmar innan moussen görs. Alternativt, gör moussen på rumstempererad kokosmjölk och kyl den färdiga moussen därefter i några timmar innan tårtan fylls. Så att moussen är så fast som möjligt.

2. Sikta ned kakao och florsocker till Änglamarks kokosmjölk. Rör om väl.

3. Om du inte vill använda Änglamarks kokosmjölk kan du testa annan vegetabilisk grädde, till exempel vispbar havregrädde. Den brukar vara fast och bra. Jag har ej testat det själv utan använder alltid Änglamarks kokosmjölk som grädde till detta recept.

 

Montera tårtan

1. Skär av toppen på tårtbotten om den är ojämn. Dela därefter tårtbotten i 4 delar.

2. Fyll tårtan därefter. Jag brukar fylla tårtan i tårtformen som botten gräddades i för att få en jämnare tårta och mer stabilitet. Klä tårtformen med plastfolie innan tårtan fylls, så fastnar inte eventuella mousse-rester kring kanterna av formen.

3. Lägg en tårtskiva i botten. Den som läggs i botten kommer att bli tårtans topp när den är klar. Eftersom tårtan vänds upp och ned efter den legat i kakformen.

4. Fyll med 1/3 av chokladmoussen. Lägg på nästa tårtdel. Safta eventuellt denna del med lite apelsin juice, ungefär 1/2-1 msk.

5. Återupprepa processen, på med ytterligare 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten, safta, 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten osv. Välj med fördel den tårtdel som känns grövre att ha som botten. Det vill säga den del du kommer att lägga på sist vid montering i tårtformen.

6. Låt stå i kyl, med fördel över natten. Tårtan kommer då bli mer stabil och safta sig. En saftig tårta gör skillnaden, och gör tårtan godare eftersom smakerna från alla lager har fått gå ihop.

 

DAG 2

 

För chokladganachen

1. Bryt eller hacka chokladkakan i mindre bitar.

2. Tillsätt vegetabilisk matlagningsgrädde, den hackade chokladen och glukossirap till en liten kastrull/stekpanna.

3. Smält samman till en slät chokladganache under ständig omrörning på låg till medel värme på din spis.

 

Spackla tårtan

1. Se till att tårtan är riktigt kall innan du börjar eftersom att varm ganache kommer att hällas över tårtan och klä den.

2. Släta till tårtan eventuellt med en spatel för att få bort mousse som kan ha tryckts ut längs kanterna.

3. Se till att chokladganachen är varm, inte kokande! Lägg över tårtan på ett bakplåtspapper.

4. Häll ganachen över tårtan. Lått gravitationen göra jobbet. Man kan använda en spatel försiktigt medan ganachen är varm för att lättare fördela den över tårtan. Rör helst så lite som bara möjligt. Så fort ganachen blir kall av tårtan så bör den ej röras, då blir det bara hål i ganachen då den lätt åker av tårtan och följer med på spateln istället.

5. För över tårtan till en tårtlåda. Låt stå i kylen till ganachen har stelnat helt.

6. Dekorera valfritt.

Servera och njut!

vegansk-tartbotten.jpg

Noteringar

  • Läs mer om kokosmjölken som jag använder som grädde här! Väldigt vitkigt om du ska använda denna produkt!
  • Låt helst tårtan ta 2-3 dagar att göra. För en stabil och rak tårta men också för smakernas skull.
  • OBS! Kakformen måste vara 17 cm i diameter eller nära till för att du ska få samma höjd på tårtan. Har du en större form så blir tårtbotten tunnare vilket gör att baktiden minskas och botten kanske inte går att dela i 4 delar!

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine