Vegansk pumpakaka med frosting

vegansk-pumpakaka.jpg

I hela TVÅ veckor så har jag jobbat på detta recept för att få det att bli perfekt. Tredje gången gillt så gick det!

Första kakan hade jag i mer pumpapuré, kakan blev för blöt och lite degig. God men det kallar jag inte ett godkänt recept. Bara för att kakan är vegansk så ska den inte brista i kvalité, eller hur?

I den andra kakan så minskade jag mängden pumpapuré och den blev bättre, fortfarande lite lite degig längst in mot mitten i kakan. Och tro mig! Jag hade gräddat den tillräckligt länge.

För den tredje kakan så behövde jag alltså mer fluff och stabilitet. Svaret för att få till en bra vegansk sockerkaka är POTATISMJÖL. Jag upplever att potatismjöl ger fluffigare och mer stabila veganska mjuka kakor. Det gör smeten både lätt men det hjälper också till att binda lite istället för ägg.

Tredje gången gillt så tillsatte jag då potatismjöl och lite mer bakpulver till smeten. Kakan blev genast mer fluffig och helt genombakad. Det blev den fast att jag hade den inne samma tid i ugnen som kaka nummer 2 och jag hade även i samma mängd pumpa som i försök nummer två.

NU kan jag stolt dela med mig av detta recept. Kakan påminner väldigt mycket om en morotskaka. Den innehåller mycket goda kryddor och har därför riktigt fin och höstig smak. Frostingen är verkligen pricket över i:et. Så gott!

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få reda på hur du kan göra din egen pumpapuré. Detta recept är perfekt för dig som har en halloween pumpa som inte blivit använd. Baka en god kaka på den istället och minska ditt matsvinn! :)

pumpakaka-vegansk.jpg

Kryddig pumpakaka

( - 1 springform 28 cm)

2 dl pumpapuré
1 1/2 dl strösocker
1 dl havregrädde
1 dl neutral olja (t.ex. raps - ej kallpressad utan neutral)
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
Rivet skal av 1/2 apelsin

4 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Färskostfrosting

75g PåMackan eller annat växtbaserat substitut för naturell färskost
50g veganskt margarin (rumsvarmt/mjukt)
3 dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här

För kakan:

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smöra (veganskt margarin) eller olja en springform.

2. Mät upp 1/2 tsk kardemummakärnor och mal dem i en mortel. Mortla till de är malna men det kan vara lite mindre bitar i, det behöver alltså inte vara lika finmalet som mjöl.

3. Till en bakskål/bunke, tillsätt alla de blöta ingredienserna först + kryddorna. Det vill säga, tillsätt pumpapuré, havregrädde, olja, kanel, vaniljsocker, mortlad kardemumma, malen ingefära och salt.

4. Tillsätt även strösocker och riv ned apelsinskal. Rör om allt till en slät smet och rör noga så att kryddorna har fördelats jämnt i smeten och se till så att det inte har bildats klumpar av kryddorna.

5. Slutligen, använd en sikt och sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör om till en någorlunda slät smet. Rör inte för mycket utan vik ned mjölet med hjälp av slickepotten ned i de blöta ingredienserna.

6. Tillsätt smeten till den smorda springformen. Baka kakan mitt i ugnen i ca 50-60 minuter.

- Kakan kan se klar ut efter 30-40 minuter men låt dig inte frestas att ta ut den då. Eftersom den innehåller pumpapuré som tillför mycket vätska och gör smeten lite tyngre så är det bättre att baka kakan lite för länge än för kort tid. Annars riskerar kakan att bli degig!

7. Kolla med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.

För frostingen:

1. Väg upp 50g margarin och tillsätt det till en skål. Se till att det är någorlunda mjukt.

2. Tillsätt 1/2 förpackning PåMackan till margarinet, 75g. Vispa samman dessa två ingredienser med en elvisp eller stavmixer med visp-tillägg. Vispa till de 2 ingredienserna har blandats samman.

3. Tillsätt 1 dl i taget av florsockret vispa på låg hastighet till att börja med för att undvika rökmoln. Vispa ned 1 dl till det precis gått ihop, tillsätt då nästa och gör likadant. Slutligen tillsätt det sista dl-måttet. Vispa bara några sekunder extra på slutet för att få en slät men fast frosting.

4. Tillsätt sist citronjuicen och vispa samman till en frosting. Låt förvaras kallt.

5. Bred på frostingen på kakan när kakan har svalnat helt. Förvara kakan i kylen, gärna i en tårtbox/kupa.

vegansk-kaka-frosting.jpg

Noteringar

  • För att göra pumpapuré så gjorde jag så här. Jag sköjde en relativt liten halloweenpumpa noga. Delade den på mitten och kärnade ur den. Sedan delade jag varje del igen på mitten. Då hade jag 4 delar. Dessa oljade jag in lite lätt. Sedan bakade jag pumpan lite längre ned i ugnen på 175°C i ungefär 1 h.

    Baktiden beror på din storlek på pumpan. När pumpan var mjuk lät jag den svalna. Sedan skrapade jag ur köttet med en vanlig matsked så att det separerades från skalet. Därefter gjorde jag en puré genom att köra allt pumpakött i mixern. Klart!

    Pumpapurén kan användas i soppor, kakor och bröd m.m.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk banoffee pie

vegansk-banoffee-pie.jpg

Innan jag blev vegan så var Banoffee paj en av mina favorit efterrätter. Nu har jag varit vegan i snart 3 år och jag saknar givetvis denna goding till dessert.

Kolasås, grädde, digestivekex och banan...

Hur gott som helst! Jag var därför givetvis tvungen att veganisera denna goda paj.

Att göra en vegansk banoffee pie gick hur lätt som helst och blev nästan precis lika gott som jag minns denna efterrätt. Den enda skillnaden var att den inte hade lika kraftig kolasmak. Jag saknade lite av den där djupa karamelliserade smaken.

Däremot så kokade jag min kolasås för kort tid så det kan ha med saken att göra.

Det som kan vara svårt med detta recept är att få tag på en vegansk kondenserad mjölk. I original-receptet används kondenserad mjölk som man kokar i ca 3 timmar (hela burken kokas!) till den kondenserade mjölken blir till karamelliserad mjölk.

Det vill säga... kolasås! 

Jag kokade min burk i 2 1/2 timme men tror att jag hade behövt koka den i 3-4 timmar för en djupare smak...

Nästa gång ska jag koka den kondenserade kokosmjölken längre. :)

 

vegansk-paj-recept.jpg

Kanske du nu undrar hur jag fick tag i en burk med kondenserad kokosmjölk?
 

Jag hade turen att ha en bekant i USA som skickade 2 burkar kondenserad kokosmjölk till mig av märket Nature's Charm.

Om du har vägarna förbi Stockholm eller bor där så ska den veganska butiken Goodstore även sälja denna produkt. Även Asian Market i Stockholm ska ha denna produkt, dom har iallafall haft den...

Med det sagt...

Om du inte kan få tag i just Nature's Charms veganska kondenserade mjölk så finns det även en produkt från Renée Voltaire som bör fungera. Jag har själv aldrig testat men hon säljer iallafall en kondenserad mjölk som inte behöver kokas.

Produkten från Renée Voltaire är alltså karamelliserad kokosmjölk, färdig kolasås. Produkten säljs under namnet "kondenserad kokosmjölk" men den verkar vara färdigkokt då det står att den inte behöver kokas.

Så kör du med denna produkt istället så slipper du att koka en burk med kondenserad kokosmjölk. 

Däremot så är burken från Renée Voltaire på 210g och den burk jag använde från Nature's Charm är på 320g (3/4 av burken är alltså 240g).

Du behöver alltså ca 240g kolasås för detta recept!

 

vegansk-banoffee-paj.jpg

Min kusin berättade för mig att hon kokar sin egen kolasås på kokosmjölk och socker. Om du som läser detta önskar ett recept på hemmagjord kondenserad mjölk så kan jag fixa det. Om det efterfrågas så att säga. :)

Lämna isåfall en kommentar så jag vet att du önskar ett inlägg med recept på kondenserad kokosmjölk. 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Banoffee Pie

( ca 6 - 8 bitar)

 

För botten

250g digestivekex - ca 17 kakor
75g veganskt margarin

 

Fyllning

3/4 = 240g av en burk med kondenserad kokosmjölk - kokas (Nature's Charm)
2 medelstora mogna bananer

2 1/2 dl Änglamark kokosmjölk - kyles / valfri växtbaserad vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker


Valfri dekoration

Riven mörk choklad
Kakaopulver
Valnötter/Pecannötter

 

 

 

 

Gör så här

 

1. Koka en burk med kondenserad kokosmjölk i en djup kastrull, alltså hela burken! Detta tar 2 1/2 - 4 timmar.  Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så se till att fylla på under tiden den kokar då vatten avdunstar.

När burken har kokt klart, ÖPPNA DEN ABSOLUT INTE VARM! Låt svalna helt innan burken öppnas. Koka burken helst dagen innan pajen ska göras.

2. Börja med pajens botten. Tillsätt digestivekex till en matberedare. Krossa kexen till ett fint smult. Om inte en matberedare finns och kan användas så går det att stoppa kexen i dubbla påsar eller kökshandduk och krossa med kavel. 

3. Smält margarinet och blanda ihop med kex-smulet. Fettet ska vara väl fördelat med kaksmulorna.

4. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Klipp ut en rund bit i storlek med botten för att placera i botten. På så sätt går det lättare att skjuta av kakan från formens botten när den är klar. Gör gärna den runda pappbiten lite större, då kan papperet fästas lätt när springformen trycks ihop, papperet spännes fast.

5. Tryck ut paj-botten i formen. Tryck till hårt med hjälp av händerna så att det blir en fast paj-botten och inte bara smulor.

Låt stå i kylen i minst 2 timmar. För att margarinet ska stelna och paj-botten ska bli fast. Viktigt att den får stelna så att pajen  håller ihop vid servering. 

6. Vispa upp Änglamarks kokosmjölk. Burken med kokosmjölk från Änglamark ska ha varit kyld i minst 3 timmar innan den kan vispas upp. Vispa upp med en elvisp tillsammans med vaniljsocker. 

Använd eventuellt valfri vegansk vispgrädde.

7. Skala bananerna. Jag valde att skiva ena och dela den andra längs med längden för dekoration men båda kan givetvis skivas.

8. Bred ett lager av kolasås på pajskalet. Tag ungefär halva burken. 

9. Strö över 1 skivad banan ovanpå. Täck bananskivorna och kolasåsen med all vegansk vispad grädde.

10. Avsluta med att dekorera. Tillsätt den andra bananen, häll över hälften av det som är kvar i burken med kokt kondenserad kokosmjölk. Alltså 1/4 av den totala mängden som var i burken från början. Receptet kräver endast 3/4 av burken (2/4 + 1/4). 

Dekorera valfritt. Jag använde en tesil och siktade över kakao samt krossade några valnötter.

11. Servera och njut! Förvaras kallt i kyl med fördel i en tårtkupa.

 

banoffee-paj-recept.jpg


Noteringar

  • Läs mer om den veganska vispgrädden av Änglamarks kokosmjölk som jag använder mig av i detta recept, här!
     
  • Om du inte orkade läsa igenom allt jag skrev om kolasåsen, använd denna från Nature's Charm (behöver kokas), eller denna från Renée Voltaire (behöver inte kokas)!
     
  • Så här kokar du kondenserad kokosmjölk. Fyll upp en gryta med vatten. Låt koka upp. Lägg ned konservburken. Konservburken måste vara täckt med vatten hela tiden!! 

    Låt koka i 2 1/2-4 timmar. Fyll på med vatten när det behövs. Öppna burken ALDRIG varm, då kan den explodera och du får kolasås hela köket! 
     
  • Jag vet att det även ska finnas kondenserad sojamjölk, den verkar dock vara svår att få tag på i Sverige. Kör med den om du hittar en sådan burk. Den lär nog också behöva kokas i ca 3 timmar om det inte står på burken att den är färdigkokt.
     
  • Kondenserad mjölk kokas då den annars inte är så kolasås utan bara mest som sötad mjölk, sirapsliknande MED UNDANTAG för Renée Voltaires produkt som är färdig kolasås!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine