Vegansk rödbetssallad

rodbetssallad-vegansk.jpg

En rödbetssallad hör till julbordet. Eller hur?!

Därför bjuder jag nu, inför jul på ett recept på en helt vegansk rödbetssallad. Denna rödbetssallad är helt hemmagjord från grunden men jag lovar dig att detta recept är lättlagat. Bara för att allt är gjort från grunden så behöver det inte i alla fall ta en evighet att tillaga.

Du svänger ihop en vegansk majonnäs på endast några sekunder med en stavmixer. Hur du lätt kan tillaga en vegansk majonnäs själv hittar du här!

Det ända som tar tid är att koka rödbetorna. Men ja, det kan vi inte göra någonting åt. Det är så naturen har format rödbetan och det är faktiskt spisen som sköter arbetet.

Läs igenom noteringar nedan så att du vet vad som gäller för att lyckas med detta recept. Kom ihåg att alltid läsa igenom ett recept noggrant innan du börjar arbeta i köket så att du är påläst. På så vis undviker du att få till en katastrof i köket. ;) Här kommer som utlovat receptet. Hoppas det smakar och var inte rädd att lämna en kommentar om du har några funderingar.

 

Rödbetssallad

(1 medelstor skål, ca 4-6 portioner)

 

3 medelstora färska rödbetor ( ca 330g)
1 dl vegansk majonnäs
1 dl osötad sojghurt (Planti)
1/4 av en citron
1 tsk agavesirap
1 krm örtsalt (Herbamare)
Valfritt: 1/2 krm grovmalen svartpeppar

 

 

Gör så här

1. Skala de färska rödbetorna och skär bort de oätbara ändorna.

2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten till dom är mjuka. Koktiden kan variera från 30-60 minuter beroende på rödbetornas storlek och på hur färska de är.

3. Känn med en sticka för att se om rödbetorna är klara. De ska vara mjuka men en rödbeta har en fast konsistens. Så de ska inte kokas lika mjuk som en potatis.

4. Häll av vattnet från rödbetorna och låt de svalna.

5. Skär rödbetorna i små tärningar.

6. Blanda samman tärnad rödbeta, vegansk majonnäs, sojghurt, juicen av en 1/4 citron, agavesirap, örtsalrt och eventuellt svartpeppar i en större skål.

7. Smaka av om det behövs mer salt eller citron.

Tänk på att rödbetorna ger mer sötma allt eftersom att rödbetssalladen står och gottar sig i kylen. Så äts rödbetsalladen dagen efter den är gjord så är sannolikheten att den kommer vara mer söt då. Ha det i åtanke när rödbetssalladen sötas.

8. Servera till julbordet eller gör en god vegobulle-macka. Njut av en hemmagjord rödbetssallad utan konstigheter.

 

Här finns en recept-video som jag har skapat så att du lättare kan se hur detta recept lagas för bästa resultat. 

Noteringar

  • Rödbetorna får INTE vara varma när de blandas med majonäsen. Då smälter den och det blir en rinnig röra.
  • Är du allergisk mot soja? Köp då en sojafri majonnäs eller gör egen på kikärtsspad. Använd osötad kokos, mandel eller havre-ghurt istället för sojghurten i detta recept.
  • Rödbetssalladen är relativt blek när den är nygjord. Efter några timmar till en dag i kyl så kommer den få en starkare rosa färg.
     
  • Tänk på att inte söta rödbetsalladen för kraftigt. I och med att den gottar sig i kylen så släpper rödbetorna sin naturliga sötma och rödbetsalladen är sötare dagen efter. Så gör gärna rödbetssalladen dagen innan den serveras för både starkare färg och sötma. Givetvis så kan rödbetssalladen saltas mer om det så önskas.
rodbetssallad-vegan2.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska piroger ~ Picknick fickor

picknick-fickor.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling.

 

Hej på er allesammans!

Idag är det lördag, jippie! Lördagar är nog min absoluta favoritdag på veckan, vilken är din favoritdag?

Dessvärre så snöar det idag, japp du hörde rätt! Det har varit riktigt aprilväder hela veckan, allt från sol, tunga moln, krafigt hagel, regn och nu snö.

Jag som längtar till sommaren...

Det passar då bra av mig att bjuda på ett lite somrigt recept, nämligen på picknick mat.

Jag har skapat picknick fickor. En pirog liknande goding som passar bra till utflykten, barnkalaset, brunchen som mellanmål eller precis som rubriken lyder, till picknicken.

Dessa blev jättegoda och är inte särskilt krångliga att göra, tar lite tid som vanligt då man arbetar med en jästdeg.

Jag har lite svårt för att förklara precis hur jag formade dessa men jag hoppas ni förstår min beskrivning, hör av er i kommentarsfältet annars. Sen kan man alltid använda sina egna metoder för bästa resultat.

vegansk-picknick-mat.jpg

Hoppas ni gillar dessa matiga fickor, och ha en trevlig lördag!

 

Picknick fickor

(- ca 9 st)

 

Deg

4 1/2 dl vetemjöl (270g)
2 dl havregryn (70g)
1/2 förpackning torrjäst (6g)
1/2 msk socker (10g)
1/2 tsk salt (4g)
2 1/2 dl sojamjölk (250g)

 

 

Tomatsås

125g passerade tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk agavesirap
1/2 tsk pizzakrydda/valfri ört
1/4 tsk örtsalt
1/4 tsk grovmalen svartpeppar
ev. cayennepeppar efter smak

 

 

Fyllning

60g Smiling rostade cashewnötter
2 medelstora morötter
1 liten gul lök
1/4 av en zucchini
4 st färska champinjoner
ev. lite salt

 

 

Gör så här

För degen

1. Blanda alla torra ingredienser, inklusive torrjäst.

2. Värm växtmjölken till 40°C, temperaturen gäller för torrjäst.

6g torrjäst motsvarar 25g färsk jäst om det önskas att använda istället, värm då degspadet till 37°C istället och lös upp den färska jästen i degspadet.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör om till det går ihop till en deg.

4. Knåda till en smidig deg, 10-12 minuter för hand eller 5-7 minuter i maskin.

5. Låt jäsa till degen har uppnått dubbel storlek, detta tar cirka 1 timme.

Medan degen jäser förbered tomatsåsen och fyllningen.

 

 

För såsen

1. Finhacka eller pressa vitlöken.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål noggrant.

 

 

För fyllningen

1. Skala morötterna och riv de grovt på ett rivjärn.

2. Skala löken och riv även den, eller hacka den väldigt fint.

3. Skölj zucchini och champinjoner noggrannt och riv även dessa på samma grovhet.

4. Blanda allt, eventuellt med lite salt, efter smak.

5. Hacka nötterna grovt, lägg åt sidan.

 

 

Montering av pirogerna

1. När degen är färdigjäst, ta upp den på ett bakbord och knåda lätt ur luften.

2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut en bit i taget tunt till en rektangel på mjölad yta.

Kavla dock inte för tunt så degen spricker.

3. Skär den kavlade biten till två remsor.

På ena remsan, lägg på 3 duttar med tomatsås, se till att ha mellanrum.

4. Strö över nötter på tomatsåsen, lägg sedan på en dutt av de rivna grönsakerna. Bygg fyllningen på höjden.

5. Ta sedan den andra remsan och lägg på så den ligger jäms med botten remsan och täcker de 3 duttarna med fyllning. Tryck försiktigt så remsorna fastnar i varandra.

6. Skär sedan ut i 3 delar, snygga till kanterna och använd en gaffel för att sluta sidorna.

7. 3 piroger är nu skapta, repetera denna process med de 2 resterande deg bitarna.

Man kan kavla degen som man vill och som det känns lättast, man kan även göra mindre och då också fler fickor, detta är upp till en själv att experimentera fram.

8. Låt nu fickorna jäsa i 30-45 minuter under duk, eller skapa ett fuktskåp av ugnen

Detta gör du lätt genom att jäsa med ugnslampan tänd och ställa in en form med ångande vatten.

9. Pensla sedan fickorna med sojamjölk och grädda mitt i ugnen i 225°C i cirka 15-20 minuter.

Servera! Passar bra till picknick, till utflykten, som mellanmål eller till brunchen.

veganska-piroger-picknick.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine