Glutenfria triple chocolate chip cookies ~ Grön Vecka!

veganska-triple-chocolate-chip-cookies.jpg

Vi har nått recept 4 för min Gröna Vecka, det näst sista receptet. Jag lovar er att ni inte kommer att bli besvikna. För idag bjuder jag nämligen på ett recept på Glutenfria TRIPLE Chocolate Chip Cookies.

När jag tidigare bjöd på ett recept på glutenfria tunnpannkakor här i veckan så skrev jag och berättade om att jag tänkt att dela med mig av mer glutenfria recept här på bloggen. Det eftersom jag sett att det finns en efterfrågan. Jag håller vad jag lovar, idag kommer ett till glutenfritt recept och jag ska se att det blir fler framöver.

Lämna gärna en kommentar om det är något speciellt glutenfritt och veganskt recept som du gärna skulle vilja se. :)

Innan julen så sändes Nigellas matlagningsprogram på tvn. Det var ett avsnitt med jultema och hon bakade där Double chocolate chip cookies som var glutenfria. Receptet tyckte jag var så genialt så jag tog det, veganiserade det, och gjorde om det till mitt eget.

All cred till Nigella - här kan du se originalreceptet. Många recept kommer jag på själv, men det är underbart att inspireras av andra vilket jag i många fall också gör. <3

Som med alla mina recept för Gröna Veckan så har jag en tillhörande recept-video. För att du lättare ska kunna se hur du kan baka dessa kakor med utmärkt resultat. Här är videon! :) 

Här kommer recept nummer 4 för den Gröna Veckan!

 


Viktigt,

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att vara förberedd i köket och för att ha den krävande kunskapen med dig. För ett lyckat resultat!
 

Triple chocolate chip cookies

Glutenfria & veganska (- ca 12 st)

 

50g rumstempererat veganskt margarin
1 dl farinsocker
3 msk kikärtsspad
50g mörk choklad - min. kakaohalt 70%

1/2 dl  kakao
1 dl bovetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk havssalt flingor
40g vit vegansk choklad - iChoc
40g mörk choklad - odense knappar chokladkaka

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. Börja med att förbereda all choklad som ska användas i receptet. Hacka upp den mörkaste chokladen (min 70%) till mindre bitar så att den lätt går att smälta.

3. Hacka sedan den vita chokladen och den mörka chokladen i mindre bitar. Denna mängd choklad 40g+40g är den som ska vara som bitar i degen.

4. Tillsätt mjukt veganskt margarin och farinsocker till en skål eller bunke. Rör margarinet och sockret krämigt genom att använda antingen en gaffel eller en handmixer.

5. Tillsätt kikärtsspad till smör/socker-blandningen. Rör samman dessa ingredienser noggrant, det kommer att skära sig, det ska bli så.

6. Smält den 70-procentiga chokladen som tidigare hackades upp i mindre bitar. Smält försiktigt över vattenbad eller på låg värme i micron. Se till så chokladen inte bränns om den smältes i mikron. Rör om lite då och då.

7. Tillsätt den smälta chokladen till smörblandningen. Vispa ihop snabbt medan chokladen fortfarande är lite varm så går smöret ihop lättare och blandningen kommer inte vara lika skuren i konsistensen.

8. Sikta ned bovetemjöl, bikarbonat och kakao. Tillsätt därefter 1/2 tsk havssalt, den ska inte siktas ned då det är flingor som inte går igenom en sil.

9. Rör ihop väl till en deg.

10. Använd med fördel en glasskopa på 1 1/2 msk för att skopa upp kakdegen. Eller använd ett msk-mått eller i sista fall händerna. Degen är kladdig.

11. Fördela ut 12 bollar med deg på en plåt. Mängden deg per boll ska vara på 1 1/2 msk.

12. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler. Serveras med ett glas med kall vegetabilisk dryck. Mums!

glutenfria-chocolate-chip-cookies.jpg

 

Noteringar

  • Du kan använda spad från vita bönor eller stora vita bönor om du inte har kikärtsspad.
  • Du behöver tre sorters choklad till detta recept. Därav namnet Triple chocolate... En mörk choklad med en kakaohalt på minst 70% används i degen som smaksättning. Sedan behövs två sorters vegansk choklad för att ha som bitar i kakorna. Jag använde mig av Ichocs vitaochOdenses mörka(mörk men söt, 55%)
  • De flesta sorters bovetemjöl man hittar i affärerna är ljust mjöl. Det är också ljust mjöl som detta recept kräver. Det ska alltså inte vara ett fullkornsmjöl med skal eller grövre bitar i mjölet. (Även om jag säger att mjölet är ljust så har bovetemjöl lite av en grå färg naturligt.)
  • Degen är kladdig så olja eventuellt händerna om du inte har en glassskopa. Jag använder mig av denna glasskopa. Rekommenderar varmt att införskaffa en om du bakar mycket kakor!


 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Glutenfria & veganska tunnpannkakor ~ Grön Vecka!

veganska-glutenfria-pannkakor1.jpg

Recept nummer två av min Gröna Vecka kommer här och nu! Jag vet att det finns många människor där ute som är känsliga mot gluten eller har celiaki. Efter att tidigare ha publicerat ett glutenfritt recept på bananbröd här på bloggen så kan jag se att det är ett av de recept på min blogg som besöks ofta.

Eftersom jag då förstått att det finns en stor efterfrågan för glutenfria och veganska recept så ska jag därför dela med mig av mer glutenfritt helt enkelt. Jag börjar här i dag som en del av min Gröna Vecka. Denna så kallade Gröna Vecka har jag valt att köra denna vecka i samband med VeganuariFör mer vegansk inspiration till er alla som börjat att äta mer vego!

Jag kan tänka mig att det finns en hel del glutenfria recept ute på nätet, men just det där med att det även ska vara veganskt det gör det hela ofta lite svårare. Det eftersom det då blirvrecept helt utan annars "vanliga" ingredienser så som mjölk, ägg och gluten.

2018! Jag ska i år ta på mig utmaningen att testa att ta fram mer glutenfria recept för er läsares skull. Snälla lämna gärna en kommentar om du har ett förslag på ett glutenfritt och veganskt recept som du vill se här på bloggen.

bovete-pannkakor-veganska.jpg

Jag kan förstå om man vill ha ett recept så likt som möjligt till vanliga tunnpannkakor. Dessa må jag säga är väldigt lika. Man kan inte tro att receptet saknar både ägg, mjölk och vetemjöl iallafall. Däremot så är receptet baserat på endast bovetemjöl i form av mjöl vilket ger en viss eftersmak av bovete.

Själv så uppskattar jag den smak som bovetemjöl ger väldigt mycket . Vetemjöl i sig smakar inget speciellt annars men bovete ger mer smak till pannkakorna och det gillar jag. Smakrik mat helt enkelt!

Bovetemjölet i detta recept tycker jag själv ger en lite nötig och rostad smak, påminner lite grann om tahini nästan. Men dom blir inte beska! För dig som tycker att tahini smakar beskt... det gör inte dessa pannkakor iallafall!

Eftersom dessa tunnpannkakor har lite mer smak och därför också känns lite matigare så passar dom utmärkt att användas till mer matiga recept. Det är säkert jättegott att servera pannkakorna med vegetabilisk fraiche, tångrom och någon form av lök. Eller varför inte testa att göra fyllda crepes?


Vad du nu än väljer att servera pannkakorna med så hoppas jag att du ska uppskatta detta recept, för här kommer det, i skriftlig form och i video-format! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att vara förberedd i köket och för att ha den krävande kunskapen med dig. För ett lyckat resultat!

 

Pannkakor på bovetemjöl

(- ca 16 st små pannkakor, 3 portioner / stekpanna 20 cm ∅)

 

3 dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
2 krm bakpulver
1 1/2 krm salt

4 msk kikärtsspad
6 dl osötad och glutenfri vegetabilisk dryck
2 msk neutral rapsolja / annan neutralt smakande olja

Veganskt margarin till stekning

 

 

 

Gör så här

1. Blanda samman bovetemjöl, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke eller skål. Se till så att alla ingredienser är väl blandade.

2. Tillsätt hälften av den vegetabiliska drycken och blanda samman, använd en visp eller gaffel för att få bort klumpar. Det ska vara en slät och tjock smet.

3. Tillsätt resterande mängd vegetabilisk dryck och tillsätt också kikärtsspad och olja. Rör samman allt till en slät och relativt lös pannkakssmet. Smeten ska vara tunn men den blir seg i konsistensen.

4. Värm upp en stekpanna som har en storlek på 20 cm ∅ med en klick veganskt margarin. Värm upp på spisens högsta temperatur. När margarinet bubblat klart och börja tystna så är pannan redo att stekas i.

5. Behåll plattans värme på hög temperatur och tillsätt 1/2 dl smet till pannan. Rör pannan så att smeten fördelas ut jämnt så att en tunnpannkaka kan bildas.

6. När den första tunnpannkakans smet börja stelna så kan plattans temperatur sänkas till medel eller medelhög temperatur. (9/12 på min spis t.ex.)

7. Vänd pannkakan efter cirka 2 minuter. Låt steka på andra sidan i 1 minut. Upprepa denna procedur till alla pannkakor är stekta.

8. Servera gärna med sylt och lite vispad vegetabilisk grädde.

Att äta dessa som en måltid ger detta recept 1 portion. Ätes pannkakorna till soppa eller brunch, som tillbehör bör det räcka till två portioner.

tunnpannkakor-glutenfria-aggfria1.jpg

 

Noteringar

  • Fiberhusk är lätt att få tag på numera. Besök en välsorterad matvarubutik eller beställ från internet. Detta är ingen dyr råvara då den är extremt dryg.  Även som vegan och inte glutenallergiker så är det värt att köpa fiberhusk. Fiberhusk bildar nämligen som ett gel, eller klister när det blandas med vatten. Fungerar därför super i en del recept att använda som äggersättning.
     
  • Fiberhusk är ett varumärke, själva råvaran är psylliumfröskal. Det ska vara malda frön som används och inte hela!
  • Viktigt för att lätt kunna steka och vända dessa pannkakor är att ha tålamod. Låt pannkakan stekas igenom helt på medel temperatur innan du försöker vända den. Smeten måste hinna stelna och sätta sig, bli fast och lite hård, innan du kan vända den. Så, ha tålamod! Och snåla inte med fett i pannan!
  • Använd en non-stick panna till detta recept. Jag skulle inte våga använda en gjutjärnspanna då det lätt fastnar i dom!
  • Ifall att du inte har kikärtsspad så fungerar det även med spad från vita bönor och stora vita bönor. Det brukar jag använda mig av ibland.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine