Butternutsoppa med kokosmjölk, ingefära & grönkål

Rotsaker och pumpor är i säsong nu. En härlig säsong enligt mig för det är SÅ gott! Förutom att smakerna är fantastiska så ligger priset väldigt bra på dessa säsongsvaror. Så underbart att kunna äta både budgetvänlig mat som är så god så den nästan känns lyxig.

Jag lägger stort värde i att äta säsongsbaserat. Det är inte bara vänligt för miljön då man kan köpa mycket svenskt. Det är så att när råvarorna är som färskast är de både som godast och mest näringsrika.

Butternutsoppa - en ny vardagsfavorit hos mig. Smakrik och näringsrik. Härliga smaker av lime, ingefära, chili och vitlök. Det värmer härligt i höstkylan. Lite asieninspirerat är detta recept med dessa smaker.

Soppan innehåller också grönkål som ger härlig konsistens. Då pumpa och linser kokar sig väldigt mjuka så bryter det av fint med grönkålens hårda struktur.

Jag använder fryst grönkål för det är smidigt. Grönkålen är färdigskuren och de hårda stammarna är borttagna. Det är helt enkelt bara att tillsätta grönkålen till vad du än önskar. Givetvis kan du tillsätta färsk grönkål om du har det. Hacka den då smått då den inte är förvälld som den frysta grönkålen är. Den kokar den om den är fint skuren.

En värmande vardagsfavorit hos mig - hoppas detta recept kan vara till hjälp även i din vardag. Smaklig måltid!

butternut-pumpa-recept.jpg

Butternutsoppa med asiatiska smaker

( - ca 3 portioner)

400g skalad butternutpumpa (2/3 av en hel som vägt ca 800g)
1 medelstor gul lök
3/4 dl röda linser
4 vitlöksklyftor (2+2)
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 krm malen vitpeppar
Färsk chili, Cayennepeppar eller chiliflakes efter smak & styrka
3/4L - 1L vatten

2 dl kokosmjölk
1/4 av en medelstor purjolök
1 1/2 dl fryst hackad grönkål
1 tärningsstor bit färsk ingefära

2 msk tamari
Juice av 1/2 lime
Salt, gurkmeja och svartpeppar efter smak och tycke

Gör så här

1. Skala butternut pumpa, lök, vitlök och ingefära.

2. Skär pumpan i mindre bitar. Små munsstora bitar. Desto större desto längre tid kommer det ta att koka dem mjuka. Finhacka gul lök.

3. Krossa 2 av vitlöksklyftorna, det gör du genom att lägga knivbladets sida mot klyftan och tryck till med handen och din kroppsvikt. Hacka de andra 2 vitlöksklyftorna fint.

4. Hetta upp en kastrull eller gryta med lite olja (t.ex. raps). Tillsätt hackad lök, butternut pumpa och krossade vitlöksklyftor. Stek på hög till medelhög temperatur under lock. Låt grönsakerna få färg och bli lite karamelliserade i botten av kastrullen. Bränn det inte.

5. Tillsätt röda linser, buljongtärning och vatten. Börja med 3/4 l och tillsätt sedan mer om så önskas. Tänk på att även kokosmjölk ska tillsättas senare.

6. Om hetta önskas, tillsätt chili. Just denna gång tillsatte jag 1/3 av en färsk cayennepeppar.

7. Låt koka i ca 15 minuter. Pumpan ska ha kokats mjuk men inte mer än så. Medan soppan kokar. Skiva purjolök fint och skölj den noga! Jord förekommer ofta mellan bladen på en purjolök.

8. När pumpan kokats mjuk, tillsätt kokosmjölk, purjolök och grönkål. Riv ned ingefäran fint. Tillsätt gurkmeja och svartpeppar om så önskas, en dutt från varje kryddburk eller så.

9. Låt koka ca 5 minuter eller till att purjolöken kokats mjuk och inte längre är rå.

10. Slutligen, tillsätt tamari sojasås och pressa ned färsk lime. Smaka av med mer salt om det behövs. Servera och njut!

Noteringar

  • När du använder kokosmjölk, se till så att både det feta och vattnet kommer med. Då vissa sorter separerar sig så att fettet lägger sig på toppen och vattnet hamnar under. Så att du inte endast tar vattnet för då blir det lätt för blaskigt.

  • Önskas en krämigare och mer fyllig soppa så kan du använda mestadels av det feta hårda i kokosmjölken.

  • Japansk soja fungerar att använda om du inte har tamari. Tänk på att den inte är glutenfri. Används tamari är detta recept glutenfritt.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

stekt-ris-tofu.jpg

Följer du mig på instagram? Om du gör det så kanske du redan vet om att jag delar med mig av ganska mycket, allt möjligt, via instagrams “mina händelser”.

Denna vecka så delade jag med mig av en liten så kallad “Cook with me”. Där jag helt enkelt filmade när jag lagade mat. Vad jag lagade var denna maträtt, stekt ris med tofu.

Jag vill med detta recept visa på hur DU kan minska ditt matsvinn.

Just detta recept är perfekt för det. I detta fall så hade vi här hemma en helt oöppnad matlåda med ris från kinarestaurang, hämtmat, det vill säga. Eftersom ris fort blir gammalt så valde jag att ta vara på det och göra en helt ny god maträtt av resterna.

Man ska vara försiktig när det kommer till att lämna ris framme länge osv samt inte låta det ligga för länge i kylen då ris lätt bildar bakterier som inte är värda att få i sig.

Likaså så kan jag inte sluta påpeka det faktum att… Har du oöppnad tofu hemma som har gått ut på datumet? Ingen fara! Är tofun oöppnad så blir den inte gammal, inte särskilt fort iallafall.

Det tofu-block jag använde i dagens recept gick ut för hela tre månader sedan.

Hör och häpna! 3 MÅNADER!

stekt-ris-veganskt.jpg

Kom ihåg att alltid titta, lukta, känna och om alla dessa punkter får godkänt så kan du även smaka. Tofun jag använde luktade precis som om den skulle ha tillverkats igår.

Ja du förstår, det är INGA PROBLEM med att äta så kallad “gammal mat”.

Det jag använder mig av för att kolla om en tofu är gammal är först och främst synen.  Är tofu gammal börjar den jäsa och förpackningen expanderar.

Sedan doftar jag. Tofu doftar inte så mycket, lite som en blandning av sojamjölk och mozzarella-ost.

Slutligen så känner jag på den så att den inte känns hel-slemmig. Den ligger ju i vatten så lite blöt ska den kännas men inte ha något lager av något slime-liknande på sig.

Eftersom receptet blev omtyckt på min instagram så valde jag att summera det hela i ett blogginlägg så att det ligger kvar för alltid.

Har du å andra sidan ett paket ÖPPNAD tofu så bör du konsumera det innan 2-4 dagar har gått. När ett paket tofu har öppnats blir det väldigt fort gammalt. Det kommer du märka på doften.

Det du kan göra är att frysa in tofu. Det går alldeles utmärkt, det gör jag ofta.

Vid upptining kommer tofun ha släppt mycket av sin vätska och blivit lite mer smulig. Det gör inget till recept som t.ex. detta då tofun ändå ska smulas sönder.

I detta recept så kan du slänga i lite vad du vill när det kommer till grönsaker. Jag brukar alltid se till att ha lök och vitlök som bas. Morot och ärtor är klassiskt men ta gärna vit/röd-kål, svamp, majs, sockerärtor eller andra trevliga grönsaker istället.

Just denna gång tillsatte jag paprika för att minska mitt matsvinn då jag hade en halv paprika som börjat skrumpna i kylen.

Titta, lukta, känn och smaka. Lita på dina sinnen. Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på miljön utan även en slant i plånboken. :)

Här kommer receptet!

Stekt ris med tofu - Veganskt

(- ca 2-3 portioner)


1 medelstor morot
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 block tofu naturell tofu (250g)
1-2 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
Gurkmeja för färg (ca 1 krm)

1 matlåda med kokta risrester (ca 2-3 portioner)
1/2 röd paprika (valfri färg)
1 msk japansk soja / tamari (ljus)
1-2 tsk kinesisk soja (mörk)
1—2 tsk sambal oelek

1 tärnings-stor bit färsk ingefära
1/2 - 1 dl frysta ärtor

Färskpressad juice från 1/4-1/2 lime
1 msk sweet chilisås
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Neutral olja till stekning (1-2 msk)

Gör så här

1. Skala alla grönsaker. Det vill säga, morot, rödlök, ingefära och vitlöksklyftor. Finhacka rödlöken och vitlöken.

2. Skär moroten i små fina tärningar. Hacka även paprikan i mindre bitar. I stekt ris är det godast när alla grönsaker är skurna väldigt smått.

3. Hetta upp en panna med lite neutral olja, t.ex. rapsolja. Tillsätt även sesamoljan.

4. Stek lök, morot och vitlök till de mjuknat och fått lite färg. Stek i en stor stekpanna (28 cm).

5. Smula ned tofun med händerna. Tillsätt vitpeppar, gurkmeja och vitlökspulver. Rör om väl så att alla kryddor är väl fördelade i blandningen. Stek till tofun släppt sin vätska och till den fått lite färg.

6. Tillsätt nu riset. Tillsätt lite vatten, ca 1/2 - 1 dl så att riset kan återfuktas då det lätt blir väldigt torrt när det stått i kylen.

7. Krydda med ljus och mörk soja samt sambal oelek för hetta. Tillsätt den hackade paprikan.

8. Stek till riset ser trevligt ut och vattnet har dunstat. Tillsätt olja om så behövs för att riset inte ska bli degigt eller bränt i botten.

9. Avsluta med att tillsätta riven ingefära och frysta ärtor. Ta av från värmen när ärtorna ser tinade ut.

10. Smaka av med limejuice, svartpeppar, salt och sweet chilisås. Dessa kryddor tillsätts sist då de håller sig fräschasts så.

Sweet chilisås tillsätts för att balansera smakerna med en sötma. Används inte det kan 1-2 tsk kokossocker tillsättas istället. Socker bränner lätt i pannan och tillsätts därför på slutet.

 

fried-rice-recept.jpg

Noteringar

  • Om tamari används istället för japansk soja i detta recept så blir maträtten glutenfri, uteslut då också den kinesiska sojan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine