Asiatisk färspytt med glasnudlar ~ Vegansk

vegansk-asiatisk-mat.jpg

Idag har jag veganiserat en gammal favoriträtt och jag har tänkt att dela med mig av receptet här till er.

Min mamma brukar ofta göra denna rätt och när jag inte var vegan så åt jag den och gillade den väldigt mycket. Idag har jag lyckats veganisera detta recept och smaken är på pricka precis som den ska vara. :)

Så äntligen får jag njuta av denna rätt igen efter att ha varit utan den i cirka 2 år.

Rätten består av färs som man steker med de grönsaker man har hemma. Det är därför jag kallar denna rätt för en pytt.

Den mix av grönsaker jag använde mig av idag blev väldigt god. Om du inte har allt hemma kan du dubbla mängden av något eller använda något annat.

Låt oss säga att du inte har edamamebönor, testa att ersätta dom med gröna ärtor istället.

Eller om du inte har gröna bönor/haricoverts, använd samma mängd haricoverts och byt ut den mängden mot vitkål istället.

Ja, ni förstår min poäng. :)

Om du inte har frysta eller färska kaffir limeblad hemma men istället har torkade så kan du testa med det, jag har dock aldrig använt sånna själv.

Har du inte kaffir limeblad så kan jag rekommendera att ta en kub med färsk ingefära istället och riva ned. Helst på slutet av tillagningen så ger ingefäran mer tydlig och fräsch smak.

Jag tycker denna rätt är lika god att servera med kokt ris som med glasnudlar.

Testa med risnudlar om du endast har det. Jag har aldrig testat att servera med risnudlar, men testa det om du så önskar.

För en glutenfri rätt, använd en glutenfri färs. Receptet är i sig annars glutenfritt.

Jag hade färs från hälsans kök, men den är ej glutenfri så använd färs från anamma för en helt glutenfri rätt. :)

Här kommer receptet! Jag kan verkligen rekommendera er att testa denna rätt.

Den är lättlagad och så smakrik och god.

Heja Vego! Mums! :D

 

Asiatisk färspytt

( ca 2-3 portioner)

 

150g vegansk sojafärsk (t.ex. Hälsans kök eller Anamma)
1 liten bit vitkål (100 g)
1 medelstor morot
1 medelstor rödlök
1 liten bit zucchini (50g)
1/2 liten paprika (gul eller röd)
1 dl frysta edamamebönor (50g)
1 liten näve haricoverts (50g)

 

Kryddning

2 vitlöksklyftor
1 kaffir limeblad (fryst)
1 + 1/2 tsk sesamolja
1 1/2 msk tamari sojasås
2 msk sweet chilisås
1 msk lime/citronjuice
1 tsk sambal oelek
Salt och Vitpeppar efter smak

Glasnudlar för 2-3 portioner 125-200g.

 

 

Gör så här

1. Börja med att skala och hacka alla grönsaker. Tärna morot, paprika och zucchini i små bitar. Strimla vitkålen tunt och skär den i mindre bitar, så att bitarna inte är allt för långa. Skär haricovertsen i mindre bitar, dela varje skida i ungefär 3 delar.

Glöm inte att skölja vitkålen och även de andra grönsakerna. Vitkålen sköljer jag i ett durkslag när den är strimlad.

2. Skala rödlök och vitlök och skär av ändarna. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt eller finhacka den.

3. På hög värme på spisen, värm upp 1 tsk sesamolja i en stor stekpanna. Minsta storlek 24 cm, min är 26 cm i diameter. Tillsätt eventuellt mer matlagningsolja, tex raps om du tycker det ser snålt ut. Sesamoljan är mest för smakens skull och har en stark smak så använd inte för mycket.

4. När oljan och pannan har blivit varm, tillsätt den hackade löken och 1 blad av kaffir lime. Sänk värmen på plattan till ungefär medium eller medium-hög på din spis. Bryn tillsammans i cirka 1-2 minuter, till att löken mjuknat lite.

5. Tillsätt den tärnade moroten och den finhackade vitlöken och stek på i cirka 1 minut.

6. Tillsätt färsen och vitkålen. Smaksätt med tamari och vitpeppar. Rör om.

7. Tillsätt sedan tärnad zucchini, paprika och även haricoverts. Smaksätt nu med sweet chilisås, pressad limejuice och sambal oelek. Rör om och låt stekas till grönsakerna är lagom mjuka.

Mjuka eller med lite krisp, det väljer du efter vad du själv föredrar.

8. Cirka 1 minut innan grönsakerna har uppnått önskad konsistens, tillsätt edamamebönorna. När de är genomvarma, stäng av spisens värme.

9. Avsluta med att tillsätta den sista 1/2 tesked av sesamolja. Rör om. Smaka av om det behöves mer salt, tamari, hetta, sweet chili, lime osv.

Asiatiska rätter ska ha en perfekt balans mellan sälta, sötma och syra. I denna rätt har jag använt lime för syra, tamari för sälta och sweet chili för sötman! 

10. Servera med kokta glasnudlar eller ris. Toppa gärna med lite sesamfrön. Sesamfrön får det inte bara att se fint ut utan ger också extra protein och smak. Mest smak ger rostade sesamfrön.

 

 

Hur du kokar glasnudlar

Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt nudlarna och lägg på locket. Stäng av plattan. Låt ligga i cirka 2 minuter.

Glasnudlar är klara när de är studsiga i konsistensen men de ska inte kännas hårda eller krispiga. Häll av i ett durkslag. Skölj igenom noggrant med kallt vatten. Låt de inte ligga varma utan kyl gärna ned dom helt eller till de är max ljumna. Annars blir det en klump om de får ligga. Eller servera på direkten så de inte behöver ligga.

asiatisk-farspytt1.jpg

Ha en fin dag! ♥

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Congee på gröna mungbönor

congee_vegan.jpg

Tycker du det är dyrt att äta helt vegetabilisk mat?

Du behöver inte vara vegan men vad är din uppfattning om kostnader för en vegetabilisk måltid?

Är vegetarisk mat dyr?

Jag tror att många som inte är helt insatta i det här med vegetabilisk kost tror att det ska bli himlans dyrt att börja äta en växtbaserad kost. Jag vill gärna lära mina läsare att den mat som är billigast och mest näringsrik är just det, vegetabilisk.

Idag hade jag tänkt att dela med mig av ett exempel på en rätt som är väldigt lätt att laga, gjord på billiga råvaror och innehåller bra näring.

Jag har tidigare delat med mig av ett recept på congee på röda linser här på bloggen.

Youtube är något jag verkligen fastnat för de senaste åren och jag följer ett antal veganska youtubers och får en massa härlig inspiration av dom. Att göra en congee med mungbönor blev jag inspirerad att göra då jag såg en video av The Viet Vegan.

Jag blev inspirerad, jag testade och resultatet?

Supergott och näringsrikt!

Perfekt storkoksmat, billig mat och värmande mysig mat. Ja, ni hör nu hur jag bara fortsätter att berömma denna rätt. Jag tänkte nedan beskriva och bevisa hur billig denna rätt faktiskt är att tillaga...

vegetarisk-congee.jpg

Att köpa torrvaror i form av bönor och ris är bland den billigaste maten  du kan hitta i din mataffär.

Jag köpte alltså en påse mungbönor på 900g, nästan ett kilo, för 33kr på min city gross butik. I denna rätt använde jag endast 1 dl mungbönor och denna sats med mat mättar många magar vill jag lova.

Genom en snabb google sökning så kan jag ta reda på att 1 dl mungbönor väger cirka 75g, det vill säga att jag har tillsatt en proteinrik råvara till denna måltid för dryga 2 kronor & 50 öre

För dig som undrar har mungbönor en proteinhalt på 22g per 100g. Vilket är en väldigt bra andel protein från en växtbaserad källa.

Denna rätt innehåller även ris. Ris är något av det billigaste man kan finna. Ris är en bra energikälla och finns i många olika former och färger, en del billigare än andra dock.

I detta recept har jag använt mig av både jasminris och fullkornsris bara för att få lite mer textur och för att fullkornsprodukter såsom brunt ris innehåller mer näring eftersom råvaran är i sin fulla form och inte har blivit raffinerad till en viss del av råvaran.

Ett hett tips är att besöka en asiatisk butik om du vill hitta ris till bra pris!

Denna måltid är inte bara billig utan innehåller också viktiga näringsämnen, ett utav dom är järn. Baljväxter och fullkornsprodukter är råvaror som innehåller en bra mängd järn.

Att äta vitamin C i form av lime i denna måltid gör även järnet mer lättupptagligt för kroppen.

Jag har länge funderat på att skriva ett inlägg om hur en kan äta billigt och näringsrikt som vegan.

Då tänkte jag gå in mer på ämnet och lyfta fram de råvaror man bör välja och de man inte bör välja om man håller en budget.

Vore det något?

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker och gillar. Hoppas ni nu gillar detta recept. Ha en fortsatt fin söndag. :)

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!
 

Congee med gröna mungbönor

(- ca 5 portioner)

 

1 dl torkade gröna mungbönor
1 dl rismix
2 dl jasminris
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tärning vegetabilisk buljong
1+1 tärningsstor bit ingefära
1 krm vitpeppar
1 1/4 - 1 1/2 L vatten
Juice av 1 lime

 

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att lägga mungbönorna i blöt i 2-3 timmar. När de sedan har blötlagts klart häll då av bönorna i ett durkslag.

2. Skölj sedan riset noggrant i en skål med vatten, vattnet ska gå från grumligt till klart. Häll av riset i ett durkslag.

3. Skala och finhacka löken. Skala vitlöksklyftorna och skiva de fint. Skär en tärningsstor bit ingefära, skala den och skär den sedan i tunna skivor.

4. Tillsätt alla ingredienser förutom limejuice till en stor gryta/kastrull. Den bör rymma minst 3 L. Börja med att tillsätta max 1 L av vattnet.

5. Tillsätt resterande mängd av vattnet lite i taget allt som vattnet börjar tas upp av bönorna. Låt alla ingredienser koka upp på hög värme, sänk sedan sedan värmen och låt koka i cirka 30-45 minuter på medel till låg värme.

6. Smaka på slutet av med juice av en lime, lite extra färsk ingefära som rives ned och eventuellt med mera salt och vitpeppar.

Avnjutes varm eller ljummen, gärna med en klyfta lime som kan pressas över och lite tamari sojasås om så önskas.

congee_mungbonor.jpg


Noteringar

  • Rismixen jag använde mig av var tricolore fullkornsris från pierias livs. Du kan givetvis använda vilken rissort du vill, även korngryn har jag använt i mitt andra congee recept tidigare. Har du inget av detta ta då bara jasminris.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine