Butternutsoppa med kokosmjölk, ingefära & grönkål

Rotsaker och pumpor är i säsong nu. En härlig säsong enligt mig för det är SÅ gott! Förutom att smakerna är fantastiska så ligger priset väldigt bra på dessa säsongsvaror. Så underbart att kunna äta både budgetvänlig mat som är så god så den nästan känns lyxig.

Jag lägger stort värde i att äta säsongsbaserat. Det är inte bara vänligt för miljön då man kan köpa mycket svenskt. Det är så att när råvarorna är som färskast är de både som godast och mest näringsrika.

Butternutsoppa - en ny vardagsfavorit hos mig. Smakrik och näringsrik. Härliga smaker av lime, ingefära, chili och vitlök. Det värmer härligt i höstkylan. Lite asieninspirerat är detta recept med dessa smaker.

Soppan innehåller också grönkål som ger härlig konsistens. Då pumpa och linser kokar sig väldigt mjuka så bryter det av fint med grönkålens hårda struktur.

Jag använder fryst grönkål för det är smidigt. Grönkålen är färdigskuren och de hårda stammarna är borttagna. Det är helt enkelt bara att tillsätta grönkålen till vad du än önskar. Givetvis kan du tillsätta färsk grönkål om du har det. Hacka den då smått då den inte är förvälld som den frysta grönkålen är. Den kokar den om den är fint skuren.

En värmande vardagsfavorit hos mig - hoppas detta recept kan vara till hjälp även i din vardag. Smaklig måltid!

butternut-pumpa-recept.jpg

Butternutsoppa med asiatiska smaker

( - ca 3 portioner)

400g skalad butternutpumpa (2/3 av en hel som vägt ca 800g)
1 medelstor gul lök
3/4 dl röda linser
4 vitlöksklyftor (2+2)
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 krm malen vitpeppar
Färsk chili, Cayennepeppar eller chiliflakes efter smak & styrka
3/4L - 1L vatten

2 dl kokosmjölk
1/4 av en medelstor purjolök
1 1/2 dl fryst hackad grönkål
1 tärningsstor bit färsk ingefära

2 msk tamari
Juice av 1/2 lime
Salt, gurkmeja och svartpeppar efter smak och tycke

Gör så här

1. Skala butternut pumpa, lök, vitlök och ingefära.

2. Skär pumpan i mindre bitar. Små munsstora bitar. Desto större desto längre tid kommer det ta att koka dem mjuka. Finhacka gul lök.

3. Krossa 2 av vitlöksklyftorna, det gör du genom att lägga knivbladets sida mot klyftan och tryck till med handen och din kroppsvikt. Hacka de andra 2 vitlöksklyftorna fint.

4. Hetta upp en kastrull eller gryta med lite olja (t.ex. raps). Tillsätt hackad lök, butternut pumpa och krossade vitlöksklyftor. Stek på hög till medelhög temperatur under lock. Låt grönsakerna få färg och bli lite karamelliserade i botten av kastrullen. Bränn det inte.

5. Tillsätt röda linser, buljongtärning och vatten. Börja med 3/4 l och tillsätt sedan mer om så önskas. Tänk på att även kokosmjölk ska tillsättas senare.

6. Om hetta önskas, tillsätt chili. Just denna gång tillsatte jag 1/3 av en färsk cayennepeppar.

7. Låt koka i ca 15 minuter. Pumpan ska ha kokats mjuk men inte mer än så. Medan soppan kokar. Skiva purjolök fint och skölj den noga! Jord förekommer ofta mellan bladen på en purjolök.

8. När pumpan kokats mjuk, tillsätt kokosmjölk, purjolök och grönkål. Riv ned ingefäran fint. Tillsätt gurkmeja och svartpeppar om så önskas, en dutt från varje kryddburk eller så.

9. Låt koka ca 5 minuter eller till att purjolöken kokats mjuk och inte längre är rå.

10. Slutligen, tillsätt tamari sojasås och pressa ned färsk lime. Smaka av med mer salt om det behövs. Servera och njut!

Noteringar

  • När du använder kokosmjölk, se till så att både det feta och vattnet kommer med. Då vissa sorter separerar sig så att fettet lägger sig på toppen och vattnet hamnar under. Så att du inte endast tar vattnet för då blir det lätt för blaskigt.

  • Önskas en krämigare och mer fyllig soppa så kan du använda mestadels av det feta hårda i kokosmjölken.

  • Japansk soja fungerar att använda om du inte har tamari. Tänk på att den inte är glutenfri. Används tamari är detta recept glutenfritt.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine