Krispig pankopanerad tofu ~ Grön Vecka!

krispig-tofu.jpg

Jag vet att det är många där ute som har lite svårt för tofu. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att det inte smakar särskilt mycket och har en mjuk annorlunda konsistens. Men hör nu på mig...

För att lyckas med tofu så måste den förberedas på något sätt och kryddor är så viktigt om du vill ha en god tofu. Idag bjuder jag på ett recept på en panko-panerad tofu. Detta är ett recept som kanske kan få dig att tycka bättre om tofu.

Jag själv gillar inte att äta tofu rakt upp och ned... Nej... jag steker oftast tofun väldigt hårt i mycket kryddor och salt för att få en god tofu.

Att tillaga tofu behöver med andra ord lite tålamod, men det är så värt det. Tofu innehåller fullvärdigt protein och är därför en utmärkt källa till vegetabiliskt protein. Dessutom innehåller tofu både järn och kalcium. Gott och hälsosamt!

Jag själv kör på Yi-Pin Sojas tofu i detta recept.Yi-Pin Soja är ett svenskt företag som tillverkar tofu och jag tycker det känns schysst att kunna köpa svensk tofu.

Dagens recept är min Gröna Veckas sista recept. Ja, jag vet att jag drog över tiden, men jag fick spendera mycket tid på sjukhuset i helgen för att hjälpa min farmor som har problem med foten. Då blir bloggen min lägsta prioritering. Men receptet är nu här och det är alltid bättre sent än aldrig, eller hur?!

En stor inspiration till att göra detta recept var för mig Sarah hos Sarah's vegan kitchen på youtube. Du kan se hennes video här!

 

Här finns en video som jag har gjort så du även kan se hur jag tillagar denna tofu.

 

 

Krispiga tofubitar

 

(- 1 portion)

 

1/2 block extra hård tofu Yi-Pin Soja (200g)
Herbamare örtsalt

 

3 stegs panering
 

Steg 1: Mjöl att vända tofun i

2 msk vetemjöl
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 krm vitpeppar
1/2 krm gurkmeja
 

Steg 2: Motsvarande för ägg

3 msk imat / valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
1 msk sweet chili sås
1 krm salt/örtsalt
1/2 krm grovmalen svartpeppar
Valfritt - 1 tsk sambal oelek
 

Steg 3: Panko

1 1/2 - 2 dl Panko ströbröd

 

 

Gör så här
 

Förberedelser

1. Tag fram tofun och häll av den vätska som tofun ligger i. Mät upp så att du har 200g tofu, det är ett halvt block från Yi-Pin Soja.

2. Pressa tofun för att få bort vätska. Detta görs genom att lägga hushållspapper under tofun och ovanpå, lägg sedan dit en tyngd. Tyngden kommer att pressa ut vattnet ur tofun. Medan tofun pressas så förbered övriga ingredienser till paneringen.

3. På en liten tallrik, mät upp vetemjöl, lökpulver, vitlökspulver, vitpeppar och gurkmeja. Rör om noggrant så att alla kryddor är väl fördelade i mjölet. Detta är då Steg 1 för paneringen.

4. Rör ihop ingredienserna för "äggvispet". Det vill säga, imat, sweet chili, svartpeppar och salt. Tillsätt sambal oelek om lite hetta föredras. Ska det serveras till känsliga barn så kan det uteslutas.

Rör ihop ingredienserna i en liten skål, en skål som knappt rymmer 1 dl. Annars får vätskan inte tillräckligt med djup och då blir det svårt att doppa tofun i det om det har flutit ut på för stor yta.

5. Tillsätt 1 dl panko till en liten tallrik/assiett. Receptet kräver 1 1/2 - 2 dl så fyll på när det börjar ta slut. Att tillsätta lite i taget underlättar för att inte all panko ska bli kladdig.

6. Skär tofun i ca 1 cm tjocka skivor. Beroende på hur blocker ser ut så skär sedan varje skiva så att tofun har form som kvadrater. Skär varje kvadrat på diagonalen. Då får tofubitarna en form av en triangel.

Om en bryr sig om formen, annars spelar det ingen roll vilken form tofun har, det är endast hur tjock den är som spelar roll!

7. Salta tofubitarna med örtsalt. Det ska vara jämnt fördelat över båda sidor av tofubitarna.


 

Börja panera

Steg 1: Vänd en tofu bit i det kryddade mjölet.  Se till så att mjölet täcker hela biten men det ska inte vara ett tjock lager med mjöl utan det ska bara fästa lite mjöl på tofun tack vare tofuns fuktighet.

Steg 2: Vänd sedan den mjölade tofu biten i den blöta blandingen, "ägg-blandningen". Den ska doppas så att hela tofubiten täcks, låt överflödigt droppa av.

Steg 3: Slutligen täck den nu blöta tofubiten med pankopanering. Fyll på med panko när det behövs. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa denna procedur med resterande mängd tofubitar.

Använd din ena hand för steg 1 och 2, byt till din andra hand för steg 3. På så sätt panerar du inte dina fingrar också! 

Bakas mitt i ugnen på en temperatur på 225°C. Vänd tofun efter ca 15-20 minuter. Baka sedan ytterligare 5-15 minuter eller till tofubitarna är gyllene och krispiga. Spraya eventuellt över lite olja på tofubitarna innan de gräddas i ugnen. Det blir även krispigt utan.

Servera gärna med sweet chili sås, ketchup eller någon god dressing.

pankopanerad-tofu-vegansk1.jpg


Noteringar

  • Panko är ett japanskt ströbröd som är som flingor. Med panko får du en väldigt krispig panering tack vare de tunna flingorna av ströbröd. Finns att köpa på välsorterade butiker vid den asiatiska hyllan. Jag köper min hos Willys. Finns även på asiatiska specialistbutiker.
  • Tofun jag använder i detta recept kommer från Yi-Pin Soja vilket är ett svenskt företag som producerar tofu. Jag gillar att kunna stödja svenska företag. Hör av dig till Yi-Pin Soja om du har svårt att hitta deras produkter där du bor så brukar de svara och hjälpa en. Jag hittade min hos Kim Thai livs i Sundsvall.
  • Det går bra med annan tofu också men den måste vara normal hård eller extra hård. Använd INTE mjuk eller silkestofu! Använd då ca 200g tofu.
  • Uteslut Sambal Oelek om du inte gillar stark mat alls eller ska servera denna rätt till barn. Dessa tofubitar blir inte alls starka utan har bara lite hetta.

 

 

Gröna Veckan – Alla recept


Recept 1:

Linssås med soltorkade tomater

Recept 2:

Glutenfria tunnpannkakor

Recept 3:

Slät broccolisoppa med cashew fraiche

Recept 4:

Glutenfria triple chocolate chip cookies

Recept 5:

Krispig pankopanerad tofu

 

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine