Veganskt lösviktsgodis del 2 ~ Karamellkungen!

cloetta-veganskt-losviktsgodis-2.jpg

Här finner du del 1 - Cloettas lösviktsgodis

 

Hej kära läsare! 

Det har tagit sin tid. Jag har lagt ned mycket tid. Karamellkungen har lagt ned mycket tid, men nu är den här! Den samlade listan gällande karamellkungens lösviktsutbud på vad som är helt veganvänligt. Varsågod. Det är bara att dyka in i inlägget och se om dina gamla favoriter finns med, eller kanske hittar du nya godisar som du inte visste var vegan-vänliga!

Du behöver inte oroa dig. Jag vet hur det är att vara en skeptisk vegan, jag har också svårt att lita på vad som är veganskt eller inte. Däremot så har du nu hamnat rätt, för jag är nämligen en extremt noggrann person, och lite av en perfektionist. Jag har dubbelkollat så det jag lägger ut verkligen är veganskt.

De godisar jag har listat är då alltså helt fria från animaliska ingredienser. Jag har därför givetvis inte listat godisar som innehåller till exempel karmin eller bivax. Vilken kan vara vanliga missar andra listor har gjort... har jag märkt.

När jag skrev denna lista så gick jag först och främst igenom hela karamellkungens utbud. Jag kollade alltså igenom alla deras 225 produkter. Jag gick noggrant igenom varje produkts innehåll.

De produkter som inte innehöll animaliska ingredienser, skrev jag sedan ned. Det är lätt att tyda vissa ingredienser. Som till exempel mjölk och ägg. Dessa ingredienser är också allergener, vilket betyder att de alltid måste vara skrivna i fet-stil. Dessa godisar går då bort på direkten.

 

Men sen kommer man till nästa steg, innehåller godisen något av de kända animaliska e-numren?


Då syftar jag på dessa...

  • e120 = karmin
  • e901 = bivax
  • e904 = shellack
  • e441 = gelatin

 

Nu tänker du kanske, ja, om godisen inte innehåller något av de jag nyss nämnt. Då är den väl okej att äta som vegan? Nej. Det är inte säkert. För en godis kan till exempel innehålla fettsyror, vilka kan komma från animalier. Eller så kan de innehålla aromer, vilka kan komma från animalier.

Så nästa steg för mig var då att skriva ett mejl till karamellkungen där jag listat alla deras godisar som ser veganska ut men som jag vill ha bekräftelse på att dom verkligen är det. För jag vill ju inte lura någon med detta inlägg.

Alla godisar som jag listat nedan har karamellkungen godkänt. Jag har fått mycket hjälp från Ellen på karamellkungen och hon har varit i kontakt med de olika tillverkarna för denna listas skull.

Så!

Jag hoppas du nu har förtroende för mitt arbete med denna lista och uppskattar den väl.

Lämna gärna en kommentar om du har några frågor eller om jag på något sätt lyckats missa något.


 

Fruktisar


Söta fruktisar

karamellkungen-veganska-fruktisar.jpg
karamellkungen-veganska-surisar.jpg
karamellkungen-vegan-surisar.jpg
karamellkungen-vegansk-saltlakrits.jpg
karamellkungen-vegansk-lakrits.jpg
karamellkungen-veganska-karameller.jpg
karamellkungen-veganskt-godis-papper.jpg


Salta Patroner

Likörkonfekt

Nöt-Crème

Banana Skids Mini

Love Hearts

Djungelvrål-klubba

Refreshers Minimix

Pepparklubba



 

 

Övriga godisar


Karamella XL

 

Kanske har du lagt märke till att vissa godisar som har veganskt innehåll inte finns med på denna lista.

 

Dessa är:

 

Sura lansar mix

Sura bälten mini

Regnbågsmeter

Röd meter

Rosa Jordgubbsremmar

Sura larver

Sura draculatänder

 

Anledningen till varför en del godisar inte är listade här är för att godistillverkaren inte kan kalla deras produkt vegansk pågrund av risken för korskontaminering. I detta fall gällde det för risken för korskontaminering av bivax.

Så ja! Även om innehållet på en produkt kan se ut att vara vegetabiliskt så är det alltid viktigt att höra med tillverkaren. Nu kan du avgöra själv om du vill äta de listade godisarna ovan som kan vara korskontaminerade.

Kanske märkte du nu att marianne godisarna saknas på denna lista.

Och ja! Det stämmer, jag vet att marianne godisarna från fazer på påse inte innehåller mjölk och är veganska.

Jag har dock inte vågat lista med marianne från karamellkungens utbud här då de tydligt står i innehållsförteckningen att de innehåller skummjölk. Främst tog jag då inte med dom här för att skapa förvirring.

Du bestämmer själv, efter den fakta du har gällande marianne godisen, om du vill konsumera den, eller inte.

Jag måste ständigt uppdatera dessa listor då både Cloetta och Karamellkungen ständigt uppdaterar och ändrar i sitt utbud. Om jag har missat någon godis som är vegansk, eller om du märker att innehållet i godisen innehåller något animaliskt.

Skriv då till mig så jag genast kan ändra i listan.

Ibland händer det att leverantörer tillsätter animaliska produkter till receptet likaväl som att en icke-vegansk godis helt plötsligt kan bli vegansk. Ta Tutti frutti som ett exempel. Dessa är numera veganska då Fazer valde att ta bort gelatin och karmin ur godisarna.

Heja Fazer säger jag!


Bilderna på produkterna är lånade av karamellkungen!


Denna lista var senast uppdaterad
12/03 - 2018

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine