Veganska kanelbullar ~ Kanelbullens dag

veganska-kanelbullar.jpg

På onsdag denna vecka, 4 oktober i vanlig ordning så infaller kanelbullens dag.

Här på bloggen finns faktiskt inget hederligt klassiskt recept på veganska kanelbullar, det är därför nu dags för mig att dela med mig av ett recept på just det.

Idag är det endast den 2 oktober, men givetvis måste jag vara i tid med att dela med mig av detta recept till er så att ni hinner att läsa igenom receptet och baka dom i tid till kanelbullens dag.

I receptet använder jag kokosolja istället för margarin för att det har liknande egenskaper.

Kokosoljan är i fast form i rumstemperatur men smälter vid värme.

Anledningen till att jag använder kokosolja är för att slippa margarinet. I margarin finns nästan alltid palmolja vilket jag försöker undvika så gott det går.

Har du inte kokosolja hemma så kan du testa med margarin i vetedegen.

Använder du det även i fyllningen så uteslut havregrädden och använd endast margarin.

Det blir då 100g margarin (istället för 75g kokosolja + 25g imat).

Vit sirap har jag hört ska ge saftigare bullar. Använder du sirap i detta recept så ska det vara just det, vit sirap.

INTE ljus eller någon annan sirap.

Vit sirap smakar exakt som strösocker, alltså bara sött. Ljus sirap användes till annat.

Har du inte vit sirap så kan du testa att använda 100g strösocker istället.

Blanda då strösockret med de torra ingredienserna då istället för i degspadet.

Eftersom sirapen kyler ned degspadet lite och om du nu inte använder sirap så värm degspadet till 35-40 grader.

kanelbullens-dag.jpg

Längst ned i detta inlägg så finner ni även en instruktionsvideo som jag har gjort för min youtube-kanal.

Med denna video så kan du se hur jag bakar bullarna och på så sätt så kanske det blir lite lättare att förstå hur det ska gå till.

Eller varför inte titta bara så att du kan se på videon för att bli lite extra frestad av dessa smarriga bullar. ;)

Dela gärna videon med någon som du tror kan vara intresserad. 

Lämna gärna en kommentar om du har några vidare frågor kring ja, i princip vad du vill. Men håll en god ton. :)

Jag hoppas nu att du får njuta av iallafall en kanelbulle under kanelbullens dag!

Ha en fin bakstund! Här nedan kommer receptet. :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du baka!

 

Veganska Kanelbullar

(- ca 20 små bullar)

 

Vetedeg

420g + 60g vetemjöl
1/2 tsk torrjäst (3g)
1/2 tsk salt (3g)

250g vegetabilisk mjölk (osötad)
100g vit sirap
50g kokosolja
1/2 tsk kardemumma kärnor

 

Fyllning

75g kokosolja
25g imat/vegetabilisk grädde
135g strösocker (1 1/2 dl)
1 1/2 msk kanel
1 krm salt

 

 

Gör så här

För degen

1.  Väg upp 420g vetemjöl och tillsätt torrjäst och salt. Blanda ihop de torra ingredienserna väl.

2. Mät upp kardemummakärnorna och mortla de sedan. De behöver inte malas helt till ett pulver men se till att alla kärnor har krossats.

3. Förbered degspadet. I en kastrull eller i en micro-säker bägare/skål väg upp den vegetabiliska mjölken och kokosoljan.

4. Mikra eller värm över spisen till att degspadet en temperatur på 40-50°C. Tillsätt 100g vit sirap till degspadet. Rör om noggrant. Degspadet ska nu ha en temperatur på minst 30°C max 45°C. Allt där emellan fungerar bra.

För varmt degspad kan döda jästen, för kallt gör att det tar lång tid innan jästen aktiveras och får degen att jäsa. 

5. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör ihop. Mjöla ett bakbord, tag ur degen ur bunken och börja knåda. Nu användes de sista 60g mjöl för knådning.

6. Knåda degen i cirka 5 minuter för hand. Kan även knådas på lägsta hastighet i maskin i cirka 5 minuter.

7. Täck över med en duk och låt jäsa i minst 60 minuter eller till att degen har dubblat i storlek. Kan säkerligen ta upp mot 90 minuter om det är en sval miljö.

 

 

För fyllningen

1. Väg upp kokosolja, havregrädde/vegetabilisk grädde och strösocker. Tillsätt kanel och salt.

Kokosoljan ska INTE smältas.

2. Rör om väl till det är blandat och inga klumpar av kokosolja finns kvar. Det gör inget om det finns små klumpar av kokosolja kvar, dessa är svåra att mosa utan att smälta oljan.

3. Ställ undan till senare.

 

 

Forma bullarna

1. När degen har jäst färdigt. Slå ut luften ur degen och knåda den lite lätt så att luftbubblorna försvinner.

2. Mjöla ett bakbord och även degen och kaveln. Dela degen i två jämnstora bitar. Lägg undan den ena degbiten till senare.

3. Börja att kavla ut ena deghalvan. Degen ska bli en rektangel som är cirka 3 mm tjock. Den ska alltså inte vara lövtunn eller tjock. Utan lagom, ungefär som en pizzabotten.

4. Bred på fyllningen häften av fyllningen. Spara andra hälften till andra degbiten.

5. Rulla ihop degen för snäckformade bullar (traditionella). Skär rullen i ungefär 3 cm tjocka bitar.

6. Klä en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut bullarna där med snittytan (virveln) uppåt.

7. För knutar. Vik degen istället för att rulla den. Tag ena långsidan och vik över till den möter den andra långsidan. Skär ut strimlor på cirka 1 cm.

8. Tvinna strimlorna. Tag en strimla och snurra den runt pekfringret och långfingret. Snurra cirka två varv och tag sedan ändan av degstrimlan upp mot toppen av bullen och stoppa ned ändslutet i mitten av bullen så den försvinner in i bullen.

9. Återupprepa sedan denna process med andra deghalvan alltså kavla och bred på fyllning. Se sedan steg 5 eller 7 beroende på vad du vill ha för form på dom bullarna.

10. Låt bullarna jäsa på en plåt under en duk i cirka 60 minuter. Låt de inte stå allt för varmt. Det råkade jag göra för ena min plåt och då smälte kokosoljan ut ur bullarna.

Ingen fara om de händer, fyllningen har en tendens att flyta ut i ugnen ändå, det eftersom detta recept inte snålar på fyllningen. 

10. Värm upp ugnen till 225°C när bullarna nästan har jäst klart.

11. Strö över pärlsocker på de färdig-jästa bullarna. Bullarna behöver ej penslas.

12. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 6-12 minuter till de har en gyllene-färg. Gräddningstiden beror på hur stora dina bullar blev.

Om du önskar större bullar, testa att skippa att dela degen i 2 och kavla bara ut till en större rektangel. 

13. Låt svalna, helst på ett ugnsgaller.

Frys in om du inte ska äta allt under dagen. Dagen därpå är bullarna saftiga men däremot så blir dom aningen hårda.

Har du dom förvarade i en plastpåse i frysen så kan du alltid ha nybakta bullar genom att värma dom lite försiktigt i micron.

 

Här finns instruktionsvideon som jag har skapat för detta recept. Hoppas det uppskattas! :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine