Veganska lussebullar

veganska-lussebullar.jpg

(Se även detta recept på lussebullar på havregrädde!)

Hej alla glada! Om du inte är glad så måste väl dessa lussebullar få dig på lite bättre humör?

November är här och ända sen snön kom för någon vecka sedan så har mitt sug från höstmat avtagit och julkänslorna har tagit över. I helgen bakade jag därför lussebullar!

Jag älskar verkligen lussebullar, och det har jag alltid gjort. Lussebullar är en av de bästa sakerna med julen enligt mig, lussebullar och pepparkakor är kärlek.

Jag föredrar mycket russin i mina lussebullar. Jag vet att det finns dom som inte gillar russin i sina lussebullar, men jag tycker att russinen ger bullarna sin charm.

Det jag gillar med russinen är, ett, hur de gör bullarna extra saftiga, därför har jag alltid russin även i degen. Två, de bryter av fint mot saffranssmaken. Tre, de ger en annan konsistens utöver bullarnas fluffighet.

Russinen gör helt enkelt lussebullen perfekt enligt min smak. :)

vegan-lussebullar.jpg

Att veganisera lussebullar och bullar i allmänhet är inte svårt. I detta recept använde jag oatlys ekologiska havremjölk som degspad.

Jag vet att man kan baka goda bullar på bara vatten också, ifall att det krisar. Bara det finns någon annan form av fett i degen, så att säga.

Jag är en sån person som inte är rädd för tillsatser, jag handlar mat som kan ha lite för lång ingredienslista, just bara för att jag vill inte göra det svårt för mig själv.

Däremot så är jag även en sån sorts person som uppskattar "äkta vara". Köper jag bröd i affären så köper jag gärna den med rena ingredienser om det finns två val att välja mellan.

I mina bullar gillar jag inte att använda mjölkfritt margarin. Margarin är en sån där sak som jag aldrig har gillat. Har alltid tyckt att de smakat dåligt.

Sen kan vissa sorter innehålla en del skräp, men jag äter inte margarin främst för att jag inte tycker de smakar bra helt enkelt.

Jag började därför använda kokosolja i vissa av mina bakverk istället, i de bakverk där det fungerar väl, till exempel vetedegar. Kokosolja har liknande egenskaper som smör.

De har en fast konsistens i kyla, men smälter av värme.

Tro mig, kokosolja är super i vetedegar!

Jag tycker att det gör bullarna jättegoda, utan att ta över smaken, så som riktigt smör kan göra. Jag använder då luktfri kokosolja, den jag har är från biofoods.

Värt att nämna är att jag denna gång, till dessa bullar, använde penslings alternativ 1.

För mer glansiga bullar, testa att pensla dom med en sockerlag. Det är så de gör på många konditorier.

Två paket saffran i denna lilla sats kan låta mycket och dyrt, men det är värt det. Att snåla med saffran ger sämre smak och färg.

Jag hoppas nu att ni gillar dessa lussebullar, och var inte rädd för att lämna en kommentar. :)

 

 

Lussebullar

( - ca 16 st)

 

250g växtbaserad mjölk
1 g - 2 förpackningar saffran
75g vit sirap
40g kokosolja
12,5g färsk jäst
5g salt
400-450g vetemjöl
30g russin

 

Pensling

 

Alternativ 1
 

3 msk sojamjölk
1 msk vit sirap
några droppar rapsolja
1 nypa salt

 

Alternativ 2

Sockerlag

1/2 dl socker
1/2 dl vatten

 

 

Gör så här

1. Börja med att väga upp russin. Blötlägg de sedan i en skål.

2. Värm upp växtbaserad mjölk och saffran till det uppnått en temperatur på 37°C.

Saffran värms upp i mjölken då det ger mer smak till degen när det löses upp i vätska först.

3. Tillsätt vit sirap och kokosolja till mjölken. Låt det lösas upp.

4. Lös upp jästen i degspadet.

5. Blanda vetemjöl med salt, börja gärna med en mindre mängd vetemjöl, ungefär 350g. Tillsätt degspadet.

6. Låt degen knådas i maskin i cirka 8 minuter. Tillsätt resterande mängd mjöl under knådningstiden.

Alternativt knåda för hand i cirka 10 minuter, istället för i maskin.

7. Pudra över lite mjöl på degen och låt jäsa i 60 minuter. Eller till degen har uppnått en dubbel storlek.

8. När degen har jäst färdigt, slå ut luften ur degen.

9. Ta ur russinen ur vattnet och hacka dom i mindre bitar och knåda in i degen.

10. Väg gärna upp degen för att få jämnstora lussebullar. Dela degen i 16 jämnstorabitar och rulla till bollar. Cirka 50g per bit deg.

11. Rulla ut varje boll till cirka 20 cm långt snöre, det ska vara i tjocklek med ett lillfinger.

12. Forma till lussebullar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.

13. Låt jäsa till dubbelstorlek. Ca 45-60 minuter.

Gör gärna ett jässkåp av ugnen. Detta görs genom att låta endast lampan vara på, samt lägg in en form med kokande vatten.

Då bildas de fukt och bullarna jäser bra och torkar ej ut.

14. Ta ut bullarna när ugnen sedan ska värmas upp inför gräddning. Värm upp ugnen till 225°C.

15. Alternativ 1, pensla bullarna före gräddning med penslingsalternativ 1. Se ovan listat i ingredienserna. Detta motsvarar en äggpensling.

För glansiga konditorbullar, skippa penslingen innan. Koka upp en sockerlag, så fort sockret lösts upp och blandningen kokat upp så tas sockerlagen bort från plattan. Pensla altenativ 2, sockerlagen på lussebullarna när de precis kommit ut från ugnen och är varma.

16. Låt svalna, ät och njut!

lussebullar-veganska.jpg

Förvaring

Frys in samma dag som de bakats om alla inte ätes upp på direkten. De är som med allt vetebröd att de blir relativt torra till dagen därpå. Förvara i plastpåsar. Från frysen kan de tas upp och micras på låg värme för att få de som nybakade.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine